Beheer van de levenscyclus van producten met Analytics

Beheer van de levenscyclus van producten met Analytics

Blog

Hoewel in veel publicaties productgegevensbeheer en productlevenscyclusbeheer worden vergeleken – waarbij het debat gewoonlijk wordt omschreven als “PDM versus PLM” – kan dat verwarring veroorzaken. De functionaliteit die een raamwerk voor productgegevensbeheer wordt genoemd, is nauwkeuriger een subgroep van een raamwerk voor productlevenscyclusbeheer. Dit onderscheid kan soms worden vervaagd door de verschillende marketinginspanningen van software-apps.

De kwestie kan zelfs nog ingewikkelder zijn, afhankelijk van of de inkoper een ingenieur of een manager is, aangezien de functionaliteit van de PDM- en PLM-app in verschillende mate overlapt. Een ingenieur kan zich concentreren op PDM-functionaliteit, terwijl bedrijfsmanagers en leidinggevenden in BI waarschijnlijk gefocust zijn op een oplossing op bedrijfsniveau. Een selectieteam voor bedrijfssoftware moet alle aspecten van het bedrijf vertegenwoordigen om ervoor te zorgen dat het bedrijf een beslissing neemt die past bij de behoeften van alle belanghebbenden. In het bijzonder kan het kopen van een stand-alone PDM-raamwerk de onderneming verlaten zonder de bredere functionaliteit van een PLM. In dit artikel zullen we de nuances van aanbiedingen onderzoeken langs het spectrum van “PDM versus PLM”.

Terwijl we het functionele onderscheid tussen de twee soorten raamwerken verduidelijken en de grondgedachte voor het kiezen van het ene of het andere samenvatten, ontstaat er een opwindende nieuwe gebeurtenis in de evolutie van productlevenscyclusbeheer: de toepassing van op machine learning gebaseerde (ML) -analyses is verscherping van PLM-frameworks. We beginnen met het definiëren van PDM als een integraal onderdeel een deel van PLM. We zullen dan zien hoe business intelligence binnen PLM AI-analyses gebruikt voor nieuwe niveaus van inzicht en productiviteit.

Beheer van de levenscyclus van producten met Analytics

Wat is productdatamanagement precies?

In het kort verwijst PDM naar domeinkennisexpert engineeringtheorie en de bijbehorende softwaretools. PDM beheert technische gegevens over een product, met name computerondersteunde ontwerpgegevens (CAD), en behandelt productherzieningen. Hoewel PDM kan worden gebruikt om het ontwerpreleaseproces af te handelen, vallen de meeste ontwerpreleaseprocessen buiten het PDM-framework. En dit definieert het belangrijkste verschil tussen PDM en PLM: PDM levert een van de vele inputs voor het meer uitgebreide enterprise PLM-proces.

Een technisch team gebruikt vaak PDM-software om samen te werken bij het plannen en organiseren van productgegevens. Engineers kunnen een PDM-framework gebruiken om revisies en rollbacks af te handelen, bestellingen te beheren om ontwerpspecificaties te wijzigen en een stuklijst te maken en te verzenden. Engineeringteams kunnen aanzienlijke tijd besparen en vallen en opstaan ​​voorkomen door samen te werken in een centrale op CAD gebaseerde PDM. De CAD-component omvat productprototypes en modellen op basis van de feitelijke fabricage-instructies van onderdelen. Verfijning en foutopsporing zijn een natuurlijk onderdeel van PDM. Een modern PDM-systeem vormt een interface en deelt productgegevens met tal van andere softwaretoepassingen, met name PLM voor ondernemingen. Hier zijn enkele van de vele belangrijke methoden en functies die een integraal onderdeel zijn van PDM-frameworks:

 • Augmented reality en virtual reality voor realtime synchronisatie van ontwerpgegevens
 • Product CAD-bestandsgegevensbeheer
 • Controle van productrevisie en geschiedenis van revisie en terugdraaien
 • Zoekfuncties in CAD-bestanden – productspecificaties recyclen
 • Schaalbaarheidstools voor spec-replicatie
 • Uitvoergegevens voor integratie met PLM, Enterprise Resource Planning (ERP) en materiaalvereistenplanning (MRP)
 • Beveiligingsbeheer om machtigingsniveaus voor ingenieurs te verifiëren
 • Geautomatiseerde workflows zoals wijzigingsopdrachten voor engineering

