Datamobiliteit en cloudservices zijn essentieel voor succes in 2021

Klik voor meer informatie over auteur Charles Burger.

In een jaar vol onzekerheid heeft 2020 de waarde van het beveiligen van gegevens en effectieve opslagoplossingen versterkt. Omdat de pandemie een behoefte creëerde aan snelle overgangen naar werken op afstand en een grotere afhankelijkheid van de cloud, gingen veel organisaties over op een volledig of hybride cloudmodel.

Historisch gezien waren gegevensmigratie, gegevensreplicatie en gegevenssynchronisatie gecompliceerde inspanningen die resulteren in het creëren van obstakels, in plaats van het leveren van de strategische bedrijfswaarde, IT-voordelen, en budgettaire voordelen waarvoor ze bedoeld waren. Bijgevolg zal datamobiliteit in 2021 de prioriteitenlijst van vrijwel alle datacenterprofessionals beklimmen, vooral omdat ze hun integratie van meerdere cloudproviders versnellen, naast de bestaande infrastructuur. Het is daarom van cruciaal belang dat ze strategieën en oplossingen gebruiken die een naadloze verplaatsing van gegevens tussen heterogene on-premise, externe en cloudomgevingen mogelijk maken.

Terwijl we door groeiende gegevens en volledige of hybride werkmodellen op afstand navigeren, delen experts uit de industrie hun voorspellingen voor volgend jaar, waarbij ze opmerken over datamigratie, de noodzaak om aanwezig te zijn in de cloud en andere opslagoplossingen.

Michael Jack, VP Global Sales en medeoprichter, Datadobi

In 2021 zullen organisaties die kennis hebben van ongestructureerd gegevensbeheer de winnaars zijn. Op wereldschaal groeien ongestructureerde data zo snel dat de hoeveelheid ervan uit de hand loopt. Dit maakt het voor organisaties moeilijk om weloverwogen beslissingen te nemen wanneer ze in zo’n warrige afgrond staren. Het hebben van een strategie om ongestructureerde gegevens te beheren is nu essentieel en zal ruimte creëren tussen de leiders en degenen die gedwongen zijn om in te halen. Maar het bedenken van een strategie voor zo’n complexe omgeving is niet aangeboren voor de meeste organisaties op grote schaal – ze hebben hulp nodig.

Leveranciers die het beheer van ongestructureerde gegevens begrijpen, zullen de onderscheidende factor zijn waarnaar de meeste organisaties op zoek zijn. Ervaren leveranciers kunnen deskundige inzichten bieden om ongestructureerde opslagomgevingen te optimaliseren. Er zullen steeds meer belangrijke zakelijke beslissingen worden genomen rond het migreren van gegevens in de cloud en vervolgens over hoe u deze kunt beschermen, verplaatsen en archiveren. In het komende jaar zullen bedrijven die enorme hoeveelheden ongestructureerde data hebben, begeleiding nodig hebben over hoe ze er gebruik van kunnen maken, welke inzichten er uit kunnen worden gehaald en hoe ze op basis daarvan weloverwogen beslissingen kunnen nemen.

Steve Leeper, Bureau van de CTO, Datadobi

In 2021 wordt de zichtbaarheid en het beheer van enorme datasets de naam van het spel. Enterprise IT-professionals zoeken naar oplossingen die hen waardevolle inzichten geven in de datasets waarvoor ze verantwoordelijk zijn. Naast het verkrijgen van inzicht in de gegevens, hebben ze innovatieve technologie nodig waarmee ze actie kunnen ondernemen en de gegevens op een betrouwbare en geautomatiseerde manier kunnen beheren.

