Gegevensbeheer en serverloos computergebruik

Gegevensbeheer en serverloos computergebruik

Een deel van de nieuwste buzz in de big data-wereld is gecentreerd rond de complexiteit van de implementatie van Hadoop-technologie op locatie, en dus worden bedrijven rusteloos en gaan ze over op de cloud. In een steeds meer cloudvriendelijk zakelijk landschap kan serverless computing meer beloven zijn dan het achteraf inbouwen van Hadoop. Steeds meer internationale bedrijven stappen over naar de cloud en een sterke, haalbare optie is de implementatie van een serverloze architectuur voor gedistribueerd computergebruik.

De even grote bezorgdheid over gegevensbeveiliging en gegevensprivacy in een serverloze omgeving zal bedrijven echter doen pauzeren en hun IT-infrastructuurstrategieën heroverwegen. Kan serverloos computergebruik het stringente handhaven Gegevensbeheer beleid vereist door bedrijfsinfrastructuren?

Hadoop en complexiteit in de cloud

Hadoop heeft volgens sommige experts een “bewolkte toekomst”, aangezien bedrijven steeds meer overstappen op de cloud. Omdat Hadoop niet traditioneel is ontworpen voor de cloud, worstelen Hadoop-leveranciers met objectopslag en abstracte diensten om hun oplossingen in de cloud te laten werken. Aan de andere kant veroorzaken de on-premise Hadoop-implementaties hoofdpijn met duidelijke en vaak goed gedocumenteerde operationele complexiteiten. De overstap naar de openbare cloud betekent niet alleen een verschuiving van inkomsten van on-premise naar cloud voor Hadoop-leveranciers, maar ook worstelen om Hadoop ‘relevant’ te maken voor de nieuwere AI-technologieën zoals diep leren (DL) matrixbewerkingen.

EEN KD Nugget-artikel bevestigt dat aangezien datalekken gemeengoed zijn geworden en de Europese Unie de algemene verordening gegevensbescherming van de EU heeft aangenomen (AVG) Law, Data Governance zal centraal staan ​​in wereldwijde bedrijven. Met deze opkomende trend wordt gegevensbeheer gecompliceerder met de co-opkomst van nieuwer AI-technologieën (machine learning en deep learning), die allemaal een belangrijke rol spelen in de huidige verwerking van zakelijke gegevens.

Dus waar gaan bedrijfseigenaren en operators, die al overbelast zijn door de toenemende eisen van een complexe IT-infrastructuur, naartoe voor snelle en pijnloze oplossingen?

De Forrester-post De cloud verstoort Hadoop geeft een duidelijk beeld van de positie van Hadoop-leveranciers op de wereldmarkt in termen van verschuivende inkomsten en incompatibele AI-technologieën. Hadoop-leveranciers moeten unieke voordelen beloven aan het veranderende gebruikersbestand om te voorkomen dat ze overstappen op andere keuzes, zoals het Serverless Computing-landschap.

Gegevensbeheer in de cloud: een knagend probleem

Het probleem met cloud computing is dat het traditioneel veel meer controle over de gegevenstoegang, gegevensaudits of beveiligingsproblemen heeft dan on-premise gegevensopslagfaciliteiten. Dus, waar blijft de bedrijfseigenaar of -exploitant dan sterk afhankelijk van uitbestede IT-infrastructuurbeheerdiensten? Terug naar af!

De bedrijfsexploitant die zich op clouddiensten abonneert, zal nog steeds zijn eigen moeten implementeren Gegevensbeheer of gegevensbeveiligingspraktijken zoals die op locatie worden gedaan. De Forbes plaatsen Gegevensbescherming en de cloud: een hybride wereld verdient hybride beveiliging legt dit goed uit en bevestigt het belang van een uniform beveiligingsplatform dat zich uitstrekt over on-premise en cloud-datastores.

