Data Analytics Tech levert de belofte om cyber- en bedrijfsrisico’s te verminderen

Data Analytics Tech levert de belofte om cyber- en bedrijfsrisico's te verminderen

Klik voor meer informatie over auteur Trevor Daughney.

Het belang dat bedrijven hechten aan data-analyse heeft geleid tot de groei van een succesvolle niche van de technologische industrie. Het potentieel van de sector wordt nu in toenemende mate gerealiseerd in beurswaarde, wat blijkt uit de recente beursintroducties van Palantir en Sumo Logic.

De beursgang van Palantir vertegenwoordigt een bijzonder belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van de data-analyse-industrie, niet in de laatste plaats omdat het bedrijf werd gewaardeerd op bijna $ 16 miljard toen het begon te handelen op 30 september. Als zodanig is het een van de grootste beursintroducties voor software sinds Uber (hoewel Snowflake een moeilijke taak was om te volgen), en het biedt het bewijs dat AI en datagestuurde software de toekomst is, vooral tijdens deze periode van gedwongen werken op afstand over de hele wereld.

Hoewel het voelt alsof werknemers op dit moment in silo’s zitten en hun werk geïsoleerd uitvoeren, mogen de gegevens van bedrijven niet gefragmenteerd zijn. Onderzoekers, IT-beheerders en beveiligingsprofessionals in de frontlinie zouden voortdurend niet door meerdere tools moeten hoeven navigeren om het volledige beeld te krijgen dat ze nodig hebben. Palantir en andere complementaire bedrijven in de technologieruimte brengen alle relevante informatie samen op één platform, waardoor de juiste gegevens snel bij de juiste mensen terechtkomen. Hoewel er enige discussie is over bepaalde use-cases van klanten, zijn de tools van Palantir gebruikt voor spraakmakende projecten, zoals het volgen van de verspreiding van COVID-19 en het helpen van de CIA bij het lokaliseren van Osama bin Laden – wat bevestigt dat deze benadering van data-analyse in hoge mate is waardevol.

Delen van de cyberbeveiligingsindustrie gebruiken vergelijkbare principes om beveiligingsoperaties en teams voor bedreigingen van binnenuit te helpen slimmer te werken, of ze nu op kantoor zijn of thuis werken. Gecombineerd met machine learningDankzij deze aanpak kunnen beveiligingsteams afwijkend gedrag detecteren dat niet mogelijk zou zijn met menselijke observatie alleen. Ze kunnen met name laterale bewegingen detecteren, met name tussen cloudapplicaties, cloudinfrastructuur, lokale IT-bronnen en OT- en IoT-apparaten. Gezien dat is dit essentieel 80 procent van de bedrijven in de VS en het VK hebben sinds het begin van de pandemie een toename van pogingen tot cyberaanvallen gezien.

Op een andere schaal, maar daarom niet minder interessant, is Sumo Logic, een 10-jarig bedrijf dat gespecialiseerd is in cloudlogbeheer, monitoring en SIEM-tools (Security Information and Event Management), die in september zijn IPO meer dan $ 300 miljoen in het proces. Hiermee werd het de nieuwste SIEM-speler die naar de beurs ging, na de overname van JASK vorig jaar.

In een bredere context is dit niet verrassend. De cyberbeveiligingsindustrie staat bekend om zijn veerkracht, en de sector viel op als een van de weinige industrieën die relatief onaangetast is door de huidige pandemie. De verschuiving naar werken op afstand heeft een belangrijke rol gespeeld in dit aanhoudende succes, aangezien bedrijven het steeds moeilijker vinden om bedreigingen op de computers van individuele werknemers te identificeren en te beperken. Bovendien heeft de toename van phishing-aanvallen, bedreigingen van binnenuit, aanvallen met het opvullen van inloggegevens en ransomware na de pandemie ertoe geleid dat organisaties moeten vertrouwen op beveiligingsoplossingen en partners om beschermd te blijven.

Het nettoresultaat van deze problemen en het bredere belang van de industrie in het algemeen is dat de cyberbeveiligingssector kan worden gewaardeerd op bijna $ 434 miljard tegen 2030, volgens een nieuwe studie van P & S-intelligentie. De snelle groei van de industrie, zelfs in de context van ongekende gebeurtenissen, was waarschijnlijk een drijvende factor achter Sumo Logic die op zoek was naar zijn beursgang.

Ondanks deze mijlpaal voor Sumo Logic, blijft het belangrijk voor organisaties om goed te kijken naar de technologie die deze en andere oplossingen aandrijft. Uiteindelijk hebben organisaties systemen nodig die vanaf de grond af zijn ontworpen big data en cloudimplementatie om de uitdagingen van vandaag het hoofd te bieden. Nu beveiligingsteams niet langer beperkt zijn tot de muren van een Security Operations Center (SOC) en in plaats daarvan gedwongen worden virtueel samen te werken, zijn oplossingen op basis van machine learning van vitaal belang om alarmmoeheid tegen te gaan en te voorkomen dat bedreigingen door de perimeters glippen.

Geavanceerde analyse, die Sumo Logic mist, staat nu op het spel. Het is een aanpak waarmee individuele beveiligingswaarschuwingen in de context van het grote geheel kunnen worden geplaatst, waardoor snellere en betere besluitvorming mogelijk is. Door dit te doen, kunnen aanvallertechnieken zoals zijwaartse beweging, die bijna onmogelijk te detecteren waren met oudere technologie, nu gemakkelijk worden gedetecteerd om gecompromitteerde of kwaadwillende gebruikers te identificeren.

Data-analyse heeft een enorme toekomst, aangezien bedrijven ernaar streven om een ​​concurrentievoordeel te behalen, hun markten te begrijpen en de menselijke ervaring aan te vullen met diepgaand inzicht. In de komende jaren kunnen we verwachten dat veel meer analytics-innovators zich bij Palantir en Sumo Logic zullen aansluiten om zakelijk succes te vertalen naar aandeelhouderswaarde.