De 4 meest overhypte technologieën in IT

De 4 meest overhypte technologieën in ITToch is het een raadsel wanneer dit nieuwe type computergebruik precies operationeel zal worden. Er is zelfs nog meer onzekerheid over wanneer en of kwantumcomputing beschikbaar zou komen voor iedereen buiten de kleine kring van spelers die zich vandaag al in de ruimte bevinden.

“Mensen denken misschien dat het gaat vervangen [our classical computing] computers, maar dat is het niet’, althans in de nabije toekomst, zegt Brian Hopkins, vice-president voor de opkomende technologieportfolio bij onderzoeksbureau Forrester.

Hopkins voegt eraan toe: “Je ziet deze grote aankondigingen van IBM of Google over quantum computing en mensen denken: ‘Quantum is dichtbij.’ Dat haalt de krantenkoppen, maar de waarheid over de toekomst van kwantumcomputing is veel genuanceerder en [business leaders] moet dat begrijpen.”

Toch houdt dat de verwachtingen niet tegen.

Uit een onderzoek uit 2022 onder 501 Britse leidinggevenden door professionele dienstverlener EY bleek dat 97% verwacht dat kwantumcomputing hun sectoren in hoge of matige mate zal verstoren, waarbij 48% gelooft “dat kwantumcomputing voldoende volwassen zal worden om een ​​significante rol te spelen in de activiteiten van de meeste bedrijven in hun respectievelijke sectoren tegen 2025.”

De EY-enquête laat ook zien hoe onvoorbereid organisaties zijn om te voldoen aan wat zij denken dat in het verschiet ligt: ​​slechts 33% zei dat hun organisaties plannen hebben gemaakt om zich voor te bereiden op de commercialisering van de technologie en slechts 24% heeft pilotteams opgezet of is van plan om deze te verkennen. potentieel.

Lees ook:  Open Group gaat modulair met 10e editie van TOGAF-standaard

“Mensen zijn zich ervan bewust dat quantum computing eraan komt, maar ik denk dat er een onderschatting is van wat ervoor nodig is [to leverage its power]”, voegt Seth Robinson toe, vice-president voor brancheonderzoek bij brancheorganisatie CompTIA. “Ik denk dat mensen denken dat het gewoon een veel krachtigere manier wordt om te draaien wat we al hebben, maar in werkelijkheid zal wat we hebben herschreven moeten worden om met kwantum te werken. Je kunt de motor niet zomaar vervangen. En het wordt geen product voor de massamarkt.”

Hoewel een deel van de opwinding over de komende metaverse is weggeëbd, zeggen sommigen dat dit concept nog steeds overdreven wordt.

Ze staan ​​sceptisch tegenover beweringen dat de metaverse ons allemaal in een nieuw digitaal rijk zal doen leven, en ze vragen zich af of de metaverse binnenkort een grote impact zal hebben op het dagelijks leven en de dagelijkse gang van zaken.

Hetzelfde geldt voor extended reality (XR) – die samensmelting van augmented reality, virtual reality en mixed reality.

“Virtuele ruimtes zorgen voor een totaal andere ervaring, in de volksmond ook wel een meeslepende ervaring voor klanten genoemd. Naar mijn mening is het werkelijke marktpotentieel echter waarschijnlijk niet zo groot als nu wordt verwacht”, zegt Richard August, managing partner voor CIO Advisory Services bij Tata Consultancy Services. “Het aantal use-cases en gebruikswaarden is beperkt, wat gevolgen heeft voor het potentieel. Apparaten die de alomtegenwoordigheid van deze technologieën ondersteunen, zoals VR-sets, zijn niet beschikbaar tegen een schaalbare, betaalbare prijs. Bovendien zijn er verschillende gevallen gemeld van negatieve gezondheidseffecten – zoals vermoeidheid, impact op het gezichtsvermogen en gehoor – door het gebruik van de apparaten die deze technologieën ondersteunen, wat grootschalige acceptatie beperkt.

