Gegevensstrategie versus gegevensarchitectuur

Gegevensstrategie versus gegevensarchitectuur

Data Leadership gaat over het begrijpen van de relatie van de organisatie met data en het zoeken naar manieren om de organisatie te helpen haar doelen te bereiken met behulp van de beschikbare tools”, aldus Anthony Algmin van Algmin Data Leiderschap in een DATAVERSITY® interview. Binnen dat algemene Data Leadership Framework vallen Data Strategy en Data Architecture als afzonderlijke disciplines.

Gegevensstrategie

Bedrijven ontwikkelen vaak hun Bedrijfsstrategie, en geef vervolgens het mandaat dat er een datastrategie wordt opgesteld om die bedrijfsstrategie aan te pakken. “Een bedrijfsstrategie ontwikkelen die onafhankelijk is van de belangrijkste mechanismen waarmee u zich moet realiseren dat bedrijfsstrategie een suboptimale benadering is”, merkte Algmin op. In plaats daarvan een Gegevensstrategie moet worden behandeld als een functionele weergave van de bedrijfsstrategie, die in samenhang daarmee is ontwikkeld.Het is echt een subset – niet een onafhankelijk ontwikkeld gegevensgericht ding. “

Gegevensstrategiemoet in de kern werken aan het maximaliseren van de zakelijke impact door af te stemmen op de bedrijfsstrategie. Tegelijkertijd moet de bedrijfsstrategie werken vanuit de veronderstelling dat gegevens een belangrijk hulpmiddel zijn om de gewenste resultaten te bereiken. “Het gaat echt om de vraag: ‘Hoe kunnen we gegevens gebruiken om betere zaken te doen?'”

Algmin zei dat hij een groot voorstander is van het begrijpen van gegevenswaarde, die hij definieert als het verschil in bedrijfsresultaten over drie dimensies: het verhogen van de omzet, het verlagen van de kosten of het beheren van risico’s. “Dat ‘verschil in bedrijfsresultaten’ is het verschil tussen wat het bedrijf ermee zou doen en wat het bedrijf er zonder zou doen.” Als we geen X, Y of Z doen met de gegevensactiva die we hebben, wat zou dat zakelijke resultaat zijn? “Je hele punt is om bedrijfsresultaten te creëren, en dat doe je niet door datastrategie te doen. Dat doe je door bedrijfsstrategie te doen. “

Data-architectuur

“De Data Architect heeft het vermogen om energie te geven aan bedrijfsprocessen.” Data-architectuur heeft alles te maken met het bouwen van de infrastructuur om die bedrijfsimpact te creëren die in de datastrategie zijn geïdentificeerd. “We weten nu wat de bedrijfsresultaten zijn, we kennen nu het verschil in bedrijfsactiviteiten over die drie dimensies heen”, merkte Algmin op.

Om effectief mee te zijn Gegevensstrategie, zei hij, een basislijn van metingen moet worden ingevoerd om de resultaten te meten. “We moeten de fundamentele metingen van wat we doen begrijpen en ze vergelijken met de dingen die we zouden willen doen.” Dit proces zorgt voor verantwoording en geeft een duidelijk beeld van de effectiviteit van initiatieven die worden genomen om doelen te bereiken. Welke gegevens gaan we meten en wat moeten we vervolgens met die gegevens doen om andere bedrijfssystemen te beïnvloeden om deze gegevensgestuurde bedrijfsresultaten te bereiken?

De veranderende rol van de data-architect

Algmin zei dat Leiderschap in gegevens is grotendeels gemaakt van Data Architecture, maar het gaat ook om onderdeel worden van het bedrijf en ondersteuning bieden bij gedragsverandering; “Dingen die verder gaan dan wat data-architectuur is.”

De rol van de data-architect verandert aanzienlijk, zei hij. “Vroeger was het simpel. We hadden databases, we hadden wat ETL, en dan maakten we een rapport en dat zou gaaf zijn. ” Vanwege de schaal en het aantal opties voor het werken met gegevens, samen met een gelijktijdig niveau van granulariteit dat inherent is aan IoT, een data-architect zijn, is niet langer hetzelfde als een databaseontwikkelaar of modelleur zijn die datastromen opbouwt voor rapportagedoeleinden.

De lijn tussen de data-architect en de enterprise-architect is minder duidelijk geworden. Enterprise Architecture is in veel organisaties grotendeels uit de boot gevallen omdat veel enterprise-architecten verwachtten dat het bedrijf zou werken binnen de technologische parameters die door IT zijn vastgesteld, in plaats van de technologie af te stemmen op de behoeften van het bedrijf.

“Veel enterprise-architecten, naar mijn mening, [became] te dol op het idee dat ze er op zichzelf toe deden. Maar echt, of je het nu over data-architectuur of bedrijfsarchitectuur hebt, tot je zakelijke impact creëert, doet het er helemaal niet toe. “

Doordat ze zich losmaakten van het probleemoplossings- en planningsproces, reageerden enterprise-architecten niet meer, zei hij, en ‘begraven in de catacomben’ van IT. Data-architectuur moet kijken naar het vinden en invoeren van de juiste mechanismen om bedrijfsresultaten te ondersteunen, die alles kunnen zijn van datasystemen en datawarehouses naar visualisatietools.

Data architecten die zichzelf gemachtigd zien om de praktische implementatie van de bedrijfsstrategie te vergemakkelijken door alle tools aan te bieden die nodig zijn, zullen beslissingen nemen die gegevenswaarde creëren. “Dus nu zie je de data-architect de sleutels in handen hebben van veel van wat er in onze organisaties gebeurt, want alle wegen leiden door data.”

