Gegevensopslag zal van cruciaal belang zijn bij digitale transformatie en het verslaan van cyberdreigingen in 2021

Klik voor meer informatie over auteur Jon Toor.

Een 2020 enquête van de senior IT-besluitvormers en IT-beveiligingsprofessionals ontdekte dat 84 procent van de organisaties van de respondenten hun inspanningen op het gebied van digitale transformatie heeft versneld als een direct gevolg van COVID-19. Het hebben van een moderne opslaginfrastructuur is de sleutel tot deze inspanningen, een die is geoptimaliseerd voor een hybride cloudwereld, voldoet aan hogere eisen op het gebied van prestaties en capaciteit, nieuwe container-gebaseerde applicaties ondersteunt en gegevens beschermt tegen steeds veranderende cyberdreigingen.

Als gevolg hiervan volgen hieronder enkele trends die we in 2021 kunnen verwachten.

Openbare cloud en opslag op locatie worden samengevoegd. Allemaal openbare cloudproviders bieden nu on-prem oplossingen, die public cloud en on-prem positioneren als omgevingen die in combinatie zouden moeten werken, in plaats van te worden gezien als een of / of beslissing. Bovendien hebben enterprise-opslagproviders hun cloudgame verbeterd door nieuwe oplossingen te bouwen die met de openbare cloud werken in plaats van ermee te concurreren. Aangezien beide kanten naar het centrum toe bewegen, is het onvermijdelijke resultaat dat organisaties public cloud en on-prem zullen gaan beschouwen als twee kanten van de enterprise storage-medaille.

Zelfbeheersende opslag in datacenters wordt mainstream. Automatisering zal zich uitbreiden als een cruciaal onderdeel van gegevensopslagsystemen om gegevens te repliceren voor noodherstel, onveranderlijke kopieën van gegevens te beheren, hardware te bewaken op mogelijke storingen en proactief vervangende tickets te initiëren. Bedrijven zullen in toenemende mate vertrouwen op automatisering om uitval en verstoringen te verminderen met voorspellend onderhoud, waardoor uiteindelijk kosten worden bespaard, de gegevensbeveiliging wordt verbeterd en zich wordt aangepast aan de veranderende behoeften aan workloads.

Organisaties gaan op zoek naar nieuwe manieren om objectopslag en Kubernetes samen te gebruiken. In een steeds meer cloud-native wereld zullen moderne applicaties in toenemende mate worden ingezet in capaciteitsintensieve workloads. Objectopslag biedt de schaalbare infrastructuur om deze grote workloads te ondersteunen. Organisaties zullen op zoek gaan naar nieuwe tools en benaderingen die het gemakkelijker maken om objectopslag en Kubernetes samen te gebruiken voor enorme cloud-native workloads.

Kubernetes migreert naar on-prem als de volgende virtualisatiegolf bezwijkt. Kubernetes zal een toenemende acceptatie op locatie zien, waarbij VMware de trend leidt. Volgend jaar zal VMware meer producten en partnerschappen introduceren die verder zullen gaan rijden Kubernetes op locatie en maak de technologie beschikbaar voor een geheel nieuw publiek. Tot voor kort domineerden de grote public cloud-providers het gesprek rond Kubernetes, met het argument dat bijna alles, met name Kubernetes-implementaties, zich in de public cloud moest bevinden. Steeds meer ondernemingen beginnen zich echter te realiseren dat op Kubernetes gebaseerde workloads (en veel workloads in het algemeen) eigenlijk beter passen op de locatie, afhankelijk van hun specifieke zakelijke behoeften.

Flash-leveranciers zullen proberen de schaalbaarheid te verbeteren, maar zullen daarbij moeite hebben om hun platforms opnieuw te ontwerpen. Organisaties zullen in toenemende mate flash-opslag gebruiken om prestatie-intensieve workloads zoals kunstmatige intelligentie, machine learning en data-analyse te ondersteunen. Deze organisaties zullen echter enorm worstelen om hun platforms opnieuw te ontwerpen terwijl ze proberen hun flashopslagplatforms op te schalen om tegemoet te komen aan de groeiende datavolumes die met deze workloads gepaard gaan.


Objectopslag doorbreekt de mythe dat het alleen voor archivering wordt gebruikt
. Hoewel object opslag is vooral bekend als een back-up- en archiefopslagoplossing, drie trends zullen die perceptie in 2021 vergroten. Ten eerste zal flash-gebaseerde objectopslag de voorkeur krijgen in data-analyse-workloads die ook hoge capaciteitsvereisten hebben. Ten tweede zal S3-compatibele opslag de Kubernetes-implementaties vereenvoudigen, waardoor het een logische keuze wordt voor moderne applicaties. Ten derde zullen cloud-native applicaties in toenemende mate on-prem worden geïmplementeerd, waardoor de behoefte aan on-prem S3-compatibele storage toeneemt om de portabiliteit van applicaties te verbeteren. Als gevolg hiervan zullen meer organisaties objectopslag gebruiken om computer-intensieve use-cases te ondersteunen, zoals AI, ML en data-analyse, waardoor de ‘goedkope en diepe’ mythe voor eens en voor altijd wordt doorbroken.

Cyberverzekeraars zullen een robuustere gegevensbescherming eisen. Hoewel cyberverzekeringen ondernemingen ondersteunen als er een inbreuk plaatsvindt, verwachten verzekeraars dat hun klanten al het mogelijke doen om zich ertegen te beschermen om het risico te minimaliseren. Het zal voor ondernemingen van cruciaal belang zijn om gegevensopslag met de juiste reeks beveiligingsmaatregelen te implementeren om in aanmerking te komen voor cyberverzekering en de beste tarieven te ontvangen in 2021.

In 2021 wordt losgeld uit ransomware gehaald.
Naarmate werken en leren op afstand doorgaat in 2021, zullen ransomwareaanvallen beter beheersbaar worden, aangezien bedrijven zullen kiezen voor onveranderlijke back-upgegevensopslagplaatsen bovenop beveiligingsoplossingen voor de perimeter. Dit zorgt ervoor dat ze een schone kopie van de gegevens kunnen herstellen in geval van een aanval, zonder het losgeld te hoeven betalen. Ransomware zal niet langer een potentiële catastrofe zijn, die downtime veroorzaakt in plaats van een existentiële dreiging dat de date gegijzeld wordt voor exorbitante bedragen.

De pandemie zorgde in 2020 voor nieuwe uitdagingen, waardoor veel organisaties hun IT-strategieën heroverwogen. Omdat digitale transformaties het komende jaar blijven versnellen, zullen bedrijven ervoor willen zorgen dat ze een opslagbasis hebben die is geoptimaliseerd voor moderne dataworkflows en bescherming tegen toenemende cyberdreigingen.

Table of Contents

Vragen voor onze consultants?

Twijfel niet en neem direct contact met ons op met uw vraagstuk.