Van CIO tot CEO: Mario Harik van XPO over levelen

Van CIO tot CEO: Mario Harik van XPO over levelenNu technologie steeds belangrijker wordt voor de bedrijfswaarde, is het niet langer de zeldzame prestatie die het ooit was om CIO’s op te voeren naar functies met een grotere omvang en zelfs de sprong te maken van CIO naar CEO. Toch is het verdienen van dat hoekkantoor een prestatie die maar weinig IT-leiders kunnen noemen als een van hun carrièreprestaties.

Als eerste CIO van XPO speelde Mario Harik een sleutelrol om van het logistieke bedrijf een marktleider en innovatiekrachtpatser te maken. Nu XPO van die basis wil profiteren, heeft Hariks diepgaande kennis van zowel IT als de business hem tot de perfecte kandidaat gemaakt om het bedrijf in de volgende fase te leiden, nadat hij afgelopen augustus CEO en lid van de raad van bestuur werd.

Hier bespreken we Hariks visie op groei voor het logistieke bedrijf, hoe data en IT daarin een cruciale rol spelen, en hoe CIO’s die CEO willen worden, IT moeten benaderen als een innovatief middel om een ​​hoog rendement op geïnvesteerd kapitaal te behalen.

Martha Heller: Wat is uw visie op groei als CEO van XPO?

Mario Harik: XPO voltooide de spin-off van onze asset-light-activiteiten in november en nu zijn we een van de grootste minder-dan-vrachtvervoerders hier in Noord-Amerika. Onze focus is om dat bedrijf te laten groeien, zowel wat betreft het winnen van marktaandeel als het vergroten van onze winst en marges.

We zullen de klantgerichte strategie voortzetten die we hebben ingevoerd toen ik het bedrijf bijna een jaar geleden overnam. Technologische innovatie zit in ons DNA sinds de eerste dag van het bedrijf en het blijft centraal staan ​​in wie we vandaag zijn.

Onze drie belangrijkste aandachtsgebieden zijn het bieden van de beste service aan onze klanten; investeer in het bedrijf door terminals, apparatuur en mensen toe te voegen[enmaakgebruikvanonzetechnologischevoorsprongommargesteoptimaliserenenmarktaandeeltevergroten[andleverageourtechnologyedgetooptimizemarginsandgrowmarketshare

Lees ook:  De klassieke blunder van de technoloog | CIO

Sinds we het bedrijf begonnen in 2011, toen ik CIO was, gebruiken we gegevens om onze activiteiten te verbeteren. Data zullen ook centraal staan ​​in onze groei.

Wat zijn enkele voorbeelden van hoe u innoveert in uw gebruik van gegevens?

Wanneer u gegevens op de juiste manier gebruikt, kunt u de manier waarop u een vrachtbedrijf runt, transformeren. We werken aan een initiatief dat machine learning gebruikt om de manier waarop we vracht door een netwerk van ongeveer 294 terminals verplaatsen te optimaliseren. Dit zijn op machine learning gebaseerde modellen die kijken welke vrachtwagens waar naartoe moeten, wat we op de trailers laden en hoeveel trailers de vrachtwagens moeten vervoeren om de efficiëntie te maximaliseren.

Een ander voorbeeld is ons SMART-platform, een platform voor dockefficiëntie en arbeidsbeheer waarmee we kunnen voorspellen hoeveel volume we in een bepaalde terminal zullen krijgen en ervoor zorgen dat we voldoende personeel hebben om het volume te verwerken.

Ten slotte hebben we op API gebaseerde mogelijkheden die het voor ons gemakkelijk maken om klanten in onze systemen te integreren, zodat ze digitaal zaken met ons kunnen doen. Klanten kunnen hun volledige levenscyclus van zendingen online citeren, boeken, volgen en beheren, allemaal met zelfbediening.

Hoe ben je van CIO naar CEO van XPO gegaan?

Onze uitvoerend voorzitter, Brad Jacobs, nam me in dienst toen hij het bedrijf in 2011 oprichtte. Als derde persoon in het team maakte ik deel uit van een kleine groep mensen die het bedrijf in onze begindagen leidden. In de loop der jaren heb ik mijn rol uitgebreid. Ik bekleedde de functies van CIO, chief customer officer, waar ik ons ​​wereldwijde verkoopteam leidde, en in het jaar voordat ik CEO werd, leidde ik ons ​​less-than-truckload-bedrijf, dat nu onze enige activiteit is in Noord-Amerika na we hebben onze asset-light business afgesplitst.

