Oekraïne IT’s ongeëvenaarde veerkracht | CIO

Oekraïne IT's ongeëvenaarde veerkracht |  CIODe grootste uitdaging was om aan klanten buiten het land uit te leggen dat het bedrijf op hetzelfde productiviteitsniveau zou kunnen blijven werken “als er een grootschalige oorlog is in uw land, hoe zouden we kunnen werken als de bommen vliegen en ons verovering wordt beloofd? over drie dagen’, zegt Ivanov. Maar de leiders van het bedrijf hadden vertrouwen, ze hadden zelfs een contract getekend met een nieuwe klant op de dag van de invasie. “Ik steek nooit mijn kop in het zand. Leider zijn betekent verantwoordelijk kunnen zijn en een noodplan hebben”, zegt Ivanov. “Ik had geluk, want ons team bestaat uit mensen waarop kan worden vertrouwd en die aan hun verwachtingen hebben voldaan. Sommige werknemers werkten in de file terwijl ze verhuisden naar veiligere streken van het land.”

De eerste maand was het moeilijkst. “We moesten allemaal in het reine komen met het feit dat waar we allemaal bang voor waren en niet wilden zijn, al was gebeurd”, zegt Ivanov. “We hadden echter een plan B en daar hebben we gebruik van gemaakt, diep ademgehaald en ons snel aangepast aan de nieuwe realiteit.” De veiligheid van de medewerkers en hun families stond voorop. “We hebben niemand gedwongen om de eerste dagen op 100% capaciteit te werken”, zegt Ivanov. “Maar de getoonde verantwoordelijkheid illustreerde dat ons team ongelooflijk was. Niemand gaf op en rende weg. We hebben niemand ontslagen.”

Binnen een maand was het bedrijf nieuwe medewerkers aan het werven. En twaalf maanden later geven de serviceniveaus van het bedrijf weinig indicatie van de aanhoudende onrust in andere delen van het land. “De oorlog heeft ons veranderd”, geeft Ivanov toe. “Maar wat onveranderd blijft, is onze verantwoordelijkheid tegenover onze familieleden en klanten.”

Goede wil en een wereldwijd tekort aan talent

In het begin was er enige impact op nieuwe business voor IT-providers in Oekraïne. “Klanten verhuisden werk naar andere bestemmingen en vaak naar andere bedrijven”, zegt Bendor-Samuel van de Everest Group. “Er was echter een sterk gevoel onder de klanten om deze firma’s te steunen, en veel van dit werk is nu teruggekeerd.”

De impact van goede wil voor Oekraïne – niet alleen van klanten maar van de bredere wereldwijde gemeenschap – kan niet worden onderschat. “Er is veel plakkerigheid en veel steun geweest voor Oekraïne”, zegt Gove van Gartner. “Het was behoorlijk opmerkelijk.”

De impact van het positieve sentiment voor Oekraïne komt tot uiting in het feit dat de IT-industrie in Wit-Rusland en Rusland, die een vergelijkbaar profiel heeft als Oekraïne, het niet goed heeft gedaan.

Lees ook:  9 investeringen die CIO's moeten doen voordat de recessie toeslaat

“Wit-Rusland en Oekraïne hebben vergelijkbare talentpools met zowel IT-dienstverleners als ondernemingen die daar al geruime tijd op zoek zijn naar technisch talent vanwege hun academische traditie en focus op wiskunde en techniek”, zegt Gove. “Maar Wit-Rusland heeft een duik genomen omdat ze zo verbonden zijn met Rusland.”

Volgens de IT Ukraine Association zijn de VS en het VK verreweg de grootste markt voor Oekraïense IT-diensten, gevolgd door Malta, Israël, Cyprus, Zwitserland en Duitsland. “Meest [clients] werkten om hun weddenschappen af ​​te dekken en alternatieve bezorging op te zetten, maar als de Oekraïense providers bewezen dat ze konden blijven leveren, probeerden ze het werk bij zich te houden of het werk terug te sturen of ander werk toe te voegen toen de nieuwe levering online kwam, “zegt Bendor- Samuel.

