Data-analyse zal een transformatie van toeleveringsketens in de post-pandemieomgeving mogelijk maken

Data-analyse zal een transformatie van toeleveringsketens in de post-pandemieomgeving mogelijk maken

Klik voor meer informatie over auteur Vikas Mathur.

COVID-19 had een ontwrichtende invloed op vrijwel elk aspect van het bedrijfsleven in elke sector – en toeleveringsketens waren geen uitzondering. In een recent verslag, Zei Deloitte dat de pandemie misschien “de zwarte zwaangebeurtenis is die uiteindelijk veel bedrijven en hele industrieën dwingt om hun wereldwijde supply chain-model te heroverwegen en te transformeren.”

Maar hoe zullen toeleveringsketens zich de komende jaren ontwikkelen en reageren? Bedrijven kijken goed naar de manier waarop hun systemen werken en proberen ze te positioneren voor succes in een post-pandemische wereld. Ze onderzoeken relaties, praktijken en zakelijke benaderingen. Hoewel verschillende bedrijven verschillende plannen zullen nastreven, zullen ze allemaal vertrouwen op één gemeenschappelijke reeks middelen: hun strategisch gebruik van gegevens. Dit zijn mijn voorspellingen voor data en supply chains in 2021.

Voorspelling 1: gegevens zullen de toeleveringsketen helpen herstellen van toekomstige schokken

De toeleveringsketen van de wereld leed aan het begin van de COVID-19-uitbraak in maart aan een slopende schok. De vraag naar een breed scala aan producten – alles van persoonlijke beschermingsmiddelen tot handdesinfecterend middel tot bakmeel tot fietsen – nam toe. Ondertussen kelderden de voorraden al vroeg toen staten fabriekssluitingen doorvoerden, wat leidde tot paniek bij de consument en vertragingen in de toeleveringsketen in een breed scala van industrieën. De gebeurtenis was zo plotseling en wijdverbreid dat het maanden duurde voordat het systeem de achterstand had ingehaald.

Toeleveringsketens zullen in de toekomst te maken krijgen met schokken, misschien al ergens in 2021. Ze zullen een impact hebben – maar detailhandelaren en distributeurs zullen in een betere positie verkeren om deze schokken op te vangen, aangezien hun strategisch gebruik van gegevens zal helpen om er effectiever op te anticiperen en te herstellen. sneller. Bovendien wordt van fabrikanten verwacht dat ze de verkoop- en operationele planning (S & OP) -processen aanscherpen om een ​​transparant beeld te geven van de voorraad, de productieschema’s in de fabriek en de levertijden voor een betere besluitvorming over wat te produceren op een gecentraliseerd niveau.

Door gebruik te maken van data-analyse om een ​​glimp op te vangen van real-time data voor bestaande supply chain-processen, distributienetwerken en transportoplossingen, kan ook helpen bij het vinden van pijnpunten en kansen, die op hun beurt de supply chain proactief kunnen verbeteren voordat er problemen optreden. Kijken naar huidige en voorspelde levertijden, logistieke kosten en inventarisactiva zijn ook goede datapunten om een ​​pad te vinden naar verbeterde efficiëntie en effectiviteit om datagestuurde beslissingen te nemen. Hoe meer transparantie en samenwerking tussen de verschillende niveaus en spelers in de supply chain, hoe beter organisaties aan de vraag kunnen voldoen.

Voorspelling 2: toeleveringsketens en consumptie zullen beginnen samen te smelten

Als men een perfect functionerende toeleveringsketen zou ontwerpen, zou dit voor elke deelnemer langs de lijn wrijvingsloos zijn en slim genoeg om producten te leveren op het precieze moment dat consumenten besluiten dat ze iets nodig hebben. Consumptie en de toeleveringsketen zouden samensmelten tot één continue feedbacklus.

Digitale handel is in 2020 met 32 ​​procent gestegen, dus de samenleving zal in 2021 niet de hele weg halen naar de perfectie van de supply chain, maar er zullen waarschijnlijk verschillende grote stappen in die richting worden gezet. Wat we zullen zien, is dat consumenten meer inzetten op digitaal bestellen en dat retailers hun investeringen in data-analyse verdubbelen, AI, en IoT.

Consumenten die mogelijk sporadisch cadeaus op Amazon hebben gekocht, stortten zich tijdens de pandemie op de online winkelervaring – omdat ze vonden dat dat moest. Ze begonnen zich op hun gemak te voelen met het bestellen van boodschappen, maaltijden, kleding en diverse diensten via internet, waardoor tientallen fysieke transacties werden geëlimineerd en de kloof tussen vraag en aanbod werd verkleind. Traditionele industriële silo’s worden afgebroken naarmate er nieuwe fulfilment-spelers opduiken om te voorzien in “last mile” supply chain-servicebehoeften; U kunt nu bijvoorbeeld een artikel van Walgreens laten bezorgen via DoorDash.

Verwacht daar de komende jaren nog veel meer van. De pandemie veranderde het winkelpatroon van mensen en moedigde hen aan om meer te experimenteren. Hoe groot zou het zijn voor consumenten om geautomatiseerde bestelsystemen te omarmen die regelmatige leveringen van nietjes zoals brood, water en melk verzenden? Of voor IoT-uitgerust slimme koelkasten om eigenaren eraan te herinneren dat de vleesvoorraad bijna op is?

Retailers en distributeurs gebruiken IoT al om gebruiksgegevens te verzamelen en AI om allerlei taken uit te voeren, inclusief vraagvoorspelling. Naarmate de technologie zich verder ontwikkelt, zullen leveranciers niet alleen de winkelschappen vullen met meer producten die de klanten willen, ze zullen hun relaties met eindgebruikers zelf aanscherpen en uitbreiden. Consumenten zullen gemakkelijker verbinding maken met merken en zullen naar hen kijken om niet alleen artikelen op voorraad te houden, maar ook aankopen aan te bevelen die hun levensstijl verbeteren.

Terwijl we ons in de begindagen bevinden van de trend van verkrappende toevoer, hebben we een onverwachte sprong gemaakt in de koppeling tussen service, verbruik en aanbod die nog niet eerder was gezien. Het ‘digitale smeermiddel’ om deze transformatie van de moderne toeleveringsketen mogelijk te maken, zullen realtime gegevens zijn, zowel aan de rand als in de cloud, die de ontwrichtende verandering die eraan komt, zullen vergemakkelijken en versnellen. Tijd om de veiligheidsgordels van uw supply chain vast te maken; de rit begint net.

Meer informatie over ?

Data-analyse zal een transformatie van toeleveringsketens in de post-pandemieomgeving mogelijk maken
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

Data-analyse zal een transformatie van toeleveringsketens in de post-pandemieomgeving mogelijk maken

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

    Data-analyse zal een transformatie van toeleveringsketens in de post-pandemieomgeving mogelijk maken

    Gratis scan aanvragen
    voor jouw organisatie?