Datacenters, cyberbeveiliging en de cloud: hoe lessen uit 2020 2021 zullen vormen

Klik voor meer informatie over auteur Amanda Regnerus.

2020 was een jaar van ongekende gebeurtenissen. Bedrijven werden gedwongen om de uitdagingen aan te gaan van een hausse in externe arbeidskrachten, de noodzaak van online handelsplatforms en het gebrek aan toegang tot fysieke apparatuur. Nu we het nieuwe jaar ingaan, zullen bedrijven alerter zijn om hun activiteiten in de nabije toekomst aan te passen. Dit leidt tot nieuwe verwachtingen en overwegingen met betrekking tot gegevensopslag en -toegang, cyberbeveiliging en beschikbaarheid van de cloud.

In 2021 zullen meer organisaties een beroep doen op datacenterproviders voor eenvoudige opslag van en toegang tot hun gegevens – veel bedrijven die afhankelijk waren van opslag op locatie, zullen zwaar zijn getroffen door de ploegendienst op afstand. Hoewel dit gunstig is voor datacenterproviders, zal dit ook komen met een toenemende druk op datacenterproviders om uitgebreid te bieden veiligheids maatregelen. Met een tekort aan IT-teams van veel organisaties en het feit dat cybercriminaliteit verviervoudigd tijdens de pandemie zal een recordaantal bedrijven waarschijnlijk kwetsbaar zijn voor aanvallen van hackers.

Veel bedrijven hebben al een sterke back-up geïmplementeerd en noodherstelprogramma om deze dreiging aan te pakken. Deze actie is echter een zeer “defensieve” strategie. In het nieuwe jaar zullen bedrijven proberen proactiever en belediger te worden tegen uitval, gegevensverlies en digitale tegenstanders. Een manier waarop dit wordt bereikt, is door bedrijven die op zoek zijn naar datacenterproviders die niet alleen cloudopslag, colocatie, gegevensbescherming en connectiviteitstaken kunnen uitvoeren, maar ook door experts beheerde SOC-services kunnen aanbieden. Datacenterproviders zullen niet alleen hun SOC-diensten moeten versterken, maar zullen er ook voor moeten zorgen dat ze belangrijke tools aanbieden, zoals kwetsbaarheidsbeheer en scannen, om een ​​schone en veilige IT-omgeving te garanderen.

Afgezien van de beveiligingsmaatregelen die zijn geïmplementeerd in datacenters van derden, zal de toename van cybercriminaliteit in 2020 ertoe leiden dat bedrijven meer investeren in cyberbeveiliging om ransomwareaanvallen aan te pakken en juridische sancties te vermijden. Er is gemeld dat meer dan de helft van de organisaties is het afgelopen jaar het slachtoffer geworden van ransomware, en van die bedrijven betaalde 26 procent de hackers om hun systemen weer up and running te krijgen. Met wat een succesvolle tactiek lijkt te zijn, is het logisch om te verwachten dat het aantal ransomwareaanvallen in 2021 zal blijven stijgen.

Dit jaar bracht echter ook de Aankondiging door het Amerikaanse ministerie van Financiën van het Office of Foreign Assets Control (OFAC) dat het betalen van het losgeld hackers niet alleen aanmoedigt om door te gaan met deze aanvallen, maar dat het nu in strijd is met OFAC-voorschriften die leiden tot boetes en boetes. Nu bedrijven het gevoel hebben vast te zitten tussen een rots en een harde plek als gevolg van de groeiende cyberaanvallen en de mogelijkheid om boetes te ontvangen voor het betalen van het losgeld van cyberaanvallen, zal volgend jaar de populariteit van meerlagige cyberbeveiligingsproducten waaronder beveiligingsoplossingen zoals beheer van kwetsbaarheden, frequente gegevensback-ups en snapshots, cloudgebaseerde beveiligingsservices en beveiligde datacenters om verloren of corrupte gegevens te herstellen. Met deze oplossingen kunnen bedrijven de cyberaanvalbedreigingen beter aanpakken en gegevens herstellen zonder boetes van de OFAC.

2020 leidde ook tot een grotere afhankelijkheid van de wolk. Omdat het personeelsbestand verspreid was omdat ze zichzelf isoleerden als gevolg van de pandemie, schoot het aantal bedrijven dat de cloud adopteerde voor dagelijkse activiteiten enorm omhoog. In feite is het eind 2020 geschatte dat 83 procent van de workloads van ondernemingen in de cloud zal plaatsvinden en 94 procent van alle ondernemingen een cloudservice zal hebben aangenomen.

Dit vertaalt zich in het nieuwe jaar dat cloudprojecten diverser en creatiever worden. Met de gedwongen overgang naar de cloud als gevolg van door de staat verplichte lockdowns en sluitingen, zijn bedrijven die de voorkeur gaven aan het gebruik van systemen die fysiek onderhoud nodig hadden, vertrouwd geraakt met het gebruik van cloudgebaseerde systemen. Dit zal ertoe leiden dat bedrijven gaan onderzoeken hoe ze cloud computing in 2021 gebruiken.

Cloudprojecten kunnen bijvoorbeeld gaan draaien om bedrijfskritische systemen in plaats van alleen te worden gebruikt voor gegevensconsolidatie en procesintegratie. Om zich aan te passen aan veranderende markten, zullen bedrijven van elke omvang cloudgebaseerde analysesoftware gebruiken om het hoofd te bieden aan veranderingen in de vraag en verstoring van de toeleveringsketen. Naarmate de manier waarop cloud computing wordt gebruikt, verandert, zullen bedrijven zich tot cloudserviceproviders wenden om de verschillende toepassingen mogelijk te maken. Cloudserviceproviders zullen ervoor moeten zorgen dat ze over de nodige netwerkconnectiviteit en redundante architectuur beschikken voor maximale respons en uptime, zelfs in tijden van piekvraag.

Hoewel de zaken met betrekking tot de pandemie hoopvol lijken in het begin van 2021, zullen sommige zaken, zoals de hausse op afstand en de afhankelijkheid van cloud computing, doorgaan naar het nieuwe jaar. Sommige grote bedrijven zoals Twitter, hebben al aangekondigd dat ze werknemers in staat zullen stellen permanent op afstand te werken en cloud computing te gebruiken voor alledaagse taken. Externe serviceproviders die datacenter-, cyberbeveiligings- en cloudcomputingoplossingen aanbieden, moeten zich voorbereiden op de hogere eisen en verwachtingen die het nieuwe zakelijke landschap van 2021 met zich meebrengt.

Table of Contents

Vragen voor onze consultants?

Twijfel niet en neem direct contact met ons op met uw vraagstuk.