Inzicht in kunstmatige intelligentie-marketing: benaderingen en technieken

Klik hier voor meer informatie over Gilad David Maayan.

Wat is kunstmatige intelligentie-marketing?

In marketing is kunstmatige intelligentie (AI) het proces waarbij datamodellen, wiskunde en algoritmen worden gebruikt om inzichten te genereren die marketeers kunnen gebruiken. Marketeers gebruiken inzichten die zijn opgedaan met AI om toekomstige beslissingen over evenementuitgaven, strategie en contentonderwerpen te begeleiden. AI maakt het ook mogelijk om marketingactiviteiten te meten en te optimaliseren zonder menselijke tussenkomst.

AI-marketing gebruikt beide klassiek machine learning algoritmen en neurale netwerkmethoden om patronen in grote hoeveelheden klant- en gebruikersgegevens te analyseren, zoals aankopen, webbezoeken, klikken en productgebruik. Via dashboards, rapporten en aanbevelingen worden marketeers inzichten geboden.

AI-marketing kan in alle stadia van het marketingproces worden gebruikt:

  • Planning en strategie
  • Product personalisatie
  • Promotie
  • Prestaties en tracking

Marketeers gebruiken kunstmatige intelligentie op twee manieren. Een daarvan is het gebruik van bestaande marketingtechnologiesoftware met kunstmatige intelligentie. De andere is om interne of uitbestede ontwikkelingsmiddelen te gebruiken om kunstmatige intelligentie-algoritmen en technologieën te implementeren die specifiek zijn aangepast aan hun behoeften.

Waarom is AI-marketing belangrijk?

De recente CMO-enquête meldde dat marketeers een toename van 27 procent zien in het actieve gebruik van AI-technologie in hun marketingprogramma’s en verwachten dat ze de komende jaren een toename van 59 procent in het gebruik van AI verwachten.

Een belangrijke reden voor het belang van AI-marketing is dat de inzichten die het oplevert, marketeers kunnen helpen de effectiviteit van hun campagnes te vergroten en een snellere return on investment (ROI) te behalen.

Een andere belangrijke reden is dat personalisatie in de huidige digitale economie van cruciaal belang is om concurrerend te blijven. Het op grote schaal personaliseren van producten en online ervaringen is moeilijk of soms niet haalbaar, en AI is bijzonder geschikt voor deze uitdaging.

Kernelementen van kunstmatige intelligentie-marketing

AI-marketingoplossingen hebben een dubbele uitdaging. Enerzijds moeten ze gebruik maken van Data Science-technieken en geavanceerde algoritmen om inzichten te genereren uit bestaande datasets. Aan de andere kant moeten ze praktisch en gemakkelijk te gebruiken zijn voor marketeers in hun dagelijkse taken.

Marketing-AI-oplossingen die deze uitdagingen het hoofd bieden, hebben drie hoofdcomponenten: big data, inferentie van machine learning en geïntegreerde toolkits.

Big data

AI-oplossingen nemen big data uit verschillende bronnen, zoals klantrelatiebeheer (CRM) systemen, webanalyses of externe gegevensproviders. Ze kunnen worden getraind om door de gegevens te kammen om patronen of inzichten te identificeren die marketingprogramma’s ten goede kunnen komen, net zoals een menselijke analist zou doen.

AI-training is gebaseerd op duizenden praktijkvoorbeelden, die het algoritme gebruikt om een ​​cognitief model te bouwen, dat het vervolgens kan toepassen op nieuwe, ongeziene datapunten.

Inferentie van machine learning

Zodra een AI-oplossing gegevens heeft opgenomen en een model heeft getraind, komt het in de inferentiefase, waarin het trends kan identificeren en reacties van klanten op verschillende signalen kan voorspellen. AI kan in realtime werken en output leveren zoals de beste advertentie om een ​​specifieke consument te laten zien of de parameters van een aanbieding die ervoor zorgen dat een specifiek klantensegment koopt.

AI kan ook grote datasets analyseren om details te identificeren die belangrijk zijn voor marketeers. Het kan bijvoorbeeld automatisch een lijst met klanten ophalen die waarschijnlijk op een specifieke promotie zullen reageren of toekomstige trends voor een groot aantal producten voorspellen om een ​​strategische beslissing over marketingbudgetten te helpen nemen.

Geïntegreerde toolkits

Uiteindelijk zal zelfs het slimste AI-systeem niet bruikbaar zijn als het niet is geïntegreerd met de bestaande stapel workflows en toolkits van een marketeer. AI-marketingoplossingen moeten worden geleverd als toolsets die marketeers gemakkelijk kunnen openen en gebruiken.

In veel gevallen kan AI worden geleverd als een verbetering van bestaande tools – bijvoorbeeld een nieuw paneel op een bestaand dashboard dat een nieuw type inzichten oplevert of een widget die wordt toegevoegd aan een CRM-systeem dat AI-gestuurde analyse van klantgegevens biedt.

Voordelen van kunstmatige intelligentie-marketing

Hier zijn verschillende manieren waarop AI-marketing marketeers kan helpen om betere resultaten te behalen.

Verhoogde marketing-ROI

AI-software kan in realtime bruikbare inzichten bieden. Deze inzichten worden geleverd aan marketeers, die vervolgens kunnen beslissen hoe ze de informatie gebruiken. AI-platforms kunnen ook op deze inzichten reageren en de informatie in realtime benutten.