In het artikel 5 cloudtrends om in de gaten te houden in 2020, geeft de auteur aan dat als cloudopslagdiensten onder nieuw vallen Gegevensbeheer Regelgeving, vooral in de nasleep van de AVG, zullen leveranciers van cloudopslag waarschijnlijk overschakelen naar een bedrijfsmodel waarbij grotere aantallen kleine datacenters worden ondersteund in plaats van minder grote datacenters te ondersteunen. Een van de grootste voordelen van cloudopslag is het gebruiksmodel voor betalen per gebruik.

Gedeeltelijke oplossing: automatisering van gegevensbeheer op het cloudplatform

Als je het geval van Amazon AWS neemt, zul je zien dat er speciale configuratieregels worden gebruikt om automatisch te controleren of alle datavolumes versleuteld zijn. De auteur van de Amazon-post Automatisering van governance op AWS suggereert dat ingebouwde configuratieregels kunnen worden gecombineerd met aangepaste regels om datavolumes te beheren. Dit bericht benadrukt het feit dat systeembeheerders met AWS niet elke controle hoeven te onthouden, aangezien beveiligingsbeheerfuncties en bijna realtime dashboards alle beveiligingsrisico’s en status onthullen.

Dus, is serverloos een logische vooruitgang vanuit de cloud?

Voor het verplaatsen van big data naar de cloud zijn de opties voor opslagarchitectuur altijd een kritieke zorg geweest voor bedrijven die zich zorgen maken over gegevensbeheer, gegevensbeveiliging en privacykwesties van consumenten. De leveranciers van IT-oplossingen hebben een pad uitgewerkt voor het gebruik van big data op openbare cloud via Insight PaaS, omdat big data op de openbare cloud plotseling de wereldwijde uitgaven aan gehoste infrastructuur heeft verhoogd in vergelijking met on-premise. De Forrester-blogpost legt het zo goed uit. Onder de acht leveranciers van oplossingen die in deze enquête worden genoemd, beveelt de Forrester-expert Insight PaaS aan boven andere opties.

Dit is waar serverloos computergebruik komt in beeld.

Serverloze architecturen zorgen ervoor dat er voldoende servers en opslagruimten zijn gereserveerd op platforms van derden om alle applicaties te ondersteunen, zodat bedrijfsexploitanten geen gecompliceerde en dure, on-premise IT-infrastructuren hoeven te onderhouden voor hun zakelijke behoeften. Sumo Logic heeft onlangs 1.500 gebruikers van cloudservices ondervraagd, die platforms zoals Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure of Google Cloud Platform (GCP) gebruiken.

Deze infrastructuurplatforms behandelen hun gehoste bronnen als een virtueel datacenter. De levering van virtuele IT-infrastructuur bespaart bedrijven bedrijfsbudget en tijd, terwijl het de efficiëntie verbetert. Data Governance is echter een voortdurende prioriteit naast andere zaken als databases en gegevensbeveiliging.

Het artikel Hoe Serverless Cloud Computing verandert geeft aan dat Platform-as-a-Service (PaaS) Cloud, in tegenstelling tot Infrastructure-as-a-Service (IaaS) Cloud, de oorspronkelijke inspiratie was voor serverless computing, dat profiteert van een functiegericht serviceplatform, gepopulariseerd door AWS Lambda- of Microsoft-functies. Het aanbieden van een “verzameling van betaalde diensten” leidt tot minder aandacht voor IaaS, waar dedicated servers en opslag moeten worden toegewezen voor uitbestede bedrijfsactiviteiten.

De DATAVERSITEIT® artikel Serverloze computers en serverloze architectuur: een overzicht van BaaS, FaaS en PaaS onthult de twee opvallende kenmerken van serverloze technologie: de verschuiving van on-premise gegevensopslag naar gehoste cloudopslag en een grotere afhankelijkheid van services van derden, wat het kenmerk is van zowel Backend-as-a-Service (BaaS) als Function -as-a-Service (FaaS). Bovendien, Platform-as-a-Service (PaaS) stelt externe hosts in staat om alles te bieden, van serverruimte tot de implementatie van applicaties.

