Implementatie van Business Intelligence: 5 belangrijke vragen beantwoord

Overweegt u een BI-project, maar weet u nog steeds niet hoe u het vlekkeloos kunt maken? We hebben onze 15 jaar ervaring in rendering samengevat BI-implementatiediensten en bied de antwoorden op vijf vragen die bedrijven het vaakst stellen.

BI implementatie sleutelvragen

4 soorten analyses helpt bedrijven om op gegevens gebaseerde beslissingen te nemen in een onzekere zakelijke omgeving. Met behulp van de BI-oplossing kunnen bedrijven historische gegevens onderzoeken, problemen en hun hoofdoorzaken identificeren, prognoses opstellen en zelfs aanbevelingen krijgen over welke actie ze moeten ondernemen.

De concurrenten niet overtreffen

Een bedrijf kan veel activiteiten ontplooien, zoals het hebben van regelmatige promoties, communiceren met trouwe klanten, het opnieuw ontwerpen van de website of het aanbrengen van veranderingen in het product- of dienstenportfolio, maar ziet geen impact van deze inspanningen op hun marktpositie.

Met BI kan een bedrijf klant- en financiële gegevens analyseren om de voorkeuren en waarde van hun klanten te begrijpen. Dit is hoe het bedrijf kan bepalen aan welke behoefte het moet voldoen om meer winst te behalen en beter kan voldoen aan de behoeften van de klant dan zijn concurrenten. Een nadere blik op de marktgegevens, die BI mogelijk maakt, helpt om de sterke en zwakke punten van hun eigen en die van hun concurrenten te definiëren.

Lees ook:

Ontbrekende snelle informatie over bedrijfsactiviteiten

Bedrijven die geen up-to-date informatie over hun bedrijfsactiviteiten hebben, kunnen niet reageren wanneer hun onmiddellijke tussenkomst nodig is. Een bedrijf dat bijvoorbeeld de volgende week de resultaten van de productiekwaliteitscontrole ontvangt in plaats van ten minste dagelijkse updates te ontvangen, dreigt niet tijdig corrigerende maatregelen te nemen. Deze fabrikant kan bijvoorbeeld een probleem in het ontwerp van het product niet opmerken, wat zou resulteren in verschillende defecte batches.

Een BI-oplossing maakt het mogelijk om realtime gegevens te analyseren en om gebruik te maken van vooraf gebouwde en ad-hocrapporten. Met selfservice BIad-hocrapportage duurt geen dagen of weken meer, omdat het door de eindgebruikers zelf wordt gemaakt in plaats van door de analisten. Bovendien zijn BI-oplossingen beschikbaar voor zowel desktop- als mobiele gebruikers, waardoor drukke managers en senior specialisten gemakkelijk en zonder vertraging toegang hebben tot de gegevens.

Slechte prestatiebewaking

Het is gebruikelijk voor bedrijven om hun afdelings- en individuele KPI’s in aparte spreadsheets te hebben, maar dit betekent niet dat deze praktijk effectief is. Het vereist aanzienlijke inspanningen van analisten om alle geïsoleerde documenten samen te brengen om een ​​breder beeld te krijgen van de algehele bedrijfsprestaties.

Een gecentraliseerde BI-oplossing wordt een enkele bron van waarheid – de gegevens die uit verschillende gegevensbronnen worden gehaald, worden geïntegreerd en opgeschoond, zodat alleen hoogwaardige en actuele gegevens beschikbaar zijn voor KPI-berekening. Beheerders van een BI-oplossing stellen formules in voor het berekenen van elke KPI en relevante drempels, indien aanwezig, waardoor de berekening wordt verenigd. Met intuïtieve dashboards kunnen eindgebruikers volgen hoe een bedrijf, een afdeling of een medewerker presteert ten opzichte van het doel.

enquête91% van de respondenten geeft aan baat te hebben bij snellere rapportage, analyse of planning; 84% – van betere zakelijke beslissingen; 74% – door verbeterde operationele efficiëntie.

Wanneer een bedrijf de operationele efficiëntie verbetert, kan het zijn totale kosten verlagen. Laten we eens kijken naar een bedrijf met 2.000 werknemers en aannemen dat de kosten van het bedrijf bijna gelijk zijn aan hun inkomsten, namelijk 1,2 miljard dollar per jaar (aangezien de gemiddelde omzet per werknemer 0,6 miljoen dollar is). Gezien het feit dat de implementatie van BI zal helpen om de totale kosten met minstens 1% te verlagen, het bedrijf kan $ 12 miljoen per jaar besparen.

big data om voorspellend onderhoud te introduceren, terwijl de huidige oplossing niet bedoeld was om een ​​dergelijke schaalbaarheid te ondersteunen. Het doorvoeren van ingrijpende veranderingen, bijvoorbeeld het veranderen van de architectuur van de oplossing, gaat gepaard met hoge investeringen.