Aimprosoft werkt al meer dan tien jaar samen met sommige klanten en andere veel korter toen de Russische invasie plaatsvond. Het Zweedse e-commerceadviesbureau Koalitionen werkte al twee jaar samen met Aimprosoft. “Onze belangrijkste zorgen voorafgaand aan het conflict waren van humanitaire aard: zou het bedrijf in staat zijn om veiligheid te bieden aan hun werknemers?” zegt Amir Mofidi, CEO van Koalitionen. “Voor ons was de onzekerheid van het niet weten of het personeel veilig was het moeilijkste. We waren opgelucht toen we erachter kwamen dat de mensen met wie we werken veilig waren.”

Aimprosoft voelde zich gesteund door haar klanten. “Onze klanten zijn geweldig”, zegt Ivanov. Sommigen betaalden de ontwikkelaars van het bedrijf op hun vrije dagen. Anderen boden persoonlijke bonussen aan Aimprosoft-medewerkers aan. Anderen stuurden foto’s van hun kinderen die koekjes bakken om geld in te zamelen voor Oekraïne. “Het raakte ons tot op het bot”, zegt Ivanov. “Deze empathie onderstreept eens te meer het feit dat zakendoen niet alleen op cijfers is gebouwd, maar ook op menselijke relaties.”

Toch zijn de prestaties van cruciaal belang. “Toen en vandaag zijn de grootste zorgen van klanten dat het werkproces kan worden verstoord omdat de werknemer om de een of andere reden geen contact opneemt, gegevensbeveiliging veroorzaakt door problemen met de stroomvoorziening, wat van invloed is op de vraag of hun bedrijf morgen zou werken als een conflict escaleert, ” zegt Ivanov, erop wijzend dat klanten in de gezondheidszorg en financiën de hoogste eisen stellen aan beschikbaarheid en continuïteit. Maar Aimprosoft is erin geslaagd om zijn dienstverlening te behouden en alle 100 klanten te behouden.

Lees ook:  Het overbruggen van de lacunes in de vaardigheden van ontwikkelaars in ondernemingen

“We waren verrast dat de downtime maar een paar weken duurde en sindsdien werken ze zonder onderbrekingen”, zegt Mofidi. “Het personeel werkt zoals al onze andere partners – zo niet meer.”

Het wereldwijde tekort aan ervaren, kwalitatief hoogstaand engineering- en IT-talent heeft Oekraïense bedrijven ook in staat gesteld om zelfs in de moeilijkste omstandigheden te blijven groeien.

Oekraïne heeft een lange traditie van technologisch leiderschap, zelfs in onzekere tijden. De eerste computer op het vasteland van Europa werd in 1951 in Kiev gebouwd tijdens de jaren van wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog en gesloten grenzen. Het werd ontwikkeld in een gebouw dat was gerestaureerd na aanzienlijke schade tijdens de bevrijding van de stad in 1943.

Het land blijft een broeinest van talent, deels dankzij een sterke academische traditie die vaardigheden op het gebied van engineering en softwareontwikkeling koestert voor de meer dan 31.000 afgestudeerden die jaarlijks de IT-arbeidsmarkt betreden. (Dat totaal daalde vorig jaar tot 27.000 omdat sommige studenten gedwongen werden hun studie op te schorten tijdens de grootschalige invasie.) Vóór 2022 was de regio Rusland-Wit-Rusland-Oekraïne goed voor ongeveer 5% van de wereldwijde talentenpool, volgens Gartner .

De beschikbaarheid van bekwame ingenieurs en andere professionals in Oekraïne bracht een aantal wereldwijde technologiebedrijven ertoe om daar softwareontwikkelings- en R&D-centra op te zetten, waaronder SAP, Snap, Fiverr, Wix.com, Amazon’s Ring en Nvidia. Ontwikkelaarsplatform en dienstenbedrijf GitLab begon in Oekraïne voordat het hoofdkantoor naar San Francisco verhuisde.

“Bedrijven willen en hebben dit talent nodig”, zegt Gove van Gartner. “Bedrijven leven en sterven op basis van IT. Zowel aanbieders als particuliere ondernemingen waren bereid een verhoogd risicoprofiel te hebben omdat de afwegingen acceptabel waren. Het is misschien niet zo veilig en eenvoudig als talent halen uit Boston, maar het is zeer wenselijk.”

