5 belangrijkste voordelen van Business Intelligence getoond aan de hand van een praktijkvoorbeeld

Dus waarom is business intelligence belangrijk? Bedrijfsanalisten zeggen vaak dat het belangrijkste voordeel van een BI-oplossing is “het elimineren van giswerk uit uw bedrijfsprocessen”. Dit wordt mogelijk omdat business intelligence wordt gebruikt om gegevens te analyseren en bruikbare inzichten te presenteren om geïnformeerde besluitvorming binnen een onderneming te stimuleren.

We zetten onze ervaring in in BI-implementatiediensten om uit te leggen welke voordelen een bedrijf kan krijgen door gebruik te maken van business intelligence. Om het praktisch toe te voegen, laten we zien hoe deze grote voordelen van business intelligence zijn opgeschommeld door Starbucks, een vroege BI-adoptant en gewiekste gebruiker van datagestuurde bedrijfsanalyses.

klanten begrijpen met bi

BI-tools stellen bedrijven in staat om klantgegevens te verwerken uit meerdere bronnen en creëer een 360 graden klantprofiel. Omdat een van de doelen van business intelligence is om bedrijfskritische gegevens op een gemakkelijk te begrijpen manier te presenteren, kunnen bedrijven de behoeften en het gedrag van hun klanten duidelijk begrijpen. Als gevolg hiervan zijn ze in staat hun aanbod hierop af te stemmen en eersteklas producten en diensten te leveren.

Lancering van nieuwe productlijnen

Starbucks gebruikte BI om brancherapporten te analyseren over drankconsumptie thuis en gegevens over hoe klanten producten bestellen in een Starbucks-winkel. Het bedrijf gebruikte deze informatie om K-Cups en gebottelde dranken te maken voor verkoop in supermarkten. Hierdoor kon het bedrijf voorkomen dat klanten thuis andere koffiemerken gebruiken.

Winkellocaties definiëren

Sinds 2008 gebruikt Starbucks Atlas, BI-kaartsoftware, om hun nieuwe winkels te lokaliseren. Met het platform kan het bedrijf de economische levensvatbaarheid van een nieuwe winkellocatie schatten door enorme hoeveelheden gegevens te evalueren, zoals de bevolkingsdichtheid van het gebied, het gemiddelde inkomen van de bewoners, verkeerspatronen en de nabijheid van andere Starbucks-locaties. Zo opent het bedrijf winkels precies waar klanten ze nodig hebben, wat de verkoop stimuleert zonder het bedrijf op andere locaties te schaden.

verkoop stimuleren met bi

Met BI-oplossingen nemen bedrijven multidimensionale retaildata (van transacties tot social media) onder de loep tot voorspelling van de behoeften van de klant en verkoop- en marketingactiviteiten definiëren om aan de vraag te voldoen.

Anticiperen klant vraag

Gebruik makend van voorspellende analyseVerhoogt Starbucks met succes de verkoop met door analytics aangedreven digitale borden in de winkel. Op de borden worden items weergegeven op basis van tijd van de dag, weer, sociale trends en meer: ​​bijvoorbeeld ontbijtproducten in de ochtend, warme dranken bij kouder weer, vakantiespecialiteiten, zuivelvrije alternatieven, enz. Met een dergelijke datagestuurde aanpak kan Starbucks klanten verleiden met een aantrekkelijker aanbod.

Bestelsuggesties aanpassen

De mobiele app van Starbucks met meer dan 16 miljoen actieve gebruikers presenteert de schat aan gegevens over het koopgedrag van klanten. Om die data correct te gebruiken, gebruikt het bedrijf een versterkend leerplatform om klanten aan te bieden op maat gemaakte bestelsuggesties op basis van hun populaire selecties, bestelgeschiedenis en de voorraad van een lokale winkel. Door een dergelijke gepersonaliseerde ervaring aan klanten te bieden, verhoogt het bedrijf zowel de klantloyaliteit als de verkoop.

operaties optimaliseren met bi

Een BI-oplossing kan gegevens analyseren om de interne bedrijfsprocessen van een bedrijf te bevorderen, zoals orderbeheer, planning, personeelsbezetting, voorraadbeheer, en beheer van de toeleveringsketen.

