Kan ERP de enige gegevensbron zijn voor Business Intelligence?

Gebaseerd op onze 15 jaar ervaring in BI implementatiehebben we een BI-raamwerk ontwikkeld waarmee gegevens kunnen worden gebruikt voor meer gestructureerde, op feiten gebaseerde beslissingen. Het raamwerk omvat vier hoofdcomponenten: planning, planuitvoering, veranderingsanalyse en optimalisatie. Laten we elk onderdeel afzonderlijk bekijken en nagaan of de gegevens in het Enterprise Resource Planning (ERP) -systeem van een bedrijf voldoende zijn om waardevolle inzichten te krijgen en tot welke andere gegevensbronnen we ons kunnen wenden als ERP-gegevens onvoldoende zijn of ontbreken.

bedrijfsinformatie ERP

Planning

De planningscomponent omvat trendanalyse, prognoses en prestatieanalyse.

Trendanalyse

Het onderzoeken van alleen ERP-gegevens om trends te identificeren, kan leiden tot misleidende inzichten. Een fabrikant ziet bijvoorbeeld geen groei in zendingen naar een bepaalde regio en concludeert dat de situatie stabiel blijft. In werkelijkheid neemt de vraag naar de producten van de fabrikant in deze regio toe. Het ERP-systeem weerspiegelt deze trend niet, omdat het zich niet bewust is van de onvervulde vraag: de onderneming werkt op volle kracht en verkoopt met succes alles wat het produceert. Als de fabrikant zich echter tot zijn CRM-gegevens zou wenden, zouden ze daar het toegenomen aantal gemiste kansen vinden met de verduidelijking ‘Geen product beschikbaar’.

Lees ook:  In het midden van verandering: wat kunnen we verwachten in data en technologie voor 2021

Voorspelling

We denken niet dat een ERP-systeem voldoende is voor prognoses. Zeggen tegen voorspel de vraag van de klantzijn gegevens uit interne en externe bronnen vereist, zoals een gedetailleerde verkoopgeschiedenis (ERP- en kassasystemen), de locatie en het type van een klant (CRM), weersomstandigheden of trends op sociale media (externe bronnen).

Prestatie analyse

Interne benchmarking vereist ook niet alleen ERP-gegevens. Om bijvoorbeeld hun best verkopende winkels te identificeren, moet een detailhandelaar verkoopwaarden analyseren die uit een kassasysteem zijn gehaald, evenals de verkoopvloeroppervlakte en het aantal beschikbare kassa’s in overweging nemen, die in hun ERP kunnen worden opgeslagen.

Plan de uitvoering

ERP-gegevens kunnen voldoende zijn om de prestaties ten opzichte van het plan te analyseren en afwijkingen op te sporen. Om een ​​hoofdoorzaakanalyse uit te voeren, moet een bedrijf echter vaak verder gaan dan ERP-gegevens. Stel dat als een fabrikant zijn productieplannen niet heeft gehaald, hij de reden kan vinden in de verstoorde levering van grondstoffen door sommige van hun Tier 1-leveranciers. Om tot deze details te komen, moet een fabrikant zich wenden tot SCM-gegevens (supply chain management).

Lees ook:  Een korte geschiedenis van metadata

Veranderingsanalyse

ERP kan een van de databronnen zijn voor veranderingsanalyse. Het is prima om ROI-analyses uit te voeren, aangezien financiën en activa worden bijgehouden in een ERP-systeem. Aan de andere kant helpen ERP-gegevens niet bij het analyseren van het effect van het herontwerpen van de online winkel van een bedrijf, terwijl de gegevens (dwz productlijsten, afbeeldingen, beschrijvingen en de zoek- en aankoopgeschiedenis van bezoekers) afkomstig zijn van een contentbeheersysteem en een e -commerce-oplossing is vereist voor dit doel.

Optimalisatie

We raden bedrijven niet aan om alleen op ERP-gegevens te vertrouwen als ze zichzelf uitdagen met het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Neem bijvoorbeeld vermogensbeheer: ERP bevat waarschijnlijk alleen de machinenaam, de aankoopdatum en de prijs. Als een bedrijf ernaar streeft om zijn machines efficiënt te gebruiken en de totale kosten te verlagen door preventief en zelfs voorspellend onderhoud, moeten ze het gebruik van apparatuur en onderhoudsschema’s kennen. En deze informatie wordt meestal opgeslagen in een MES (Manufacturing Execution System) of speciale software voor het gebruik van apparatuur.

Lees ook:  Belangrijkste principes van een effectief dashboard

Het opsommen

Hoewel ERP een essentiële gegevensbron is voor BI, raden we af om business intelligence in ERP in te bedden. BI kan alleen waarde toevoegen als het bovenop alle bedrijfsapplicaties staat, zoals ERP, CRM, SCM, CMS, MES en POS, en als het externe databronnen gebruikt.

Kan ERP de enige gegevensbron zijn voor Business Intelligence?

BI-implementatieservices

14 jaar BI-praktijk. Services met een volledige cyclus om krachtige BI-oplossingen te leveren met uitgebreide analyseopties. Iteratieve ontwikkeling om quick wins te behalen.

Meer informatie over ?

Kan ERP de enige gegevensbron zijn voor Business Intelligence?
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

Kan ERP de enige gegevensbron zijn voor Business Intelligence?

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

    test

    Gratis scan aanvragen
    voor jouw organisatie?