Gegevensinbreuken aanpakken via informatiebeveiligingssystemen

Gegevensinbreuken aanpakken via informatiebeveiligingssystemen

Klik voor meer informatie over auteur Sowmya Tejha Kandregula.

Hoewel de termen ‘Gegevensbeveiliging’ en ‘Datalek’ al een hele tijd bestaan, hebben ze een paar jaar geleden veel aandacht gekregen met de voorgestelde implementatie van gegevensprivacyregelgeving zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en California Customer Protection Act (CCPA).

Een datalek is per definitie een opzettelijke of onbedoelde vrijgave van beveiligde of privé / vertrouwelijke informatie die plaatsvindt als gevolg van een cyberaanval, waardoor onbevoegde personen onbevoegde toegang krijgen tot een computersysteem of netwerk. Hoewel het van cruciaal belang is om op de hoogte te zijn van de risico’s en noodplannen te hebben om een ​​datalek te voorkomen, is het waarborgen van een robuuste laag van informatiebeveiligingssystemen onderdeel van de Gegevensbeheerprocedures is nodig om dergelijke ongelukken te beperken.

Volgens onderzoeken zijn de gemiddelde totale kosten voor een organisatie als gevolg van een datalek $ 3,86 miljoen. Organisaties als Yahoo, LinkedIn, Adobe, Zoom, Equifax, Capital One en Marriott International zijn ten prooi gevallen aan datalekken.

De gevolgen van een datalek kunnen ernstig zijn en niet alleen gevolgen hebben voor het financiële welzijn van bedrijven, maar ook voor hun reputatie. Als gevolg hiervan kunnen organisaties vaak ook worden onderworpen aan regelgevingsprocedures.

Hoewel de meest voorkomende datalekken te wijten zijn aan kwaadwillende externe actoren, kan de oorzaak soms een onbedoelde insider zijn. Er is een breed spectrum aan mogelijke oorzaken voor een datalek. Dit kan variëren van eenvoudig en onbedoeld, zoals het lenen van het apparaat van een collega en per ongeluk door hun gegevens bladeren, tot kwaadwillig, zoals een opzettelijke hack of misbruik van gegevens, met name persoonlijk identificeerbare informatie (PII).

Het “waarom” en “hoe” van een datalek – eerste verdedigingslinie

Cybercriminaliteit is een uiterst winstgevende industrie voor aanvallers. Hackers zoeken persoonlijk identificeerbare informatie om geld te stelen, identiteit in gevaar te brengen of via het dark web te verkopen. Hackers richten zich op kwetsbaarheden van bedrijven en grijpen kansen aan door direct achter het netwerk aan te gaan. Aangezien de gemiddelde tijd die nodig is om een ​​datalek op te sporen meer dan vijf maanden bedraagt, is er voor kwaadwillende actoren voldoende tijd om de gegevens te misbruiken.

Lees ook:  Wat is een relatiebeheerder? Een sleutelrol bij het overbruggen van de kloof tussen business en IT

Een datalek kan op verschillende manieren plaatsvinden, maar wordt meestal op de volgende vier manieren uitgevoerd:

 • Gecompromitteerde systeembeveiliging: Verouderde software biedt aanvallers gemakkelijke toegang om malware op het systeem te sluipen en gegevens te stelen.
 • Zwakke inloggegevens: Zwakke en onveilige gebruikerswachtwoorden zijn gemakkelijker voor hackers om te raden, vooral als een wachtwoord hele woorden of woordgroepen bevat.
 • Gerichte malware-aanvallen: Phishing is een veelgebruikte methode voor malwareaanvallen. Omdat phishing-pogingen kunnen worden ondernomen om er onverdacht uit te zien, is het een gemakkelijke gelegenheid om vertrouwelijke gegevens te stelen met slechts één slechte klik.
 • Toegang door derden: Kwaadwillende actoren kunnen hun aanvallen als externe leveranciers maskeren in zelfs de meest veilige systemen.

Hieronder vindt u enkele best practices om mogelijke datalekken te beperken door middel van informatiebeveiliging:

 • Veiligheidsbewustzijnstraining: Werknemers zijn meestal de zwakste schakel in het beveiligingssysteem van een bedrijf. Aangezien medewerkers vaak verdachte links openen vanaf een onbekend e-mailadres, wordt regelmatige training sterk aanbevolen. Security Awareness training kan een uitgebreide presentatie zijn om de medewerkers te informeren over het belang van dataveiligheid om de paar maanden, naast het uitvoeren van willekeurige phishing-aanvalstests door e-mails te verzenden met verdacht ogende links.
 • Beperk de toegang tot gevoelige en vertrouwelijke gegevens: Beperk fysieke en elektronische toegang tot computersystemen en gegevens op basis van specifieke functievereisten. Zorg ervoor dat er duidelijk en goed gedefinieerd beleid is voor werknemers om toegang te vragen tot specifieke hardware of software die nodig is om productief te zijn op het werk. Geheimhoudingsovereenkomsten zijn een goed uitgangspunt om ervoor te zorgen dat werknemers toegang moeten vragen tot gevoelige en vertrouwelijke gegevens.
 • Gegevensbeveiliging via persoonlijke apparaten: Het hebben van een speciaal gasttoegangsnetwerk is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat alle gasten, aannemers en zelfs werknemers die persoonlijke apparaten gebruiken, toegang hebben tot een apart netwerk en het risico van het blootstellen van gevoelige gegevens tot een minimum te beperken.
 • Individuele inloggegevens: Zorg ervoor dat werknemers individuele inloggegevens hebben om toegang te krijgen tot het systeem en een sterk wachtwoordbeleid af te dwingen. Medewerkers eraan herinneren regelmatig hun wachtwoorden te wijzigen, is ook een goede gewoonte om het risico op hacking tot een minimum te beperken.
 • Monitor draagbare media: Draagbare opslagapparaten bieden aanvallers een uitstekende mogelijkheid om gegevens te stelen. Het kan het fysieke verlies / diefstal zijn van een flashstation of het vrijgeven van malware via een flashstation. Smartphones en andere elektronische apparaten die met computers worden gesynchroniseerd, moeten ook nauwlettend worden gevolgd.
 • Gegevensclassificatie: Het is van cruciaal belang om over bestaande gegevens te worden geïnformeerd en deze te classificeren op basis van het belang. Het is belangrijk om te identificeren en te begrijpen welke gegevens gevoelig zijn, hoe deze worden opgeslagen, opgehaald en geback-upt en of ze in gecodeerde vorm kunnen worden gedownload, vooral naar persoonlijke apparaten.
 • Computers beveiligen: Naast de implementatie van een sterk wachtwoordbeleid, is het van vitaal belang om time-outfuncties af te dwingen waarbij medewerkers moeten inloggen na een bepaalde tijd van inactiviteit. Door werknemers te trainen om hun computers of persoonlijke apparaten niet onbeheerd achter te laten en het aantal websites dat ze kunnen bezoeken te beperken, kan ook een extra beveiligingslaag worden toegevoegd.
 • Zorgen voor gegevensbeveiliging van insiders: Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de gegevens van een organisatie worden opgeslagen op een veilige fysieke locatie met beperkte toegang. Hoewel bepaalde werknemers die dit nodig hebben toegang kunnen krijgen, is het raadzaam om grondig antecedentenonderzoek uit te voeren om ervoor te zorgen dat belangrijke gegevens in veilige handen zijn. Ook kan het afdwingen van strikte vertrouwelijkheidsovereenkomsten met nieuwe werknemers tijdens het onboardingproces de ernst van toekomstige ongelukken met datalekken benadrukken.
 • Naleving van externe leveranciers en cloudproviders: Door gevoelige gegevens te verplaatsen naar een cloudprovider met expertise in het opslaan en ophalen van gegevens in een gecodeerde indeling, worden de lagen van gegevensbeveiliging vermenigvuldigd en is dit een populaire benadering om bedrijfsgegevens te beveiligen. Het wordt aanbevolen om samen te werken met bedrijven die transparant zijn over hun beveiligingsbeleid.
 • Correcte verwijdering van gegevens: Vroeger werd het opslaan en onderhouden van belangrijke gegevens gedaan door papieren fysiek op veilige locaties op te slaan, waarbij ervoor werd gezorgd dat ze veilig werden verwijderd door middel van strikte gegevensverwijderingsprocedures en -regels. Nu de gegevensopslag online gaat, moeten er echter aanvullende maatregelen worden genomen om een ​​correcte gegevensverwijdering te garanderen. Als u bestanden eenvoudigweg verwijdert, worden de gegevens erin niet permanent gewist. Daarom is het cruciaal om geschikte software te gebruiken om de genoemde gegevens grondig te wissen.
Lees ook:  De veranderende rol van big data bij het beperken van de kosten van ongevallen

Gevolgtrekking

Met de wereldwijde toename van internetconnectiviteit is data ongetwijfeld de nieuwe valuta voor organisaties, waardoor ze het gedrag van consumenten en markten kunnen voorspellen en winstgevende strategische beslissingen kunnen nemen. Zelfs een kleine datalek kan echter leiden tot verliezen van miljoenen dollars, samen met een mogelijk verlies van het vertrouwen van de klant. Daarom is het raadzaam om over maximale informatiebeveiligingssystemen te beschikken om uw organisatie te beschermen tegen het ten prooi vallen aan dergelijke situaties.

Hoewel eenmalige kosten voor het implementeren van beveiligingsmaatregelen door sommigen als hoog kunnen worden beschouwd, moet men begrijpen dat nalatigheid bij mogelijke datalekken kan leiden tot een verlies van een grotere omvang voor de organisatie. In de wereld van vandaag, met meer bedrijven die online gaan en meer werknemers worden aangemoedigd om op afstand te werken in het post-COVID-19-tijdperk, met veilige Gegevensbeheer en robuuste informatiesystemen is bijna noodzakelijk.

Meer informatie over ?

Gegevensinbreuken aanpakken via informatiebeveiligingssystemen
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

Hoe word je een BI-gedreven bedrijf?

Opmerking van de uitgever: Door zwaar te investeren in data-assets zonder de juiste strategie, loopt u het risico beslissingen te nemen die resulteren in een

Gegevensinbreuken aanpakken via informatiebeveiligingssystemen

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

  Gegevensinbreuken aanpakken via informatiebeveiligingssystemen

  Gratis scan aanvragen
  voor jouw organisatie?