Daar houdt het verhaal echter niet op, want dezelfde professionals zullen service en ondersteuning van wereldklasse willen om ervoor te zorgen dat de oplossing aan alle behoeften van hun organisatie voldoet. Ze zullen contact opnemen met hun vertrouwde kanaaladviseurs (VAR’s, SI’s en distributeurs) voor een relatie die niet eindigt bij het laadperron. IT-professionals zullen op zoek zijn naar een echte partner die hen kan helpen bij het navigeren door het hele proces van gegevensverplaatsing, op een zeer voorspelbare manier – van het identificeren van de juiste gegevens om te verplaatsen, tot hen te helpen deze zo snel, nauwkeurig, veilig en kosteneffectief mogelijk – en dat allemaal met behoud van kritieke capaciteiten, zoals het volgen van de bewakingsketen en integriteitsrapportage.

Terry Storrar, algemeen directeur, Leaseweb UK

Data zijn duidelijk onmisbaar en de behoefte eraan zal alleen maar toenemen. De mogelijkheid om grote hoeveelheden vastgelegde gegevens te analyseren, geeft organisaties belangrijke inzichten in personeel, klantgedrag, trends, gewoonten, patronen, klantervaring en nog veel meer. Dit betekent onvermijdelijk dat steeds meer organisaties op zoek blijven naar de gecontroleerde, schaalbare en veilige omgevingen die speciaal gebouwde datacenters bieden.

Ik denk dat de uitbestede infrastructuur in 2021 zal groeien naarmate meer klanten hybride omgevingen willen gebruiken, waaronder fysieke, virtuele en cloudinfrastructuur. Het belangrijkste onderdeel hiervan is hoe het allemaal met elkaar in verband staat en samenwerkt. IaaS-providers zijn ideaal gepositioneerd om het langdurige groeipartnerschap aan klanten te bieden, terwijl ze door hun reis gaan om de beste infrastructuur voor hun workloads en applicaties te kiezen. De cloud bevindt zich eigenlijk ergens op fysieke hardware in een datacenter, dus IaaS-providers zijn zeer goed geplaatst om ervoor te zorgen dat elke reis die organisaties moeten afleggen soepel verloopt.

Torsten George, Evangelist op het gebied van cyberbeveiliging, Centrifugeer

AI helpt bij het oplossen van enkele uitdagingen op het gebied van rechten die verband houden met de acceptatie van de cloud. Cloud-acceptatie blijft snel groeien en is zelfs versneld als gevolg van de COVID-19-pandemie. Omdat resources vaak binnen enkele uren of zelfs minuten worden gemaakt en afgebouwd, is het voor IT-beveiligingsteams een uitdaging geworden om die cloudrechten te beheren, wat inhoudt wie wanneer en voor hoelang toegang heeft tot cloud-workloads. Traditionele tools zijn vaak niet toepasbaar in deze nieuwe omgevingen. AI-technologie kan echter helpen bij het detecteren van toegangsgerelateerde risico’s in Infrastructure-as-a-Service (IaaS) en Platform-as-a-Service (PaaS) -omgevingen door zowel menselijke als machine-identiteiten in cloudomgevingen te ontdekken en vervolgens hun rechten te beoordelen , rollen en beleid. Door deze gedetailleerde zichtbaarheid te creëren, kunnen organisaties niet alleen aan hun complianceverplichtingen voldoen, maar ook op schaal toegang met de minste bevoegdheden afdwingen, zelfs in sterk gedistribueerde cloudomgevingen. AI-technologie kan ook worden gebruikt om basislijnen voor cloudconfiguratie vast te stellen en wijzigingen of onregelmatigheden te rapporteren om waarschuwingen te genereren en / of de geïdentificeerde verkeerde configuratie zelf te herstellen. Het datalek van Capital One is een goed voorbeeld waarbij AI configuratiewijzigingen (in dat geval verkeerde configuratie van een firewall) had kunnen detecteren en heeft geleid tot een geautomatiseerde reactie om het risico te verkleinen.

