Wat is Six Sigma? Kwaliteitsmanagement stroomlijnen

Wat is Six Sigma? Kwaliteitsmanagement stroomlijnenWat is Six Sigma?

Six Sigma is een methodologie voor kwaliteitsbeheer die wordt gebruikt om bedrijven te helpen huidige processen, producten of diensten te verbeteren door defecten te ontdekken en te elimineren. Het doel is om de kwaliteitscontrole in productie- of bedrijfsprocessen te stroomlijnen, zodat er weinig tot geen afwijkingen zijn.

Six Sigma was in 1993 een handelsmerk van Motorola. De naam verwijst naar de Griekse letter sigma, een statistisch symbool dat een standaarddeviatie vertegenwoordigt. Motorola gebruikte de term omdat verwacht wordt dat een Six Sigma-proces 99,99966% van de tijd defectvrij zal zijn, wat 3,4 defecte functies per miljoen opportunities mogelijk maakt. Motorola stelde dit doel aanvankelijk voor zijn eigen productieactiviteiten, maar het werd al snel een modewoord en een algemeen aanvaarde standaard.

Six Sigma is speciaal ontworpen om grote organisaties te helpen met kwaliteitsmanagement. In 1998 hielp Jack Welch, CEO van GE, Six Sigma in de schijnwerpers te zetten door meer dan $ 1 miljoen te doneren als bedankje aan het bedrijf. Daarna volgden Fortune 500-bedrijven en Six Sigma is sindsdien populair bij grote organisaties.

Six Sigma-principes

Het doel van elk Six Sigma-project is om defecten die kwaliteitsvariaties veroorzaken te identificeren en te elimineren door een reeks stappen rond een bepaald doel te definiëren. De meest voorkomende voorbeelden die u zult vinden, gebruiken de doelen ‘kleiner is beter, groter is beter of nominaal is het beste’.

 • Kleiner is beter creëert een “bovenste specificatielimiet”, zoals een doel van nul voor defecten of afgekeurde onderdelen.
 • Groter is beter omvat een “onderste specificatielimiet”, zoals testscores – waarbij het doel 100% is.
 • Nominaal is het beste kijkt naar de middenweg: een medewerker van de klantenservice moet voldoende tijd aan de telefoon besteden om een ​​probleem op te lossen, maar niet zo lang dat ze productiviteit verliezen.

Het proces is bedoeld om gegevens en statistieken in de mesh te brengen om objectief fouten en defecten te identificeren die van invloed zijn op de kwaliteit. Het is ontworpen om te passen bij verschillende zakelijke doelen, waardoor organisaties doelstellingen kunnen definiëren rond specifieke behoeften van de industrie.

Vergelijkbare principes vind je ook in Lean Six Sigma, dat de principes van Six Sigma combineert met de Lean-methodiek. Het opnemen van Lean in Six Sigma brengt een verhoogde focus op het verminderen van verspilling, defecten en variantie, terwijl het ook voorloopt op schema en binnen het budget blijft. Deze lean-methodologie helpt organisaties wendbaarder en flexibeler te blijven en tegelijkertijd te focussen op het opzetten van langetermijnprocessen. Lean voegt een sterkere focus toe aan defecten, overproductie, wachten, onbenut talent, transport, inventaris, beweging en extra verwerking. Het idee is dat bedrijven door deze problemen op te lossen, problemen sneller kunnen oplossen, de efficiëntie kunnen verbeteren en de productiviteit kunnen verhogen.

Six Sigma-methodieken

In de praktijk volgt Six Sigma een van de twee submethodologieën: DMAIC en DMADV:

Six Sigma DMAIC: De Six Sigma DMAIC-projectmethodologie omvat vijf fasen, elk weergegeven als een letter in het DMAIC-acroniem. Deze omvatten:

 • Definiëren het probleem, de klant, de projectvereisten en de uiteindelijke doelen en verwachtingen van de klant. In deze fase worden projecten geselecteerd, wordt onderzoek gedaan naar de verschillende kansen en mogelijkheden en wordt de scope van het project vastgesteld.
 • Meeteenheid prestaties van het huidige proces door een gegevensverzamelingsplan op te stellen om defecten te bepalen en statistieken te verzamelen. In dit stadium is het belangrijk om prestatiebaselines, toekomstige doelen en hoe prestaties worden gemeten vast te stellen.
 • Analyseren het proces om de hoofdoorzaak van variaties en defecten vast te stellen om problemen met de huidige strategie te identificeren die het einddoel in de weg staan. Tijdens de analysefase is het belangrijk om gegevens te gebruiken om parameters en invoer te identificeren die de grootste impact hebben op het uiteindelijke proces.
 • Verbeteren het proces door de grondoorzaken van defecten te elimineren door middel van innovatieve oplossingen. Tijdens de verbeterfase ligt de focus op het testen van de beste potentiële oplossingen die in de eerdere fasen zijn geïdentificeerd. Het is belangrijk om rekening te houden met prestaties, kosten, implementatievereisten en risico’s of verstoringen die zich kunnen voordoen.
 • Controle het nieuwe proces om te voorkomen dat je in oude gewoonten vervalt en om ervoor te zorgen dat het op schema blijft. Tijdens deze laatste fase worden alle wijzigingen in het proces gedocumenteerd, wordt de oorzaak van elk probleem uitgelegd en wordt er een schema opgesteld voor voortdurende monitoring.

Six Sigma DMADV: Het Six Sigma DMADV-framework, ook wel bekend als Design For Six Sigma (DFSS), omvat vijf fasen:

 • Definiëren realistische doelen die passen bij de eisen van de klant of de bedrijfsstrategie. In deze fase worden projectdoelen vastgesteld, schema’s en richtlijnen opgesteld voor beoordeling en worden risico’s geïdentificeerd. Aan het einde van deze fase moet er een duidelijk plan voor het project zijn en moet de algemene strategie zijn afgestemd op de verwachtingen van de klant.
 • Meeteenheid en identificeer de kritieke kwaliteitsvereisten (CTQ) van de klant en vertaal deze in projectdoelen. Tijdens deze fase identificeert het team vereisten, marktvergelijkingen, belangrijke ontwerpelementen en eventuele benodigde ontwerpcomponenten voor het project. Aan het einde van deze fase is het belangrijk om een ​​set meetgegevens te hebben om deze af te stemmen op de eisen van de klant en de algemene projectdoelen.
 • Analyseren meerdere opties en alternatieven voor de klant samen met de geschatte totale levenscyclus van het project. In deze fase draait alles om het bouwen van conceptuele ontwerpen, het identificeren van de beste vereisten en componenten en het bepalen van de totale kosten van het project. De analysefase is bedoeld om het project op te zetten met een gedefinieerde ontwerpoptie die kan worden getest en geprototypeerd.
 • Ontwerp het proces op een hoog niveau alvorens over te gaan naar een meer gedetailleerde versie die het prototype zal worden om fouten te identificeren en wijzigingen aan te brengen. Tijdens de ontwerpfase worden de laatste details van het ontwerp vastgelegd en wordt een model gebouwd dat één stap verwijderd is van een werkend prototype.
 • Verifiëren dat de laatste iteratie van het product of proces wordt goedgekeurd door alle klanten en klanten – zowel intern als extern. Het definitieve ontwerp wordt gepresenteerd aan alle belangrijke belanghebbenden om ervoor te zorgen dat het goed past en dat het effectief zal zijn in praktijksituaties. Dit is de fase waarin u het proces, alle wijzigingen en plannen om het proces te implementeren documenteert, zodat het schaalbaar en duurzaam is.

DMAIC versus DMADV: De DMAIC- en DMADV-methodologieën lijken op elkaar, maar ze hebben verschillende use-cases. De DMAIC-methodologie is ontworpen voor bestaande processen of producten die niet voldoen aan de behoeften van de klant of niet voldoen aan de normen. Wanneer een bedrijf een product of proces moet ontwikkelen dat nog niet bestaat of wanneer een product is geoptimaliseerd maar nog steeds tekortschiet, dan wilt u DMADV gebruiken.

Het bepalen van een Six Sigma-project

Om projecten in uw organisatie te vinden die baat zouden kunnen hebben bij Six Sigma, moeten ze aan een aantal criteria voldoen:

 • Elk project moet een duidelijk proces van invoer en uitvoer hebben.
 • Ga niet het project in met een vooraf bepaalde oplossing — dat betekent dat u de oplossing al kent.
 • Focus op het verminderen van “variatie in de bediening” om het gemakkelijker te maken voor ongetrainde operators.
 • Projecten moeten worden benaderd met kennis van variaties in procesinvoer en hoe defecten kunnen worden gecontroleerd en geëlimineerd.

iSixSigma biedt het voorbeeld van een “trage cyclustijd op Station 30” als gevolg van defecte onderdelen die afkomstig zijn van “Station 20”. Een “niet-Six Sigma-oplossing” zou proberen de assemblagelijn opnieuw in evenwicht te brengen, terwijl het werk opnieuw wordt gedaan, de cyclustijd laag blijft en er geen arbeid wordt uitgegeven. Een Six Sigma-oplossing zou zijn om “belangrijke inputs te onderzoeken en te controleren die bijdragen” aan defecte onderdelen die afkomstig zijn van Station 20 om te voorkomen dat dit in de toekomst opnieuw gebeurt. In dit geval richt de Six Sigma-benadering zich op het proactief elimineren van het defect, terwijl een niet-Six Sigma-benadering eenvoudig op het probleem reageert zonder de oorzaak te achterhalen.

