12 manieren om uw cloudinvesteringen te maximaliseren

12 manieren om uw cloudinvesteringen te maximaliseren“In het huidige economische klimaat hebben klanten misschien een unieke kans om flexibelere en gunstigere contractvoorwaarden te krijgen”, zegt Aronchik. “Om dit te doen, moeten IT-organisaties tijd inbouwen in het proces voor een redelijke samenwerking met verschillende cloudproviders op concurrerende basis, of een enkele cloudprovider met een redelijke mogelijkheid om indien nodig over te stappen op een alternatieve oplossing.”

Lees de kleine lettertjes

De waarde van een cloudcontract is niet volledig weergegeven in het tariefoverzicht. Wat de klant mag aannemen als “toegestaan ​​gebruik”, kan de cloudprovider beschouwen als “overmatig gebruik” of een “overschrijding”.

“Om de totale waarde van een cloudcontract te maximaliseren, moeten IT-leiders zoeken naar contractuele en technische duidelijkheid over de statistieken die worden gebruikt om relevante vergoedingen te berekenen, betrouwbare tools voor het monitoren van het verbruik en de methodologie voor het aanpakken van daadwerkelijk of potentieel overmatig gebruik”, zegt Aronchik .

Pas op voor minimale verplichtingen

Het kan verleidelijk zijn om akkoord te gaan met bepaalde volumes of bestedingsniveaus om diepere kortingen te krijgen voor doorlopend cloudgebruik. Maar het is een van de belangrijkste oorzaken van gestrande waarde in cloudcontracten.

“Het is belangrijk om niet te veel vast te leggen op de minimale toezeggingen”, waarschuwt Sealock. “Dit hangt er vaak van af of een onderneming nauwkeurig kan voorspellen hoeveel van hun op locatie gebaseerde voetafdruk ze daadwerkelijk naar de cloud kunnen migreren en in welk tempo.”

Als een IT-organisatie tegen problemen aanloopt die het verplaatsen van on-premises systemen naar de cloud vertragen of verhinderen, en daardoor een minimale verplichting mislopen, zijn daar kosten aan verbonden. “Verbintenissen op langere termijn en het gebruik van ‘sticky’ native services kunnen leiden tot grotere contractkortingen, maar hebben ook invloed op uw technologieplannen”, zegt Sealock.

Lees ook:  6 hete IT-leiderschapstrends — en 6 die koud worden

Laat geen wolkenstenen ongemoeid

Er zijn een aantal interne factoren die van invloed kunnen zijn op de realisatie van de cloudwaarde. “Daag uw IT-afdeling uit om alle hefbomen voor efficiënt cloudgebruik over te halen”, adviseert Sealock. Er kan een mogelijkheid zijn om applicaties te herstructureren om ze efficiëntere gebruikers van cloudresources te maken, cloud-native services te adopteren in plaats van het bestaande systeem naar IaaS te tillen en te verplaatsen, of over te stappen op SaaS-opties als onderdeel van voortdurende applicatierationalisatie.

Het vergroten van de focus op applicatiemodernisering is cruciaal om de volledige waarde van de cloud te benutten, zegt Ranjan.

Investeer in een cloudbeheerplatform

Realtime zichtbaarheid in de cloudomgeving is een grote hulp bij het voorkomen van onverwacht hoge rekeningen van cloudproviders. Maar “cloudprijzen en bestelopties zijn zo complex dat het de capaciteit van een ‘slimme persoon met een spreadsheet’ te boven gaat om effectief te beheren”, zegt Sealock.

Er zijn talloze tools voor cloudkostenbeheer op de markt van zowel gevestigde spelers als startups. Deze tools moeten real-time interfaces hebben met de prijsengines van cloudserviceproviders en in staat zijn om automatisch de cloudgebruikspatronen van de onderneming te matchen met de juiste cloudservices (bijv. IaaS, PaaS, native) en configuraties (bijv. service-instantietype/ grootte, opslagniveau). Sealock adviseert om meerdere platforms te evalueren, op zoek naar de volgende kenmerken:

 • Financieel (naast technisch en operationeel) beheersvermogen
 • Integratie met automatiseringstools voor het orkestreren van technische implementaties
 • Capaciteit om gebruik te halen uit zowel cloud- als on-premises omgevingen
 • Mogelijkheid om te modelleren hoe on-premises omgevingen eruit zouden zien (en kosten) op meerdere clouds
 • Technische ondersteuning om ervoor te zorgen dat de tools in de loop van de tijd correct geconfigureerd blijven
Lees ook:  Storage as a Service: meer dan alleen on-demand verbruik

Stel schaars talent voor cloudbeheer veilig

“Cloudprijzen kunnen zeer complex en dynamisch zijn en zijn sterk afhankelijk van het gebruik”, zegt Sealock. Zonder de juiste governance kunnen onnodige kosten snel oplopen. Het adopteren van een cloudbeheerplatform is stap één, maar deze tools zijn zelf complex. IT-leiders moeten ook technologieprofessionals rekruteren die weten hoe ze cloudbeheerplatforms moeten gebruiken om het gebruik van cloudservices voortdurend te verfijnen om tegen de laagste kosten te voldoen aan zakelijke SLA’s.

Volgens onderzoek van Everest Group zien ondernemingen premies voor cloudvaardigheden hoger liggen dan die voor standaard IT-infrastructuurvaardigheden.

“Cloudexpertise is schaars, maar zonder in-house ervaring is het moeilijk om de verkwistende valkuilen te vermijden”, zegt Sealock. “Investeer in de mensen om de cloudtools goed te gebruiken, die ook het beleid, de processen en procedures van een cloudgovernanceframework kunnen ontwerpen.”

In sommige gevallen zullen IT-leiders een cloudcentrum van uitmuntendheid creëren dat kan worden ingezet in meerdere bedrijfsonderdelen.

Neem vraagbeheer serieus

Gebruiksgemak en zelfvoorziening zijn twee van de grote voordelen van het gebruik van de cloud, maar ze openen ook de deur naar regelrechte (en soms onzichtbare) wildgroei aan de cloud. IT-organisaties moeten duidelijke beleidsregels en processen opstellen en communiceren voor het beheer van de cloudvraag.

“Training kan worden gebruikt om de socialisatie van het beleid en de processen naar gebruikers te vergroten, maar een goede naleving vereist ook dat dit beleid wordt afgedwongen binnen de geprogrammeerde workflow van de tools”, zegt Sealock, die voorstelt om vraagbeheer een tandje bij te zetten. “Communiceer van bovenaf dat er slimme beperkingen zullen zijn op het gebruik van de cloud die zullen worden versterkt via training, maar ook worden gecodificeerd in de workflow van hun systemen.”

Lees ook:  Onderzoek naar de gevolgen van tekorten aan technische vaardigheden in APAC

Adres overschrijdingen meteen

Sommige IT-organisaties beschouwen kostenoverschrijdingen als onvermijdelijk. Maar ze negeren is een vergissing. “Ze worden niet vanzelf beter”, zegt Sealock. “Er is actie nodig om de dynamiek te veranderen.”

Onverwachte — of erger nog, onverklaarbare — cloudkosten zijn een rode vlag. Het is belangrijk om de oorzaak van het gebruik te begrijpen en deze zo snel mogelijk aan te pakken. “Je wilt het gebruik van de cloud niet ontmoedigen, maar je moet erop staan ​​dat het gebruik slim, weloverwogen en kosteneffectief is”, zegt Sealock.

Bewaak en meet continu de cloudwaarde

Het is cruciaal om duidelijk gedefinieerde SLA’s te hebben om de prestaties af te zetten tegen de verwachte waarde. “Tenzij ondernemingen een goed gebouwd proces hebben om continu de waarde te monitoren en te meten ten opzichte van hun gestelde doelen, zullen ze afglijden op hun transformatietraject”, zegt Ranjan.

Cloudleveranciers, consultants en andere partners zullen waarschijnlijk blijven pushen meer cloud, maar het is van cruciaal belang voor IT-leiders om de cloudmars periodiek opnieuw te evalueren om ervoor te zorgen dat de organisatie de beoogde waarde kan bereiken.

Meer informatie over ?

12 manieren om uw cloudinvesteringen te maximaliseren
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

12 manieren om uw cloudinvesteringen te maximaliseren

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

  test

  Gratis scan aanvragen
  voor jouw organisatie?