Amanda Regnerus, EVP van producten en diensten, US Signaal

Cloudprojecten worden diverser en creatiever. De plotselinge aantrekkingskracht van cloud computing komt voort uit de tekortkomingen van ondernemingen IT-infrastructuren. Met door de staat verplichte lockdowns en sluitingen zijn IT-professionals niet in staat om systemen te onderhouden die fysieke ondersteuning nodig hebben. Dit zorgt voor een stilstand in productiviteit en winstgevendheid. Vanwege deze periode van enorme verandering verwachten we in 2021 een transitie te zien in de manier waarop bedrijven cloud computing gebruiken. Cloudprojecten kunnen bijvoorbeeld beginnen te draaien rond bedrijfskritische systemen en niet alleen worden gebruikt voor gegevensconsolidatie en procesintegratie. Om zich aan te passen aan veranderende markten, zullen bedrijven van elke omvang cloudgebaseerde analysesoftware gebruiken om het hoofd te bieden aan veranderingen in de vraag en verstoring van de toeleveringsketen. Om deze uiteenlopende gebruiksscenario’s mogelijk te maken, is het voor bedrijven van cruciaal belang om te werken met een cloudserviceprovider die over de nodige netwerkconnectiviteit en redundante architectuur beschikt voor maximale respons en uptime, zelfs in tijden van piekvraag.

Flint Brenton, CEO, Centrifugeer

Bijna elk bedrijf is afhankelijk van de cloud en maakt gebruik van meerdere cloudproviders. Toen COVID-19 toesloeg, verplaatsten veel organisaties hun workloads naar de cloud voor een betere beschikbaarheid van resources en bedrijfscontinuïteit. In feite is een recent onderzoek onthulde dat de ploegendienst op afstand de helft van de cloudtransformatieplannen van bedrijven snel versnelde. Voor degenen die niet cloud-first waren, onthulde de pandemie een flagrante realiteit: bedrijven moeten de cloud als een noodzaak in het moderne technische landschap omarmen in plaats van deze als een optie te zien.

Kijkend naar 2021 en daarna, zullen bijna alle bedrijven vertrouwen op cloudopslag, infrastructuur en workloads om te overleven. Middelgrote, grote en internationale ondernemingen zullen proberen gebruik te maken van meerdere cloudproviders om te voldoen aan een reeks vereisten voor zowel gecentraliseerde prioriteiten als prioriteiten per bedrijfseenheid. Door gebruik te maken van een aanpak die is gericht op verhoogde efficiëntie, flexibiliteit en beveiliging, kunnen bedrijven beter worden uitgerust voor deze onvermijdelijk multi-cloudgerichte toekomst.

Carl D’Halluin, CTO, Datadobi

Cloudconsumptie zal versnellen, waardoor organisaties een grotere behoefte krijgen om hybride opslagopstellingen te omarmen. Organisaties hebben software nodig om hun ongestructureerde gegevens in deze gedecentraliseerde opslagwereld te beheren. Bedrijven in elke branche vragen zich af hoe praktisch hun opslaguitrusting op locatie is nu hun werknemers, klanten en andere belanghebbenden allemaal vanuit huis werken. Naarmate cloudbestandssystemen volwassen worden, zullen cloudleveranciers een hogere acceptatiegraad gaan zien naarmate ze functies toevoegen en stabiliteit bewijzen. Als gevolg hiervan zullen klanten zich ergens in het komende jaar afvragen of ze geld moeten uitgeven aan een volledig gedupliceerde on-premise bestandsserverinfrastructuur, of dat ze dat geld moeten omleiden naar de cloud om wereldwijde beschikbaarheid van gegevens, gegevensbescherming, en gegevensarchivering.

Als organisaties afstappen van een on-premise opslaginfrastructuur met één leverancier en op zoek gaan naar een volledig uitgebreid opslagplan dat waarschijnlijk een toename van de cloud omvat, zullen ze bij meer dan één leverancier een uitgebreide opslagoplossing gaan kopen. In deze wereld met meerdere leveranciers hebben klanten software nodig om hun ongestructureerde gegevens te beheren, ongeacht de plaatsing. In de nieuwe hybride opstellingen die de meeste organisaties zullen hebben in 2021 en daarna, is het belangrijk dat datasets worden verplaatst, gekopieerd of gearchiveerd naar de optimale locaties. Door software te gebruiken die is gemaakt voor ongestructureerd gegevensbeheer, kunnen IT-beheerders een overzicht van hun gegevens zien en als resultaat beleid opstellen, voldoen aan nalevingsregels, beschermen tegen bedreigingen en de kosten voor hun opslag optimaliseren.

