Digitaal bankieren in Afrika | CIO

Digitaal bankieren in Afrika |  CIOBegin 2021 zorgde een golf van digitale innovatie in de Afrikaanse financiële sector, geboren uit een reactie op de strakke greep van de pandemie, voor diensten en toepassingen die het potentieel hadden om de banksector echt door elkaar te schudden. In het afgelopen jaar is die golf blijven groeien en aanzwellen, waardoor een stroom van verandering en innovatie losbarstte.

Banken, startups en financiële dienstverleners over het hele continent hebben digitale oplossingen aangekondigd die zijn ontworpen voor contactloos en op afstand bankieren, waardoor kansen worden ontgrendeld voor de miljoenen digitaal verbonden Afrikanen die formeel geen bankrekening hebben maar economisch actief zijn.

Bovendien suggereren investeringen in fintech-startups dat er op het continent nieuwe technologie zal worden geproduceerd, wat zal leiden tot een toenemend aantal innovatieve diensten. Van de totale geschatte financiering van $ 4,9 miljard in 2021, ging 62% naar fintechs, volgens een rapport van Briter Bridges. “Financiële technologiebedrijven blijven het grootste deel van de financiering op het continent binnenhalen, waarbij bijna tweederde van de totale financiering naar technologiebedrijven in heel Afrika gaat”, aldus het rapport. Volgens een afzonderlijk rapport van Partech Partners is financiële inclusie, gericht op het uitbreiden van de toegang tot financiële diensten voor een brede bevolking, inclusief mensen zonder bankrekening, de belangrijkste investeringssector in Afrika.

Deze investeringen zijn een groot blijk van vertrouwen in de toekomst van de financiële sector in Afrika, aangezien deze nieuwe manieren vindt om aan de unieke behoeften van mensen in de regio te voldoen. In de afgelopen tien jaar heeft de sector gereageerd op de reële omstandigheden door digitale bankdiensten aan te bieden, zoals mobiel bankieren, en tegelijkertijd gebruik te maken van het voordeel dat de verouderde telecommunicatie-infrastructuur niet hoeft te worden aangepast.

Sommige regeringen in Afrika bezuiden de Sahara moedigen nieuwe vormen van financiële technologie aan, omdat ze de voordelen zelf in hun land hebben gezien. “De meeste Afrikaanse centrale banken hebben de bevolking het afgelopen jaar sterk aangemoedigd om digitale betalingen te gebruiken”, aldus het Africa Development Dynamics-rapport. Zo hebben de Nationale Bank van Rwanda en het Ministerie van Financiën en Economische Planning van het land er bij netwerkexploitanten en betalingsdienstaanbieders op aangedrongen om handelaren digitale betalingsoplossingen voor te stellen.

Afrikaanse banken haasten zich om nieuwe diensten aan te bieden

Veel van de grote kredietverstrekkers op het continent hebben kennis genomen van de veranderende financiële omgeving en haasten zich om hun territorium veilig te stellen en gelijke tred te houden met de behendige startups die hen op de hielen zitten.

In Kenia heeft de Standard Chartered Bank een 100% digitale investeringsapplicatie gelanceerd op haar mobiele app. Ondertussen is in Botswana de Zuid-Afrikaanse bankgigant ABSA een samenwerking aangegaan met PureSoftware om een ​​digitale portemonnee genaamd Spark te lanceren waarmee gebruikers betalingen kunnen doen en ontvangen, rekeningen kunnen betalen, zendtijd kunnen kopen, contant geld kunnen opnemen bij een Absa-geldautomaat en contant geld kunnen overboeken van Spark naar een andere bank rekening.

Na jaren van stagnatie vindt er over het hele continent innovatie plaats: de Keniaanse regering overweegt naar verluidt een digitale valuta van de centrale bank; de Centrale Bank van Lesotho heeft tarieven verlaagd en transactielimieten verhoogd om het gebruik van mobiel geld aan te moedigen; en de Bank van Centraal-Afrikaanse Staten (BEAC) hebben regelgeving ingevoerd om de interoperabiliteit van rekeningen voor mobiel geld in de hele regio aan te moedigen, om contactloze betalingen te bevorderen.

Deze initiatieven hebben een nieuwe generatie digitale producten gestimuleerd die de toegang tot financiële diensten transformeren. Met een combinatie van een hoge penetratiegraad van smartphones naast een jonge demografie en een enorme bevolking zonder bankrekening, zijn de Afrikaanse markten rijp voor een verandering naar digitaal bankieren.

