Wat is een beheerde serviceprovider? Strategische outsourcing van IT-diensten

Wat is een beheerde serviceprovider? Strategische outsourcing van IT-dienstenStrategische beheerde dienstverleners

Managed service providers zijn de laatste tijd geëvolueerd om diensten aan te bieden die de strategische bedrijfsplanning en de langere termijn ondersteunen, waaronder advies op het gebied van digitale transformatie, compliance-audits, technologische roadmaps en behoeftenanalyses.

Een ander groeigebied voor MSP’s is het aanbieden van Internet of Things (IoT)-diensten, waarbij 50% van de MSP’s IoT als een aanzienlijke omzetmogelijkheid ziet, aldus CompTIA.

Voordelen van managed service providers

Naast het bieden van verbeterde beveiliging, efficiëntie en lagere kosten bieden managed services providers de volgende voordelen:

 • Flexibiliteit en schaalbaarheid: Variabele facturering kan extra omzetmogelijkheden bieden voor de MSP, terwijl het de klant veel flexibiliteit en schaalbaarheid biedt. Een onderneming die bijvoorbeeld grote investeringen in hardware en software heeft gedaan, kan die investering tijdens een recessie niet zomaar terugdraaien. Op dezelfde manier kunnen ontslagen zeer kostbaar zijn en op de lange termijn schade veroorzaken zodra het bedrijf zich herpakt en de werknemers sindsdien andere banen hebben gevonden. Op dezelfde manier kan het toevoegen van capaciteit tijdens tijdelijke bedrijfspieken lastig zijn.
 • Toegang tot de beste technische en industriële expertise: MSP’s kunnen ook investeren in technologieën en expertise op manieren die individuele bedrijven, vooral kleinere, niet kunnen, wat resulteert in grotere efficiëntie en prestaties.
 • Vermogen om talentkloven te overbruggen: MSP’s kunnen klanten ook helpen toegang te krijgen tot talent dat ze anders misschien zouden missen. Neem bijvoorbeeld oudere systemen. Naarmate oudere werknemers met pensioen gaan, zijn jongeren steeds terughoudender in het leren van verouderde talen en technologieën. Een MSP kan niet alleen bestaande vaardigheden bemannen, maar ook daarvoor trainen, gezien hun grote klantenbestand.
 • Snellere adoptie van technologie: Bedrijven kunnen zich ook wenden tot managed service providers voor geavanceerde applicaties om de adoptie te versnellen, zelfs als ze niet over het personeel beschikken om deze technologieën te gebruiken of te implementeren.
Lees ook:  70% van de juridische afdelingen investeert niet in digitale transformatie: rapport

[ Related: Building elasticity in outsourced managed services ]

Huidige stand van zaken op de MSP-markt

Volgens Mordor Research zal de markt voor beheerde diensten tegen 2028 groeien tot 380 miljard dollar, vergeleken met 260 miljard dollar in 2023, gesteund door de toenemende adoptie van het model onder het MKB, omdat zij niet-kern-IT-systemen en -functies willen uitbesteden. “The Evolving Landscape of the MSP Business Report”, samengesteld door Vanson Bourne en in opdracht van Barracuda Networks, versterkt deze trend en noemt de toenemende complexiteit van IT (49%) en interne IT-middelen die worden ingezet voor andere projecten (48%) als belangrijkste drijfveren voor Vandaag adoptie van MSP’s door het MKB.

De top 10 van diensten en oplossingen die momenteel door MSP’s worden aangeboden, omvat volgens het onderzoek van Vanson Bourne het volgende:

 1. Beveiligingsoperatiecentrum (SOC): 35%
 2. Cloudgebaseerde applicaties: 35%
 3. Beheerde detectie en respons (MDR): 34%
 4. Uitgebreide detectie en respons (XDR): 32%
 5. Back-up, bedrijfscontinuïteit en noodherstel: 32%
 6. Netwerkbeveiliging: 31%
 7. Cloudgebaseerde infrastructuur: 31%
 8. Zakelijke toepassingen: 30%
 9. Productiviteitstoepassingen: 29%
 10. Netwerkmonitoring en -beheer: 29%
Lees ook:  Liberis CTO Georgina Owens over de kracht van mentorschap en leerlingplaatsen