AI kan bijvoorbeeld advertentieplaatsingen analyseren en optimaliseren voor hoge prestaties tegen de laagste kosten. De software verdeelt vervolgens op intelligente wijze fondsen over verschillende kanalen en implementeert continu intelligente budgettoewijzingsprocessen om de marketing ROI te verbeteren.

Gepersonaliseerde levering van inhoud

AI-systemen kunnen verder gaan dan eenvoudig klantsegmentatie, het analyseren van het individuele profiel van elke bestaande en potentiële klant. Als reguliere doelgroepanalyses demografische informatie opleveren, leveren hypergepersonaliseerde AI-processen informatie over elk individu.

e-commerce-websites maken bijvoorbeeld gebruik van AI-marketingprocessen om gepersonaliseerde inhoud te leveren die is afgestemd op de unieke smaak en behoeften van de gebruiker. Streamingservices, zoals Netflix, gebruiken hyperpersonalisatie om gepersonaliseerde inhoudsuggesties aan elke gebruiker te bieden.

Verbeterde campagnerapportage en -meting

Het samenvoegen en analyseren van de grote hoeveelheden gegevens die worden gegenereerd door de huidige marketingactiviteiten kan moeilijk zijn. Marketeers kunnen het een uitdaging vinden om zinvolle rapporten te maken en het succes van hun campagnes te bewijzen.

Met AI-ondersteunde dashboards kunnen marketeers de elementen van de activiteit waaraan ze werken volledig begrijpen, succesvolle patronen identificeren en hun activiteiten dienovereenkomstig aanpassen om de resultaten te verbeteren. AI kan ook worden gebruikt om slimme rapporten te maken die kunnen helpen de waarde van marketingactiviteiten aan het management over te brengen.

Marketingmethoden voor kunstmatige intelligentie

Hier zijn een paar praktische manieren waarop AI marketeers kan helpen bij hun dagelijkse taken.

Verkoopvoorspellingen

Marketeers kunnen AI gebruiken om gegevens over klanttransacties en interacties te verwerken en analyseren. AI kan elk type gegevens analyseren, inclusief ongestructureerde gegevens zoals telefoongesprekken, vergaderingen en e-mails. AI-marketingoplossingen kunnen helpen bij het voorspellen van de verkoopresultaten van verschillende verkoop- en marketingactiviteiten.

Klanten inzicht

Kunstmatige-intelligentiemarketing kan helpen bij het analyseren van de verwachtingen van klanten. Door consumentengedrag te analyseren, kan AI voorspellen welke klanten uw producten het meest nodig hebben en wanneer. Digitale marketeers kunnen automatisch profielen en segmenten maken en deze benaderen met gepersonaliseerde aanbiedingen.

Gepersonaliseerde prijzen

Kunstmatige-intelligentiemarketing kan digitale marketeers ook helpen prijzen af ​​te stemmen op individuele klanten en situaties. In deze strategie stellen retailers productprijzen vast op basis van de behoeften van hun publiek.

Een voorbeeld is een applicatie voor het aanmelden van ritten, waarbij de kosten van een rit dynamisch worden berekend op basis van de huidige beschikbaarheid van chauffeurs en andere vervoersopties in de omgeving. Een ander voorbeeld is een eCommerce-site waarin prijzen automatisch kunnen worden aangepast aan de actuele vraag op de website of in de branche in het algemeen.

Content creatie

AI kan worden gebruikt om content te genereren. Op dit moment kunnen AI-algoritmen menselijke schrijvers niet vervangen, maar kunnen ze eenvoudige blogposts en persberichten produceren. Conversational AI wordt veel gebruikt om online met potentiële klanten te communiceren en veelgestelde vragen te beantwoorden. Digitale marketeers kan ook AI-marketingoplossingen gebruiken om contentprestaties te analyseren en contentonderwerpen te voorspellen die in de toekomst succesvol zullen zijn.

Geautomatiseerde advertentietargeting

Marketeers kunnen het koop- en verkoopproces van advertenties automatiseren met behulp van gegevens die worden gegenereerd op basis van cookies die worden geleverd aan bezoekers van apps en websites. Kunstmatige intelligentie is nuttig omdat het effectief een groot aantal zeer specifieke doelgroepen kan identificeren en targeten. Facebook-advertenties gebruiken bijvoorbeeld AI om klantadvertenties te targeten en opnieuw te targeten en kunnen automatisch ‘lookalike’-doelgroepen creëren die lijken op de huidige klanten van een bedrijf.

Conclusie

Kunstmatige-intelligentiemarketing is geen futuristisch concept – het wordt al in het veld toegepast en biedt praktische tools die marketeers helpen tijd te besparen en nieuwe inzichten te krijgen over klanten en campagnes.

Maar afgezien van de onmiddellijke voordelen, krabben we alleen maar aan de oppervlakte van AI-marketing. In de toekomst zal samenwerking tussen mens en machine nieuwe soorten marketingactiviteiten en nieuwe marketingrollen creëren.

Net zoals het digitale tijdperk dat de digitale marketeer introduceerde, zal de AI-revolutie nieuwe marketeers creëren die gewiekst zijn in Data Science-technieken, die AI-algoritmen kunnen creëren en gebruiken om marketingprogramma’s te transformeren.