Allianz verlaat mainframe voor schaal en innovatie

Allianz verlaat mainframe voor schaal en innovatieHet mainframe als maatstaf

De benchmark voor dergelijke KPI’s werd bepaald door mainframe. “Het feit dat de nieuwe omgeving vergelijkbare prestaties levert als de oude, is cruciaal voor de interne acceptatie door klanten”, zegt Schell. In verschillende iteraties zijn de nieuwe features getest, aangepast en uitgebreid.

Het IT-team controleerde ook de schaalbaarheid van het nieuwe platform. “We moeten meer portfolio’s kunnen migreren en nieuwe klanten kunnen winnen”, voegt Schell toe. “Daarom hebben we ook getest of er extra volumes verwerkt konden worden.” Met behulp van groeisimulaties testte IT of het systeem functioneel zou blijven, zelfs bij grote releasewijzigingen of aanstaande migraties.

“We hebben bijvoorbeeld de bezetting van de online kanalen gemeten, de tijden met de meeste toegang als maatstaf genomen en gecontroleerd of het nieuwe systeem ook betrouwbaar werkte met duizend extra gesimuleerde bedienden”, zegt Pongratz.

Ook batchprocessen werden op deze manier gecontroleerd, bijvoorbeeld op piekbelastingen in seizoenszaken. De KPI’s hiervoor waren de DB2-toegangen per seconde, die werden gesimuleerd in de Linux-database, en er werden elke dag van de maand metingen gedaan om alle scenario’s te dekken.

Tegelijkertijd werd het beoogde bedrijfsmodel van de nieuwe omgeving geïntroduceerd. Allianz IT zette teams van experts op in Duitsland, India en Hongarije om het nieuwe ABS te bedienen.

De hete fase

Ongeveer vier maanden voor de geplande migratiedatum stopte het team met de verdere ontwikkeling van de producten. De tot nu toe ontwikkelde versies zijn voorbereid op de omschakeling en alleen aangepast met individuele fixes. Op basis hiervan is de simulatie van de continue werking in de laatste weken voor de deadline gestart.

Lees ook:  comdivision: zakelijke behoeften moeten de IT aansturen, niet andersom

In deze fase is bijvoorbeeld het concept voor de reorganisatie van de database, inclusief backups tijdens de nachtrust, herzien. “Het ging niet zo snel als gepland”, zegt Pongratz. “Dus moesten we het acht weken voor de livegang aanpassen.”

De migratie zelf was bewust gepland voor het paasweekend van 2022. De gehele inventaris van het mainframe moest worden omgezet, technisch nagekeken, opgeschoond en gemigreerd naar Linux. “We hadden vier dagen om eventuele problemen op te lossen”, zegt hij. “Uiteindelijk duurde het 48 uur om de volledige dataset over te zetten.”

Om op problemen voorbereid te zijn, moesten ook logistiek en communicatie voorbereid zijn. “Voor het absolute worstcasescenario, waarin al onze vooraf geïmplementeerde beveiligingen falen, hebben we ons voorbereid om terug te gaan naar het oude systeem”, zegt Pongratz. Schell voegt eraan toe: “We hadden 1.000 medewerkers in dienst om te testen op alle gebieden, inclusief agentschappen en makelaars.” Daarnaast werd de Duitse bankentoezichthouder Bafin geïnformeerd.

Inspanning en ROI

Het kernprojectteam bestond uit zo’n 500 medewerkers terwijl er soms zo’n 3.000 mensen werkten in verschillende fasen, en het budget was laag, driecijferig miljoen euro. Met dat in het achterhoofd is het projectplan dat het zichzelf na drie tot vier jaar zal terugverdienen. “We draaien het platform nu een jaar en kunnen precies zien hoe het zich verhoudt tot de mainframekosten”, zegt Schell. “We besparen een dubbelcijferig miljoen in bedrijf.”

Lees ook:  Hoe het grote tekort aan beveiligingsvaardigheden te overwinnen?

Volgens de CTO werd vertrouwen in het bedrijfsleven bereikt door alle relevante transacties van een gebruiker van een afdeling ervoor en erna te meten. “In de test voorafgaand aan de livegang hebben we aangetoond dat de nieuwe processen goed presteren op de gewenste gebieden”, zegt Schell. En na korte tijd was elke transactie op het nieuwe platform aantoonbaar sneller dan op het mainframe.

Volgens Pongratz drijven de moderne architectuur en de toegang tot de nieuwste tools de innovatiekracht van het bedrijf. Middelen kunnen nu dynamischer worden ingezet en eenvoudiger worden toegewezen. En ontwikkelaars hoeven niet langer te wachten op batchtaken.

Het project draagt ​​ook bij aan de overkoepelende IT-strategie, aangezien Schell applicaties buiten ABS wil consolideren en verouderde systemen wil uitschakelen. “Het is de voorbereidende fase voor vertroebeling van de omgeving”, zegt hij. “We hebben een zeer stabiele werking bereikt en overwegen nu of en hoe we ze naar de cloud zullen migreren.” Maar de gewone cloud-hyperscalers zouden eerst geschikte oplossingen moeten ontwikkelen die de prestatie-eisen van het systeem in kaart brengen.

De uitdagingen inschatten

Naast het technische aspect was het managen van de menselijke factor ook een grote uitdaging. In de mainframewereld had Allianz veel applicatiekennis opgebouwd die essentieel zou blijven voor het nieuwe doelplatform, dus die kennis moest behouden blijven.

Lees ook:  Multicloud is er, maar complexiteit hoeft dat niet te zijn

Het bestaande team werd aangevuld met experts en collega’s uit de ‘oude wereld’ werden bijgeschoold om hen en hun expertise mee te nemen in de Linux-omgeving. Maar er was angst onder medewerkers die al tientallen jaren aan het mainframe werkten.

“Veranderingsmanagement was een groot onderwerp”, zegt Schell. “Als je het niet goed beheert, kan het een project torpederen.”

Daarom werd het personeel al vroeg bij het project betrokken. “We zijn erin geslaagd om de hele organisatie achter één doel te krijgen en duidelijk te maken dat elke persoon belangrijk zal zijn voor de nieuwe wereld”, zegt Pongratz. De collega’s werden opgeleid in cursussen of samen met interne en externe experts.

In de projectfasen was er ook wat krapte. “Je moet oppassen dat je het mainframe niet op Linux kopieert”, zegt Pongratz. Bepaalde mechanismen zouden naar de nieuwe wereld moeten worden overgebracht, maar daar werkten ze anders. Het was daarom belangrijk, bijvoorbeeld bij de kwaliteitsborging, om na te gaan of de applicaties Linux-native waren gebouwd met het oog op de cloud en niet volgens legacy-principes.

Daarnaast werden leidinggevenden zoals afdelings- en teamleiders verantwoordelijk gesteld voor deelprojecten. En in zijn totaliteit raakte het project iedereen bij Allianz in Duitsland, omdat iedereen werkt met ABS, een systeem met 300 interfaces. “Ze werkten volgens het motto ‘You build it, you run it'”, zegt Pongratz. “Het is in je eigen belang om je medewerkers mee te nemen.”

Meer informatie over ?

Allianz verlaat mainframe voor schaal en innovatie
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

Allianz verlaat mainframe voor schaal en innovatie

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

    Allianz verlaat mainframe voor schaal en innovatie

    Gratis scan aanvragen
    voor jouw organisatie?