Low code/no code-tools profiteren van IT-voordelen, met voorbehoud

Low code/no code-tools profiteren van IT-voordelen, met voorbehoud


Low-code/no-code visuele programmeertools beloven de ontwikkeling van applicaties radicaal te vereenvoudigen en te versnellen door zakelijke gebruikers in staat te stellen nieuwe applicaties te creëren met behulp van slepen-en-neerzetten-interfaces, waardoor de werklast van moeilijk te vinden professionele ontwikkelaars wordt verminderd. Een Gartner-rapport uit september 2021 voorspelde dat tegen 2025 70% van de nieuwe applicaties die door ondernemingen worden ontwikkeld, low-code of no-code-technologieën zullen gebruiken, tegen minder dan 25% in 2020.

Veel klanten vinden het prettig om ze te combineren met vergelijkbare low-code/no-code-tools voor data-integratie en -beheer om snel standaardtaken te automatiseren en te experimenteren met nieuwe services. Klanten melden ook dat ze zakelijke gebruikers helpen snel nieuwe services te testen, gebruikersinterfaces aan te passen en nieuwe functionaliteit te leveren. Low-code/no-code is echter geen wondermiddel voor alle soorten applicaties en kan kostbaar herschrijven vereisen als een klant de mate onderschat waarin applicaties moeten worden geschaald of aangepast zodra ze in productie zijn. Er staat dus veel in de pluskolom, maar er zijn ook redenen om voorzichtig te zijn.

Hier zijn enkele voorbeelden van hoe IT-professionals low-code/no-code-tools gebruiken om voordelen te bieden die verder gaan dan alleen het verminderen van de werkdruk voor professionele ontwikkelaars.

Experimenteren met gebruikersinterfaces, nieuwe diensten leveren

Sendinblue, een leverancier van cloudgebaseerde software voor marketingcommunicatie, gebruikt low-code workflowautomatisering, data-integratie en beheertools om snel te experimenteren met functies zoals nieuwe tariefplannen, zegt CTO Yvan Saule. Zonder low-code, waarmee hij nieuwe functies kan testen tegen 10 tot 15% van de kosten van traditionele ontwikkeling, “kunnen we ons niet alle experimenten veroorloven die we doen”, zegt hij. “Als we 15 verschillende prijssystemen hadden moeten schrijven, had het jaren kunnen duren”, waarvoor back-end fulfilmentsystemen en kredietcontroles nodig waren voor elke specifieke prijs.

Financieel technologie- en dienstenbedrijf Fidelity National Information Services (FIS) gebruikt de low-code WaveMaker om de gebruikersinterfaces te ontwikkelen voor de klantgerichte applicaties die het voor zijn bankklanten bouwt, met behulp van API’s om die applicaties te verbinden met de back-end van de klant of FIS systemen. “Het is bedoeld om snel op de markt te komen”, zegt CTO Vikram Ramani. Deze aanpak is vooral waardevol gezien het tekort aan bekwame ontwikkelaars. Terwijl FIS de resultaten nog aan het evalueren is, zegt Ramani dat ze een snelheidsverbetering van ten minste 20 tot 30% verwachten.

Vikram Ramani, CTO van Fidelity National Information Services

Fidelity Nationale Informatiediensten

En van de low-code tools koos FIS bijvoorbeeld voor WaveMaker omdat de componenten schaalbaarder leken dan zijn concurrenten, en het licentiemodel per ontwikkelaar goedkoper was dan het runtime-model van andere tools.

Lees ook:  Wat is dienend leiderschap? Een filosofie voor leiderschap waarbij mensen centraal staan

Bij Joist, een startup die financiële en verkoopbeheersoftware voor aannemers ontwikkelt, gebruikt CEO Rohan Jawali het AppMachine-platform zonder code om snel applicatie-prototypes te bouwen, feedback van klanten te krijgen en vervolgens de daadwerkelijke applicatie te bouwen om een ​​paar iteraties in het ontwerp over te slaan werkwijze. Bij een vorige werkgever kon hij binnen een paar dagen een eenvoudige mobiele app voor het delen van informatie en contacten voor bouwvakkers uitrollen, in vergelijking met enkele weken bij conventionele talen. Door gebruik te maken van het contentmanagementsysteem binnen AppMachine, konden gebruikers er gemakkelijk de vereiste gegevens in uploaden, zegt hij.

