COVID-19 heeft de reis naar de cloud versneld: gegevensverantwoordelijkheid moet nu worden ingehaald

Klik voor meer informatie over auteur
Shridar Subramanian.

COVID-19 is een belangrijke katalysator geweest voor de acceptatie van de cloud en heeft veel organisaties over hun aanvankelijke onwil heen geduwd. Inderdaad, clouduitgaven zijn ingesteld op 18 procent stijgen in 2021, zelfs als de totale IT-uitgaven naar schatting met 8 procent zullen dalen, aldus industrieanalist Gartner.

We hebben onlangs een groot onderzoek uitgevoerd naar trends in cloud computing en hoe organisaties denken over de acceptatie van de cloud in het algemeen. Uit het onderzoek bleek dat bijna de helft van alle respondenten (47 procent) hun cloudback-up- en herstelservices verhoogde vanwege COVID-19.

De pandemie heeft geleid tot een breed scala aan investeringen in cloudback-up en -herstel, waarbij 59 procent van de organisaties meer investeerde in het gebruik van cloudback-ups en 39 procent plannen voor gegevensherstel implementeerde die afhankelijk zijn van de cloud. Alles bij elkaar zei 57 procent van de respondenten dat het vergroten van de acceptatie en het gebruik van de cloud de afgelopen 12 maanden een primaire focus en zorg was.

De trend van cloudacceptatie zal waarschijnlijk aanhouden, zelfs nadat de pandemie is afgenomen, vooral omdat veel organisaties zich nu meer op hun gemak voelen bij werken op afstand. Bedrijven als Facebook en Microsoft hebben publiekelijk verklaard dat hun werknemers permanent vanuit huis kunnen werken, zelfs na een algemeen aangenomen vaccin.

Als gevolg hiervan is er meer ondersteuning nodig om gegevens effectief te beheren en te beschermen op deze randlocaties. En dat roept een interessante vraag op: is de cloud veilig? Veel bedrijven denken van niet. Uit ons onderzoek bleek dat 45 procent van de organisaties gelooft dat gegevens waarvan een back-up is gemaakt in een openbare cloud (AWS, Azure, Office365, enz.), Minder veilig zijn dan gegevens waarvan on-premises een back-up is gemaakt.

Deze overtuiging is begrijpelijk. Het is de menselijke natuur om jezelf te vertrouwen met de zorg voor iets waardevols, zoals je geliefde huisdier of kostbare kamerplant, in plaats van iemand anders. Hetzelfde geldt voor uw gegevens. Wanneer u naar de cloud gaat, draagt ​​u de zorg uit voor uw meest vertrouwde bezit, dus daar is natuurlijk enige aarzeling, of de risico’s reëel zijn of niet.

Hoewel COVID-19 een aanzienlijke versnelling van het gebruik van de cloud is geweest, zijn veel organisaties hun reis naar de cloud nog steeds aan het indekken vanwege veiligheid, controleproblemen en verborgen indirecte kosten. Maar zijn deze zorgen gerechtvaardigd? Zijn de veiligheidsrisico’s serieus genoeg om uw cloudtransformatie een halt toe te roepen?

Het korte antwoord is “nee”. De meeste openbare clouds zijn veiliger dan elk systeem dat u in uw datacenter zou kunnen installeren.

Terwijl organisaties hun gegevens naar de cloud overzetten, moeten ze begrijpen dat cloudbeveiliging een gedeelde verantwoordelijkheid is tussen de cloudserviceprovider en de klant. Cloudserviceproviders, zoals AWS, beveiligen doorgaans de kerninfrastructuur en -services als onderdeel van hun inzet. Als het gaat om het beveiligen van besturingssystemen, platforms en gegevens, zijn er verschillende tools die door cloudleveranciers worden geboden om gegevens te beschermen; de klant moet echter nog steeds de verantwoordelijkheid nemen om ervoor te zorgen dat zijn gegevens veilig zijn.

Evenzo garandeert Microsoft met een service als Office 365 de service, maar het garandeert niet de veiligheid van uw gegevens. Het zal uw gegevens 30 dagen lang beveiligen en daarna de verantwoordelijkheid afstaan. Daarom raadt het u aan software van derden te gebruiken om uw gegevens op lange termijn te beschermen.

U zou inderdaad de juiste cloudback-up- en hersteloplossing moeten hebben om uw gegevens volledig te beschermen en de volledige controle te krijgen die u nodig hebt. Het helpt als u op zoek bent naar een cloudopslagoplossing die gegevens beschermt door continue snapshots te maken en meerdere herstelpunten biedt. Deze oplossing zorgt ervoor dat uw gegevens beschermd blijven en geeft u altijd gemakkelijk toegang tot en inzicht in uw gegevens.

Het goede nieuws is dat steeds meer organisaties beseffen dat gegevensbescherming een gedeelde verantwoordelijkheid is en dat ze het niet allemaal aan hun cloudprovider kunnen overlaten. Op de vraag wiens verantwoordelijkheid het is om gegevens en applicaties in een openbare cloud (AWS, Azure, Office365, etc.) te herstellen in het geval van een aanval of verlies van gegevens, zei 56 procent van de respondenten dat dit hun verantwoordelijkheid is. Ter vergelijking: slechts 44 procent zei dat het de taak van hun cloudprovider is.

Er zijn natuurlijk andere belemmeringen om gegevens in de cloud te plaatsen, zoals zorgen over naleving en regelgeving. Alles bij elkaar gaf 86 procent van de respondenten toe dat hun adoptie van cloudback-up en -herstel met obstakels was geconfronteerd, waarbij beveiliging, compliancevereisten en gebrek aan controle over de gegevens als de belangrijkste zorgen werden genoemd.

Deze barrières zijn zelfs nog lastiger omdat elke branche – of het nu gaat om financiën, gezondheidszorg, onderwijs, enz. – altijd zijn regels verandert over wat voor soort beveiliging nodig is en welke certificeringen vereist zijn. Het waarborgen van compliance en certificeringen is een kostbare en tijdrovende last voor een organisatie om op zich te nemen, dus het zoeken naar een cloudprovider die al over alle vereiste compliance- en regelgevende certificaten beschikt, kan een voordeel zijn van het gebruik van de cloud.

Een laatste afhaalmogelijkheid: uit het onderzoek bleek een sterke afhankelijkheid van Managed Service Providers (MSP’s) in het cloudmigratieproces. Het is misschien niet verrassend, aangezien MSP’s hebben bewezen waardevolle partners te zijn in deze tijd van crisis en een cruciale rol hebben gespeeld bij het helpen van organisaties en hun externe medewerkers om zo snel en naadloos mogelijk aan de slag te gaan tijdens de pandemie. Deze relatie zal waarschijnlijk voortduren. In onze enquête zei meer dan een derde van de middelgrote IT-teams dat ze de MSP-uitgaven voor gegevensback-up in de cloud en cloudback-up van externe kantoren en filialen zouden verhogen.

Terwijl bedrijven zich verder wagen cloud adoptieOf het nu een private, publieke of hybride cloud-aanpak is, ze zullen onvermijdelijk de vele operationele en financiële voordelen realiseren van het verplaatsen van workloads naar de cloud. Voor organisaties die vooruitgang boeken op hun reis naar de cloud, is het van cruciaal belang dat ze de juiste gegevensbeveiligingshouding en -processen hebben die zijn geschetst en geïmplementeerd – of ze kunnen een onbeschoft ontwaken krijgen.