Open source, cloud en data: hoe vooruit te plannen

Klik voor meer informatie over auteur Matt Yonkovit.

Voor de meeste Data Management-projecten van vandaag zal open source in een of andere vorm worden opgenomen. Van de databases waarin de gegevens worden opgeslagen tot de beheertools die die gegevens beheren en beschermen, of de analyseprojecten die worden gebruikt om die gegevens te ondervragen of weer te geven, open source speelt een cruciale rol.

Die rol verandert echter. Hoewel ontwikkelaars meer open source gebruiken in hun applicaties en in de manier waarop ze met gegevens omgaan, evolueert de manier waarop ze deze tools consumeren en gebruiken. In plaats van hun eigen IT- en applicatiepijplijnen te bouwen, hebben ontwikkelaars nu meer opties voor het implementeren van deze pijplijnen. Dit varieert van complete cloudservices die beschikbaar zijn als installatie met één klik tot meerdere beheerde services en implementatie op hun eigen cloudinstances. Ontwikkelaars hebben meer keuze dan ooit.

Door deze keuze is het adopteren van open source eenvoudiger. Dit schrapt echter een van de grote waardeproposities voor bedrijven die betrokken zijn bij de open source-gemeenschap en die betaalde ondersteuning en service bieden. Wanneer de cloud kan automatiseren het implementatieproces en het zo eenvoudig maken, waarom zou u voor expertise betalen los van de cloudservice waarop u draait?

Cloud op de juiste manier gebruiken

Het eerste punt is dat er geen “one size fits all” -benadering bestaat voor open source en cloud. Voor ontwikkelaars is de mogelijkheid om de services die ze nodig hebben met succes in de cloud te krijgen, een enorm verkoopargument. Het is echter belangrijk om eerst enkele van de afwegingen in deze beslissingen te overwegen, in plaats van alleen de gemakkelijkste optie te kiezen.

Laten we uw keuzes in meer detail bekijken.

Door uw database-instantie in de cloud te implementeren, kunt u snel aan de slag – u hoeft bijvoorbeeld geen hardware te kopen. U bent echter verantwoordelijk voor het beheer van de installatie, de grootte van de instantie die u koopt en hoe u gegevens in de loop van de tijd opslaat. Dit kan leiden tot extra onvoorziene kosten, zoals het vinden dat u uw instantiegrootte moet upgraden als u in het begin uw capaciteitsbehoeften niet nauwkeurig had ingeschat. Dit kan in de loop van de tijd ook leiden tot dure migraties. Verplaats uw instantiegrootte een paar keer per jaar en u zou uiteindelijk het dubbele kunnen betalen van wat u had ingeschat.

Door uw keuze voor een cloudinstantie vooruit te plannen, kunt u uw kosten in de loop van de tijd beter beheren. Meer controle hebben over uw instantie en aanpak kan ook geweldig zijn als u wilt tweaken voor prestaties.

Een ander alternatief is kijken naar de beheerde databaseservices die worden aangeboden door uw cloudprovider. Deze aanbiedingen, die onder de pakkende titel “database as a service” of DBaaS vallen, betekenen dat u snel aan de slag kunt en u geen zorgen hoeft te maken over de onderliggende infrastructuur. In plaats daarvan zal de cloudprovider of het bedrijf waarmee u samenwerkt, dit allemaal namens u afhandelen. Hierdoor kunt u zich concentreren op belangrijkere gebieden, zoals hoe uw applicatie werkt, nieuwe functionaliteit toevoegen en minder tijd besteden aan databasebeheertaken.

De uitdaging met DBaaS is dat niet alle DBaaS-aanbiedingen hetzelfde zijn – sommige zijn “full service” en omvatten alle beheertaken zoals back-up- en herstelbeheer, beveiligingsplanning en toegangscontrole. Anderen zullen zich concentreren op het geven van een actieve database-instantie, maar die extra taken blijven uw verantwoordelijkheid. Wat u ook kiest, zorg ervoor dat u begrijpt wat is inbegrepen en – evengoed – wat niet.

DBaaS-aanbiedingen zijn erop gericht het zo gemakkelijk mogelijk te maken om aan de slag te gaan. Wat ze geen prioriteit geven, is het potentieel om uw database-instantie te wijzigen of aan te passen voor prestaties. Dit kan tenslotte goed zijn. Als u een ontwikkelaar bent, wilt u die nitty-gritty klussen wegnemen en u concentreren op code. Maar het kan in de loop van de tijd ook leiden tot extra kosten in vergelijking met het zelf beheren en het genereren van besparingen door betere prestaties. DBaaS-aanbiedingen zijn ontworpen om aan de meeste potentiële klanten te voldoen, in plaats van volledige autonomie te bieden.

Collectieve of individuele behoeften

IT-trends zijn vaak cyclisch. Aanvankelijk was het computergebruik sterk gecentraliseerd met mainframes voordat het naar minicomputers verhuisde, centraal terug naar client-server en drielagige applicaties, en nu zijn ze overgestapt naar een meer gedistribueerd model met cloud- en microservices-ontwerpen. De enorme schaal waarop applicaties zullen moeten draaien, betekent dat gedistribueerde computermodellen de toekomst zullen zijn voor nieuwe applicaties.

De verschuiving is meestal dat bedrijven meer maatwerk nodig hebben rond hun applicaties of IT om te kunnen werken, en dan komen automatisering en standaardisatie weer terug om de kosten te verlagen. Dit maakt budgetten vrij totdat bedrijven willen verbeteren hoe concurrerend ze zijn en hoe ze zich onderscheiden in wat ze doen. Dit leidt tot meer maatwerk en de cyclus begint opnieuw.

Hoewel de cloud het voor iedereen gemakkelijker maakt om applicaties sneller te implementeren, verdwijnt de noodzaak om aan te passen niet. Dit is in feite waar open source het potentieel heeft om te winnen in de verschuiving naar de cloud. De verhuizing naar de cloud, microservices, en containerisatie is afhankelijk van de cloud om infrastructuur weg te halen. Zolang alles goed werkt, kan de verschuiving waarde opleveren. Maar als er iets misgaat of niet presteert zoals je verwacht, dan heb je dat echte inzicht nodig om dingen op te lossen. Dit is waar open source kennis en begrip essentieel zijn.

Na verloop van tijd zullen door de verschuiving naar de cloud sommige elementen van datamanagement en databases commoditized worden. Gewoon een database goed laten draaien is niet het concurrentievoordeel dat het ooit was. In plaats daarvan zal de nadruk liggen op het verkrijgen van toegang tot diepere kennis over hoe u het meeste uit de cloud kunt halen en hoe u de juiste aanpak kiest. Dit is waar open source waarde kan bieden in de toekomst, waardoor bedrijven kunnen differentiëren en bloeien.

follow:
admin

admin

Related Posts

Een korte geschiedenis van gegevensbeheer

Datamanagement is de organisatie van gegevens, de stappen die worden gebruikt om efficiëntie te bereiken en informatie uit die gegevens

Datakans klopt! Moet je antwoorden?

Klik voor meer informatie over auteur Kartik Patel. Als zakenmensen krijgen we vaak te maken met wat misschien een geweldige

Een korte geschiedenis van gegevensbeheer

Datamanagement is de organisatie van gegevens, de stappen die worden gebruikt om efficiëntie te bereiken en informatie uit die gegevens

Datakans klopt! Moet je antwoorden?

Klik voor meer informatie over auteur Kartik Patel. Als zakenmensen krijgen we vaak te maken met wat misschien een geweldige