Een favoriete functie van PDM-frameworks onder ingenieurs is de mogelijkheid om samen te werken aan ontwerpen en opmerkingen en feedback te delen. Een fabrikant van apparatuur kan de productontwikkeling en productiviteit verbeteren door productgegevens te delen met leveranciers en marketingteams. Een technisch team maakt doorgaans gebruik van een PDM via de volgende aspecten van productontwikkeling:

 • Eerste productontwerp
 • Prototyping van producten
 • Vrijgeven voor productie
 • Engineering Change Notice (ECN) proces

ECN’s worden ook wel ECO’s (engineering change orders) genoemd en zijn een praktische procedure die sterk verbeterd en geoptimaliseerd is door PDM-frameworks. De vrijgave voor productie, die hierboven is genoemd, stroomt op natuurlijke wijze naar veel van de functies van de PLM die we binnenkort zullen onderzoeken. PDM geeft vaak CAD-bestanden van producten vrij voor productie. Stuklijstgegevens (BOM) worden naar de PLM en ERP gestreamd. Deze laatste stap verenigt de productontwikkeling in het wereldwijde enterprise BI-model.

Belangrijke voordelen van PDM

Directe CAD-integratie is nu standaard in concurrerende productontwikkeling. Computervisie is een belangrijk onderdeel van AI en verbetert nu veel aspecten van CAD in productontwikkeling. Snel zoeken naar productgegevens, replicatie en recycling van productspecificaties, evenals veilige gegevenstoegang, kunnen het verschil maken tussen een succesvolle productrelease en een problematische. Augmented reality 2D- of 3D-weergaven hebben het productontwerp nu naar een nieuw niveau getild. Geautomatiseerde wijzigingsopdrachten voor engineering zijn eveneens een industriestandaard die PDM-frameworks tot geautomatiseerde realisatie hebben gebracht. Veel voorheen ongelijksoortige functies staan ​​nu centraal in PDM, waaronder:

 • Revisiecontrole
 • BOM-beheer
 • Specificatie recycling en hergebruik

Nu we de technische assistentie van PDM-frameworks hebben gedefinieerd, is het gemakkelijk om over te stappen naar een beter begrip van de enterprise-oplossing van PLM-frameworks.

Beheer van de volledige levenscyclus van producten

Nu PDM wordt gedefinieerd als een subsetfunctionaliteit van PLM, wat is dan precies een raamwerk voor productlevenscyclusbeheer? Kort gezegd beheert PLM alle aspecten van een product vanaf de eerste ontwerpfase tot aan de beëindiging van het product. Equivalente apps op bedrijfsniveau die vaak worden geïntegreerd in PLM’s, zijn onder meer ERP, klantrelatiebeheer en frameworks voor productie-uitvoeringssystemen.

Op het gebied van productontwikkeling integreert PLM idealiter de andere oplossingen centraal als een hub voor het delen van productgegevens. PLM wordt daarom gezien als een business intelligence-strategie met als uiteindelijk doel het maximaliseren van de winstgevendheid. Het PLM-raamwerk is dus bedoeld om innovatie te bevorderen in de context van productintroductie, productonderhoud en helemaal tot aan de end-of-life planning van een product.

Een ideaal PLM-raamwerk volgt een product door zijn geschiedenis, waarbij specifieke aspecten van productie en verkoop in kaart worden gebracht (door middel van PDM-invoer, servicevereisten en specificatierevisies), helemaal tot aan de pensionering van het product. Het PLM-framework genereert gaandeweg enorme datastores en profiteert nu vooral van ML-gebaseerde data-analyse. Als zodanig verenigt het PLM-raamwerk alle bedrijfsprocessen en bedrijfstoepassingen, met als uiteindelijk resultaat het verenigen van mensen bij het bereiken van hun best mogelijke resultaten. Wanneer de PLM volledig is geïntegreerd, profiteert de hele productieketen ervan. Werk correct met geïntegreerde analyses, PLM optimaliseert productontwikkeling, informeert productie- en productietarieven voor het behalen van bestellingen en stimuleert nauwkeurige marketingcampagnes.