The Rise of Serverless Computing: The Thorns in the Bed of Roses

Simpel gezegd, serverless computing haalt alle bedrijfsactiviteiten uit de premisse naar de cloudomgeving via verschillende bedrijfsmodellen zoals de BaaS, PaaS en FaaS. Hoewel moderne bedrijven kiezen voor geavanceerde computationele services die niet afhankelijk zijn van speciale opslag- of serverfaciliteiten (serverloos), wint dit computersysteem aan populariteit onder traditionele IT-beheeractiviteiten, zoals het maken van back-ups van gegevens of het leveren van microdiensten.

De realiteit op de grond wordt blootgelegd in het artikel De opkomst van serverloos computergebruik: operationele, beveiligings- en financiële overwegingen, die grafisch de “esoterische” aard van serverloze implementatie door verschillende cloudproviders weergeeft. Het is waar dat zakelijke gebruikers in een dergelijk scenario niet te maken hebben met schijfruimtebeheer, netwerkproblemen, onderliggend besturingssysteem, applicatiecode, patches.

Veel beveiligingsbedrijven gebruiken nu serverloze architecturen zonder zich zorgen te hoeven maken over perimeterbeveiliging en toegangscontrole, maar met de mogelijkheid om traditionele beveiligingstoepassingen te implementeren. Klinkt dat te mooi om waar te zijn? Bovendien zullen DevOps-ontwikkelaars steeds vaker serverless computing gaan gebruiken, omdat deze unieke omgeving hen in staat stelt om de volledige controle over de applicatiepijplijn en het incidentbeheer te krijgen. Hoewel de duidelijke voordelen van serverless enorm zijn, moeten er enkele fundamentele veranderingen plaatsvinden binnen de operaties – zaken als beveiligingsmonitoring, financieel beheer en code-implementatie.

Het artikel Serverloze computers zijn geland: hoe IT-operatoren zich kunnen aanpassen gaat helemaal over het beheer van serverloze functies, de uitvoering van functies en native DG-monitoringtools, wat de reikwijdte van externe besturingsmechanismen beperkt. In een recent CIO-artikel De auteur zegt dat Nick Rockwell, CTO van New York Times, ervan overtuigd is dat het functiegerichte servicemodel van Serverless de volgende grote fase van het cloudtraject vertegenwoordigt, waardoor de ontwikkelaars zich kunnen concentreren op de ontwikkeling van code.

Hoe zit het met gegevensbeheer in de serverloze wereld?

De gids 12-stappengids voor gegevensbeheer in een cloud-first-wereld biedt waardevol advies over datarisicobeheer via solide Data Governance-beleid. Tenzij ondernemingen eerst de controle over hun Gegevensbeheer raamwerk, kunnen ze mogelijk niet de volle vruchten plukken van datagestuurde besluitvorming. Terwijl gegevens heen en weer blijven bewegen tussen on-premise en cloud, tussen applicaties en via netwerken, moet de gegevens “beveiligingscontext” in het oog worden gehouden. Dit bewustzijn vertaalt zich in vooraf bepaalde gegevenslevenscycli, sterk gegevensintegratiebeleid, bewaking van verouderde gegevens en strikte controle van gegevenstoegang. Het behoud van alle originele gegevens is ook van cruciaal belang voor bedrijven, voor het geval het in de toekomst nodig is om die gegevens in de oorspronkelijke vorm opnieuw te bekijken.

Fotocredits: Shutterstock.com

follow:
admin

admin

Related Posts

Een korte geschiedenis van gegevensbeheer

Datamanagement is de organisatie van gegevens, de stappen die worden gebruikt om efficiëntie te bereiken en informatie uit die gegevens

Datakans klopt! Moet je antwoorden?

Klik voor meer informatie over auteur Kartik Patel. Als zakenmensen krijgen we vaak te maken met wat misschien een geweldige

Een korte geschiedenis van gegevensbeheer

Datamanagement is de organisatie van gegevens, de stappen die worden gebruikt om efficiëntie te bereiken en informatie uit die gegevens

Datakans klopt! Moet je antwoorden?

Klik voor meer informatie over auteur Kartik Patel. Als zakenmensen krijgen we vaak te maken met wat misschien een geweldige