Procesautomatisering en gegevensverzameling

Bij flessenwaterproducent Blue Triton Brands gebruikte Derek Lichtenwalner Microsoft’s low-code Microsoft Power Apps om een ​​applicatie voor het delen van informatie en communicatie voor productiemedewerkers te bouwen. Voordat hij begin 2022 IS/IT-bedrijfsanalist werd, had Lichtenwalner geen formele computeropleiding, maar kon hij de app in ongeveer een maand bouwen. Het is nu in gebruik in zes faciliteiten met ongeveer 1.200 gebruikers, met plannen om het uit te breiden tot 3.000 in de 27 faciliteiten van het bedrijf.

Derek Lichtenwalner

Derek Lichtenwalner, IS/IT-bedrijfsanalist, Blue Triton Brands

Blauwe Triton-merken

Het gebruik van niet-IT-gebruikers zoals Lichtenwalner om apps te ontwikkelen die informatie delen en processen automatiseren, is een goede optie voor bedrijfstakken met een kleine staf van bekwame ontwikkelaars, zoals de bouw, waar “er veel processen zijn die moeten worden gedigitaliseerd en low code en geen code kan dat makkelijker maken”, zegt Jawali.

Sommige leveranciers en klanten gebruiken low-code/no-code-concepten om niet alleen app-ontwikkeling te vergemakkelijken, maar ook het delen van gegevens tussen apps. Sendinblue abstraheert bijvoorbeeld zijn Application Programming Interfaces (API’s) in herbruikbare widgets. Door zijn API’s in kaart te brengen met die van de systemen van zijn klanten, zegt Saule, kunnen zijn ontwikkelaars “de integratiefuncties slepen en neerzetten en nieuwe mogelijkheden bovenop die integratie bouwen.”

Begrijp uw behoeften

Low-code/no-code “kan de beste vriend van een IT-professional zijn voor traditionele, dagelijkse uitdagingen, zoals workflow-goedkeuringen en gegevensverzameling”, zegt Carol Dann, VP informatietechnologie bij de National Hockey League (NHL). Maar ze waarschuwt ervoor om zo’n tool niet voor een nieuwe applicatie te gebruiken, alleen maar omdat het leuk is om te gebruiken. En het kiezen van de verkeerde oplossing kan snel averechts werken, voegt ze eraan toe, waarbij eventuele quick wins worden gewist door de noodzaak om te coderen of de tekortkomingen te omzeilen.

“Geen code past goed als je een eenvoudige applicatie-architectuur hebt en je snel een applicatie wilt implementeren en testen”, voegt Jawali toe. Het is het beste, zegt hij, in “innovatieve experimenten waarbij je veel controle wilt over de gebruikerservaring, de gebruikersinterface – iets wat je niet kunt krijgen met een low-code platform. Low-code is handiger wanneer je meer beveiliging en koppelingen met andere applicaties moet introduceren, maar dit gaat ten koste van meer complexiteit en de behoefte aan meer technische ontwikkelaars.”

Lees ook:  Places for People bouwt cross-functionele IT voor cloudtransformatie

De eenvoud van slepen en neerzetten van geen code maakt het moeilijk om dat laatste procent van differentiatie te bereiken dat een applicatie bruikbaar maakt voor een specifieke organisatie, en maakt low code beter geschikt, zegt Mark Van de Wiel, field CTO bij data-integratiesoftwareprovider Fivetran . Die extra aanpassing kan bijvoorbeeld het gebruik van vage logica omvatten om verkeerd gespelde namen in een klantendatabase te corrigeren of de bedrijfslogica die nodig is om een ​​score van één op tien te berekenen van de effectiviteit van verschillende marketingmiddelen op basis van statistieken zoals weergaven versus klikken. doorgangen.

Low-code/no-code-apps kunnen ook moeilijk schaalbaar zijn, zegt Saule. Hij raadt aan het gebruik ervan te beperken tot niet-kernstrategische onderdelen van het bedrijf en wanneer u wilt experimenteren. “Als een experiment slaagt en moet worden geschaald, is het tijd om na te denken over het herschrijven ervan”, zegt hij, maar in een meer traditionele maar schaalbare taal.

Dat meer gebruikers zonder code/low code hun eigen applicaties kunnen maken, betekent niet dat ze dat zouden moeten doen, zegt Van de Wiel. Bij Fivetran bereidt een analysegroep de dashboards voor marketingeffectiviteit voor die door de rest van de organisatie worden gebruikt. “Hierdoor kunnen onze medewerkers zich concentreren op waar ze goed in zijn”, zegt hij, in plaats van tijd te verspillen aan het maken van dubbele dashboards, of geld te verspillen aan het vastzetten van de IT-infrastructuur om dezelfde gegevens te downloaden.

