Amazon’s gebruik van data-analyse zet grote namen buiten bedrijf

Amazon's gebruik van data-analyse zet grote namen buiten bedrijf

Meer weten over :

Amazon’s gebruik van data-analyse zet grote namen buiten bedrijf

Amazon heeft in veel opzichten de manier waarop we winkelen voor altijd veranderd. Het is nu mogelijk om honderdduizenden items te doorzoeken, vergezeld van honderdduizenden recensies van die items, en dat specifieke essentiële item te vinden waarnaar u op zoek was. Niet alleen dat, maar het is ook mogelijk om bijna alles online te bestellen en binnen twee tot drie dagen bij u aan de deur te verwachten. Amazon heeft echt een ‘alles-onder-één-dak’-motto aangenomen, wat betekent dat je voor praktisch elke behoefte op Amazon kunt vertrouwen, van toiletpapier tot boodschappen tot nieuwe kledingstukken en accessoires. Met al deze keuzes, met al deze mogelijkheden binnen handbereik, kan de gemiddelde consument zich overweldigd voelen. Toch door gegevensanalyseHeeft Amazon een manier gevonden om de online winkelruimte te domineren.

Waarom en hoe Amazon gegevensanalyse gebruikt

Amazon's gebruik van data-analyse zet grote namen buiten bedrijf

Geconfronteerd met klanten die datarijk waren (met eindeloze mogelijkheden) maar weinig inzicht hadden (niet zeker van wat ze moesten kopen), besloot Amazon om big data te gebruiken om dit probleem te bestrijden. De slimme datapraktijken van Amazon verzamelen de waardevolle en belangrijke gegevens van zowel klantaccounts als hun surfgedrag, en gebruiken deze gegevens vervolgens om de aanbevelingsengines te verfijnen. Het resultaat? Klanten hoeven niet meer te beslissen wat ze vervolgens kopen, omdat Amazon hen een lijst aanbiedt met de producten die ze waarschijnlijk zullen kopen op basis van data-analyse.

In plaats van een winkel binnen te lopen en te worden verward door keuzes, kunnen Amazon-gebruikers nu door de website bladeren en vaak items kopen die hun worden aanbevolen in handige zijbalken of “klanten kopen ook …” -lijsten. Wanneer gebruikers Amazon openen, denken ze misschien dat ze dezelfde Amazon gebruiken als elke andere gebruiker, maar dat is niet zo. Ze hebben toegang tot een versie van de website die speciaal voor hen is aangepast. Dit heeft de manier waarop we winkelen voor altijd veranderd.

Amazon gebruikt alle waardevolle gegevens die we hen ter beschikking hebben gesteld, simpelweg door hun website te gebruiken. DataFloq schrijft: “Amazon heeft een ongeëvenaarde databank met gegevens over online koopgedrag van consumenten die het kan ontginnen op zijn 152 miljoen klantaccounts.” In 2003 gebruikte Amazon item-item-gelijkenismethoden van collaboratieve filtering, en dat werd als hypermodern beschouwd. Tegenwoordig is Amazon geëvolueerd. Door middel van click-stream-gegevens van klanten en historische aankoopstatistieken beweert DataFloq dat “elke gebruiker op maat gemaakte resultaten op aangepaste webpagina’s te zien krijgt.”

Wat doet Amazon met gegevens

Amazon is ook in staat om een ​​superieure klantenservice te bieden vanwege de kwantiteit en kwaliteit van de gegevens die het over zijn klanten heeft verzameld. Het zorgt ervoor dat vertegenwoordigers van de klantenservice over alle informatie beschikken die ze nodig hebben op het moment dat een klant ondersteuning nodig heeft. Dit resulteert in een steeds betere relatie met de gemiddelde consument, iets waar andere bedrijven simpelweg niet tegenop kunnen.

Amazon gebruikt ook Big Data om zijn 1,5 miljard items in zijn winkel te bewaken, te volgen en te beveiligen, evenals die in zijn 200 fulfilmentcentra over de hele wereld. Volgens DataFloq slaat Amazon de productcatalogusgegevens op in S3. S3 is een eenvoudige webservice-interface die kan worden gebruikt om elke hoeveelheid gegevens op te slaan, die vervolgens op elk moment en overal op internet kan worden geopend. DataFloq schrijft: “Het kan objecten schrijven, lezen en verwijderen tot 5 TB aan gegevens per stuk. De catalogus die is opgeslagen in S3 ontvangt meer dan 50 miljoen updates per week en elke 30 minuten worden alle ontvangen gegevens verwerkt en teruggerapporteerd naar de verschillende magazijnen en de website.”