Uit het onderzoek van Vanson Bourne blijkt een daling van de cloudgebaseerde infrastructuur onder het MSP-aanbod, van 45% in 2022 naar 31% in 2023. Het schrijft deze daling toe aan minder organisaties die voortdurende ondersteuning nodig hebben voor vroege pandemische pieken in het werken op afstand en hybride werken. Toch blijft het navigeren door externe en hybride werkomgevingen op klantlocaties een grote uitdaging voor MSP’s, genoemd door 46%, gevolgd door toegenomen concurrentie op de MSP-markt (44%) en het bijhouden van technologische trends (40%).

Wat betreft groeistrategieën blijkt uit het ‘2023 Global MSP Benchmark Survey Report’ van Kaseya dat het aanbieden van nieuwe diensten een topprioriteit is van 61% van de MSP’s, waarbij 54% van de MSP’s meldt dat ze in de afgelopen twee jaar tot drie nieuwe diensten hebben toegevoegd. jaar, en nog eens 30% heeft in diezelfde periode vier of vijf nieuwe diensten toegevoegd.

Bijkomende trends zijn onder meer een verwachte groei van 28% tot 2028 van de IoT-markt voor MSP’s, volgens Mordor, evenals een toename van 60% in de adoptie van AIops onder MSP’s, volgens onderzoek van OpsRamp. AIMultiple-analist Cem Dilmegani merkt op dat, hoewel er momenteel geen cijfers beschikbaar zijn over de adoptie van generatieve AI, MSP’s naar verwachting het komende jaar aanzienlijk gebruik zullen maken van deze technologie.

Lees ook:  Overlevingsgids voor IT-leiders: 8 tips om de komende jaren te floreren

Beheerde banen bij dienstverleners

Aanbieders van beheerde services huren IT-professionals in met een grote verscheidenheid aan ervaringsniveaus en vaardigheden, hoewel individuele bedrijven zich mogelijk op bepaalde industrieën of technologieën concentreren. Een MSP die gespecialiseerd is in beheerde netwerkdiensten zal zich bijvoorbeeld richten op professionals met traditionele computer-, software- en systeemtechniek-achtergronden, naast softwareontwikkelaars en netwerk- en beveiligingsexperts.

Vanwege de grote verscheidenheid aan diensten die door MSP’s worden aangeboden, is vrijwel elke IT-baan binnen de branche te vinden, inclusief IT-ondersteuningsspecialisten, service delivery managers, technici voor netwerkoperaties, systeembeheerders, beveiligingsanalisten, cloudarchitecten en meer. MSP’s huren ook IT-professionals in voor rollen die zijn afgestemd op specifieke leveranciersoplossingen, zoals VMware en Oracle.

Bij een MSP kunnen IT-professionals met een grote verscheidenheid aan bedrijven in verschillende sectoren werken en meer ervaring opdoen dan bij één bedrijf. Werken voor een MSP biedt ook meer geografische mogelijkheden, omdat veel MSP’s al lang afhankelijk zijn van personeel op afstand.

De salarissen bij MSP’s zijn grofweg vergelijkbaar met die bij ondernemingen, volgens MSP-managers, die eraan toevoegen dat er op de MSP-banenmarkt lichte premies te vinden zijn als gevolg van de concurrentie om vaardigheden en bedrijfsmodellen die daarvoor geschikt zijn.

MSP’s investeren ook zwaar in kunstmatige intelligentie en machine learning, gezien het groeipotentieel voor hun klantenbestand.

Meer informatie over ?

Wat is een beheerde serviceprovider? Strategische outsourcing van IT-diensten
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

Wat is een beheerde serviceprovider? Strategische outsourcing van IT-diensten

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

  Wat is een beheerde serviceprovider? Strategische outsourcing van IT-diensten

  Gratis scan aanvragen
  voor jouw organisatie?