ITSM-voorspellingen voor 2021: eindpuntbeveiliging, algoritmische besluitvorming en privacy van gebruikersgegevens

ITSM-voorspellingen voor 2021: eindpuntbeveiliging, algoritmische besluitvorming en privacy van gebruikersgegevens

Klik voor meer informatie over auteur Rajesh Ganesan.

Zelfs nadat de pandemie in ons achteruitkijkraam heeft plaatsgevonden, zullen velen van ons op afstand blijven werken. Een recente Harvard Business School onderzoek suggereert dat 16 procent van de bedrijven van hun werknemers verwacht dat ze lang na het einde van de pandemie thuis blijven werken. Met zoveel mensen die op afstand werken, zal er het komende jaar veel aandacht zijn voor IT-beveiliging en zal AI een belangrijke rol spelen.

AI-gebaseerde modellen zullen in toenemende mate worden geïntegreerd in IT-beveiligingsoplossingen

Aangezien zo velen van ons op afstand werken, is het aanvalsoppervlak exponentieel groter dan anders het geval zou zijn. Het is van essentieel belang dat IT-personeel kan nagaan wie toegang heeft tot gevoelige bedrijfsgegevens op het netwerk en wanneer dergelijke toegang plaatsvindt. Met AI-gebaseerde modellenKunnen IT-teams een basislijn creëren voor de normale activiteiten van werknemers en vervolgens automatische waarschuwingen activeren als er sprake is van ongebruikelijke activiteit. Algoritmische besluitvorming zoals deze zal een belangrijke rol blijven spelen in de IT-beveiligingsruimte, omdat het niet alleen helpt bij het monitoren van de activiteit van externe werknemers, maar het ook alledaagse taken automatiseert, waardoor IT-technici tijd vrijmaken.

Lees ook:  Wat is beveiliging op rijniveau?

Conversational AI is hier om te blijven

Hoewel sommigen vermoedden dat het een bevlieging was, is het veilig om te zeggen dat gespreks-AI er in de nabije toekomst zal zijn. Zoals we ontdekten in onze recente gedragsrapportage op afstand, de meerderheid (76 procent) van de consumenten vindt ondersteuning via chatbots ‘bevredigend’ of ‘uitstekend’. Over de hele linie zien we een massale “consumentisering van IT”, waarbij consumenten dezelfde gebruikerservaring verwachten van hun IT-software als van andere software. Bovendien omvat een deel van deze gebruikerservaring conversational AI; Zoals uit ons rapport bleek, waren deze AI-aangedreven technologieën vooral populair onder millennials en GenZers.

Een litanie van gegevensprivacywetten ligt in het verschiet

Er waren er een heleboel rekeningen voor privacy van consumentengegevens op de rol in 2020; de meeste werden echter op een laag pitje gezet terwijl de pandemie de wetgevingsprocedure onderbrak. We verwachten dat sommige van deze rekeningen het komende jaar opnieuw worden bekeken. Sommige pakken de regelgeving voor gegevensmakelaars, biometrie en gezichtsherkenning; andere richten zich op de omgang door bedrijven met gebruikersgegevens. Zoals de pas is geslaagd Wet consumentenprivacyrechten (CPRA) onthult dat wetgevers het voor machtige technologiebedrijven moeilijker maken om hun gebruikers straffeloos te volgen. Het is vermeldenswaard dat de CPRA behandelt ook expliciet algoritmische besluitvorming in zijn wetsvoorstel. Consumenten hebben nu de mogelijkheid om informatie op te vragen over de logica achter algoritmische besluitvormingsinstrumenten, en ze kunnen ervoor kiezen om hun gegevens buiten dergelijke AI-modellen te houden. Dergelijke wetgeving kan een voorbode zijn van wat komen gaat. De privacy van consumentengegevens moet immers al geruime tijd worden aangepakt.

Lees ook:  Wat is een Digital Twin?

Vooruit kijken

Terwijl COVID-19 ons dagelijks werk op zijn kop zette, droeg de altijd veerkrachtige IT-sector een groot deel van de last van het bedrijf. Aangezien velen van ons in 2021 op afstand zullen blijven werken, mogen we verwachten dat IT-personeel weer een belangrijke rol gaat spelen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen kunstmatige-intelligentietechnologieën nog meer voorkomen in IT beveiligingsoplossingen. Door het gebruik van op AI gebaseerde beveiligingsmodellen kan IT-beveiligingspersoneel bedrijfsgegevens effectief beschermen. Ook zal conversatie-AI populair blijven – vooral onder de jongere generaties – en als de CPRA (California Privacy Rights Act) een indicatie is, zal AI waarschijnlijk het doelwit zijn van toekomstige wetgeving. Desalniettemin is het komende jaar beloftevol, en zoals gewoonlijk helpt het IT-infrastructuursegment de weg voorwaarts te effenen en de huidige manier van werken mogelijk te maken.

Meer informatie over ?

ITSM-voorspellingen voor 2021: eindpuntbeveiliging, algoritmische besluitvorming en privacy van gebruikersgegevens
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

ITSM-voorspellingen voor 2021: eindpuntbeveiliging, algoritmische besluitvorming en privacy van gebruikersgegevens

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

    ITSM-voorspellingen voor 2021: eindpuntbeveiliging, algoritmische besluitvorming en privacy van gebruikersgegevens

    Gratis scan aanvragen
    voor jouw organisatie?