Lees ook:  Operaties perfectioneren door middel van machine learning

Forrester’s Hopkins spreekt soortgelijke voorzichtigheid uit over de acceptatie van de technologie op korte termijn.

“De huidige vormfactoren zijn niet aantrekkelijk genoeg voor mensen om deze nieuwe technologie over te nemen, dus [adoption] gaat langer duren dan mensen denken”, zegt hij.

Hopkins zegt dat onderzoekers inderdaad gebieden zien waar de technologie een vlucht heeft genomen. Extended reality is nuttig in HR voor het trainen van werknemers, en het biedt waarde in industriële use-cases waar een digitale overlay werknemers door complexe scenario’s kan leiden. “Maar dat is een vrij klein deel van de totale kans”, voegt hij eraan toe.

4. Web3: Blockchain, NFT’s en cryptocurrencies

Net als hun gevoelens over het meeslepende web, zeggen techleiders dat Web3 en zijn componenten – blockchain, NFT’s en cryptocurrencies – niet al hun beloften hebben waargemaakt.

“Ze moeten gewoon meer volwassenheid zien voordat we in die dingen investeren”, zegt Rebecca Fox, groeps-CIO voor NCC Group, een IT-beveiligingsbedrijf met hoofdkantoor in het VK.

Anderen hebben soortgelijke opmerkingen gemaakt.

Corbin, bijvoorbeeld, zegt dat blockchain “enorm zakelijk potentieel heeft in slimme contracten – transparantie van de toeleveringsketen, gezondheidszorg, financiën, valuta, kunst, media, fraudepreventie, IP-bescherming, deep fake mitigatie – maar trage implementatie.”

Lees ook:  Places for People bouwt cross-functionele IT voor cloudtransformatie

Hij wijst erop dat het niet zo ondoordringbaar is als eerst gepromoot, en dat het moeilijk te schalen is. Ondertussen betekent het gedecentraliseerde karakter in combinatie met een gebrek aan regelgeving dat blockchain-contracten in de meeste landen nog niet wettelijk worden erkend, voegt hij eraan toe.

Digitale experts noemen ook problemen met andere Web3-technologieën en merken op dat de meeste bedrijven niet weten wat ze bijvoorbeeld met cryptocurrencies moeten doen, omdat ze worstelen met hoe ze deze moeten verantwoorden en hoe ze ze op straat moeten melden.

Bovendien blijven veel mensen sceptisch over cryptocurrencies en NFT’s – vooral na de krantenkoppen van het afgelopen jaar over crypto-uitwisselingsproblemen en NFT-devaluaties.

Adviseurs zeggen dat CIO’s dus rekening moeten houden met de hype, maar desondanks de ontwikkeling van deze technologieën in de gaten moeten houden.

“Hoewel het zich nog in de beginfase bevindt, zien we veel momentum achter de verschuiving van Web2 naar Web3 – en nu Web4 – die ongetwijfeld de manier waarop bedrijven werken en hoe we onroerend goed bezitten en verhandelen, zal veranderen. Het belooft veel voor het filosofische gevoel van eigendom, eigenaarschap en zelfbeheersing van je identiteit in de bredere digitale wereld als geheel”, zegt Jeff Wong, EY’s global chief innovation officer.

Hij voegt eraan toe: “In dit stadium is Web3/4 een idee dat meer vragen oproept dan antwoorden, maar we denken dat de vragen het overwegen waard zijn.”

Meer informatie over ?

De 4 meest overhypte technologieën in IT
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

Drie brandende vragen voor FutureIT New York

Wanneer IT-leiders volgende maand bijeenkomen op FutureIT New York, zal het gesprek zich concentreren op AI en andere opkomende technologieën, datastrategieën en praktische gebruiksscenario’s –

De 4 meest overhypte technologieën in IT

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

    De 4 meest overhypte technologieën in IT

    Gratis scan aanvragen
    voor jouw organisatie?