Ergens naar uitkijken

Het blijft een uitdaging om in Oekraïne actief te zijn, maar aanbieders zijn erin geslaagd om een ​​aanzienlijk deel van het Oekraïense talent veilig te houden en aan het werk te houden, terwijl ze ook nieuwe leveringsopties hebben bedacht. “Klanten lijken nog steeds tevreden met het werk, en hoewel sommigen voorzichtig zijn om te veel concentratie in Oekraïne te creëren, lijken ze comfortabel met de nieuwe regelingen en bereid om deze bedrijven te blijven ondersteunen door ze werk te geven”, zegt Bendor-Samuel van de Everest Group. . “Het lijkt erop dat het ergste voorbij is en dat de Oekraïense engineering- en IT-industrie overleeft.”

Ivanov, CEO van Aimprosoft, merkt op dat nieuwe klanten misschien minder bereid zijn om specialisten in Oekraïne in te huren dan een jaar geleden. Dat heeft het eerdere groeitraject van het land verminderd.

Lees ook:  Data-innovaties van McDermott stimuleren bedrijfstransformatie

“Het is moeilijk voor te stellen dat Oekraïne binnenkort terugkeert naar dezelfde rol die het voor de oorlog speelde. Dat gezegd hebbende, als de oorlog snel voorbij is, is het waarschijnlijk dat het nog steeds een levensvatbare bestemming zal zijn voor de dienstensector, en na verloop van tijd kan het een deel van zijn aanzien terugwinnen’, zegt Bendor-Samuel. “Het heeft echter duidelijk aan kracht ingeboet en de vestiging van andere Oost-Europese centra als gevolg van de verplaatsing van werk zal het algemene beeld beïnvloeden.”

Het wereldwijde tekort aan technisch en IT-talent werkt in het voordeel van Oekraïne. “Gezien de behoefte aan deze schaarse middelen, zal Oekraïne, als het zijn universitaire programma’s kan herbouwen, een aantrekkelijke exportmarkt voor diensten vinden en zichzelf opnieuw vestigen als een toonaangevend land voor leveringscentra, zowel bij de outsourcinggemeenschap als voor wereldwijde in-house centra”, zegt Bendor-Samuel.

Gartner voorspelt dat het einde van de wereldwijde talentencrisis nog niet in zicht is. “De bereidheid van bedrijven om meer risico te nemen [to access that talent] gaat niet weg’, zegt Gove. Evenmin is de goede wil voor Oekraïne op de markt. “Dat is substantieel”, zegt Gove. “Het zal hen ondersteunen en hen laten groeien.”

Toch concentreert Ivanov zich liever op het winnen van de oorlog en het snel beginnen met de wederopbouw. De werknemers van Aimprosoft, gedwongen hervestigd naar andere delen van het land of naar het buitenland, staan ​​te popelen om naar huis te gaan – een teken, zegt Ivanov, dat de IT-sector sterke wortels heeft. Technologiemedewerkers doneren gemiddeld 270 dollar per maand aan de Oekraïense zaak, zegt Ivanov.

“Elke dag zie ik hoe hard en belangeloos onze medewerkers werken, vrijwilligerswerk doen en doneren. Als deze mensen het land nu niet hebben verlaten, is het onwaarschijnlijk dat ze dat na de overwinning zullen doen.” Bovendien, zegt Ivanov, trekt de industrie nog meer werknemers aan dankzij het flexibele, op afstand werkende model.

“We hebben enkele van de moeilijkste tijden meegemaakt. Vorig jaar toonde aan dat de Oekraïense technologiesector ongelooflijk veerkrachtig is”, zegt Ivanov. “De hele wereld zag dat Oekraïners een natie zijn die zich snel aanpast aan moeilijke omstandigheden, en daar zijn wij een voorbeeld van, en dat geldt ook voor ons bedrijf. Moderne Oekraïense IT’ers zijn de opvolgers van hun erfgoed: harde werkers zijn met passie in hun hart.”

Meer informatie over ?

Oekraïne IT’s ongeëvenaarde veerkracht | CIO
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

Oekraïne IT's ongeëvenaarde veerkracht |  CIO

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

    test

    Gratis scan aanvragen
    voor jouw organisatie?