2023 CIO Hall of Fame-inductees over het opbouwen van een succesvolle IT-leiderschapscarrière

2023 CIO Hall of Fame-inductees over het opbouwen van een succesvolle IT-leiderschapscarrière


Hij schrijft verschillende strategieën toe voor zijn succes.

Nieuwsgierigheid staat bovenaan zijn lijstje. “Ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren, dus als er iets nieuws opduikt, leer ik erover en vraag ik of het van toepassing is”, zegt hij.

De wens om nieuwe vaardigheden op te bouwen staat ook hoog op de lijst van successtrategieën. Koushik zegt dat hij doelbewust carrièrestappen maakte die hem kansen gaven om te groeien. Hij trad bijvoorbeeld in dienst bij Nationwide, waar hij diende als senior vice-president, CIO en CTO, ‘om nieuwe spieren op te bouwen’, waar hij leiding zou geven aan een veel groter team en waar hij ‘de technologie zou implementeren en er echt mee zou leven’.

Tegelijkertijd waarschuwt hij ervoor niet te veel rond te springen, en adviseert hij opkomende professionals om een ​​gulden middenweg te vinden tussen het om de paar maanden wisselen van baan en tientallen jaren op dezelfde plek blijven. Hij adviseert bijvoorbeeld om voldoende tijd op een functie te besteden om nieuwe vaardigheden te leren en toe te passen, een proces dat doorgaans een paar jaar duurt.

Hij raadt professionals ook aan vooruit te plannen – Koushik kijkt doorgaans drie jaar vooruit – en mentoren te vinden die begeleiding kunnen bieden.

Ghada M. Ijam, CIO, Federal Reserve System

Ghada Ijam geeft toe dat ze in IT terechtkwam. Nadat ze een bachelordiploma in civiele techniek had behaald, kreeg ze een baan als bedrijfstechnologieanalist bij Fannie Mae en ontdekte al snel dat IT-werk bij haar paste.

Ghada M. Ijam, CIO, Federal Reserve System

Federaal Reservesysteem

“Ik besefte dat het allemaal ging om het oplossen van problemen en het oplossen van problemen door middel van technologie”, zegt ze.

Ze hield er ook van om met anderen samen te werken om oplossingen te creëren, en ze besefte dat ze een natuurlijk talent had om mensen bij elkaar te brengen en teams te leiden. Dat zorgde er op haar beurt voor dat ze steeds belangrijkere opdrachten kreeg met grotere problemen om op te lossen.

Na verloop van tijd besloot Ijam CIO te worden, waarbij zij de rol zag als een rol die haar combinatie van vaardigheden perfect benutte.

“Ik kwam slechts één keer in aanraking met IT, en al het andere werd vervolgens gepland als vervolgstappen”, zegt ze.

Als gevolg hiervan heeft Ijam functies bekleed met steeds meer gezag, van haar eerste functie bij Fannie Mae naar banen bij Intel en Freddie Mac en vervolgens bij Amtrak, waar ze uiteindelijk CIO werd. Ze is nu CIO van het Federal Reserve System.

Ijam zegt dat ze gaandeweg een aantal belangrijke lessen heeft geleerd.

Ten eerste is het belangrijk om empathisch te zijn tegenover anderen en te luisteren naar wat belanghebbenden te zeggen hebben. Twee dingen die IT-professionals helpen de verbanden te leggen en gevalideerde plannen te bedenken, zegt Ijam.

Ten tweede ‘leren door te doen en door te kijken hoe andere succesvolle leiders opereren, door te zien wat ze wel en niet moeten doen, en door het vermogen te hebben om toe te passen wat je observeert’, zegt ze.

Lees ook:  Philip Morris' CDIO over zelfontwikkeling, product-IT en een rookvrije toekomst

Ten derde zijn aanpassingsvermogen en ‘nederig genoeg zijn om van fouten te leren’ ook van cruciaal belang om door te stromen naar de leidinggevende rangen.

Dat geldt ook voor de bereidheid om op te treden wanneer daarom wordt gevraagd. Ijam zegt dat als IT-leiders en aspirant-IT-leiders een moeilijk probleem krijgen om op te lossen, de kans moeten grijpen om dat te doen – zelfs als je nog niet over alle vaardigheden beschikt die nodig zijn voor de taak. “Weet wat je hebt en wat je moet leren”, zegt Ijam.

Ijam benadrukt ook het belang van het opbouwen van sterke, oprechte relaties met degenen die u probeert te helpen en met degenen die u helpen het werk gedaan te krijgen.

Sheila Jordan, SVP en Chief Digital Technology Officer, Honeywell

Sheila Jordan kwam al vroeg in haar carrière tot de conclusie dat technologie “een groeimotor” is, net zoals marketing en verkoop dat zijn. Dat was in de jaren negentig, toen ze bij Walt Disney World werkte in de verkoop en marketing (eerst als VP en daarna als SVP), waar ze leiding gaf aan de eerste CRM-systeemimplementatie (Customer Relationship Management) van het bedrijf.

