Misschien ben je al duurzaamheidsbewust!

Misschien ben je al duurzaamheidsbewust!Initiatieven op het gebied van duurzaam ondernemen vinden steeds vaker hun weg naar het datacenter. Maar veel CIO’s die investeren in geavanceerde koolstofbesparende technologie en deze inzetten, zijn zich er niet eens van bewust dat ze klimaatmaatregelen nemen. Ze proberen alleen de bottom line te verbeteren.

Dat plaatst CIO’s in een benijdenswaardige positie. In de meeste delen van de onderneming vereist ESG-besluitvorming het kwadrateren van potentiële klimaatvoordelen met de extra kosten, onzekerheid en verstoring van brandstoffen, materialen en processen van de volgende generatie.

Maar IT-beslissers hebben de mogelijkheid om dat probleem te omzeilen in het datacenter, dat verantwoordelijk is voor ongeveer twee procent van de Amerikaanse uitstoot van broeikasgassen. Opkomende innovaties helpen om hun enorme resource-intensieve servercomplexen om te vormen tot een zeldzaam compromisloos front in de duurzaamheidsoorlog, waar vermindering van koolstofemissies vaak hand in hand gaat met lagere kosten.

In toenemende mate is het een front dat het waard is om te investeren. Zorgen aan de aanbodzijde, zoals verhoogde brandstofprijzen en geopolitieke instabiliteiten, zijn slechts een deel van de motivatie. Stroom is al de grootste kostenpost van het datacenter. En de ogenschijnlijk onverzadigbare wens om meer inzichten uit meer gegevens te halen, zorgt voor een steeds dichtere implementatie van racks gevuld met steeds meer energieverslindende CPU’s en GPU’s.

Tot overmaat van ramp bereiken datacenters het punt dat de energie die nodig is om racks vol met die gespierde servers af te koelen, sneller stijgt dan nodig is om ze te laten draaien.

Volgens sommige schattingen wordt nu maar liefst 40 procent van het energiebudget van een datacenter besteed aan koeling. Om te proberen de trend te keren, hebben veel facilitaire managers adiabatische koeling toegepast. Dat kan helpen de elektriciteitsvraag van HVAC-units en ingebouwde ventilatoren te verminderen. Maar het vereist enorme hoeveelheden water – in totaal ongeveer 174 miljoen gallons per jaar in de VS.

Lees ook:  Supply chain-problemen? Analytics kan het antwoord zijn

Dat is, zeg maar, onhoudbaar. Daarom kijken kosten- en duurzaamheidsgerichte CIO’s verder dan verdampingskoeling.

“De manier waarop we datacenters koelen, zal moeten veranderen”, zegt Scott Tease, Vice President en General Manager van HPC en AI bij Lenovo. “Traditionele luchtkoeling kan het gewoon niet bijbenen. En we hebben het water niet meer om de enorme hoeveelheden te leveren die verdampingskoeling nodig heeft. Het is een groot, groot probleem.”

Meer ondernemingen erkennen dat het verminderen van het waterverbruik in het datacenter net zo urgent wordt als het verminderen van het verbruik van fossiele brandstoffen. AWS krijgt bijvoorbeeld al een voorsprong op beide. Tijdens het re:Invent-evenement eind vorige maand beloofde ’s werelds grootste cloudprovider tegen 2030 waterpositief te zijn. Ook herhaalde het bedrijf zijn toezegging om tegen 2030 100 procent van de activiteiten van hernieuwbare energie te voorzien. Tijdens zijn keynote juichten de aanwezigen toen CEO Adam Selipsky hen vertelde dat het bedrijf al meer dan 85 procent op weg was.

“Alsjeblieft iedereen, doe mee”, smeekte Selipsky de menigte. “Het is een probleem voor ons allemaal.”

AI om de kosten van AI te minimaliseren

Zoals bij de meeste upgrades van datacenters, zijn energie-efficiënte opties veel gevarieerder en overvloediger als u helemaal opnieuw begint met een nieuwe faciliteit, of deze nu on-premise, op collocatie of in de cloud is. Dat gezegd hebbende, hebben CIO’s overtuigende opties om de CO2-uitstoot terug te dringen – en de energiekosten te verlagen – die effectief zijn, ongeacht of ze worden ingezet op nieuwe locaties of op individuele serverupgrades in bestaande racks.

Ironisch genoeg is een steeds populairdere manier om de impact van de snelgroeiende AI en machine learning op de stroomvraag van datacenters om te keren, meer AI en ML: dat wil zeggen software en services om IT te helpen opslag en werklast te optimaliseren voor bestaande activa om de meest klimaatvriendelijke vriendelijke, kosteneffectieve distributies.

