De evolutie van gegevens als activa

De evolutie van gegevens als activa

Van een bijzaak tot een kernbedrijfsmiddel: de reis van gegevens

In de afgelopen jaren heeft de fenomenale groei van verbonden apparaten en geavanceerde datatechnologieën, samen met de beschikbaarheid van betaalbare data-opslag, -overdracht en -verwerkingsmogelijkheden, bedrijven in staat gesteld om op verzoek informatie over de concurrentie te verwerven. worden geconfronteerd met uitdagingen als gevolg van datasilo’s en gebrek aan begrip bij belanghebbenden. Deze KPMG-advies laat zien wat data ervan weerhoudt een bedrijfsmiddel te worden.

In Wat is datawaarde en moet het worden gezien als een bedrijfsmiddel?, auteur Asha Saxena deelt een interessante anekdote. Steve Todd van Dell EMC heeft een onderzoek uitgevoerd om de waarde van gegevens te meten, waarbij zeer winstgevende bedrijven bleken te zijn:

“Meer gericht op de uitdagingen van het opslaan, beschermen, openen en analyseren van enorme hoeveelheden gegevens, en niet zozeer op het transformeren of kwantificeren van de bedrijfswaarde ervan.”

Asha stelt dat verder gegevens staat nog steeds niet op de balans van bedrijven als een actief.

Stephan Zoder, een Forbes-bijdrager, bespreekt de gevolgen van het niet beheren van klantgegevens als een echt goed. Hij zegt dat het niet voldoende is om data een strategisch belang te geven in het bedrijfsleven – het is even belangrijk om de waarde van individuele data-elementen te analyseren en te meten om te begrijpen welke waarde elk toevoegt aan de klantenservice. Hoewel de meeste organisaties beseffen dat ‘data’ een strategisch bezit is, weten maar weinigen hoe ze ‘data-attributen’ moeten organiseren en beheren, wat bedrijven mogelijk misgelopen inkomsten kan kosten.

Gegevens behandelen als activa

Nu steeds meer bedrijven data gaan zien als een van hun kernactiva, die net zo cruciaal kunnen zijn voor bedrijfsgroei als mankracht of machines, beginnen ze hun bedrijfsmodellen te ontwikkelen rond data en datatechnologieën. Data is ongetwijfeld de belangrijkste motor van een digitale economie,

waar volledige bedrijfsinfrastructuren zijn gebouwd op dataplatforms met geavanceerde technologische opstellingen; denk dat alle online bedrijven die digitale producten en diensten verkopen.

CTO van Amazon Werner Vogels zei: “data vormen de kern van waardecreatie, terwijl fysieke activa hun betekenis in bedrijfsmodellen verliezen.”

De lijst van top 10 bedrijven gerangschikt “marktwaarde”, zeven zijn gegevensbedrijven – zie de lijst hier. Dit geeft aan dat datagestuurde bedrijfsmodellen de toekomst zijn van mondiaal zakendoen.

Van landbouw tot fintech, elke industriesector is nu sterk afhankelijk van gegevens voor bedrijfsgroei. Aan de andere kant is een tekortkoming bij het gebruik van gegevens die door de meeste bedrijven wordt gevoeld, de gebrek aan uitlijning tussen bedrijfsdoelen en datatoepassingen.

De “technologische handicap” is een andere hindernis voor het ontwikkelen van gegevens als een troef. De geavanceerde AI-technologieën zoals machine learning (ML) en diep leren (DL) vereisen een grondige use case-analyse om te bepalen welke typen modellen het meest geschikt zijn voor specifieke bedrijfstoepassingen. Volgens Karpagam Narayanan, Forbes Councils Member, de AI-use-case mapping bevindt zich nog in de kinderschoenen, en daarom hebben bedrijven niet alle voordelen van data kunnen benutten.

In een interview met McKinsey-partner Roger RobertsAnil Chakravarthy, CEO van Informatica, een wereldwijde dienstverlener op het gebied van gegevensbeheer, verklaarde dat “de meeste succesvolle bedrijven het vermogen hebben ontwikkeld om gegevens te beheren als activa voor de hele onderneming.” Tijdens het interview legde Chakravarthy uit wat ‘het beheren van gegevens als een asset’ inhoudt. Moderne bedrijven investeren middelen en inspanningen in het uitvoeren van datakwaliteitscontroles, dataprivacycontroles en databroncontroles voordat ze gegevens voor specifieke toepassingen verzamelen. Met de handhaving van nieuwe data regelgeving (Algemene Verordening Gegevensbescherming), Data Governance is belangrijker dan ooit.