Fintech verlaagt kosten voor banken en consumenten

Omdat digitale rekeningen de transactiekosten met maar liefst 90% kunnen verlagen, kunnen financiële instellingen aanzienlijke winsten maken terwijl de kosten voor klanten laag blijven. Veel van de wereldwijde technologiereuzen, evenals toonaangevende beleggingsondernemingen over de hele wereld, volgen nauwlettend wat er voor Afrika wordt ontwikkeld. Bedrijven zoals Google en Amazon sturen signalen dat het nu het juiste moment is om hun blootstelling aan Afrikaanse fintech-ondernemers te vergroten, aangezien het continent vol vertrouwen herstelt van de verwoestende Omicron-golf van de COVID-19-pandemie. Google heeft bijvoorbeeld in oktober 2021 een Afrika-investeringsfonds aangekondigd voor fintech- en e-commerce-startups ter waarde van US $ 50 miljoen, inclusief preferentiële toegang tot veel Google-bronnen en -personeel.

Het zijn niet alleen vooruitstrevende beleggers die dit opmerken. Gevestigde banken zijn net zo geïnteresseerd in Afrikaanse groei en innovatie als de kleinere, meer wendbare fintech-spelers.

De Britse multinationale bank Standard Chartered beschouwt de Afrikaanse bankmarkt als de op één na snelst groeiende en op één na meest winstgevende wereldwijd. Achter deze trend schuilt een retailbanksector die bloeit met nieuwe bedrijfsmodellen die ontstaan ​​als reactie op de lage bankpenetratie en de grote afhankelijkheid van contant geld in Afrika bezuiden de Sahara. “Een digitaal leveringsmodel kan voor veel meer mensen betaalbaar bankieren bieden dan een traditioneel model met alleen fysieke vestigingen”, zegt Michael Gorriz, group CIO van Standard Chartered Bank.

Deze nadruk op digitale transformatie impliceert geen wijdverbreide, willekeurige moord op investeringen in de fysieke bankinfrastructuur voor gevestigde providers. Het impliceert in plaats daarvan een verschuiving van een op operaties gebaseerde strategie naar een klantgerichte strategie, waarbij het bereiken van een zo groot mogelijk aantal klanten en het kunnen aanbieden van praktische producten de belangrijkste doelen zijn.

Mobiele geldsystemen nemen het voortouw

Betaalsystemen voor mobiel geld zijn bijzonder populair geworden in Sub-Sahara Afrika. Met behulp van een mobiele telefoon, en zonder de noodzaak om met banken om te gaan of een bankrekening te openen, kunnen mensen geld ontvangen, opslaan, verzenden en uitgeven met hun mobiele apparaten. De systemen kunnen ook worden gebruikt om producten of diensten in winkels of restaurants op een snelle en veilige manier af te rekenen.

In landelijke en minder ontwikkelde gebieden, waar traditionele banken en financiële diensten niet aanwezig zijn of de servicekosten buiten bereik zijn voor huishoudens met een laag inkomen en kleine bedrijven, is mobiel geld naar voren gekomen als een gemakkelijke en goedkope oplossing. “Mobiel geld heeft geleid tot een radicale verandering in de levering van financiële diensten in Afrika bezuiden de Sahara. Als gevolg hiervan is de regio de wereldleider geworden op het gebied van innovatie, acceptatie en gebruik van mobiel geld, met bijna 40 van de 45 Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara die deze nieuwe financiële technologie actief gebruiken”, aldus een rapport in opdracht van het International Monetary Fonds.

“Binnen Sub-Sahara Afrika blijft Oost-Afrika toonaangevend op het gebied van adoptie en gebruikspercentages. Terwijl de algehele financiële diepte onder die van andere regio’s blijft, komt fintech naar voren als een motor van groei en technologische enabler die financiële inclusie en economische ontwikkeling bevordert”, aldus het rapport.

Oost-Afrika vormt het model voor de rest van het continent om op voort te bouwen en zich aan te passen. De bekendste aanbieder van mobiel geld is Kenia’s M-Pesa (M voor mobiel en “pesa” voor geld in het Swahili). Het werd in 2007 geïntroduceerd door Safaricom, een Keniaans telecommunicatiebedrijf dat gelieerd is aan Vodafone, als een op de telefoon gebaseerd betalingssysteem waarbij gebruikers berichten in geautoriseerde winkels en agenten in het hele land kunnen omzetten in contanten.

Aangezien de digitalisering van bankdiensten haar huidige traject in Afrika bezuiden de Sahara voortzet, zullen landen op het continent waar de penetratiegraad van banken tot de laagste ter wereld behoort hoogstwaarschijnlijk profiteren van een verbeterde en meer wijdverbreide toegang tot bankdiensten, waardoor de financiële inclusie van plattelandsbevolking en bevolkingsgroepen met weinig banken, naast een groot aantal applicaties van derden die zijn gekoppeld aan hun digitale diensten.

Het lijkt erop dat de miljoenen mensen zonder bankrekening in Afrika, die zo lang onbereikbaar en machteloos zijn gebleven, op het punt staan ​​de voordelen te voelen van unieke financiële diensten die zijn ontwikkeld voor hun specifieke behoeften.

Meer informatie over ?

Digitaal bankieren in Afrika | CIO
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

Digitaal bankieren in Afrika |  CIO

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

    Digitaal bankieren in Afrika |  CIO

    Gratis scan aanvragen
    voor jouw organisatie?