Gen AI: moet je bouwen of kopen?

Gen AI: moet je bouwen of kopen?Nu organisaties racen om meer generatieve AI-tools in de handen van gebruikers te krijgen – en softwareleveranciers die tools snel in hun producten integreren – staan ​​CIO’s voor een bekende keuze: hun eigen oplossingen in eigen huis ontwikkelen, of investeren in en aanpassen van tools die al beschikbaar zijn in een snelgroeiend bedrijf. AI-marktplaats.

Toch is het geen simpele kwestie van bouwen versus kopen, zegt Prakash Ramamurthy, Chief Product Officer bij Freshworks. CIO’s moeten een build maken En buy-aanpak om de adoptie van gen-AI te versnellen en de waarde die het voor hun bedrijf oplevert, te benutten.

Het is een aanpak, zegt Ramamurthy, die veel CIO’s al volgen met een bredere technologiestrategie: bouw de oplossingen die uw bedrijf concurrentievoordeel opleveren en besteed de rest uit. Natuurlijk is gen-AI geen wondermiddel.

“Beschouw generatie AI niet als een hamer die op zoek is naar een spijker”, zegt Ramamurthy. “Zie het als de extra impuls om de problemen die je al hebt op te lossen.”

De zaak voor bouwen

Het enthousiasme voor AI is nu universeel onder IT-leiders. Uit het AI Priorities-onderzoek van Foundry uit 2023 bleek interesse in een breed scala aan gebruiksscenario’s van de generatie AI, waaronder chatbots en virtuele assistenten (56%), het genereren van inhoud (55%), branchespecifieke toepassingen (48%), gegevensvergroting (46%), en gepersonaliseerde aanbevelingen (39%).

Lees ook:  Uitpakken van Murray & Roberts' turbulente reis naar de cloud en weer terug

Er is echter een tekort aan AI-vaardigheden, en expertise op het gebied van gen-AI is zelfs nog schaarser. Daarom is het belangrijk om de interne AI-ontwikkeling te richten op de kernbehoeften van het bedrijf, zegt Ramamurthy. “Gebruik uw schaarse middelen en pas AI toe op uw vakgebied”, legt hij uit.

Voor een productiebedrijf zou dit kunnen betekenen dat gen-AI-initiatieven zich richten op het verminderen van risico’s in productiefabrieken of het verbeteren van de efficiëntie van de toeleveringsketen. AI kan bijvoorbeeld de productieplanning en planning optimaliseren, zelfs voor complexe productieprocessen. Het kan snel een grote verscheidenheid aan gegevens over materiaalbeschikbaarheid, productiecapaciteit en klantvraag verwerken en analyseren om het beste planningsplan aan te bevelen.

In een farmaceutisch bedrijf kan AI de ontwikkeling van geneesmiddelen versnellen door de identificatie van belangrijke eiwitten, of het ontwerp van geneesmiddelen een boost geven door het vermogen om complexe moleculaire structuren te genereren te versnellen.

“Als het niet je kerncompetentie is – de dingen waar je elke ochtend aan denkt – dan moet je het niet zelf ontwikkelen”, zegt Ramamurthy. Elke afleiding van het ontwikkelen en leveren van uw kernproduct of -dienst, ongeacht de branche, kan middelen en kansen verspillen. Organisaties moeten zich volledig richten op het uitbreiden van hun klantenbestand en het laten groeien van hun bedrijf, en niet proberen een softwareontwikkelingsbedrijf te worden als dit niet al hun kernexpertise is, voegt hij eraan toe.

Lees ook:  4 belangrijke stappen voor het optimaliseren van uw IT-serviceportfolio

Het geval van kopen

Een beperkte ontwikkelingsfocus betekent niet dat IT-leiders de kans moeten negeren om gen-AI in de rest van hun IT-architectuur te omarmen. Vrijwel elke leverancier of dienstverlener is op zoek naar manieren om gen-AI in hun oplossingen in te bouwen. IT-leiders moeten bestaande leveranciers uitdagen om snel AI-mogelijkheden te leveren – of nieuwe leveranciers vinden die dat wel kunnen.

“Gen AI kan uw oplossingen een boost geven, dus u moet leveranciers vinden die de kortste time-to-value kunnen leveren”, zegt Ramamurthy. “Kies degenen die onevenredig veel AI-investeringen hebben gedaan in de oplossingen die ze bouwen.”

Respondenten van de Foundry AI Priorities Study zeiden dat ze al goede resultaten zien van de generatie AI-mogelijkheden die leveranciers hebben toegevoegd aan bestaande applicaties, waaronder productiviteitstools (86% ziet een positieve impact), beveiliging (84%) en marketing-/verkoopapps. (82%).

Een build-and-buy-strategie zorgt ervoor dat IT-teams zich kunnen concentreren op het ondersteunen van de hoofdactiviteiten van hun organisatie zonder interne tijd en middelen uit te putten, terwijl ze toch toegang krijgen tot krachtige mogelijkheden binnen de gehele IT-stack.

Lees ook:  Coachen van IT-professionals voor leiderschapsrollen

“Je moet gen-AI agressief omarmen”, zegt Ramamurthy. “Kijk naar manieren om AI te gebruiken om uw kerncompetenties te versterken. Maar verwar dat niet met jouw vermogen om bovenmenselijke dingen te doen op gebieden die niet jouw expertise zijn. Evalueer op die gebieden leveranciers met bewezen gen-AI-oplossingen die u snel waarde bieden.”

Bezoek voor meer inzichten over innoveren met AI De werken.

Meer informatie over ?

Gen AI: moet je bouwen of kopen?
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

Gen AI: moet je bouwen of kopen?

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

    Gen AI: moet je bouwen of kopen?

    Gratis scan aanvragen
    voor jouw organisatie?