Hoe u een bedrijfsstrategie vertaalt naar KPI’s

Stel je een huiveringwekkend scenario voor: een bedrijfsstrategie die een bedrijf tot succes had moeten brengen, ligt op een plank die door de makers is vergeten en verzamelt stof. Op het eerste gezicht is dit scenario onwaarschijnlijk, aangezien een strategie de hoeksteen van elk bedrijf is. Echter, BI-adviseurs hebben de tegenovergestelde mening: dit is precies wat er gebeurt als een bedrijfsstrategie niet wordt ondersteund met de juiste KPI’s.

Een strategie kan briljant zijn, maar de uitvoering ervan zal waarschijnlijk mislukken als het team niet begrijpt hoe hun dagelijkse inspanningen het uiteindelijke doel beïnvloeden. Bovendien, als een bedrijf zijn strategie niet weerspiegelt in KPI’s, is het gemakkelijk om de focus te verliezen en een stap opzij te zetten, vooral in het allereerste begin wanneer de voortgang niet duidelijk is. Zonder de juiste KPI’s kan het zijn dat een bedrijf focus mist in zijn acties en consistentie in zijn berichten en activiteiten.

Bedrijfsstrategie in KPI's

KPI’s metrics definiëren: voorbeelden van goed en fout doen

Laten we eens kijken naar een geweldig voorbeeld uit de praktijk. In 2015 was Walmart dapper om hun bedoelingen publiekelijk bekend te maken door hun 3-jarig groeiplan op hun website. Samen met een eenvoudig en duidelijk doel om omnichannel te worden en een naadloze winkelervaring op grote schaal te leveren, gaf Walmart het doel aan van $ 45-60 miljard aan nieuwe verkopen om het succes te meten. Bovendien heeft Walmart 5 groeigebieden aangegeven en voor elk relevante KPI’s vermeld.

Lees ook:  De behoefte aan flexibel gegevensbeheer: waarom is dataflexibiliteit zo belangrijk?

Dankzij KPI’s zorgde Walmart ervoor dat iedereen dezelfde taal sprak, de prioriteiten begreep en de voortgang wist te meten. Bijvoorbeeld, Waarde leveren past bij prijsleiderschap en KPI’s voor huismerken; de strategische doelstelling van Gemak bieden richt zich op e-commerce, online kruidenierswaren en kleinere formaten; de belangrijkste geografische gebieden worden beperkt tot Noord-Amerika en China.

In tegenstelling tot Walmart laten bedrijven hun doelen meestal alleen voor intern gebruik achter. Dit betekent echter niet dat ze er niet in slagen de juiste KPI’s vast te stellen. Zo publiceerden Procter en Gamble ook hun strategische doelen, zij het zonder doelen aangegeven op hun website. Tegelijkertijd is het duidelijk dat het bedrijf uitstekend werk heeft geleverd bij het definiëren van KPI’s, zoals het exploiteren van het totale aandeelhoudersrendement voor de Waardecreatie strategie, het aantal productcategorieën onder focus Portfoliotransformatie, enzovoort.

Maar zelfs grote en bekende bedrijven kunnen fouten maken. De beruchte zaak van Wells Fargo is een voorbeeld. De bank selecteerde cross-selling als een van hun strategische initiatieven en ontwikkelde een relevant motivatieschema met een pakkende slogan Acht is geweldig. Het idee was om de medewerkers te stimuleren om een ​​doelstelling van 8 verkochte producten per klant te bereiken. Jaren later bleek dat Wells Fargo een verkeerde KPI had gekozen. De KPI was gemotiveerd om de verkoop te stimuleren, zelfs als het de omzet niet verhoogde. Bovendien was het in grote lijnen onrealistisch en openden werknemers 2 miljoen nepaccounts om hun doelen te bereiken.