Enkele manieren waarop dit zich manifesteert zijn:

 • Bijhouden van alle voortgang van de projectontwikkeling in ontworpen fasen met mijlpalen, beoordelingen en verwachte uitkomstgarantie
 • Beoordeling van productgerelateerde bedrijfsprocesprestaties in één oogopslag
 • Koppeling voor alle bedrijfsoplossingen met het streamen van productgegevens in realtime over ontwikkelingsproblemen, hardwareproblemen en software QA-gebeurtenissen
 • Strategische inkoop van materialen via relatiebeheer met leveranciers
 • Contextgestuurde en rolspecifieke authenticatie en samenwerking om het delen van gegevens, geautomatiseerde workflows en BI-tools en -services te verbeteren voor bruikbare inzichten
 • Bruikbare inzichten die leiden tot beknopte beslissingen door middel van ML-gebaseerde data-analyse op productontwikkelingsprojecten
 • Flexibele rapportage op basis van portfoliobeheeranalyses
 • Bewustwording over gezondheid op het werk en productveiligheid
 • Kwaliteitsborging van producten en processen
 • Verbeterde operationele controle door monitoring van productherzieningen, beperkte middelen en kostenfactoren
 • Koppel PDM- en engineeringprocessen in productdata met andere BI-processen en het bedrijfsmodel als geheel

Uitgebreide voordelen van PLM

Nu we PLM hebben gedefinieerd als een bedrijfsoplossing voor productontwikkeling, laten we het hebben over de brede voordelen van dergelijke systemen: ten eerste creëert PLM een basis voor gestroomlijnde initiële productontwerpen en ECN-processen. Het helpt ook om de ontwikkelingstijd en -kosten te verminderen en de time-to-market te versnellen.

Idealiter neigen PLM-frameworks naar:

 • Productontwerpen die universeel zichtbaar zijn in de hele organisatie, die samenwerking en BI-resultaten bevorderen
 • Verminderde redundantie; meer hergebruik en recycling van ontwerpen
 • Efficiënte inkoop en investeringen in voorraad, wat leidt tot verdere verbeteringen in de resultaten van de productieproductiviteit
 • Documentatie-updates die leiden tot hogere kwaliteitsnormen
 • Oprichting van BI-modellen die innovatieve ML-modellen en analyses omarmen

De analytische voorsprong in PLM-functionaliteit

Alle processen die gegevens genereren, kunnen worden geanalyseerd om waardevolle inzichten te verkrijgen over hoe de efficiëntie van die processen kan worden verbeterd. Zowel de productiviteit van mens als machine kan drastisch worden verbeterd met inzichten die zijn verkregen uit modellen die zijn getraind met live gegevens uit CAD en productiefaciliteiten. Het vertalen van DevOps-processen naar de productontwerpcontext is de natuurlijke evolutionaire volgende stap in PLM. API-integraties voor analyseplatforms van derden, zoals BI.nl, maken het nu gemakkelijk om de prognosekracht van AI te benutten.

Waar u ook aan werkt, de juiste analyses voor uw PDM- of PLM-gegevens kunnen u helpen betere producten, services en ervaringen te bouwen die uw gebruikers zullen verrassen en de tand des tijds zullen doorstaan. Gesteund met inzichten en het juiste kader, bent u klaar om moedig te bouwen en de wereld te veranderen.

Beheer van de levenscyclus van producten met Analytics

Vandita Manyam is productmanager voor Cloud Data Team bij BI.nl. Ze heeft meer dan 5 jaar ervaring in productbeheer en bedrijfsanalyse, waardoor ze de productervaring voor business intelligence-bedrijven zoals Interana en Tellius heeft verbeterd. Vandita heeft gesproken voor evenementen in Gartner Data Conference en bedrijfswebinars.

Meer informatie over ?

Beheer van de levenscyclus van producten met Analytics
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

Beheer van de levenscyclus van producten met Analytics

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

  Beheer van de levenscyclus van producten met Analytics

  Gratis scan aanvragen
  voor jouw organisatie?