Lees ook:  Top zakelijke behoeften stimuleren IT-uitgaven vandaag

In elk van die rollen was ik verdiept in hoe we onze activiteiten runnen, ons bedrijf uitbreiden, onze winst laten groeien en gaandeweg aandeelhouderswaarde leveren.

Voor XPO had ik een technische achtergrond. Ik studeerde af aan het MIT en werkte in de technologiesector, waarna ik overstapte naar de afval- en recyclingindustrie, waar ik de CIO was van een groot asset-light bedrijf. De combinatie van een technologische achtergrond, het werken in verschillende leidinggevende functies en het feit dat XPO altijd een technologiegedreven bedrijf is geweest, gaf me allemaal de kans om CEO te worden.

Welk advies heb je voor CIO’s over hoe ze geloofwaardigheid kunnen opbouwen bij het bestuur, zodat ze de steun van het bestuur krijgen wanneer ze worden voorgedragen voor een CEO-functie?

Wees zeer commercieel gericht. Stelt de technologische oplossing die u voorstelt het bedrijf in staat marktaandeel te winnen, de beste service aan klanten te bieden of de marges te vergroten door middel van operationele efficiëntie? CIO’s die CEO willen worden, moeten nadenken over hun huidige rol als aanjager van technologische innovatie die leidt tot een hoog rendement op geïnvesteerd kapitaal. Dat perspectief zal weerklank vinden bij het bestuur.

Welke nieuwe vaardigheden moest je ontwikkelen als CEO?

Als CIO maakte ik al gebruik van de twee belangrijkste vaardigheden van een CEO: een inzet voor een hoge ROI in de hele onderneming en een focus op mensen, want mensen leveren resultaten. CIO’s die CEO worden, moeten hun focus uitbreiden naar het gehele personeelsbestand van het bedrijf, met sterke feedbackloops om een ​​hoge mate van betrokkenheid bij het personeel te garanderen.

Als CIO ben je gefocust op de technologieprogramma’s die je aanstuurt en de gewenste resultaten. Als CEO gaan de programma’s die u ondersteunt verder dan alleen technologie, maar ook naar procesverbeteringen, verkoop, service en elk aspect van het bedrijf.

Lees ook:  Hoe u Big Data kunt gebruiken voor Business Intelligence

Als CIO ben je intern vooral gericht op je eigen teams en medewerkers, en of ze de tools hebben om efficiënt te zijn. Als CEO heb je een veel bredere groep belanghebbenden, inclusief de media, omdat je het publieke gezicht van het bedrijf bent. Toen ik CEO werd, hoefde ik niet zozeer nieuwe vaardigheden te leren als wel mijn invloedsgebieden uit te breiden.

Welk advies heb je voor CIO’s die CEO willen worden?

Maak uzelf vertrouwd met alle aspecten van het bedrijf en hoe technologie bedrijfsresultaten kan stimuleren. Breng tijd door met uw klanten om de waarde te begrijpen die uw bedrijf hen kan bieden. Begrijp hoe u de mogelijkheden van uw bedrijf kunt integreren met die van uw klanten, en kijk altijd naar technologie met een ROI-invalshoek.

Zorg voor sterke feedbackloops. Wanneer we technologische oplossingen inzetten, vragen we veel mensen om feedback, vooral mensen in het veld. De grootste les die ik in mijn carrière heb geleerd, is hoe belangrijk het is om tijd door te brengen in het veld, in de terminals en om met onze chauffeurs, havenarbeiders en eerstelijnssupervisors te praten over hoe we ons bedrijf kunnen verbeteren. Dit is essentieel als je CEO bent, omdat je een heel ander gezichtspunt krijgt dan kijken naar statistieken of praten met leidinggevenden.

CIO’s die CEO worden, geven hun bedrijven een duidelijk concurrentievoordeel. Als je een CEO bent met een CIO-achtergrond, en je de innerlijke werking begrijpt van de technologische oplossingen die je aan het bouwen bent, evenals hun beoogde commerciële impact, en je meer focus legt op het bouwen van een senior leiderschapsteam van wereldklasse, kun je een krachtige impact op uw P&L.

CEO, CIO, IT-leiderschap

Meer informatie over ?

Van CIO tot CEO: Mario Harik van XPO over levelen
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

Versnellen van zaken door samenwerking

Online kunnen samenwerken met collega’s was essentieel voor bedrijven om te overleven tijdens de COVID-pandemie. Maar de waarheid is dat het essentieel is voor elk

Van CIO tot CEO: Mario Harik van XPO over levelen

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

    Van CIO tot CEO: Mario Harik van XPO over levelen

    Gratis scan aanvragen
    voor jouw organisatie?