Lees ook:  Decision intelligence: de nieuwe BI

Hoe business intelligence helpt

Laten we eens kijken hoe business intelligence kan helpen bij het definiëren en uitvoeren van de strategie van een bedrijf.

BI voor het bepalen van een strategie

In een markteconomie met talrijke spelers kiezen bedrijven vaak voor strategieën die hun concurrentievoordeel versterken. De eerste stap is natuurlijk om deze te identificeren. In zo’n belangrijke fase gaat het om een ​​op feiten gebaseerde mening, niet om een ​​onderbuikgevoel. Om de broodnodige inzichten te krijgen, moeten bedrijven zowel interne als externe gegevens analyseren. Uitkomsten van marktonderzoek in combinatie met historische gegevens onthullen trends en kansen om te grijpen. Een FMCG-fabrikant zou bijvoorbeeld de markten kunnen kiezen om uit te breiden, het gedrag van klanten op die markten, het best passende productportfolio dat te bieden heeft (bijvoorbeeld biologische voeding).

BI voor het stellen van KPI’s

Zodra een strategie is goedgekeurd, is de volgende fase het definiëren van KPI’s die uitdagend en toch haalbaar zijn. Om dit te doen, gaan bedrijfsanalisten voor historische data-analyse en prognoses. Bovendien zouden bedrijfsanalisten een hiërarchie van niet-conflicterende KPI’s moeten ontwikkelen: bedrijfsgebaseerd, afdelingsgericht en individueel. Met een hiërarchie van KPI’s zal iedereen zich concentreren op zijn werk, maar alle teamleden werken aan een gemeenschappelijk doel. De NASA heeft dit principe bijvoorbeeld op briljante wijze in praktijk gebracht: toen John F. Kennedy de conciërge van de NASA naar zijn baan vroeg, antwoordde deze: ‘Ik help een man naar de maan te brengen.’

Lees ook:  Wat en hoe u kunt volgen om uw verkoopprestaties te verbeteren

BI voor voortgangsbewaking

Wanneer KPI’s zijn gedefinieerd en gecommuniceerd naar het team, begint de prestatiebewaking. Het vergelijken van doelen versus feiten en het volgen van de voortgang is essentieel om te begrijpen hoe het bedrijf vooruitgang heeft geboekt bij het uitvoeren van zijn strategie. Om deze monitoring mogelijk te maken, moeten bedrijfsanalisten een set rapporten en dashboards ontwikkelen, bepalen hoe vaak eindgebruikers elk rapport nodig hebben en welke gegevens (input en output) aanwezig moeten zijn. Topmanagers hebben bijvoorbeeld geconsolideerde rapporten met topcijfers nodig, terwijl meer details tot het afdelingsniveau behoren.

Het opsommen

Elk bedrijf moet zijn bedrijfsstrategie ondersteunen met de juiste KPI’s en constant de voortgang volgen. Anders zal de uitvoering van een strategie waarschijnlijk mislukken. In alle stadia van strategisch management kan business intelligence-consulting de synergie brengen. Een bedrijf kan er bijvoorbeeld van profiteren gegevensanalysediensten die handig zijn om een ​​bedrijfsstrategie te definiëren, de juiste KPI’s vast te stellen en de voortgang te bewaken.

Hoe u een bedrijfsstrategie vertaalt naar KPI's

We bieden BI-adviesdiensten om uw zakelijke vragen te beantwoorden en uw analyses inzichtelijk, betrouwbaar en actueel te maken.

Meer informatie over ?

Hoe u een bedrijfsstrategie vertaalt naar KPI’s
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

Dus je wilt een data-ingenieur worden?

Het werk van data-engineers is buitengewoon technisch. Ze zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen en onderhouden van het architectuur van datasystemen, dat concepten omvat die variëren

Hoe u een bedrijfsstrategie vertaalt naar KPI's

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

    Hoe u een bedrijfsstrategie vertaalt naar KPI's

    Gratis scan aanvragen
    voor jouw organisatie?