Organisaties die uitgebreide doe-het-zelf-app-ontwikkeling mogelijk maken, moeten er ook voor zorgen dat deze grotere pool van niet-professionele ontwikkelaars voldoet aan de bedrijfs- en regelgevende vereisten om klantgegevens te beschermen, zegt hij.

AppMachine paste goed bij de apps voor het delen van informatie die Jawali ontwikkelde, omdat ze slechts honderden gebruikers mogen bedienen in plaats van tienduizenden of meer. Het is minder geschikt voor toepassingen die een hoog beveiligingsniveau vereisen, zegt hij, omdat het niet de gebruikersprofielen kan maken die nodig zijn voor op rollen gebaseerde toegang. Het ontbrak ook aan ondersteuning voor de API’s die nodig zijn om verbinding te maken met andere toepassingen, zoals product- of probleembeheersystemen of toepassingen voor het volgen van leveringen.

Lees ook:  Hoe plusserver de cloudmogelijkheden versterkt en ondernemingen helpt hun ecologische voetafdruk te verkleinen

“Er kunnen problemen ontstaan ​​wanneer mensen proberen om tools dingen te laten doen waarvoor ze eigenlijk niet bedoeld zijn, in plaats van te concluderen dat het niet de juiste pasvorm is”, zegt Dann. Het ontwikkelen van een hechte relatie met de klantsuccesmanagers van de leverancier en het begrijpen van alles wat de tools te bieden hebben – wat de tool goed doet en wat het nooit was bedoeld – zijn van cruciaal belang om goed onderbouwde beslissingen te nemen. “Zeggen: ‘Nee, dat is echt niet wat ons platform doet’ is een volkomen acceptabel antwoord van een leverancier”, zegt ze.

Naast andere beoordelingsvragen raadt Dann aan om te vragen of een leverancier van no-code/low-code bereid is om deel te nemen aan een informatiebeveiligingsbeoordeling, of hun oplossing een robuuste API heeft om te integreren met andere applicaties en of het een authenticatie- en autorisatiestrategie heeft die past bij met de beveiligingsprocessen van de klant.

Kijk niet uit naar “kant-en-klare” low-code/no-code-oplossingen

Als je low-code/no-code ziet als een strategie om ontwikkeling te vereenvoudigen in plaats van als een productcategorie, kun je mogelijkheden vinden om app-ontwikkeling te versnellen met software die je al bezit, of met kant-en-klare mogelijkheden in bekende producten zoals cloudopslag . Dit geldt met name voor routinematige, goed gedefinieerde functies zoals het beheren van documenten en workflows.

De NHL heeft de integratiemogelijkheden van zijn Monday.com-workflowbeheersysteem geconfigureerd als een low-code/no-code-oplossing ter vervanging van een verouderd systeem voor het kanaliseren van verzoeken naar zijn creatieve medewerkers. Het implementeerde dit vervangende systeem in ongeveer twee weken, vergeleken met minstens zes maanden met traditionele ontwikkelingsmethoden, zegt Dann.

De competitie voorzag in een andere behoefte: de scouts op de hoogte brengen van nieuwe informatie over veelbelovende spelers door de Box Relay zonder code-workflowautomatiseringstool in de Box-cloudgebaseerde gegevensopslagservice te configureren om automatisch taken toe te wijzen en documenten naar de juiste mappen te verplaatsen zodra ze zijn verwerkt . “Dit haalde het hele proces uit e-mail en stroomlijnde de workflow,” zegt ze, “door een ‘wat je ziet is wat je krijgt’-interface te gebruiken in plaats van code te schrijven.”

Als ze op de juiste manier worden gebruikt, kunnen low-code/no-code-tools nieuwe apps versnellen voor klanten en werknemers, terwijl ze kosten en vertragingen terugdringen. Ze kunnen ook beveiligings- of beleidsschendingen voorkomen, of de noodzaak om een ​​applicatie te herschrijven die niet kan worden geschaald als deze succesvol is. Maar zoals bij elk hulpmiddel, is het essentieel om te begrijpen wat ze wel en niet kunnen doen – en wat u ze moet laten doen.

Meer informatie over ?

Low code/no code-tools profiteren van IT-voordelen, met voorbehoud
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

IT moet voldoen aan digitale ambitie

Door Steven Fatigante Kan uw IT-organisatie uw digitale zakelijke ambities bijhouden? Voor de meeste organisaties is het antwoord nee – althans niet nu. Het versnellen

Low code/no code-tools profiteren van IT-voordelen, met voorbehoud

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

    Low code/no code-tools profiteren van IT-voordelen, met voorbehoud

    Gratis scan aanvragen
    voor jouw organisatie?