Lees ook:  Wat is er nieuw in TOGAF 10?

Anthony Behan, Managing Director van Cloudera’s telecommunicatie-, media- en entertainmentinspanningen, zei dat de overgang naar krachtige 5G zijn klanten lasergericht heeft gemaakt op het minimaliseren van gegevensoverdrachten om energiebesparingen te stimuleren – en als gevolg daarvan kosten – door de datawerklast te verhogen dichter bij waar de gegevens worden verzameld en opgeslagen.

“In de telecommunicatie heeft elke leidinggevende op C-niveau kosten als een regelitem in hun prestatiebeoordeling”, zei Behan. “Het is iets waar ze voortdurend aan denken. Dus dit is meestal wat hun ogen doet oplichten.

Vloeistofkoeling

IT-beslissers kunnen de stroombehoefte aanzienlijk verminderen met vloeistofkoeling, dat snel in opkomst is als toonaangevend alternatief. Het is veel efficiënter dan luchtkoeling en zelfs verdampingskoeling. Leveranciers zeggen dat ze tot 40 procent kunnen besparen op de energierekening voor koeling en server- en rackimplementaties met een veel hogere dichtheid mogelijk maken.

En omdat vloeistofkoelsystemen gesloten zijn, is er geen waterrekening.

De technologie wordt al jaren gebruikt om supercomputers te koelen. Pas sinds kort begint het in alledaagse datacenters te stromen. Leveranciers bieden nu implementaties van vloeistofkoeling voor racks, servers en zelfs individuele componenten. Nvidia kondigde bijvoorbeeld plannen aan om deze winter vloeistofgekoelde GPU’s aan te bieden.

Intel, de leverancier van letterlijk de andere meest populaire servercomponent, werkt al een aantal jaren om te zorgen voor levensvatbare opties voor vloeistofkoeling voor het datacenter. In 2019 werkte het samen met pionier Lenovo om Lenovo’s Neptune vloeistofkoelingtechnologie en TruScale-infrastructuurplatform te koppelen aan Intel’s Xeon Scalable serverhardware voor HPC- en AI-toepassingen.

Lees ook:  Waardestroombeheer naar een hoger niveau tillen

Meer recentelijk heeft Intel inspanningen aangekondigd met andere leveranciers, waaronder Submer en Green Revolution Computing, evenals een investering van $ 700 miljoen in een R&D-faciliteit voor vloeistofkoeling in Oregon.

Beginnen bij het begin

CIO’s die op zoek zijn naar een nieuwe locatie, of dat nu on-premise is, bij een colocatieprovider of cloudleverancier, kunnen kansen vinden om de warmte te hergebruiken die door vloeistofkoeling-implementaties wordt verspreid.

Cloud&Heat biedt bijvoorbeeld zelfstandige datacenters die nabijgelegen kantoorgebouwen in de winter kunnen verwarmen. Als u op zoek bent naar andere toepassingen van diffuse warmte, kunt u op deze projectenkaart zien wat anderen doen. De Duitse leverancier van duurzame cloud- en on-premise-technologieën coördineert de mapping-inspanningen onder auspiciën van het Open Compute Project.

Een van de locaties op de hergebruikkaart is in feite een colocatiefaciliteit in Montreal die wordt ontwikkeld door QScale, een startup die datacenterfaciliteiten met hoge dichtheid aanbiedt. De eerste fase, die naar verwachting begin 2023 online komt, voldoet aan de meeste duurzaamheidseisen. Het is bijvoorbeeld:

  • Gelegen in een noordelijk klimaat dat veel minder koeling vereist,
  • Bijna volledig aangedreven door hernieuwbare energie, en
  • Warmte leveren aan wat men zou kunnen beschouwen als agrarische colocatie: een complex van kassen gebouwd om de hele winter groenten en fruit te verbouwen.

“We zijn er allemaal aan gewend dat duurzame dingen duurder zijn”, zegt Martin Bouchard, medeoprichter en CEO van QScale. “Maar we zijn niet duurder dan een ordinair vies datacenter. Dus je kunt tegelijkertijd een duurzame, schone koolstofuitstoot hebben en superefficiënt zijn.”

Dat zou CIO’s als muziek in de oren moeten klinken, of ze nu bezig zijn met het verduurzamen van hun datacenters. Of gewoon kosten besparen.

Meer informatie over ?

Misschien ben je al duurzaamheidsbewust!
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

Misschien ben je al duurzaamheidsbewust!

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

    Misschien ben je al duurzaamheidsbewust!

    Gratis scan aanvragen
    voor jouw organisatie?