Sheila Jordan gestileerd

Sheila Jordan, SVP en Chief Digital Technology Officer, Honeywell

Honingwel

Jordan, nu senior vice-president en chief digital technology officer bij Honeywell, zegt dat de “verantwoordelijkheid om technologie naar het bedrijf te brengen die waarde kan leveren, hetzij door productiviteit of groei”, door de jaren heen een constante is gebleven en dat dit nog steeds zo is.

Jordan zegt dat andere vaardigheden haar ook hebben geholpen een succesvolle carrière op te bouwen. Ze noemt het vermogen om effectief te communiceren en om alle verschillende doelgroepen op hun niveaus aan te spreken als cruciale vaardigheden. Ze noemt ook het vermogen om IT-investeringen te prioriteren ten opzichte van het verwachte rendement, en zegt dat “je naar beide kanten moet kunnen kijken: de investeringskant versus de impact.”

Jordan, die al vroeg naar leiderschapsrollen streefde, dacht na over het bevorderen van haar carrière – een strategie die ze aan anderen aanbeveelt.

“Wees planmatig; weet wat je wilt doen. Beslis welke baan je over drie jaar wilt doen, bepaal vervolgens wat je hiaten zijn en hoe je die hiaten kunt dichten”, zegt ze, terwijl ze ook benadrukt dat je open moet staan ​​voor onverwachte kansen.

“Er zijn momenten waarop iemand je op je schouder tikt en zegt: ‘Ik wil dat je dit gaat doen.’ Het zijn die wendingen die je het meeste laten groeien”, zegt ze, eraan toevoegend dat de vier van zulke kansen die ze tegenkwam – en pakte – haar hielpen vooruitgang te boeken.

Barbara Cooper-Jones, CIO, Ginnie Mae

Barbara Cooper-Jones had in de jaren zeventig een hoofdvak in boekhouding gevolgd, maar raakte al snel meer gefascineerd door de gebruikte computersystemen dan door de cijfers zelf. Ze begon met het schrijven van “pseudocode om aan ontwikkelaars te geven, code te testen en te beoordelen” en stapte uiteindelijk over op projectmanagement.

Barbara Cooper Jones gestileerd

Barbara Cooper-Jones, CIO, Ginnie Mae

Ginnie Mae

Lees ook:  Softwarerisico is bedrijfsrisico. Het is tijd voor de C-Suite om in actie te komen.

Cooper-Jones raakte geïnteresseerd in ‘alles wat nieuw en populair was’, vooral met betrekking tot data en systemen, en probeerde altijd zo snel mogelijk kennis te maken met opkomende technologieën en na te denken over hoe ze deze in gebruik konden nemen.

Dat alles, zegt ze, heeft haar carrière vooruit geholpen, van een rol als systeemanalist aan het begin van haar carrière tot haar huidige baan als CIO van Ginnie Mae.

Cooper-Jones zegt dat elke stap op de weg belangrijk is geweest, omdat elke stap haar in staat stelde vaardigheden te ontwikkelen die ze kon gebruiken om niet alleen haar carrière maar ook haar bijdragen vooruit te helpen.

“Het ging over hoe ik een organisatie kan brengen waar ze moet zijn en hoe ik mijn vaardigheden, talent en expertise kan inzetten om dat te doen. Dat was de kans waar ik naar op zoek was; Het maakte me niet zoveel uit hoe ze de functie noemden”, legt ze uit.

Cooper-Jones wijst op de manier waarop ze bij Ginnie Mae werd betrokken als voorbeeld: een voormalige collega die bij Ginnie Mae werkte, vroeg haar om zich bij de organisatie aan te sluiten en zei dat ze wist dat Cooper-Jones veel bij te dragen had. “Ze wist dat ik een sterke technologiepersoon was, een sterke datapersoon.”

Cooper-Jones trad toe als senior technologieleider en werd ongeveer zes maanden later CIO toen de functie vrijkwam.

Cooper-Jones zegt dat ze vervolgens al haar ervaringen aan het werk heeft gezet, waarbij ze opmerkte dat succes als CIO vereist dat je de doelstellingen van de organisatie begrijpt, weet wat de klanten nodig hebben (niet alleen wat ze zeggen dat ze willen), strategische aanwervingen doet, relaties koestert en altijd in staat is om uit te voeren en op te leveren.

Jim Fowler, EVP en Chief Technology Officer, landelijk

Jim Fowler maakte al vroeg kennis met de transformerende kracht van technologie: als middelbare scholier had hij zijn vader, een apotheker uit een kleine stad, geholpen een computersysteem te implementeren dat ‘zijn bedrijf van een dag tevoren volledig transformeerde van een papieren bedrijf naar een digitaal bedrijf. .”

