Zijn productmanagers chief executives van hun product? Het hangt er van af.

Zijn productmanagers chief executives van hun product?  Het hangt er van af.Er wordt gezegd dat elk bedrijf nu, althans gedeeltelijk, een softwarebedrijf is, wat ongetwijfeld het IT-landschap aan het veranderen is. Als gevolg hiervan hebben productmanagers (PM’s) meer kansen en zijn ze belangrijker dan ooit.

Toch vraagt ​​iedereen zich vaak af, van de chief information officer tot de helpdesktechnici: wat doet een PM precies?

Het traditionele antwoord is dat een productmanager de chief executive van hun product is. Zoals alle clichés is deze zowel waar als onwaar. Laten we eens kijken of we feit van fictie kunnen scheiden.

Waarom PM’s geen CEO’s zijn

Aan de ene kant is deze vergelijking misleidend. Ten eerste houd je als CEO toezicht op alle medewerkers; uiteindelijk werkt iedereen voor u (of de aandeelhouders als uw bedrijf beursgenoteerd is).

Daarentegen rapporteren maar heel weinig mensen als PM daadwerkelijk aan u (of staan ​​zelfs maar in uw stippellijn op het organigram). jezelf, en krijg niets gedaan.

Als CEO volgen mensen je (meestal) omdat je de grote baas bent. Het is natuurlijk het beste om naar je personeel te luisteren en je gedachten uit te leggen, maar uiteindelijk bepaal jij de regels. En als iemand ze niet volgt, ben je gemachtigd om ze de deur te wijzen.

Dit is de tegenpool van hoe PM’s ons beroep uitoefenen. In plaats van rangschikken, bundelen we gegevens. We citeren focusgroepen en gebruiksrapporten en casestudy’s en A/B-tests en kaartsortering. We leven en sterven door analyses en statistieken, niet door anekdotes of stokpaardjes.

Hoe ziet dit principe er in de praktijk uit? Denk eens aan de keer dat Marissa Meyer, destijds hoofd product bij Google, 41 tests van de kleur blauw bestelde om te zien welke de meeste klikken opleverde. Meyer’s aanpak waarbij alleen cijfers centraal staan, is misschien extreem, maar zelfs de topontwerper van het bedrijf – die zei dat deze modus operandi hem ertoe bracht te stoppen – zei dat hij “Google niet de schuld kon geven van deze afhankelijkheid van gegevens”.

Lees ook:  Sluit de voordeur: phishing-aanvallen voorkomen

Wat meer is, let op wat Meyer niet do: Ze gaf geen commando’s. Ze heeft een verzoek om gegevens ingediend.

Maar wat als u geen gegevens heeft? Of wat als de gegevens die u wel heeft onduidelijk of onvolledig zijn? Of wat als uw technische contrapunt gewoon koppig is?

Zelfs dan doet een PM nooit een beroep op autoriteit. In deze gevallen wenden we ons tot het vertrouwen dat we met onze collega’s hebben opgebouwd. Zonder ons visitekaartje van gegevens, is de enige kaart die we over hebben de relaties die we hebben opgebouwd.

Deze fallback werkt, want als een PM zijn werk doet, weet iedereen in het team dat ze onvoorwaardelijk toegewijd zijn aan hun succes – zonder dat er krediet nodig is. Immers, in tegenstelling tot een CEO hoeft een PM zich niet druk te maken over de aandelenkoers van het bedrijf of niet TechCrunch behandelde het laatste persbericht van het bedrijf. De eerste, tweede en derde zorgen van een premier zijn het product, het product en het product.

Waarom PM’s CEO’s zijn

Aan de andere kant deelt een PM verschillende centrale eigenschappen met een CEO. Hier is de eerste: jullie zijn allebei verantwoordelijk voor eigenlijk alles.

Lees ook:  Matt Mehlbrech van CoorsTek over het opnieuw opbouwen van de geloofwaardigheid van IT

Concreet ben je verantwoordelijk voor uitkomsten. Wat de uitkomst ook is: een upgradecyclus loopt vast; klantacquisitiekosten stijgen enorm; freemium-klanten converteren niet naar premium-klanten – u bezit het.

Ook al hebben anderen misschien een fout, het probleem heeft bijna altijd met het product te maken. En alles wat met het product te maken heeft, heeft met het product te maken manager.

Inderdaad, overal waar zich problemen voordoen, zoals een mot op een vlam, daar komt een PM om de hoek kijken. Misschien niet formeel lid zijn van een ander team, maar hun falen is uw mislukking. Net als een CEO is uw taak niet beperkt tot een enkele baan; het is jouw taak om problemen op te lossen, ongeacht de provincie.

Dus als het product meer klanten nodig heeft, bied je aan om deel te nemen aan verkoopdemo’s. Als bestaande klanten te veel bugrapporten indienen, bied je aan om deel te nemen aan de dagelijkse technische vergadering. Het is het lot van PM’s en CEO’s om altijd de buckstoppers te zijn.

Hier is een andere manier om na te denken over de PM-CEO-overeenkomsten: voor zowel een PM als een CEO is het belangrijkste wat je doet beslissingen nemen. De CEO bepaalt de richting van het bedrijf en de premier bepaalt de richting van het product. Daarom leggen jullie allebei een enorme premie op het verzamelen van informatie.

Om als CEO succesvol te zijn, moet u inderdaad buitengewoon goed geïnformeerd zijn – niet alleen over uw bedrijf en branche, maar ook over de economie en regelgeving. Hetzelfde geldt voor een PM: om te slagen, moet u niet alleen goed geïnformeerd zijn over uw product, maar ook over uw technische stack en demografische gegevens van klanten en winstmarges. Je kunt een probleem immers niet oplossen als je het niet begrijpt.

Lees ook:  Misschien ben je al duurzaamheidsbewust!

Denk op deze manier na over de parallel: noch een CEO, noch een PM mag worden geraadpleegd over de vraag of de website van het bedrijf Java gebruikt. Maar ze moeten allebei op de hoogte worden gehouden, zodat ze rekening kunnen houden met de grote overwegingen die alleen zij kunnen zien.

Mijn mening

De vraag of een productmanager een chief executive van hun product is, is meer dan academisch. Het antwoord onthult boekdelen over uw organisatorische silo’s, uw toewijding aan samenwerking en of u degenen ondersteunt wiens enige missie uw collectief succes is.

Zeker, als chief product officer ben ik bevooroordeeld, maar mijn vooringenomenheid komt voort uit meer dan 20 jaar ervaring bij verschillende softwarebedrijven. Ik heb voor startups gewerkt; Ik heb voor het establishment gewerkt. Ik heb onderzoeksafdelingen geleid en ik heb code geschreven.

En als er een rode draad door mijn carrière loopt, is het deze: de beste PM’s bieden het beste van twee werelden. Hun vindingrijkheid maakt hen voornamelijk, terwijl hun onbaatzuchtigheid hen onmisbaar maakt.

En als die eigenschappen wenselijk klinken, dan heb je een tweede rode draad gevonden: de beste training om CEO te worden, kan heel goed afkomstig zijn van een productmanager.

Meer informatie over ?

Zijn productmanagers chief executives van hun product? Het hangt er van af.
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

Zijn productmanagers chief executives van hun product?  Het hangt er van af.

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

    Zijn productmanagers chief executives van hun product?  Het hangt er van af.

    Gratis scan aanvragen
    voor jouw organisatie?