Personeel en personeelsplanning op een slimme manier

Dankzij de optimalisatie van de personeelsplanning duurt het ongeveer drie minuten vanaf het moment dat een Starbucks-klant in de rij staat totdat de bestelling is afgeleverd, ongeacht het deel van de dag dat ze binnenkomen. BI-tools helpen winkelmanagers om de winkelprestaties constant te vergelijken met de arbeidsinspanningen om te bepalen hoe goed de winkel het doet met het huidige personeel. Met deze tools kunnen managers het werk optimaliseren door personeel te laten groeien of inkrimpen en sommige taken (schoonmaakwerkplekken, koffiemachines, etc.) te herschikken om ze in rustige periodes of na werktijd uit te voeren. Op die manier worden barista’s niet overbelast en hebben ze tijd voor een praatje met een klant of bijvoorbeeld een ballon tekenen op een beker voor een jarige. Een dergelijke persoonlijke benadering verhoogt de klanttevredenheid, die de kern vormt van het klantgerichte beleid van het bedrijf.

Supply chain management optimaliseren

De supply chain van Starbucks heeft geen ruimte voor verspilling en inefficiëntie vanwege de gecentraliseerde BI-praktijk. BI-software maakt on-demand toegang mogelijk voortdurend bijgewerkte informatie over voorraadinventaris, transportplanning en opslagcapaciteit. Op basis van real-time rapportages weet het bedrijf behendig te reageren op bijvoorbeeld slechte kwaliteit van rauwe producten door alternatieve leveranciers te vinden met behoud van concurrerende prijzen.

benchmarking met bi

Als onderdeel van een BI-oplossing biedt benchmarking praktische inzichten om beter te presteren dan concurrenten. Competitieve analyse maakt het mogelijk om de prestaties van een bedrijf continu te verbeteren.

Nieuwe manieren van dienstverlening vinden

Competitieve benchmarking stelde Starbucks in staat om de behoefte aan het licht te brengen om hun strategie voor de derde plaats, die vooronderstelde winkels die zowel afhaal- als eetopties bieden. In de voetsporen treden van McDonalds, Luckin koffie en andere concurrenten lanceerde Starbucks een bezorgservice voor eten en opende alleen afhaalwinkels. De inspanningen van het bedrijf lijken te werken: ze zijn erin geslaagd klanten te bereiken die verder gaan dan degenen die Starbucks al in hun ochtend- of middagroutine opnemen.

verhoog de omzet met bi

Bedrijven die BI-software effectief gebruiken verdien meer door klanten en hun eisen te analyseren, marketing- en verkoopactiviteiten te stimuleren, bedrijfsondersteunende activiteiten te optimaliseren en benchmarking.

Wat betreft Starbucks, die met succes BI- en data-analysepraktijken heeft toegepast machtigen niet alleen om klanten aan te trekken, waardoor het verkoopvolume toeneemt, maar ook om het steeds veranderende consumentengedrag te volgen voor zover nog maar weinig bedrijven dit hebben kunnen bereiken.

ScienceSoft kan u helpen gebruik te maken van de BI-voordelen die Starbucks en vele andere bedrijven al genieten. Schakel onze BI-consultants in als eerste stap om een ​​BI-oplossing in uw bedrijf te introduceren.

Start uw BI-implementatietraject

14 jaar BI-praktijk. Services met een volledige cyclus om krachtige BI-oplossingen te leveren met uitgebreide analyseopties. Iteratieve ontwikkeling om quick wins te behalen.

Table of Contents

Vragen voor onze consultants?

Twijfel niet en neem direct contact met ons op met uw vraagstuk.