page title icon Bestrijd uw technologische wildgroei door een DevOps-mentaliteit aan te nemen

Klik voor meer informatie over auteur Rob Chapman.

Als je deel uitmaakt van een IT-team dat veel winkellocaties ondersteunt, heb je waarschijnlijk de last van de wildgroei gevoeld. Bedrijven die ooit slechts een paar servers en een kleine IT-winkel hadden, hebben ineens te maken met tientallen, honderden of misschien zelfs duizenden systemen. Helaas is de omvang van uw IT-team waarschijnlijk niet in hetzelfde tempo gegroeid. Klinkt bekend?

Tijdens mijn eerste ervaring in de retailwereld was ik betrokken bij het beheer van enkele honderden sites. Na een plotselinge bedrijfstransitie merkte ik dat ik de IT-beveiliging, netwerken en computerverantwoordelijkheden voor al die locaties had. En raad eens – ze hadden allemaal een significant PCI-conformiteit last ook.

The Sprawl zal zichzelf niet in de war brengen

Het grootste probleem was simpelweg de enorme hoeveelheid werk die ermee gemoeid was. De winkels bestonden al jaren, in die tijd hadden de IT-systemen zich als onkruid verspreid. Er waren onderweg maar een paar systemen gesnoeid of gedocumenteerd. En elke winkel was zo uniek als een sneeuwvlok – op de slechtst mogelijke manier.

Mijn eerste taak was om de controle terug te krijgen en de huidige toestand te documenteren voordat ik me zelfs maar kon gaan voorstellen wat het einddoel zou moeten zijn. Zelfs met de hulp van geweldige collega’s, was er absoluut geen manier om alle technologie op elke site met de hand te bedienen. Old-school “cowboy-stijl” IT was uit. Om te overleven en te blijven PCI-compatibel, we moesten een nieuwe mentaliteit aannemen.

DevOps schiet te hulp

Als er één term is die de IT-transformatie van het afgelopen decennium echt heeft gedefinieerd, dan is dat wel ‘DevOps’. Hoewel er geen exacte definitie van DevOps is, beschrijft het over het algemeen een culturele verschuiving waarin IT steeds wendbaarder, samenwerkend en iteratiever wordt.

Het omarmen van een DevOps-mentaliteit betekent het doorbreken van oude silo’s tussen operationele groepen en het veranderen van attitudes over de IT-systemen die we beheren. We beschrijven het vaak als de noodzaak om over te schakelen van het behandelen van onze systemen als huisdieren naar het behandelen als vee.

Hier is de ruwe analogie: we noemen onze huisdieren en hebben de neiging om ze te behandelen als gewaardeerde familieleden. Runderen hebben daarentegen geen namen. We worden er niet sentimenteel over. Ze maken gewoon deel uit van een grote naamloze kudde. Als het een niet werkt, vervangen we het gewoon door een ander en gaan we verder.

Automatisering is de held

Een van de belangrijkste voordelen van DevOps is dat automatisering de superkracht wordt van de moderne IT- en engineeringwinkel. Of je nu net aan je carrière begint of er diep in bent, het opbouwen van je automatiseringsvaardigheden is een van de beste carrière-investeringen die je kunt doen voor nu en in de toekomst.

Om eerlijk te zijn, hoef je eigenlijk geen speciale DevOps-functietitel te hebben of de nieuwste containertechnologie te gebruiken om een ​​DevOps-winkel te zijn. Ik ken talloze netwerkingenieurs die al jaren Perl- en Expect-scripts gebruiken om implementatie en beheer te automatiseren. Het belangrijkste is om meer een DevOps-cultuur te creëren in uw IT-winkel.

Stel uzelf een paar vragen om een ​​beter idee te krijgen van waar u zich vandaag bevindt. Voor sommigen van u is dit misschien gemakkelijk vanwege de grootte van uw bedrijf. Voor grotere IT-winkels kan het vinden van de antwoorden aanzienlijk moeilijker zijn:

  • Hoeveel servers of werkstations heeft u?
  • Welke versies gebruiken uw applicaties en besturingssystemen?
  • Zijn er firewalls ingeschakeld en voor elk geconfigureerd?
  • Als iemand iets heeft gewijzigd, zou u dat dan weten?
  • Als u een PCI-winkel bent, uit welke systemen bestaat uw kaartgegevensomgeving dan?
  • Wanneer was de laatste keer dat u patched – en hoe moeilijk was het?
  • Als u een server bent kwijtgeraakt, hoe snel zou u deze dan kunnen herstellen?
  • Als een teamlid plotseling het bedrijf zou verlaten, aan welke vaardigheden zou u dan ontbreken?

Je bent niet alleen

Eerlijke antwoorden op vragen als deze onthullen de staat van uw inventaris en situatiebewustzijn van uw omgeving. Als u deze vragen gemakkelijk kunt beantwoorden, heeft u uw technische schuld waarschijnlijk goed beheerd. U hebt zinvolle automatisering geïmplementeerd en u bent waakzaam bij het volgen van uw omgeving.

Als die vragen je maagzuur bezorgen, ben je waarschijnlijk niet de enige. Elke IT-winkel met veel ‘huisdieren’, ‘cowboy of cowgirl’ IT-beheerders en geen controleproces voor wijzigingen heeft ongetwijfeld veel te veel overhead en technische schulden.

Die rode vlaggen kunnen een aantal problemen signaleren die in de rij staan ​​om u te bijten wanneer u het het minst verwacht. Het ergste van alles is dat als er niets is gedocumenteerd, u extreem wordt blootgesteld als u een belangrijk teamlid verliest – en al hun institutionele kennis.

De cultuuromslag begint bij jou

Dus hoe begin je met de culturele verschuiving om een ​​DevOps-mentaliteit in je IT-winkel bij te brengen? Stap 1 is om een ​​visie te creëren voor hoe ‘beter’ eruitziet. Er zijn veel goede bronnen om meer te weten te komen over DevOps, maar ik raad het boek ten zeerste aan Het Phoenix-project.

Sterker nog, ik wou dat ik het 15 jaar geleden had gelezen, want het zou me een hoop hoofdpijn hebben bespaard. Het boek is een fictief verhaal van een technologiebedrijf dat overgaat van oude IT-praktijken naar DevOps-praktijken. Het belangrijkste is dat het boek zich richt op de mensen, niet de technologie.

Nadat u uw eigen DevOps-visie heeft gedefinieerd, begint stap 2 met het aanbrengen van de nodige technologische veranderingen. Automatisering is de moeite waard om meteen op te focussen, omdat het doorgaans een snelle ROI oplevert. Als u een Windows-zware omgeving bent, betekent dit dat u leert over PowerShell. Als je een Linux-zware omgeving bent, leer dan over Python en Bash. Je zult snel ontdekken dat de volgende stap tijdbesparende orkestratieplatforms betreft, zoals Ansible, Salt, Chef of Puppet.

De sleutel is om te onthouden dat alles wat je doet, moet leiden tot culturele verandering. Investeer in de nodige tijd, middelen en training voor uw team. En toon altijd sterk leiderschap door het goede voorbeeld te geven. Als u dit doet, kunt u de wildgroei aan technologie bestrijden en een PCI-compatibele omgeving creëren die helpt bij het moderniseren van uw hele bedrijf.

Plaats een reactie