De rol van de Chief Data Officer

Bedrijven die investeren in een goed geplande datastrategie zijn over het algemeen veel beter gepositioneerd om data als een asset te beheren dan hun concurrenten. Datastrategie – Plannen zijn nutteloos, maar planning is van onschatbare waarde zorgt voor een discussie op datastrategie met speciale aandacht voor de vereisten ervan, waarom datagovernance noodzakelijk is, en een herhaalbaar procesoverzicht.

In een Big Data Executive Survey, 41,4 procent van de respondenten van de enquête was van mening dat het de taak van een Chief Data Officer is om ‘gegevens te beheren en te gebruiken als bedrijfsmiddel’. De bedrijven die hebben geprobeerd gegevens als activa te behandelen, hebben geïnvesteerd in een Chief Data Officer (CDO), die een cruciale rol speelt bij het ontwikkelen van een bedrijfsdatastrategie, die in feite de weg bereidt voor betere inzichten, verbeterde besluitvorming en verbeterde bedrijfsprestaties met data.

De datastrategie, mits goed afgestemd op de algemene bedrijfsdoelen en doelstellingen, zal naar verwachting leiden tot superieure resultaten. De evolutie van gegevensactiva benadrukt gedecentraliseerd data asset management (DDAM) met de belofte van een gemakkelijkere datastroom zonder de privacy in gevaar te brengen.

De toekomst van datagestuurde bedrijven

Naarmate data en geavanceerde technologieën steeds zuiniger en toegankelijker worden voor bedrijven van elke omvang, wordt verwacht dat de datagestuurde cultuur geleidelijk zal doordringen in het mondiale zakelijke landschap. De evolutie van analyse met gegevens suggereert dat ‘gegevens en analyse’ de twee meest ‘gebruikte woorden zijn van de afgelopen tien jaar’. Met de plotselinge groei van multi-type data en geavanceerde analyseplatforms, is het slechts een kwestie van tijd voordat bedrijven beginnen te concurreren op basis van hun data-assets.

Voor een bedrijf om een ​​bedrijfsbreed te bereiken datagedreven cultuur:

 • De buy-in op instapniveau is belangrijker dan de buy-in van C-Suite omdat het dagelijkse werk wordt verricht door gewone medewerkers.
 • Het bewustzijn van datatechnologie moet zorgvuldig worden gekoesterd binnen de bedrijfscultuur, zodat Data Science echt gedemocratiseerd wordt.
 • Een individuele werknemer kan een groot verschil maken door datagestuurde praktijken in hun werkgebied af te dwingen.
 • De besluitvormers op alle niveaus moeten bereid zijn om de redenen achter hun beslissingen in termen van gegevens uit te leggen.

Andere belangrijke ontwikkelingen die voor de toekomst worden verwacht:

 • McKinsey’s Analytics wordt volwassen suggereert dat open data-uitwisseling tussen organisaties zal helpen bij de ontwikkeling van “digitale ecosystemen”, waardoor geografische grenzen verdwijnen.
 • Gegevens zullen de snelle vooruitgang van AI en bijbehorende technologieën stimuleren.
 • Hopelijk zal een zorgvuldige planning na verloop van tijd leiden tot een volledige afstemming tussen de datastrategie en de algemene bedrijfsstrategie.

Een opmerkelijk citaat uit Analytics wordt volwassen:

“Succesvolle analyseorganisaties geven zoveel mogelijk mensen toegang tot de gegevens, terwijl ze ervoor zorgen dat er één enkele bron van waarheid is, zodat werknemers ermee kunnen spelen en nieuwe ideeën kunnen bedenken, of oude die hun beste tijd voorbij zijn, weggooien. “

Afbeelding gebruikt onder licentie van Shutterstock.com

Meer informatie over ?

De evolutie van gegevens als activa
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

De evolutie van gegevens als activa

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

  De evolutie van gegevens als activa

  Gratis scan aanvragen
  voor jouw organisatie?

  Gratis Download

  Het Business Intelligence Playbook

  Met praktische stappen en tips geven we je de handvatten om BI van de grond te krijgen én bij te laten dragen in jouw bedrijfsdoelstellingen.

  De juiste BI experts

  Wacht!! Ga nog niet weg zonder gratis dashboard.

  Jij bent hier toch ook voor meer inzicht in jullie data?