Amazon heeft onlangs zelfs het gebruik van Big Data uitgebreid door externe computerdiensten toe te voegen, toepasselijk genaamd Amazon Web Services (AWS). Ze bieden gegevensverzameling, opslag en berekening, samen met samenwerking en delen van gegevens. Ze zijn allemaal beschikbaar in de cloud. Volgens Snelle Cloud, “AWS heeft zich ontwikkeld tot het meest succesvolle cloudinfrastructuurbedrijf ter wereld, met meer dan dertig procent van de markt. Dit zijn meer dan de drie grootste rivalen, Microsoft, IBM en Google, samen.”

Bij AWS host Amazon ook gratis openbare Big Data-sets. Alle beschikbare datasets kunnen worden gebruikt en naadloos worden geïntegreerd in AWS-cloudgebaseerde oplossingen, en sommige maken gebruik van deze mogelijkheid, zoals het Human Genome Project en de uitgebreide datakaarten.

Hoe Amazon de retailwereld verandert

Door zich te concentreren op Big Data en data-analyse, verschuift Amazon in zijn rol van een online retailbedrijf naar een big data-bedrijf. Dit komt omdat Amazon niet langer louter een e-commerce-speler is. Het biedt meer dan alleen producten; het biedt gegevens. En in dit steeds veranderende klimaat van technologische vooruitgang zijn gegevens gewoonweg waardevoller dan wat dan ook, althans op dit moment.

Andere bedrijven zien in dat data de focus is waarop ze zich zouden moeten concentreren. Apple is een ander bedrijf dat onlangs de focus volledig heeft verlegd naar Big Data. Apple wordt doorgaans gezien als een trendsetter en liep een beetje achter op het besef van het belang van data-analyse in de retailmarkt. In het afgelopen decennium heeft Apple echter overuren gemaakt om andere bedrijven, zoals Amazon, in te halen.

Apple bevindt zich natuurlijk in een gunstige positie als het gaat om het verzamelen en analyseren van gegevens. Volgens socPUB“Hun producten zijn niet alleen erg populair, maar ze zijn ook al ontworpen om waardevolle gegevens vast te leggen.” Een gebied dat een grote boost heeft gekregen van data-analyse, is het applicatieontwerpteam van Apple. In het verleden werden apps zo gemaakt dat mensen ze op een bepaalde manier moesten gebruiken. Ze zijn gemaakt met het applicatieontwerp als het einddoel. Vergelijk dat met nu, wanneer applicaties worden gemaakt met het uiteindelijke doel van bruikbaarheid in gedachten. Het ontwerp is daarvoor gewoon het middel. Apple kon dit doen door gegevens te verzamelen over hoe mensen apps in het echte leven gebruikten en vervolgens hun toekomstige ontwerpen aan te passen aan de tendensen van klanten.

Hetzelfde idee wordt nu gebruikt om Apple-apparaten te produceren. Omdat Apple nu toegang heeft tot tonnen gegevens over hoe consumenten hun iPhones en MacBooks gebruiken, biedt dit hen een ongekende kans bij het ontwerpen van nieuwe producten of de nieuwste versie van bestaande apparaten. Het op deze manier gebruiken van Big Data lijkt veel op het aanbieden van aangepaste webpagina’s voor zijn klanten door Amazon: het draait allemaal om het verbeteren van de klantervaring. In plaats van te controleren wat u doet, kijken bedrijven als Apple en Amazon naar wat u doet, analyseren ze uw bewegingen en maken het u vervolgens gemakkelijker om te doen wat u wilt.

Wilt u meer weten over hoe Big Data het e-commercelandschap en de manier waarop we winkelen verandert? Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie.

Amazon's gebruik van data-analyse zet grote namen buiten bedrijf

Amazon's gebruik van data-analyse zet grote namen buiten bedrijf