Franse multinational leert dat introspectie tot innovatie leidt

Franse multinational leert dat introspectie tot innovatie leidt


Zowel zakelijk als technologisch staat niets op zijn plaats.

Zelfgenoegzaamheid op basis van prestaties uit het verleden brengt je nooit vooruit, zelfs niet als je jezelf hebt gedefinieerd als het toonbeeld van digitale transformatie.

Dus wanneer Atos zichzelf een paar jaar geleden opnieuw geëvalueerd, werd het gedwongen om diep naar binnen te kijken en in het reine te komen met het feit dat de verwachtingen van de markt en de klant snel veranderden.

Traditionele businessmodellen werkten niet altijd. De nieuwe markt vroeg om financiële oplossingen en dynamische betrokkenheid — het afstemmen van menselijke en digitale middelen om te voldoen aan de zakelijke en technologische behoeften van klanten.

Tegelijkertijd moest Atos snelheid, transparantie en flexibiliteit bieden om aan de eisen van haar werknemers te voldoen. Na de overname van activiteiten zoals de IT-dochter van Siemens en de IT-outsourcingactiviteiten van Xerox – en het aangaan van een wereldwijd partnerschap met Google Cloud om systemen met kunstmatige intelligentie (AI) te beveiligen – werd Atos geconfronteerd met het soort anorganische groei dat vaak volgt op een reeks fusies.

Het was duidelijk dat het multinationale IT-service- en adviesbureau een nieuw innovatieplatform moest creëren. Maar het kon het niet alleen. In plaats daarvan wendde het zich tot een betrouwbare partner om deze essentiële verschuiving te maken.

Atos

Lees ook:  Production Assurance AI antwoordt: kunnen we in de toekomst winstgevend zijn?

Het ecosysteem transformeren

Vanuit het hoofdkantoor in Bezon, Frankrijk, specialiseert Atos zich in cyberbeveiliging, cloud en high-performance computing en andere disciplines, werkt samen met bedrijven in 71 landen en heeft zo’n 107.000 werknemers.

Het bedrijf heeft een lange weg afgelegd sinds de oprichting 25 jaar geleden, toen het personeelsbestand een bescheiden 6.000 werknemers telde.

Toch bleef één relatie onveranderd: de nauwe banden van Atos met de Duitse softwarepionier SAP.

In de loop der jaren heeft Atos SAP-oplossingen gebruikt voor financiën, logistiek, salarisadministratie en andere functies.

In 2020 begon het met de integratie van SAP Employee Central voor human resources, Analytics Cloud en S/4HANA enterprise resource planning (ERP)-software die speciaal is ontworpen voor de uitdagingen waarmee grote ondernemingen worden geconfronteerd.

Het volgende jaar begon Atos met de ontwikkeling van zijn bedrijfsbrede platform met een nieuwe, flexibele, cloudgebaseerde ERP-oplossing die de sterke punten van S/4HANA uitspeelde: RISE met SAP voor S/4HANA.

Het zou binnenkort in het gehele bedrijfslandschap van het bedrijf worden geïmplementeerd om onder andere bij te dragen aan de systeemprestaties en soepele IT- en bedrijfsovergangen.

Lees ook:  Zijn productmanagers chief executives van hun product? Het hangt er van af.

‘De voordelen zijn duidelijk’

In minder dan negen maanden tijd werden alle 42 bedrijfskritische systemen van Atos, met meer dan 500 interfaces, gemigreerd van de on-premise infrastructuur van het bedrijf naar SAP S/4HANA Cloud – zonder ook maar één bedrijfsonderbreking te ondervinden.

Onder de vele functies op het platform: Universal Journal, een vereenvoudigd opslagmechanisme dat financiële operaties optimaliseert.

Naast het verbeteren van de gebruikerservaring, verlaagde het bedrijf zijn kapitaaluitgaven volledig door over te schakelen op een OPEX-systeem (operationele uitgaven), waardoor werknemers de dagelijkse uitgaven nauwkeurig kunnen berekenen om de winstgevendheid en efficiëntie te bepalen.

Er was ook beter toezicht op complexe afsluitingsprocedures – de stap in de boekhoudcyclus die aan het einde van elke maand plaatsvindt – in de hele organisatie.

Met real-time gegevens die zijn afgestemd op de behoeften van elke gebruiker, meldt Atos een verbetering van 20% bij het verwerken van intensieve activiteiten.

Sinds de oprichting van het platform zijn volgens het bedrijf zowel de besluitvorming als de time-to-market – de periode tussen de conceptie van een product en wanneer het beschikbaar is voor verkoop – versneld.

Lees ook:  Hoe te slagen als een fractionele CIO

Op moeilijkheden kan nu van tevoren worden geanticipeerd, gemonitord en gecontroleerd, en er zijn IT-middelen vrijgemaakt, zodat technici zich kunnen concentreren op waar het bedrijf goed in is: innoveren.

Als gevolg hiervan is de interne gebruikerstevredenheid voor IT sinds 2019 met 110 punten gestegen, een ongekende sprong.

“De voordelen zijn duidelijk, niet alleen op het gebied van gestroomlijnde operaties, kostenoptimalisatie en herschikking van middelen”, zegt Frédéric Aubrière, CIO van Atos. “We kunnen ons meer richten op onze klanten.”

Voor het bieden van een revolutionaire gebruikerservaring aan haar medewerkers, werd Atos uitgeroepen tot finalist op de 2022 SAP-innovatieprijzeneen jaarlijks evenement ter ere van organisaties die SAP-technologieën gebruiken om het bedrijfsleven en de samenleving te transformeren.

En misschien komt er nog meer verandering aan de horizon. Het platform “zorgt ervoor dat we nu een sterke basis hebben, waardoor we snelheid, flexibiliteit en innovatie krijgen waarop we onze eigen digitale transformatie kunnen bouwen en versnellen”, aldus Aubrière.

Je kunt meer lezen over de geweldige prestatie van Atos in hun pitchdeck voor de SAP Innovation Awards.

Meer informatie over ?

Franse multinational leert dat introspectie tot innovatie leidt
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

Franse multinational leert dat introspectie tot innovatie leidt

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

    test

    Gratis scan aanvragen
    voor jouw organisatie?