Robert Van der Meulen, Global Product Strategy Lead, Leaseweb Global

Uitbreidende ondernemingen kunnen snel van start gaan als ze hun infrastructuur op een flexibele manier ontwerpen met hybride cloud. Nu IT-uitgaven in het midden van het huidige economische klimaat onder de loep worden genomen, zullen zowel bedrijven als het MKB gretig zijn om uit de openbare cloud te stappen. Public cloud voldoet als je op korte termijn veel schaalbaarheid nodig hebt, maar de kosten voor deze flexibiliteit lopen sterk op. Bedrijven zullen meer risico-avers zijn, kosteneffectiever en zullen afhankelijker worden van connectiviteit naarmate de trend van werken op afstand in alle bedrijfstakken toeneemt. De drang naar connectiviteit en bandbreedte zal bedrijven ertoe aanzetten om te verhuizen naar gebieden die prioriteit hebben gegeven aan connectiviteit, zoals China en andere Aziatisch-Pacifische landen en bepaalde delen van Europa.

Hybride cloud zal een belangrijk hulpmiddel zijn voor groeiende ondernemingen en stelt bedrijven in staat om flexibele capaciteit aan te schaffen en een gemakkelijke groei-start-up te ervaren wanneer ze zich in een nieuwe regio ontwikkelen. Zodra de inkomsten binnenkomen, kunnen ze samenwerken met infrastructuurproviders om over te stappen op effectievere oplossingen zoals colocatie, bare metal-servers of netwerken voor contentlevering, afhankelijk van de behoefte. Infrastructuurproviders die gespecialiseerd zijn in hybride oplossingen, kunnen uw bedrijfsbehoeften en workloads evalueren om het juiste type technologie af te stemmen op uw vereisten. Met de juiste hybride infrastructuur kunnen organisaties erop vertrouwen dat hun expansie op de juiste manier begint.

Andy Fernandez, Product Marketing Manager, Zerto

Nu we de hype voorbij zijn, is de cloud een katalysator van digitale transformatie geworden. COVID-19 heeft onze infrastructuur wereldwijd getest en het toonde aan dat de cloud daadwerkelijk kan worden geschaald en de toename van voorzieningen kan ondersteunen, wat bevestigde dat het een betrouwbare bron van infrastructuur is. Dit werd niet alleen mogelijk gemaakt door de directe beschikbaarheid van de cloud, maar ook door de manier waarop mensen snel kunnen opschalen, nieuwe bronnen kunnen vrijmaken en de ontwikkeling van applicaties kunnen versnellen.

Nu realiseren organisaties zich dat ze hun gegevensbeschermings- en disaster recovery-services naar de cloud kunnen verplaatsen, wat resulteert in een toename van snelheid, flexibiliteit en efficiëntie.

In 2021 zullen moderne organisaties nog meer workloads naar de cloud verplaatsen en blijven adopteren cloud-native services, met name containers en applicaties voor DevOps. Tegen het einde van het decennium zullen ondernemingen de meeste van hun productieomgevingen in de cloud draaien. Bedrijven zullen afstappen van het bouwen van nieuwe sites of het kopen van meer hardware in plaats van een operationeel model met de cloud na te streven. Om dit te bereiken, hebben organisaties gegevensbeheer, bescherming en mobiliteitsoplossingen nodig die deze stap vergemakkelijken en niet als een belemmering fungeren.

Table of Contents

Vragen voor onze consultants?

Twijfel niet en neem direct contact met ons op met uw vraagstuk.