De digitale transformatie van een eilandstaat: hoe Bahrein uitgroeide tot leidende cloudadoptie in de GCC-regio

De digitale transformatie van een eilandstaat: hoe Bahrein uitgroeide tot leidende cloudadoptie in de GCC-regio


Bahrein EDB

Naarmate de adoptie van de cloud groeit, begint de impact ervan op economieën en bedrijven aan te tonen dat digitale transformatie de utopische beloften van innovatie en verbeterde openbare diensten kan waarmaken.

Degenen die harde feiten willen zien die de kracht van de cloud bewijzen, moeten Bahrein onderzoeken. Een nieuwe IDC-studie beschrijft de aanhoudende inspanningen van het Koninkrijk om een ​​toekomstbestendig technologie-ecosysteem op te bouwen, dat door analisten wordt omschreven als een “opmerkelijke” prestatie.

De economie van Bahrein, een archipel van eilanden in de Arabische Golf, is altijd open en gediversifieerd geweest, met bijzondere sterke punten op het gebied van financiële dienstverlening, productie en logistiek. De strategische spil van het land naar digitale transformatie, waarbij het de eerste in de regio was die een Cloud-First-beleid adopteerde, trok AWS ertoe aan datacenters in het land op te zetten, waardoor de acceptatie van clouddiensten verder werd versneld, wat naar verwachting 1,2 miljard dollar aan inkomsten zal bijdragen aan de inkomsten van Bahrein. Het bbp tegen 2026, volgens de Economic Impact-studie van IDC.

Waarom heeft AWS voor Bahrein gekozen?

De leidende positie van Bahrein op het gebied van de digitalisering van zijn economie, dankzij het Cloud-First-beleid en het vooruitstrevende denken op het gebied van dataregulering en duurzaamheid, maakte het een logische keuze.

Ondersteund door het Amerikaanse Arbeidsfonds Tamkeen profiteert het ook van een personeelsbestand dat jong, hoogopgeleid, tweetalig en technisch onderlegd is, naast een gevarieerde pool van expattalent die een mondiaal perspectief biedt.

Bahrein was er ook snel bij om het resulterende potentieel voor directe buitenlandse investeringen (FDI) te bevorderen. Vergeleken met andere landen in de regio heeft Bahrein op dit vlak altijd boven zijn gewicht gepresteerd. AWS lanceerde in 2019 zijn eerste regio in het Midden-Oosten met drie beschikbaarheidszones, waardoor organisaties in het Midden-Oosten kunnen voldoen aan de vereisten voor bedrijfscontinuïteit en noodherstel en beschikbare, fouttolerante en schaalbare applicaties kunnen bouwen vanuit Bahrein.

Op zijn beurt fungeerden de investeringen van Bahrein in digitale transformatie en de voortdurende focus op het aantrekken van belangrijke projecten zoals AWS en het ontwikkelen van belangrijke sectoren als onderdeel van de algemene groei- en diversificatieplannen als een vermenigvuldiger van de economische kracht.

Tegen 2022 koos Citi, op basis van de superieure vaardigheden van de economie, Bahrein als locatie voor zijn Global Technology Hub, ook een primeur in de regio, die de komende tien jaar duizend inheemse programmeurs in dienst wil hebben.

Dit jaar koos de in Singapore gevestigde Whampoa Group ook Bahrein als hoofdkantoorlocatie voor zijn nieuwe digitale bank. Meer recentelijk zijn de inspanningen om een ​​aantrekkelijk investeringsklimaat in Bahrein te blijven handhaven voortgezet met de lancering door de regering van de Gouden Licentie, die grootschalige investeerders privileges en voordelen biedt, waaronder een geprioriteerde toewijzing van grond voor het investeringsproject, en een gestroomlijnde toegang tot de levering van infrastructuur en nutsvoorzieningen.

Bahrein werd ook het eerste land in de regio dat een multi-cloud en hybride cloudsysteem in de overheidssector implementeerde om de bedrijfscontinuïteit en de beschikbaarheid van overheidssystemen te versterken en de operationele kosten te verlagen.