Algmin beschouwt data als energie, omdat opgeslagen data op zichzelf niets kan bereiken, en net als energie brengt het aanzienlijke risico’s met zich mee. “Gegevens hebben alleen waarde als je ze gebruikt, en als je ze op een verkeerde manier gebruikt, kun je een enorme puinhoop creëren”, zoals een inbreuk op de privacy. Net als bij energie is het belangrijk om te focussen op hoe gegevens worden gebruikt en om over de juiste controles te beschikken. “Alleen al het neerwaartse risico is een rechtvaardiging voor verantwoord en proactief beheer, want als je dat niet hebt, ga je iets opblazen.” Onwetendheid is niet langer een gerechtvaardigde reden voor een datalek, zei hij.

Data Architecture ondersteunt Data Strategy. “Ik denk echt niet dat je datastrategie kunt doen zonder data-architectuur,” zei hij, en als data-architectuur wordt ingevoerd zonder een strategie, “zul je niet zo waardevol zijn als je zou moeten zijn.” Datastrategie en data-architectuur zijn verschillende facetten van een enorm gecompliceerd ecosysteem, waar data-architectuur dient als een manier om datastrategie uit te voeren.

Een datastrategie bouwen

Om een succesvolle datastrategiey, merkte Algmin op dat het belangrijk is om de kennis te hebben van wat mogelijk is vanuit een technologisch oogpunt, evenals wat er nodig is om die mogelijkheid te realiseren. Ook belangrijk is het vermogen om de uitdagingen aan de zakelijke kant te begrijpen, een verlangen – en het vermogen – om te communiceren met andere bedrijfsleiders, evenals de bereidheid om de mentaliteit los te laten dat IT-mensen op de een of andere manier anders zijn dan andere mensen in het bedrijf.

Mensen op de IT-afdeling hebben functionele vaardigheden die het grotere geheel ten goede komen, maar ze moeten als onderdeel van het bedrijf worden beschouwd, zei hij. Die mentaliteit begint bij IT-leiderschap:

“Uw relevantie als data-architect ligt in de manier waarop u het bedrijf beïnvloedt. Het is niet hoe goed je je ding doet. Het is hoe jouw ding jouw bedrijf helpt succesvol te zijn. “

Om echt een effectief onderdeel van het bedrijf te zijn, moet de data-architect de antwoorden op deze vragen begrijpen:

 • Wat is het doel van onze bedrijfsvoering?
 • Wat proberen we als entiteit te bereiken?
 • Wat moeten we als bedrijf fundamenteel doen?

Antwoorden op deze vragen leiden tot meer details over hoe u die doelen kunt bereiken:

 • Hoe vinden we ons product?
 • Hoe brengen we die producten op de markt?
 • Hoe verbinden we ons met klanten?
 • Hoe bezorgen we producten?

Vervolgens inzicht in hoe gegevens zowel de overkoepelende doelen als de processen kunnen ondersteunen die worden gebruikt om deze te bereiken:

 • Hoe maken we gebruik van de gegevens die we vandaag hebben?
 • Hoe creëren we meer data?
 • Hoe gebruiken we data om al deze processen te ondersteunen, te meten en vervolgens zakelijk te verbeteren?

‘Al deze dingen zijn met elkaar verbonden. Door deze vragen te beantwoorden, kun je je blauwdruk voor de architectuur maken, ”zei hij, met steigers op hoog niveau voor de algemene concepten en bouwstenen voor de details eronder.

Beste praktijken

Best practices zijn meestal gericht op detailniveau, zei hij, maar best practices zouden eigenlijk op een hoger niveau moeten beginnen. Ze zouden ook in de loop van de tijd moeten evolueren, maar door iets als een “beste praktijk” te beschouwen, is de kans kleiner dat het na verloop van tijd wordt uitgedaagd, zelfs als het niet langer een beste praktijk is. Algmin geeft de voorkeur aan het concept van “leidende principes”, zoals gegevenswaarde en zakelijke impact, die meer flexibiliteit en reactievermogen op elke unieke situatie mogelijk maken.

Data: A Proxy for Truth

De rol van data in een organisatie is om licht in alle richtingen te werpen en een situatie volledig te belichten, om de waarheid te onthullen. “Het is echt de beste proxy voor de waarheid die we hebben,” zei hij. Zonder een transparante kijk op de werkelijkheid is het onmogelijk om te weten welke keuzes of initiatieven tot succes leiden of wanneer je van koers moet veranderen.

“Logischerwijs kun je niet zo capabel zijn als je geen volledig zicht hebt op wat er om je heen is”, zei hij. Datastrategie en data-architectuur zijn niet de enige belangrijke onderdelen in Leiderschap in gegevens, maar zonder de rollen die ze spelen te begrijpen, zal een bedrijf die waarheid niet in zijn voordeel kunnen gebruiken.

Gegevensstrategie versus gegevensarchitectuur

Afbeelding gebruikt onder licentie van Shutterstock.com

Meer informatie over ?

Gegevensstrategie versus gegevensarchitectuur
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

Kunstmatige neurale netwerken: een overzicht

Neurale netwerken en deep learning bieden momenteel enkele van de meest betrouwbare beeldherkenning, spraakherkenning en natuurlijke taalverwerking beschikbare oplossingen. Het was echter niet altijd zo.

Gegevensstrategie versus gegevensarchitectuur

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

  Gegevensstrategie versus gegevensarchitectuur

  Gratis scan aanvragen
  voor jouw organisatie?