Zie “Het perfecte project vinden voor Six Sigma-succes” voor meer informatie over waar u Six Sigma kunt toepassen.

Six Sigma implementatie rollen

Een belangrijk concept in Six Sigma is het idee om duidelijke leiderschapsrollen en een hiërarchie voor kwaliteitsbeheer vast te stellen. De belangrijkste rollen voor Six Sigma-implementatie zijn onder meer:

 • Uitvoerend leiderschap: Dit omvat de CEO en ander uitvoerend management die belast zijn met het ontwikkelen van de visie voor Six Sigma-implementatie. Leiders moeten ook verantwoordelijk zijn voor het aanmoedigen van nieuwe ideeën en het leveren van de middelen om op innovatie te reageren.
 • kampioenen: Kampioenen, typisch gevonden in het hogere management, zijn de mensen die verantwoordelijk zijn voor het handelen naar de visie van het uitvoerend leiderschap en optreden als mentoren voor Black Belts.
 • Meester zwarte banden: Deze werknemers besteden al hun tijd aan de Six Sigma-methodiek, hetzij door Black of Green Belts te begeleiden, hetzij door Champions te helpen. Ze worden uitgekozen door kampioenen en moeten zorgen voor consistentie in de Six Sigma-strategie.
 • zwarte banden: Black Belts werken onder Master Black Belts en zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Six Sigma-strategie en treden doorgaans op als leiders voor specifieke taken.
 • Groene riemen: Geleid door Black Belts, zijn Green Belts nieuw in de Six Sigma-methodiek en beginnen ze deze te leren terwijl ze hun andere taken behouden.

Mogelijk vindt u andere riemen, zoals wit, geel en oranje. Deze worden door organisaties overgenomen om werknemers te vertegenwoordigen met enige Six Sigma-training, maar zijn niet betrokken bij het algehele project.

Six sigma certificering en training

Gewoonlijk worden Six Sigma-certificering en -training rechtstreeks door bedrijven aangeboden, waarbij GE en Motorola de weg vrijmaken door als eersten Six Sigma-certificeringsprogramma’s te ontwikkelen om vaardigheid in de Six Sigma-methodiek te verifiëren. Grote bedrijven en universiteiten volgden al snel hun voorbeeld en boden hun eigen versies van een Six Sigma-certificeringsprogramma aan.

Er is echter niet veel toezicht op wat kwalificeert als Six Sigma-certificering en de criteria voor Green Belt- en Black Belt-certificeringen kunnen variëren. Certificeringsprogramma’s worden aangeboden via bedrijven, universiteiten, beroepsverenigingen en trainingsorganisaties met winstoogmerk. Enkele opmerkelijke organisaties zijn onder meer:

 • Accentuur
 • Amerikaanse Maatschappij voor Kwaliteit
 • de Universiteit van Boston
 • Cornell universiteit
 • Dartmouth College
 • GE
 • IASSC
 • Motorola-oplossingen
 • Purdue universiteit

Sommige organisaties bieden Six Sigma-accreditatie aan. De IASSC biedt bijvoorbeeld Lean Six Sigma-referenties en geaccrediteerde trainingsaanbieders. De Council for Six Sigma Certification biedt ook een lijst met geaccrediteerde Six Sigma-aanbieders. Uiteindelijk is het bij het kiezen van een Six Sigma-certificering of trainingsprogramma belangrijk om uw onderzoek te doen om ervoor te zorgen dat de organisatie, universiteit of externe leverancier de juiste training voor uw behoeften biedt en over de juiste kwalificaties beschikt.

Zie “17 IT-beheercertificeringen voor IT-leiders” voor meer IT-beheercertificeringen.

Meer over Six Sigma:

Meer informatie over ?

Wat is Six Sigma? Kwaliteitsmanagement stroomlijnen
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

Wat is Six Sigma? Kwaliteitsmanagement stroomlijnen

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

  Wat is Six Sigma? Kwaliteitsmanagement stroomlijnen

  Gratis scan aanvragen
  voor jouw organisatie?