De concurrentiestrategie van PepsiCo veranderde in KPI’s

In 2016 lanceerde PepsiCo hun Duurzaamheidsagenda 2025, een gedetailleerd overzicht van het bedrijfsmodel van PepsiCo dat gericht was op “producten, de planeet en de mensen”. PepsiCo ondersteunde elk van de strategische doelen met KPI’s en stelde doelen voor hen vast. Onlangs publiceerde het bedrijf hun resultaten over het tweede kwartaal van 2017, waar we naar zullen kijken vanuit het perspectief van BI-advies.

PepsiCo's strategie vertaald in KPI's

PepsiCo’s KPI’s om het portfolio van gezondere producten op te bouwen

We zullen ons concentreren op een van de pijlers van Duurzaamheidsagenda 2025 – PepsiCo’s gezondere productportfolio. Hier is hoe dit strategische initiatief tot uiting komt in KPI’s en relevante doelen dat het bedrijf tegen 2025 wil bereiken:

Doelwit KPI Doel
Verminder toegevoegde suikers Deel van Pepsi’s wereldwijde drankenportfolio dat 100 calorieën of minder bevat door toegevoegde suikers per 12-oz. portie 2/3
Verminder verzadigd vet Deel van Pepsi’s wereldwijde portfoliovolume dat niet meer dan 1,1 gram verzadigd vet per 100 calorieën bedraagt 3/4
Minder zout Deel van het wereldwijde voedingsportfolio van Pepsi dat niet groter is dan 1,3 milligram natrium per calorie 3/4

Deze KPI’s zijn specifiek, meetbaar, relevant en tijdgebonden. Met andere woorden, ze sluiten aan bij de bekende SMART-aanpak. Zullen deze KPI’s echter bijdragen aan het succes van het bedrijf?

Kan PepsiCo bogen op zijn succes?

Als de beslissing van PepsiCo om zich te differentiëren en gezondere producten aan te bieden aanvankelijk enige twijfels had gewekt bij sceptici, hadden de twijfels moeten afnemen nadat PepsiCo hun resultaten over het eerste kwartaal van 2017 had gepubliceerd. Onlangs kondigde het bedrijf de Resultaten tweede kwartaal 2017 met een organische omzetgroei van 3,1%.

Kunnen nu business intelligence-adviseurs PepsiCo toevoegen aan de lijst met best practice-voorbeelden van hoe je een bedrijfsstrategie met succes vertaalt in KPI’s? Tot dusver lijkt het daarvoor te vroeg. Pepsi’s inspanningen om hun productportfolio gezonder te maken, zijn duidelijk: het bedrijf verdeelde hun merken in de categorieën goed voor jou en leuk voor jou, en nam ook de gewoonte over om de productinhoud duidelijk op de verpakking aan te geven. Toch is het moeilijk te zeggen hoeveel PepsiCo vooruitgang heeft geboekt bij het behalen van hun KPI’s.

PepsiCo houdt ongetwijfeld toezicht op de voortgang van KPI’s. Bovendien heeft het bedrijf een overeenkomst getekend met Partnership for a Healthier America om hun voortgang te controleren ten opzichte van eerder geschetste doelen. De resultaten zijn echter nog niet gepubliceerd.

Tot nu toe kunnen we aannemen dat goede financiële resultaten en de voortgang in KPI’s met elkaar samenhangen, aangezien in april 2017 het bedrijf gemeld dat meer dan 45% van de omzet van PepsiCo afkomstig was van zijn “schuldvrije” dranken- en snackafdeling. “Zonder schuldgevoel”, een term die verwijst naar het productportfolio van PepsiCo, betekent dranken met minder dan 70 calorieën per 12 oz. en snacks met minder zout en verzadigd vet.

Het opsommen

PepsiCo’s bedrijfsstrategie, doelstellingen en KPI’s zijn transparant en duidelijk. De halfjaarresultaten zijn echter niet voldoende om te stellen dat de inspanningen van PepsiCo om aan de behoeften van gezondheidsbewuste klanten te voldoen, vruchten afwerpen. We zullen dit onderwerp volgen in onze Business Intelligence-blog om eindelijk te begrijpen of de case van PepsiCo een goed voorbeeld is van het vertalen van de bedrijfsstrategie in KPI’s.

De concurrentiestrategie van PepsiCo veranderde in KPI's

We bieden BI-adviesdiensten om uw zakelijke vragen te beantwoorden en uw analyses inzichtelijk, betrouwbaar en actueel te maken.

Meer informatie over ?

De concurrentiestrategie van PepsiCo veranderde in KPI’s
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

Een korte geschiedenis van gegevensbeheer

Datamanagement is de organisatie van gegevens, de stappen die worden gebruikt om efficiëntie te bereiken en informatie uit die gegevens te verzamelen. Gegevensbeheer, als concept,

De concurrentiestrategie van PepsiCo veranderde in KPI's

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

    De concurrentiestrategie van PepsiCo veranderde in KPI's

    Gratis scan aanvragen
    voor jouw organisatie?