Onze advies: Voordat u een BI-oplossing implementeert, is het noodzakelijk om een ​​duidelijke BI-strategie uit te stippelen die overeenkomt met zowel de korte als de lange termijn (voor 3 – 5 jaar) bedrijfsdoelstellingen. De strategie moet de verwachtingen weerspiegelen met betrekking tot rapportagebehoeften, gegevensbronnen, toegepaste soorten analyses, schaalbaarheid van het BI-systeem, gebruikte technologieën en meer.

Geen rekening houden met datakwaliteit

Gegevens van lage kwaliteit kunnen niet de basis vormen voor een gezonde BI die bijdraagt ​​aan het succes van een bedrijf. Zelfs de sterkste enthousiastelingen van een geïmplementeerde BI-oplossing zullen deze binnenkort niet meer gebruiken, mocht deze misleidende rapporten produceren die fouten bevatten. En een slechte acceptatie door eindgebruikers betekent de terugkeer naar oude praktijken, wat de investeringen en inspanningen nutteloos maakt.

Onze advies: Met het oude adagium ‘garbage in – garbage out’ in gedachten, zou het voor bedrijven verstandig zijn om hun beschikbare data te controleren en indien nodig de kwaliteit ervan te verbeteren. Deze eenmalige actie is echter niet voldoende om de gezondheid van een BI-oplossing op de lange termijn te waarborgen. Om gegevens up-to-date, volledig en nauwkeurig te houden, moet een bedrijf effectieve gegevensinvoer en een eigen zaak opzetten datakwaliteitsmanagementproces, die 4 belangrijke stappen omvat:

  1. Het belang van datakwaliteit in het hele bedrijf promoten: regelmatig trainingen geven, KPI’s introduceren die betrekking hebben op datakwaliteit.
  2. Zoeken naar primaire bronnen van onnauwkeurigheden en invoerfouten en werken aan het elimineren ervan.
  3. Opstellen van regels en drempels voor datakwaliteit.
  4. Voortdurend monitoren van de kwaliteit van data.

Zonder rekening te houden met evolutie en ondersteunende diensten

De succesvolle lancering van een BI-oplossing lijkt het juiste moment om opgelucht adem te halen en te genieten van de resultaten van het geweldige werk. Gebruikers kunnen echter nog steeds nieuwe behoeften hebben. Een gediversifieerd bedrijf kan bijvoorbeeld besluiten hun ongelijksoortige bedrijven integreren en ontvang rapportage in vogelvlucht die alle zakelijke richtingen zou omvatten.

Onze advies: Het is zinvol om het serviceportfolio van een potentiële BI-leverancier grondig te onderzoeken en na te gaan welke evolutie en ondersteunende diensten ze bieden, afgezien van pure implementatie. Het is beter om de leverancier te selecteren die een volledig dienstenpakket –Implementatie, ondersteuning en evolutie – en kan verantwoordelijk zijn voor alle deliverables, in plaats van afzonderlijke leveranciers te hebben die een aparte service verlenen. Het is ook noodzakelijk om nieuwe behoeften realistisch in te schatten en het budget voor ondersteuning dienovereenkomstig te plannen.

Geconfronteerd met een slechte gebruikersacceptatie

Is het niet pijnlijk om te zien dat de oplossing, die implementatie-inspanningen en geldinvesteringen vereiste, wordt verlaten door gebruikers? Dit scenario is redelijk realistisch als gebruikers zich niet volledig bewust zijn van de redenen om BI te implementeren of de mogelijkheden die de oplossing biedt, of als ze simpelweg niet weten hoe ze ermee moeten werken.

Onze advies: Het is verstandig om de gebruikers vanaf het begin te betrekken – al in de fase van het formuleren van de behoeften van verschillende afdelingen. Bovendien is het belangrijk om een ​​BI-leverancier te vragen om een ​​speciale initiële training te geven die gericht is op verschillende gebruikersgroepen. Ook moet het bedrijf na de training wat feedback krijgen om te controleren of gebruikers geen onbeantwoorde vragen hebben over de BI-oplossing.


BI-implementatieservices

14 jaar BI-praktijk. Services met een volledige cyclus om krachtige BI-oplossingen te leveren met uitgebreide analyseopties. Iteratieve ontwikkeling om quick wins te behalen.

Meer informatie over ?

Implementatie van Business Intelligence: 5 belangrijke vragen beantwoord
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

Implementatie van Business Intelligence: 5 belangrijke vragen beantwoord

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

    Implementatie van Business Intelligence: 5 belangrijke vragen beantwoord

    Gratis scan aanvragen
    voor jouw organisatie?