Jim Fowler gestileerd

Jim Fowler, EVP en Chief Technology Officer, landelijk

Landelijk

Het is een inzicht waarvan hij zegt dat het hem gedurende zijn hele carrière goed van pas is gekomen. Aan het begin daarvan richtte Fowler zich op het worden van een materiedeskundige op het gebied van besturingssystemen en infrastructuurarchitectuur.

Naarmate hij vorderde, verbeterde Fowler andere vaardigheden, zoals helder communiceren, anderen beïnvloeden, een strategische visie opbouwen, mensen zijn visie laten volgen en begrijpen hoe het bedrijfsleven werkt – een pad dat hem voorbereidde om leiding te geven.

“Ik ontdekte dat ik de vaardigheden had om een ​​CIO te zijn”, zegt hij. “Ik denk niet dat ik een goede CIO zou kunnen zijn als ik niet eerst alle andere functies binnen het bedrijf zou vervullen.”

Lees ook:  4 spannende Nederlandse zorgtechnologiebedrijven om in de gaten te houden

Fowler adviseert aspirant-professionals nu een soortgelijke route te volgen.

“Wees de inhoudelijke expert in iets waar mensen op je vertrouwen. Het maakt niet uit wat; het is een startpunt waarop je elke andere mogelijkheid kunt bouwen. Ga dan breed, niet alleen vanuit een technisch perspectief, maar ook vanuit een zakelijk perspectief”, zegt hij.

Fowler benadrukt, net als anderen, ook hoe belangrijk het is om op te treden als er een beroep op wordt gedaan.

Hij wijst op twee momenten in zijn carrière waarop hij een baan aannam die niemand anders wilde; beide waren keerpunten omdat ze hem in staat stelden vaardigheden te demonstreren, nieuwe te ontwikkelen en zichzelf als leider te bewijzen.

Laat twijfel dergelijke rollen niet in de weg staan, zegt hij, eraan toevoegend dat “als je je in een rol geen bedrieger voelt, je niets leert; je bouwt niet aan je vaardigheden en capaciteiten.”

Chris Bedi, Chief Digital Information Officer, ServiceNow

Chris Bedi ging professioneel aan de slag met het doel problemen op te lossen en manieren te vinden om het leven van mensen te verbeteren.

Chris Bedi gestileerd

Chris Bedi, Chief Digital Information Officer, ServiceNow

Service nu

“Ik bleef daar meer van doen, en de titels en alles volgden vanzelf”, zegt Bedi, die nu Chief Digital Information Officer is bij ServiceNow.

“Toen technologie belangrijker werd voor bedrijven, viel het samen met mijn ambitie om relevante dingen te doen voor de bedrijven waar ik werkte. Ik heb altijd gedacht, en nu is het onderdeel van het gewone taalgebruik, dat IT bedrijfsresultaten moet opleveren. Dus ik kwam altijd met heel interessante statistieken die belangrijk waren voor het bedrijf”, zegt hij.

Bedi crediteert ook enkele carrière-omwegen omdat hij hem heeft geholpen door te stromen naar de leidinggevende rangen.

“Bij Verisign werd ik door de CFO op de schouder getikt om de HR-activiteiten te leiden. Mijn eerste reactie was: ‘Wat heb ik verkeerd gedaan?’ En toen dacht ik: als de CFO mij vraagt ​​om iets te doen, is het enige antwoord ja”, zegt hij, eraan toevoegend dat hij heeft vernomen dat de CFO hem voor de rol heeft aangeroepen vanwege zijn vermogen om effectieve operaties uit te voeren, mensen te motiveren en zorg ervoor dat teams zich kunnen concentreren op wat er echt toe doet.

Dat HR-werk, zegt Bedi, gaf hem de kans om een ​​ommekeer door te voeren – een belangrijke ervaring die elke leidinggevende aan zijn cv kan toevoegen.

Bedi zegt dat hem ook werd gevraagd om bij Verisign een desinvesteringsstrategie uit te voeren – een stap die hem ‘in het diepe van de put sprong’, maar die hem ook hielp zijn vaardigheden op het gebied van winst- en verliesstrategieën en marktwaarderingen op te bouwen en aan te scherpen.

“De mogelijkheid om die omwegen te nemen om een ​​meer veelzijdige leidinggevende te worden en een bredere basis aan vaardigheden op te bouwen, was van cruciaal belang”, zegt hij. “Er zijn merkversterkende momenten waarop je een kans krijgt en je hoeft alleen maar een stap verder te gaan en deze te grijpen. Zelfs als je maar een derde van de antwoorden kent, gok dan op jezelf en je zult de rest wel weten.”

Meer informatie over ?

2023 CIO Hall of Fame-inductees over het opbouwen van een succesvolle IT-leiderschapscarrière
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

2023 CIO Hall of Fame-inductees over het opbouwen van een succesvolle IT-leiderschapscarrière

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

    2023 CIO Hall of Fame-inductees over het opbouwen van een succesvolle IT-leiderschapscarrière

    Gratis scan aanvragen
    voor jouw organisatie?