Top 6 obstakels die datagestuurde projecten ontsporen

Top 6 obstakels die datagestuurde projecten ontsporenData is de drijvende kracht achter digitaal zakendoen. Bedenk hoe strategisch belangrijk het voor bedrijven is geworden om geavanceerde analyses te gebruiken om trends te ontdekken die hen kunnen helpen beslissende inzichten te verkrijgen die ze anders misschien niet zouden hebben.

Maar datagedreven projecten zijn niet altijd even makkelijk op te starten, laat staan ​​af te ronden. Bedrijven staan ​​zelfs voor verschillende uitdagingen wanneer ze hun informatiebronnen willen gebruiken om een ​​concurrentievoordeel te behalen.

Foundry’s recente Data & Analytics-onderzoek onderzocht waarom organisaties moeite hebben om de belofte van datagestuurde projecten waar te maken, en bracht een aantal belangrijke obstakels voor succes aan het licht. Hier zijn de zes belangrijkste redenen waarom data-initiatieven niet worden gerealiseerd en niet worden opgeleverd, zoals blijkt uit het onderzoek, samen met tips van IT-leiders en data-experts over hoe ze kunnen worden overwonnen.

1. Gebrek aan financiering voor data-initiatieven

Het kan moeilijk zijn om financiering te krijgen voor technologie-initiatieven, vooral in een onzekere economie. Dat geldt zeker voor dataprojecten. Deze ondernemingen kunnen concurreren met tal van andere initiatieven die financiering nodig hebben, dus het is belangrijk voor IT-leiders en hun datateams om voor elk project een sterke businesscase te presenteren en ze niet al te ingewikkeld te maken.

“Hoewel budget altijd lastig is, is dit een kwestie van prioriteiten en de juiste omvang van het werk”, zegt Craig Susen, CTO en technology enablement lead bij managementadviesbureau Unify Consulting. “Op zoek naar voor de hand liggende resultaten [does not] vereisen altijd het herwerken van de volledige infrastructuur.”

Datagedreven zijn is net zo goed een cultureel streven als iets anders, zegt Susen. “Het vereist het ontwerpen/heroverwegen van de belangrijkste prestatie-indicatoren, het op een slimme en tijdige manier vastleggen van gegevens en het snel in gemeenschappelijke ruimtes plaatsen”, zegt hij. “Vervolgens kan het worden geëvalueerd en geaggregeerd door geavanceerde visualisatietechnologieën toe te passen of het te vergelijken met machine learning-algoritmen. Het is allemaal een ingewikkeld stukje wetenschap. Dat gezegd hebbende, veel bedrijven maken dit proces te ingewikkeld door te veel in één keer te willen doen of door te veel te indexeren op plaatsen die geen echte waarde creëren voor hun bedrijven en klanten.”

CIO’s en andere technologieleiders moeten sterke werkrelaties ontwikkelen met collega-C-suite-leden, met name CFO’s. In veel gevallen is het de financieel directeur die de beslissing neemt over budgetgoedkeuringen, dus om de kans op het krijgen van de benodigde financiering te vergroten, moeten technologiechefs kunnen aantonen waarom datagestuurde projecten belangrijk zijn voor het bedrijfsresultaat.

2. Gebrek aan een duidelijk gearticuleerde datastrategie

Het ontbreken van een volledige datastrategie om datagestuurde projecten te begeleiden “is hetzelfde als geen schets hebben om een ​​proefschrift te begeleiden”, zegt Charles Link, senior director data en analyse bij Covanta, een leverancier van duurzaam materiaalbeheer en milieuoplossingen.

“Elk project zou wat straatstenen moeten toevoegen aan de weg die naar de gewenste bestemming leidt”, zegt Link. “Een datastrategie identificeert hoe informatie en technologie op elkaar kunnen worden afgestemd om u te helpen daar te komen. Uw bedrijf moet in staat zijn om vooruit te komen terwijl u waarde levert.”

Om succesvol te zijn, moet een datastrategie zowel een databeheercomponent bevatten – meestal IT-tools, technologieën en methoden – als een datagebruiksstrategie, zegt Link.

