page title icon Contact Tracing Apps herleven na vroeg succes voor Google en Apple’s Design

Klik voor meer informatie over auteur Brian Jackson.

Na een valse start op basis van een slecht softwareontwerp, worden mobiele apps voor het traceren van contacten over de hele wereld opnieuw gelanceerd met een privacy-first-benadering, en er is een vroege belofte vanuit Europa dat deze apps een verschil kunnen maken in de oorlog tegen COVID-19.

In Ierland, Duitsland en Zwitserland zijn de eerste apps voor het traceren van contacten op basis van Google en het Exposure Notification System (GAEN) van Apple sinds enkele weken openbaar beschikbaar. De apps zijn bedoeld om de handmatige contractopsporingsinspanningen van volksgezondheidsinstanties te ondersteunen, waarbij smartphonetechnologie op een ingenieuze manier wordt gebruikt die nooit eerder was overwogen. Door de Bluetooth-sensoren van telefoons in nabijheidsradars te veranderen, is het mogelijk om te detecteren en loggen wanneer twee gebruikers van de app met elkaar in contact komen zonder fysieke afstand. Wanneer een gebruiker van het systeem geïnfecteerd raakt met COVID-19, worden alle andere gebruikers die die persoon zijn tegengekomen, op de hoogte gesteld. Daarna kunnen ze testen en zichzelf isoleren om verspreiding van het virus te voorkomen.

Apps voor het traceren van contacten hebben potentieel voor een ongelooflijk voordeel, maar worden ook geconfronteerd met veel onbekenden voordat dat potentieel kan worden gerealiseerd. Studies van de Universiteit van Oxford geven aan dat als een stedelijke bevolking van ten minste 1 miljoen mensen 60 procent van dergelijke apps zou zien, de pandemie kan worden gestopt voordat er een vaccin beschikbaar is. Maar de vraag blijft of deze mobiele apps daadwerkelijk een risico vormen en of mensen de apps zullen adopteren en gehoor zullen geven aan hun waarschuwingen voor infectie. In de komende maanden zal de wereld in ieder geval antwoorden op deze vragen kunnen nastreven. Nog maar een paar maanden geleden leek het erop dat mobiele apps voor het traceren van contacten gedoemd waren te mislukken. Aan de basis van de problemen voor de eerste ronde van mislukte apps: hoe de gegevens werden beheerd.

Wat ging er mis

Mobiele apps voor het traceren van contacten werden gelanceerd in april en mei en werden gebouwd met een gecentraliseerd ontwerp dat persoonlijk identificeerbare gegevens op een centrale server verzamelde. Vroege voorbeelden waren onder meer apps met gps-tracking in China, Zuid-Korea en Maleisië. Apps die in Singapore en Alberta, Canada werden gelanceerd, maakten geen gebruik van gps, maar deelden toch alle via Bluetooth geïdentificeerde contacten met één centrale autoriteit. Het is aan de volksgezondheidsfunctionarissen om op basis van de verzamelde gegevens vast te stellen wie het risico op infectie liep, en vervolgens te beslissen welke actie ze zouden moeten ondernemen.

De aanpak veroorzaakte veel vrees voor het creëren van nieuwe bewakingsstaatcapaciteiten. Het tij naar een gedecentraliseerd opt-in-systeem begon eind april toen 300 privacyverdedigers een brief ondertekenden waarin ze de aankondiging van Apple en Google onderschreven van een partnerschap om een ​​gedeelde set API’s te maken voor hun smartphoneplatforms. In het gedecentraliseerde model kunnen degenen bij wie de diagnose is gesteld ervoor kiezen om hun positieve resultaat anoniem te delen. Die ID’s worden vervolgens uitgezonden naar de apparaten van andere gebruikers, die de logboeken met contactgegevens lokaal opslaan. Het resultaat is dat alleen gebruikers weten wanneer ze risico op infectie lopen en de controle houden over de volgende stappen.

Afgezien van privacyproblemen, kampten gecentraliseerde benaderingen met grote technische problemen. Omdat Bluetooth-machtigingen streng worden bewaakt door Apple op iOS, werkten de mobiele apps niet zoals bedoeld op iPhones. Gebruikers moesten de app open houden en hun schermen aan, waardoor langdurig gebruik onpraktisch was. Sommige Android-telefoons hadden ook problemen met het registreren van de Bluetooth-“handshakes” terwijl de apps niet op het scherm stonden.

Door het gedecentraliseerde ontwerp en de GAEN API’s te gebruiken, zijn ontwikkelaars nu in staat om zowel de technische barrières als veel van de privacyproblemen te overwinnen.

Hoe dingen verbeteren

In Europa zien de eerste GAEN-apps een goede acceptatie en voorzichtige goedkeuring van privacyverdedigers. In Zwitserland kwam SwissCovid op 25 juni beschikbaar voor de bevolking, en het hoofd van de afdeling Binnenlandse Zaken, Alain Berset, hield een persconferentie waarin hij beschreef dat het de beste aanvulling was op het handmatige contactopsporingssysteem. Het waarschuwt gebruikers als ze langer dan 15 minuten binnen 1,5 meter van een positief geval zijn gekomen.

Het team achter SwissCovid speelde een rol bij het beïnvloeden van Apple en Google naar een gedecentraliseerd model van contactopsporing, of blootstellingsmelding, door vroeg in de pandemie het Decentralized Privacy-Preserving Proximity (DP3T) -raamwerk te ontwikkelen. Als gevolg hiervan voerde het vanaf mei een uitgebreide bètatest uit waarbij eerst het Zwitserse leger en academici betrokken waren, en uiteindelijk uitgroeide tot 150.000 preview-gebruikers.

