Kennisgrafieken: een enkele bron van waarheid voor de onderneming

Klik voor meer informatie over auteur Dr. Jans Aasman.

Het idee van een “enkele bron van waarheid” voor de onderneming is de spreekwoordelijke, bewegende doelpaal geweest voor generaties CIO’s, om vervolgens belaagd te worden door broze technologie en oneindige legacysystemen. Waarheidszoekende visies die worden afgewezen door technologische trends hebben de business units die proberen groei en marktpenetratie te bereiken, voortdurend in verwarring gebracht. Maar technologische innovatie heeft ons eindelijk naar een punt geleid waarop CIO’s die waarheid nu kunnen leveren.

De waarheid in kaart brengen

Kennisgrafieken hebben de kracht om een ​​enkele bron van waarheid te leveren door elk assortiment vereiste gegevensbronnen aan elkaar te koppelen, waardoor hun diversiteit aan data-elementenen het elimineren van silo’s. Ze ondersteunen de meest geavanceerde analyseopties en gedecentraliseerde transacties, en daarom worden ze nu ingezet als recordsystemen voor enkele van de belangrijkste, bedrijfskritische use-cases die van invloed zijn op onze bevolking.

Omdat ze schaalbaar zijn om bijna elk aantal applicaties op te nemen – en ook linken naar andere kennisgrafieken – zijn deze repositories de ideale oplossing voor real-time informatie die nodig is om de prestaties van zakelijke gebruikers te informeren met concrete, data-ondersteunde feiten. Het belangrijkste is dat gebruikers een uitgebreide reeks contactpunten kunnen krijgen die betrekking hebben op elke klant, product of interactie met een organisatie vanuit de kennis grafiek, waardoor het een enkele bron van waarheid is.

Elk antwoord

Omdat organisaties alle soorten gegevens kunnen toevoegen – ongeacht variatie in structuur, formaat of datamodel – voor kennisgrafieken zijn ze klaar om relevante gegevens te verzamelen voor elke toepassing, zoals een 360-gradenoverzicht van klanten. Wanneer medewerkers van het contactcenter dus in realtime met bellers communiceren, kunnen ze snel alle relevante informatie over hun ervaringen (inclusief hun branche, aankoopgeschiedenis, ondersteuningsgeschiedenis en meer) te weten komen door toegang te krijgen tot informatie uit de kennisgrafiek. Voor deze toepassing omvat het veelzijdige hulpprogramma van deze databases:

 • Spontane vragen:
  Kennisgrafieken kunnen spontane, ad-hocvragen van gebruikers beantwoorden – met legacysystemen vereisen vragen vaak het arbeidsintensieve, tijdrovende en kostbare proces van het bouwen van een nieuwe datamart.
 • 360 klantenweergaven:
  Contactcentermedewerkers kunnen op één scherm alles zien wat er is over een onderwerp, zoals een specifieke klant of product. In plaats van individuele vragen te formuleren, kunnen ze vragen wat de grafiek ergens over weet.
 • Een bron:
  Werknemers kunnen elke vraag over onderwerpen beantwoorden door naar één systeem te kijken in plaats van gegevens uit verschillende systemen samen te voegen en te hopen dat het juist is.

Deze voordelen van het gebruik van een enkele bron van waarheid verbeteren aanzienlijk de laag latente interacties met de klantenservice of andere waarin snel antwoorden nodig zijn.

Een systeem van registratie

Naarmate kennisgrafieken volwassen worden en door de hele onderneming groeien, transformeren ze van een afzonderlijk analysesysteem naar het “Systeem van registratie”(SOR). SOR’s bieden twee functies. Voor transacties zorgen ze ervoor dat gebruikers toegang hebben tot de nieuwste informatie over veranderende gegevens, zoals behandelingen en reacties voor zorgpatiënten. Voor gegevens die minder vaak veranderen, bieden ze traceerbaarheid voor de oorspronkelijke gegevensbron. Een van de meest prominente van New York gezondheidszorgsystemen maakt momenteel gebruik van kennisgrafieken voor een registratiesysteem. Deze benadering vergroot hun waarde als een enkele versie van de waarheid door de volgende cruciale voordelen te bieden:

 • Gegevensbronverbindingen: Dankzij de gekoppelde data-benadering van deze tools kan dit ziekenhuissysteem meer dan 15 verschillende applicaties verbinden, die allemaal toegankelijk zijn voor de meest actuele, traceerbare informatie als een registratiesysteem.
 • Transacties:
  Transacties voor verschillende patiënten, medicijnen, diagnoses, behandelingen en administratieve zaken (zoals betaling) worden holistisch beheerd met dit systeem.
 • Geavanceerde analyse: De provider kan ook gegevens uit zijn kennisgrafiek gebruiken om geavanceerde analyses op zijn talloze patiënten voor te bereiden en uit te voeren. Die gegevens kunnen worden gecodificeerd volgens specifieke ziekte, patiënttype, behandelingstype en andere categorieën voor laaglatente, bruikbare informatie.

Door elk van deze mogelijkheden – die voor de meeste providers doorgaans meerdere back-endsystemen met zich meebrengen – te organiseren binnen een enkel, alomvattend framework voor kennisgrafieken, illustreert dit gezondheidszorgsysteem de utilitaire waarde van deze benadering voor het leveren van een enkele versie van de waarheid.

Grenzeloos

De technologie die deze semantische opslagplaatsen versterkt, blinkt uit in het leveren van een enkele versie van de waarheid, voornamelijk vanwege de omvang ervan, die zowel hoeveelheden gegevens als gebruiksscenario’s omvat. Vanwege hun gestandaardiseerde datamodellen, vocabulairesen terminologiesystemen, kunnen gebruikers deze grafieken altijd uitbreiden om extra knooppunten op te nemen om hun kennis van elk onderwerp te vergroten, zoals de COVID-19-gezondheidscrisis.

Toch is hun toepasbaarheid op gebruiksscenario’s voor bedrijven misschien nog overtuigender. Goed ontworpen oplossingen kunnen de time-to-value versnellen cyberbeveiliging en gebruiksscenario’s voor fraudedetectie door informatie uit een aantal ongelijksoortige systemen samen te voegen, zodat er niet afzonderlijk naar hoeft te worden verwezen.

De waarheid

Kennis is het fundament van de waarheid. Kennisgrafieken harmoniseren de respectieve gegevenspunten, bronnen en perspectieven terwijl ze samen worden geplaatst in een betrouwbaar registratiesysteem. Ze maken van een enkele bron van waarheid een tastbare realiteit, een realiteit die het wachten waard is van de decennia aan mythen die aan deze visie zijn verbonden.