Vaak is er binnen ondernemingen geen duidelijk begrip van welke gegevens beschikbaar zijn, hoe de gegevens zijn gedefinieerd, hoe vaak ze veranderen en hoe ze worden gebruikt, zegt Mike Clifton, executive vice president en chief information and digital officer bij Alorica, een wereldwijd outsourcingbedrijf voor klantenservice.

Bedrijven moeten een gemeenschappelijke taal onder de belanghebbenden creëren voordat ze datagestuurde projecten opzetten, zegt Clifton. “Als je geen solide basis hebt, zijn budget en financiering te onvoorspelbaar en worden ze vaak als eerste verlaagd vanwege een gebrek aan duidelijke reikwijdte en haalbare uitkomst”, zegt hij.

3. Technologie om dataprojecten te implementeren is te kostbaar

Wat de uitdaging om voldoende financiering voor dataprojecten te krijgen nog ontmoedigender maakt, is het feit dat het dure inspanningen kunnen zijn. Datagestuurde projecten vereisen vanaf het begin een aanzienlijke investering in middelen en budget, zegt Clifton.

“Het zijn over het algemeen langetermijnprojecten die niet kunnen worden toegepast als een snelle oplossing om urgente prioriteiten aan te pakken”, zegt Clifton. “Veel beslissers begrijpen niet helemaal hoe ze werken of leveren voor het bedrijf. De complexe aard van het verzamelen van gegevens om deze efficiënt in te zetten om duidelijk te maken [return on investment] is vaak intimiderend voor bedrijven omdat één fout de kosten exponentieel kan verhogen.”

Als ze echter correct worden uitgevoerd, kunnen deze projecten de organisatie op de lange termijn tijd en geld besparen en ze stroomlijnen, zegt Clifton. “Daarom is het essentieel om een ​​duidelijke strategie te hebben voor het maximaliseren van gegevens en er vervolgens voor te zorgen dat de belangrijkste belanghebbenden het plan en de uitvoering begrijpen”, zegt hij.

Naast het investeren in de tools die nodig zijn om datagedreven projecten te ondersteunen, moeten organisaties professionals zoals datawetenschappers werven en behouden. Deze veelgevraagde functies hebben doorgaans een hoge vergoeding.

4. Andere initiatieven op het gebied van digitale transformatie kregen voorrang

Digitale transformaties zijn aan de gang bij organisaties in vrijwel elke branche en het is gemakkelijk in te zien hoe projecten die verband houden met deze inspanningen een hoge prioriteit kunnen krijgen. Dat betekent niet dat datagedreven projecten op een laag pitje moeten worden gezet.

“Als inspanningen op het gebied van digitale transformatie voorrang krijgen op data-initiatieven, dan moet je opnieuw evalueren”, zegt Link. “Alle initiatieven op het gebied van digitale transformatie moeten data-initiatieven omvatten. Het één kan niet zonder het ander.”

Het negeren van de data-aspecten van transformatie kan ertoe leiden dat andere initiatieven mislukken. “Ik zou me zorgen maken als ik digitale transformatie zou nastreven zonder een solide datastrategie, aangezien de resultaten, iteraties en draaipunten die nodig zijn om succesvol te zijn, allemaal datagestuurde beslissingen moeten zijn”, zegt David Smith, vice-president en CIO bij verhuis- en logistiekbedrijf Atlas van Lijnen.

“Als dit een organisatorische wegversperring is, zou ik aanraden om het initiatief voor digitale transformatie te gebruiken als basis voor de uitvoering van een datastrategie”, zegt Smith.

5. Gebrek aan buy-in of belangenbehartiging door leidinggevenden voor data-initiatieven

Als senior executives niet worden verkocht aan datagestuurde projecten, zal hun kans op succes waarschijnlijk afnemen vanwege een gebrek aan voldoende financiering en middelen.

“Gebrek aan buy-in van de top kan een datagedreven project om zeep helpen voordat het van start gaat”, zegt Scott duFour, global CIO bij Fleetcor, een aanbieder van zakelijke betalingsdiensten. “Ik heb het geluk dat dit geen probleem is bij Fleetcor, aangezien ik buy-in krijg voor projecten van onze CEO door samen te werken met leidinggevenden die de bedrijfsactiviteiten leiden om het belang van big data voor de groei en het succes van het bedrijf te valideren.”