Na de officiële lancering bereikte de app op 4 juli 1,6 miljoen downloads. Maar volgens de dagelijkse actieve gebruikers van de app waren er op 11 juli ongeveer 960.000 SWI swissnfo.ch. Nationale draadloze providers Salt, Sunrise en Swisscom hebben de app allemaal goedgekeurd voor installatie door hun klanten en stuurden een sms waarin ze de installatie aanbeveelden. De vervoerders hebben ook toegezegd de kosten te dekken van de gegevens die door de app worden gebruikt, zodat klanten zich geen zorgen hoeven te maken over een hogere rekening.

De app bereikte de nummer één plek in de categorie medicijnen van Apple’s App Store met 3.865 gebruikersrecensies en een gemiddelde beoordeling van 4,6 sterren. Een recensent bood deze humoristische vergelijking aan: “De Corona-app is eigenlijk net als Tinder achteruit. Eerst ontmoet je. Dan meldt de app een match. En kort daarna voel je je erg eenzaam. “

In Duitsland werd de Corona-Warn-App op 16 juni uitgebracht en ontving deze 6,5 miljoen downloads in de eerste 24 uur. De app is ontwikkeld door de Duitse bedrijfssoftwareleverancier SAP SE samen met Deutsche Telekom. Op 16 juli was het volgens Juergen Mueller, chief technology officer van SAP. Het was de meest gedownloade gratis app sinds vier weken in het land op zowel Android als iOS. Toch zal het ongeveer 63 miljoen downloads nodig hebben om het optimale niveau van 60 procent voor de Duitse bevolking te halen.

SAP kreeg vroege toegang tot GAEN API’s, zoals gerapporteerd door IT Wereld Canada. Het was ook gelaagd op andere verbindingen met nationale gezondheidsautoriteiten. Mueller zei in een interview dat een gecentraliseerde aanpak werd besproken maar afgewezen omdat het publiek zich zorgen zou maken over inbreuken op de privacy.

Ierland is misschien wel het beste voorbeeld van succes bij het bereiken van een hoog percentage van adoptie onder zijn bevolking. Vanaf 14 juli is de COVID Tracker-app gedownload 1,3 miljoen keer of door ongeveer een derde van de bevolking. Het is de snelst gedownloade app per hoofd van de bevolking in Europa ooit en detecteert nu al besmettingsincidenten.

NearForm heeft COVID Tracker ontwikkeld. Aanvankelijk volgde het bedrijf het Singapore-model van een gecentraliseerde app, maar het identificeerde al snel de technische problemen bij het werken op Apple-apparaten. Het draaide dus om het gebruik van de GAEN-API’s. Nu wordt hetzelfde gedecentraliseerde ontwerp gebruikt om ook apps in Noord-Ierland, Gibraltar en Spanje te lanceren.

De uitdagingen voor apps voor het traceren van contacten

Hoewel de inspanning om het handmatig traceren van contacten met een mobiele app te versterken, nu verschillende hindernissen heeft genomen, blijven er nog veel meer voor op de finish.

Adoptie door voldoende gebruikers zal een grote uitdaging zijn. Net zoals een vaccinatiestrategie vereist dat een bepaald deel van een bevolking wordt ingeënt om kuddeimmuniteit te bereiken, zullen deze mobiele apps meer dan de helft van de bevolking van een rechtsgebied nodig hebben om zo effectief mogelijk samen te werken. Gebruikers moeten de app downloaden en installeren, deze vervolgens consequent gebruiken en de waarschuwingen in acht nemen. Geen enkele andere mobiele app in de geschiedenis heeft de acceptatiecurve gezien die nodig is voor apps voor het traceren van contacten. Zelfs een app als Facebook wordt maar door ongeveer de helft van de smartphonegebruikers in ontwikkelde landen gebruikt, en dit is na jaren van beschikbaarheid.

Of de apps effectief zijn of niet, is een andere vraag. Critici wijzen erop dat Bluetooth-nabijheid contacten kan registreren, zelfs als mensen door muren of ramen worden gescheiden. Als het percentage fout-positieven te hoog is, zullen gebruikers niet langer op de app letten wanneer deze waarschuwt voor een risico op infectie.

Ten slotte zijn niet alle voorvechters van burgerrechten tevreden met de privacyverhogende maatregelen die met deze apps worden genomen. De Irish Council of Civil Liberties beoordeelde de COVID Tracker-app als een C + voor privacy vanwege de functies die om aanvullende informatie vragen in een functie voor het screenen van symptomen, meldt RTE. In Zwitserland maakt een commissie zich zorgen over een mogelijke “Bluetooth-snuffelaanval” die personen zou kunnen volgen die de app gebruiken. De groep, Stop SwissCovid, werkt eraan om tegen 8 oktober 50.000 handtekeningen te verzamelen om een ​​referendum over de kwestie af te dwingen.

Geen enkele andere mobiele app in de geschiedenis heeft een hogere lat gehad voor succes of heeft zoveel aandacht gekregen als apps voor het traceren van contacten. Maar de wereld wordt geconfronteerd met een virus dat niet kan worden gestopt of genezen. Het potentieel om nieuwe infectiegolven af ​​te wenden en levens te redden, mag niet onontgonnen blijven.

De belangrijkste succesfactoren voor het volgen van deze apps in de komende weken zijn onder meer de acceptatiegraad, actieve dagelijkse gebruikers en gerapporteerde positieve infecties.

Plaats een reactie