Articuleren van de echte waarde van Enterprise Architecture

Klik voor meer informatie over auteur Ian Stendera.

Het is geen geheim dat veel enterprise-architecten voor een uitdaging staan ​​als het gaat om communiceren wat ze precies doen, waarom het zo belangrijk is voor hun organisaties en de potentiële waarde die enterprise-architectuur kan brengen voor de toekomst van het bedrijf.

Het verwoorden van de waarde is van cruciaal belang om de buy-in van de organisatie te krijgen en de echte impact te zien die geweldige enterprise-architectuur – en de tools die dit mogelijk maken – kan hebben om te begrijpen hoe een bedrijf komt van waar het nu is tot waar zijn leiders uiteindelijk willen eindigen. .

Dus, wat is enterprise-architectuur eigenlijk?

Enterprise-architectuur is in wezen het proces van het analyseren en evalueren van de zakelijke en IT-mogelijkheden van een organisatie met als doel manieren te vinden om de prestaties te optimaliseren en een bedrijf van zijn huidige staat naar een gewenste toekomstige staat te brengen. Met andere woorden, de enterprise-architect heeft de taak om het bedrijfsmodel van het bedrijf en de elementen die nodig zijn om dit te realiseren, inclusief mensen, processen en IT, echt te begrijpen.

Dat overzicht – het modelleren van de organisatie zoals die nu bestaat – is essentieel om te begrijpen waar de organisatie staat wat betreft het behalen van bedrijfsdoelen en -strategieën, evenals statistieken en KPI’s. Zonder dat holistische en op gegevens gebaseerde begrip van het bedrijf en zijn afhankelijkheden – waarbij alles van producten, processen, afdelingen, gegevens, apps en meer aan elkaar wordt gekoppeld – zouden bedrijfsleiders niet het inzicht hebben dat nodig is om te begrijpen welke wijzigingen moeten worden aangebracht om naar waar ze willen zijn.

Enterprise Architects Project the Future (geen kristallen bol nodig)

Het doel van enterprise-architectuur is uiteindelijk om effectieve en meetbare veranderingen door te voeren. Enterprise-architecten (EA’s) doen dit door verschillende alternatieve routekaarten te maken die niet alleen laten zien hoe u in de gewenste toekomstige staat kunt komen, maar ook, door middel van het delen van statistieken, aantonen hoeveel beter de organisatie zal werken zodra de ideale routekaart is gekozen en wijzigingen zijn aangebracht.

Enterprise-architectuur speelt ook een cruciale rol bij het helpen van organisaties om de implicaties te begrijpen van de mogelijke toekomstige paden die ze zouden kunnen inslaan. Architecten kunnen meerdere oplossingen voorstellen in overeenstemming met veranderende strategieën – allemaal met een nauwkeurig begrip van de afwegingen die bij elk potentieel scenario komen kijken. Deze scenario’s kunnen worden geoptimaliseerd voor verschillende bedrijfsresultaten, zoals groei, kostenoptimalisatie, risicovermindering, enz., En leiden uiteindelijk tot cruciale zakelijke beslissingen met vertrouwen op basis van gegevens. Moderne EA-tools gaan verder dan de ouderwetse percepties van bedrijfsarchitectuur en gaan voorbij aan het simpelweg visualiseren naar het opnemen van dynamische gegevens in het modelleren van deze toekomstige toestanden op een schaalbare, samenwerkende manier.

De waarde van bedrijfsarchitectuur naar huis brengen

Het is één ding om te begrijpen wat enterprise-architecten doen, maar het is een ander ding om de juiste taal bij de hand te hebben om de waarde van wat ze doen in het hele bedrijf duidelijk te communiceren, vooral naar degenen buiten IT.

Een overkoepelende analogie die cruciaal is om de impact uit te leggen die EA kan hebben, is denken aan – en positioneren – van volwassen EA-teams als bruggenbouwers – het leggen van verbindingen tussen business en IT, strategie en uitvoering. Als het gaat om het communiceren van de waarde van de EA-rol in elke cruciale fase van het enterprise-architectuurproces, is hier een aantal handige woorden om in gedachten te houden:

1. Inzicht in de huidige staat: Architecten zorgen voor een datagestuurd overzicht van het hele ecosysteem van de organisatie dat belanghebbenden in staat stelt met vertrouwen te begrijpen wat ze hebben om hun doelstellingen te bereiken.
2. Van punt A naar punt B gaan: Enterprise-architectuur biedt de kennis die organisaties in staat stelt doelstellingen te meten met de exacte kennis van hoever ze verwijderd zijn van het behalen van die doelen.
3. Voorbereiden op een constant veranderende omgeving: Met de juiste cultuur, data en tools zorgen enterprise architecten er ook voor dat de roadmaps die ze hebben gemaakt synchroon blijven lopen met de veranderingsprojecten van hun organisatie – en staan ​​ze klaar om aanpassingen door te voeren als ze met verschillende snelheden beginnen te evolueren.

Hoewel de enterprise-architect zoveel tijd besteedt aan het begrijpen van gegevens en het maken van modellen, is communicatie het belangrijkste hulpmiddel in de EA-toolbox om verandering in hun organisatie mogelijk te maken. Enterprise-architecten kunnen niet alleen bruggen bouwen tussen teams, maar ook tussen de huidige staat van een bedrijf en het doel voor de toekomst – maar alleen als de waarde van dat werk effectief wordt getoond.

Table of Contents

Vragen voor onze consultants?

Twijfel niet en neem direct contact met ons op met uw vraagstuk.