Om executive buy-in te krijgen, moeten technologieleiders vanaf het begin kunnen verwoorden wat de resultaten van dataprojecten zullen zijn en deze afstemmen op zakelijke prioriteiten of pijnpunten, zegt Clifton. Ironisch genoeg zijn alle digitale implementaties sterk afhankelijk van data om voordelen te behalen, “dus of de leidinggevenden het beseffen of niet, ze financieren data-initiatieven”, zegt hij.

De datastrategie van de organisatie moet leidinggevenden informeren over hoe dataprojecten de doelstellingen van het bedrijf kunnen ondersteunen. “De data-initiatieven moeten gericht zijn op het bereiken van die doelstellingen door middel van bruikbare informatie en automatisering”, zegt Link.

In sommige gevallen kan het gebrek aan ondersteuning voortkomen uit het feit dat bedrijfsleiders niet echt weten wat ze willen van dataprojecten en daarom de waarde niet begrijpen, zegt Smith. “Als ze de waarde niet kunnen zien, steunen ze het niet”, zegt hij.

Het is een goede gewoonte om kleine proof of concept-mogelijkheden te gebruiken om de waarde te laten zien door middel van operationele dashboards of de automatisering van handmatige taken, zegt Smith. “Dit zal interesse wekken bij het uitvoerend team”, zegt hij.

6. Gebrek aan geschikte vaardigheden

Het tekort aan technologische vaardigheden treft bijna elk gebied van IT, inclusief datagestuurde projecten.

“Zonder voldoende IT-talent en mensen met de juiste vaardigheden, is het moeilijk om datagestuurde projecten voor elkaar te krijgen”, zegt duFour. “En het tekort aan IT-personeel is reëel op verschillende IT-gebieden.” Om te proberen technologiewerkers aan te trekken, biedt Fleercor flexibele werkregelingen en trainingen zodat werknemers hun vaardigheden kunnen verbeteren.

“We hebben ook een breder net geworpen in de zoektocht naar talent”, zegt duFour. “Hoewel een diploma van vier jaar of langer ideaal is, moeten bedrijven op zoek gaan naar potentiële werknemers met een associate degree, IT-type certificeringen en andere relevante vaardigheden die kunnen helpen om datagestuurde projecten vooruit te helpen.”

Het aannemen van talent met de specifieke technische ervaring die nodig is om datagestuurde projecten te leiden en te beheren “is een uitdaging in deze competitieve arbeidsmarkt, maar het is essentieel om ervoor te zorgen dat je over de juiste vaardigheden beschikt om de projecten met succes uit te voeren”, zegt Clifton. “Zonder vooraf de juiste vaardigheden en expertise kunnen bedrijven een project starten en vervolgens tegen problemen aanlopen waarbij het team niet in staat is om het probleem snel en effectief te identificeren en op te lossen.”

Datawetenschappers, datastewards en dataforensische experts worden vaste rollen, zegt Clifton, terwijl dataarchitecten in voorgaande jaren de meest noodzakelijke vaardigheden waren.

“Betaalbaar talent is mijn grootste uitdaging geweest”, zegt Link. “Er is niet één goed antwoord. Ik heb vers talent binnengehaald van pas afgestudeerden en tijd geïnvesteerd, alleen om ze tegen waanzinnige salarissen te laten stropen. Mijn ervaring is dat het veel waarde heeft om mensen op dezelfde locatie te hebben om sneller te leren en samen te werken. Mijn nieuwste benadering is om samen te werken met organisaties als Workforce Opportunity Services om mijn eigen team op te bouwen met werknemers van hoog kaliber. Het zal tijd kosten om daar te komen, maar we zijn gefocust op de resultaten op de lange termijn.”

Meer informatie over ?

Top 6 obstakels die datagestuurde projecten ontsporen
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

De top 10 IT-outsourcingserviceproviders

Everest Group’s jaarlijkse ranglijst van de beste IT-serviceproviders zag dit jaar wat beweging in vergelijking met vorig jaar, maar een ding dat onveranderd bleef, was

Top 6 obstakels die datagestuurde projecten ontsporen

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

    Top 6 obstakels die datagestuurde projecten ontsporen

    Gratis scan aanvragen
    voor jouw organisatie?