De valse technologiekeuze-dichotomie

Klik voor meer informatie over auteur David Segleau.

Ik heb onlangs meer dan een paar uur besteed aan het bouwen en configureren van een doe-het-zelfoplossing in de cloud voor ad-hoc analytische vragen. De exacte stukjes software zijn niet zo belangrijk omdat alle build-it-yourself-beter-en-goedkopere oplossingen er na een tijdje hetzelfde uitzien. Na ongeveer 10 uur lezen van meerdere how-to en stapsgewijze handleidingen, het installeren van softwarebundels en het configureren, beveiligen en opstarten van een opslagrepository, een ETL-proces en een gedistribueerde query-engine, kon ik eindelijk beginnen met wat vragen.

Maar als ik problemen had, met name prestatie- of betrouwbaarheidsproblemen, zou ik deze dan kunnen oplossen, hulp kunnen krijgen en ze snel kunnen oplossen? Echt niet! Niet zonder een aantal communityforums te doorzoeken, logbestanden te onderzoeken totdat mijn ogen bloeden, veel handleidingen te lezen en te proberen samen te vatten hoe al deze pakketten feitelijk met elkaar communiceren. Nostalgisch begon ik te verlangen naar de dagen van de one-size-fits-Everyone, grote monolithische-product-in-a-box-oplossing die wordt aangeboden door de grote softwareleveranciers (ja, ik kijk naar jou, Oracle).

Maar is dat echt mijn enige keuze? De doe-het-zelf-betere en goedkopere oplossing die is samengesteld uit veel verschillende onderdelen versus het zeer dure monolithische product-in-een-doos dat voor iedereen geschikt is? Veel experts en softwareleveranciers zouden zeggen dat het in feite neerkomt op die ene keuze. Ben ik het niet mee eens.

De doe-het-zelf-technologieleveranciers (zegen hun kleine open source-hartjes) zouden zeggen dat hun oplossing de betere optie is. Vooral omdat het open source is (nobeler en aanpasbaarder), flexibeler (ook wel ‘heel veel manieren om het te configureren’) en kosteneffectief (omdat het schaalbaarder is en beter presteert, zeer lage opstartkosten heeft en u trek / configureer alleen wat je nodig hebt). Ze wijzen naar bedrijven als Twitter, LinkedIn, Facebook, Amazon, Google, Apple, Expedia, Airbnb, Uber, etc. die allemaal de DIY-aanpak hebben gebruikt met fantastische resultaten. Het probleem is dat de meeste kleine tot middelgrote bedrijven geen leger technisch talent hebben dat ze naar het doe-het-zelfmodel kunnen gooien. Ze hebben ook niet de tijd of de middelen om de leercurve die inherent is aan een dergelijke benadering te doorlopen.

In feite is het vrij algemeen bekend in de branche dat de eerste en vaak tweede generatie doe-het-zelf-roll-your-own-technology-stack-projecten mislukken, en dat alleen de 3e generatie projecten de neiging hebben om te slagen. Ja, ik geef toe dat moderne containertechnologie helpt bij het bouwen en implementeren van DIY-softwareconfiguraties. Maar nu, in plaats van naar 10 verschillende plaatsen te gaan om uw software te krijgen, krijgt u een palet van 10 stukjes software voor de deur in een container. Je hebt nog steeds een veel van doe-het-zelfwerk om uw technische probleem daadwerkelijk op te lossen.

Aan de andere kant zullen de monolithische-product-in-a-box-verkopers je vertellen dat hun optie de betere optie is omdat deze veelomvattend is (absoluut alles heeft wat je ooit zou willen en nog wat), eenvoudig te gebruiken is (kijk maar naar de encyclopedische documentatie), en heeft een leger van professionele diensten en ondersteunend personeel om u te helpen (tegen betaling natuurlijk) als u het ooit nodig zou hebben. Het is een mooi verkooppraatje en ziet er simpelweg aantrekkelijk uit, maar de licentie-, operationele, service- en beheerkosten zijn vaak onbetaalbaar voor kleine tot middelgrote bedrijven. Eenvoud is immers leuk, maar kostenbeheersing is nog leuker.

Dus, is er een middenweg? Ik denk van wel. Ik denk dat de gebundelde / verpakte technologie service-on-a-platform providers die de afgelopen jaren zijn ontstaan ​​de optimale oplossing bieden voor veel ondernemingen. Deze verkopers zijn opgegroeid in de leeftijd van de cloud, tijdens de explosie van big data / NoSQL / data lake / container, en beschikken over personeel met veel open source, doe-het-zelf-ervaring – die vaak rechtstreeks aan open source-projecten hebben gewerkt.

Deze verkopers (zoals mijn vrienden bij Ahana.io, Dataworkz, en Bankstel, om er maar een paar te noemen) nemen het beste van wat de open source, doe-het-zelvers te bieden hebben en bundelen dat samen als een platform of set van services die eenvoudig te configureren, beveiligen, implementeren en gebruiken zijn. Ze bieden het beste van twee werelden – de bredere oplossing en gebruiksvriendelijke benadering van de productbedrijven, met de enige gebruik-wat-je-nodig-benadering van de doe-het-zelf-menigte. Deze leveranciers bieden oplossingen die beter geschikt zijn voor de meeste ondernemingen die geen bodemloze technologische middelen (tijd, budget of mensen) hebben en die gewoon “de klus zo snel mogelijk goed moeten klaren, zonder de bank te breken”.

Dus de volgende keer dat je jezelf of je IT-afdeling, zoals ik, aantreft, wentelt u zich in de eindeloze cyclus van doe-het-zelf-zelf-beter-en-goedkoper versus het zeer dure monolithische-product-in-een-doos-dilemma , denk eens aan die middelste optie. Bekijk enkele van de nieuwere gebundelde technologiedienstverleners. Ze hebben misschien wel de oplossing “doe het nu, doe het goed, tegen de laagst mogelijke opstartkosten” die u zoekt.

follow:
admin

admin

Related Posts

Een korte geschiedenis van gegevensbeheer

Datamanagement is de organisatie van gegevens, de stappen die worden gebruikt om efficiëntie te bereiken en informatie uit die gegevens

Datakans klopt! Moet je antwoorden?

Klik voor meer informatie over auteur Kartik Patel. Als zakenmensen krijgen we vaak te maken met wat misschien een geweldige

Een korte geschiedenis van gegevensbeheer

Datamanagement is de organisatie van gegevens, de stappen die worden gebruikt om efficiëntie te bereiken en informatie uit die gegevens

Datakans klopt! Moet je antwoorden?

Klik voor meer informatie over auteur Kartik Patel. Als zakenmensen krijgen we vaak te maken met wat misschien een geweldige