Het verhaal van succes

Vanaf het begin was het digitale transformatieplan van de Bahreinse regering veelomvattend en krachtig. Het langetermijnplan ging in 2007 van start met een strategie om de overheid te digitaliseren.

Dit resulteerde erin dat 85% van de digitale infrastructuur van de overheid naar de cloud werd verplaatst. Het effect van de daaropvolgende plannen sijpelde steeds verder door in de bredere economie. De laatste versie – een vijfjarig economisch herstelplan dat in 2022 van start ging – verplichtte hervormingen van de regelgeving, aanvullende digitale transformatie van de publieke sector en investeringen in digitale en telecominfrastructuur van wereldklasse, cyberbeveiliging en IT-vaardigheden.

Deze digitale initiatieven waren slechts een onderdeel van het veelomvattende plan dat gericht is op het bereiken van economische groei, begrotingsevenwicht en de beheerste expansie van een selectie van belangrijke verticale sectoren.

De wortels van dit soort inspanningen verspreiden zich diep en wijd. Volgens IDC zijn tussen 2018 en 2022 2.500 IT-professionals in de publieke sector omgeschoold om de inspanningen op het gebied van digitale transformatie en de adoptie van de cloud te ondersteunen.

IDC merkt ook op hoe Tamkeen een substantieel omscholingsprogramma voor IT-professionals in de bredere economie heeft ondernomen, met als doel de werkgelegenheid in IT en telecom tegen 2023 met 35% te vergroten. Tamkeen steunde ook de lancering van AWS Cloud Innovation Centers aan de Bahrain Polytechnic en de Universiteit van Bahrein, waardoor Bahrein het enige land is met twee Cloud Innovation Centers buiten de VS.

Daarnaast biedt een educatief partnerschap met Apple, de uitbreiding van professionele cybersecuritytraining bij het SANS Institute en Reboot01, mogelijk gemaakt door het Franse onderwijsplatform 01 Edu, een tweejarig programma waarin afgestudeerden zich ontwikkelen tot full-stackontwikkelaars. Uiteindelijk is het herstelplan erop gericht om tegen 2026 20.000 burgers cyberbeveiligingstrainingen van de overheid te bieden.

IDC berekent dat de uitgaven voor publieke cloud in de Golfregio jaarlijks met minder dan 30% groeien. In Bahrein ligt dit cijfer boven de 40%. Het analistenbureau beschrijft de komst van AWS als “een game-changer in veel opzichten” en suggereert dat “Bahrein, door de juiste middelen in te zetten voor dit specifieke doel, de implementatie van zijn strategie heeft versneld”.

Bahrein kwalificeert zich nu als een digitale overachiever, met indrukwekkende internetpenetratiecijfers, netwerkinfrastructuur van wereldklasse en niveaus van ondersteuning voor digitale geletterdheid die nergens anders ter wereld te boven gaan.

Tot nu toe, zo goed. Maar hebben de aanhoudende investeringen van Bahrein een positief effect gehad op de groei en diversificatie van de nationale economie?

Uit het onderzoek van IDC valt één belangrijke statistiek op: in 2021 genereerde elke dollar die aan clouddiensten werd uitgegeven al 6,8 extra dollars in de bredere economie.

En er komt nog meer. Zoals IDC suggereert, zal de volledige impact van de digitale langetermijnstrategie van Bahrein waarschijnlijk in 2023 duidelijk worden.

Beleidsmakers merken op: de digitale transformatie van Bahrein is een krachtige bevestiging van de economische multiplicatoreffecten die worden gegenereerd door aanhoudende strategische investeringen in de publieke cloud.

Lees nu het volledige rapport.

Lees ook:  Overlevingsgids voor IT-leiders: 8 tips om de komende jaren te floreren

Meer informatie over ?

De digitale transformatie van een eilandstaat: hoe Bahrein uitgroeide tot leidende cloudadoptie in de GCC-regio
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

De digitale transformatie van een eilandstaat: hoe Bahrein uitgroeide tot leidende cloudadoptie in de GCC-regio

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

    De digitale transformatie van een eilandstaat: hoe Bahrein uitgroeide tot leidende cloudadoptie in de GCC-regio

    Gratis scan aanvragen
    voor jouw organisatie?