page title icon Organisaties moeten rekening houden met kosten en beveiliging voordat ze naar de openbare cloud gaan

Klik voor meer informatie over auteur Jon Toor.

Ongeveer drie tot vijf jaar geleden hadden organisaties de neiging om de public cloud te zien als een wondermiddel: een gemakkelijke oplossing voor de uitdagingen die gepaard gaan met het beheer van hun gegevens op locatie zelf. Onlangs heeft de COVID-19-pandemie deze houding bij veel bedrijven versterkt, waarbij sommige CIO’s ervan overtuigd waren dat ze all-in moeten gaan in de openbare cloud om hun nieuwe externe personeel te ondersteunen. Maar deze CIO’s moeten rekening houden met de vele organisaties die voor hen grote hoeveelheden van hun gegevens naar de openbare cloud migreerden, zoals Seagate, om het later terug op locatie te repatriëren. Terwijl de openbare cloud biedt duidelijke voordelen voor bepaalde use-cases, bedrijven die al hun of de meeste van hun gegevens daarheen verplaatsen, betalen uiteindelijk hogere kosten dan verwacht, terwijl ze de veiligheid van hun gegevens in gevaar brengen en prestaties opofferen. Iedereen die een grote overstap naar de openbare cloud plant, moet eerst nadenken over de volgende overwegingen op het gebied van kosten, beveiliging, prestaties en vendor lock-in.

De kosten van de openbare cloud overtreffen de verwachtingen

Publieke cloudproviders gebruiken complexe prijsstructuren, waardoor het zicht op hoeveel een organisatie daadwerkelijk zal moeten betalen wordt belemmerd. Deze prijsstructuren kunnen aanzienlijk verschillen van cloud tot cloud, waardoor het moeilijker wordt om de kosten vast te stellen voor organisaties die evalueren of implementeren op meerdere platforms. Zelfs in een enkel openbaar cloudplatform zijn er verschillende soorten vergoedingen en verschillende drempels die de kosten opstapelen wanneer het resourcegebruik een bepaald punt bereikt. Vanwege deze complexiteit zijn veel CIO’s verbluft wanneer ze maandelijkse facturen beginnen te ontvangen die dramatisch hoger zijn dan wat ze hadden begroot.

Op een hoog niveau bepalen drie factoren de kosten van de public cloud. Ten eerste is er de hoeveelheid gegevens die een organisatie in de cloud opslaat. Dit is de gemakkelijkste van de drie componenten om te meten en in te schatten, maar in grote organisaties kan de hoeveelheid gegevens die in de openbare cloud wordt bewaard, vaak sneller groeien dan verwacht. De volgende factor is de frequentie van gegevenstoegang, waarbij organisaties een vast tarief moeten betalen elke keer dat ze gebruikmaken van gegevens. Deze kosten kunnen moeilijk te voorspellen zijn voor grote ondernemingen, aangezien veel gebruikers verspreid over verschillende bedrijfseenheden toegang moeten hebben tot gegevens voor verschillende doeleinden. Ten slotte zijn er de kosten van het gebruik van WAN-bandbreedte. Naast eenvoudige toegangskosten, moeten organisaties netwerkbandbreedtekosten betalen wanneer ze die gegevens gebruiken. Deze kosten variëren sterk, afhankelijk van hoeveel gegevens worden gebruikt, hoe deze worden gebruikt en de netwerkbandbreedte die nodig is om deze instanties te ondersteunen. Over het algemeen duurt het drie uur om een ​​1G-link te gebruiken om toegang te krijgen tot een enkele TB aan gegevens in de openbare cloud. Om de benodigde toegangsprestaties te bereiken, moeten organisaties mogelijk betalen voor een dure WAN-upgrade.

Een vals gevoel van veiligheid

Een grote misvatting over de openbare cloud is dat deze veiliger is dan implementaties op locatie. Dit is echter gewoon niet het geval. Ransomware is bijvoorbeeld mogelijk de grootste cyberdreiging waarmee organisaties tegenwoordig worden geconfronteerd, en volgens een recente Sophos-onderzoek, Vond 59 procent van de ransomwareaanvallen plaats in de openbare cloud.

Veel bedrijven denken ten onrechte dat cloudproviders in hun beveiligingsbehoeften zullen voorzien. In werkelijkheid is het aan de organisaties zelf om hun gegevens te beschermen. En best practices op het gebied van beveiliging zijn heel anders in de openbare cloud dan op locatie. Dit zorgt voor verwarring over wat klanten moeten doen om hun implementaties te beveiligen, zoals hoe ze hun bucket-services voor openbare cloudopslag correct kunnen configureren, zodat ze worden beschermd tegen ongeautoriseerde toegang.

Onvoorspelbare prestaties

Prestaties in een openbare cloudomgeving kunnen in grote lijnen worden gedefinieerd als de hoeveelheid tijd die nodig is om gegevens van en naar de cloud over te dragen. In deze omgevingen zijn de prestaties afhankelijk van de beschikbare WAN-bandbreedte en de totale werklast van de cloudprovider op dat moment, waardoor deze zeer onvoorspelbaar is. Wanneer een organisatie een app moet gebruiken met een aanzienlijke hoeveelheid gegevens, kunnen ze te maken krijgen met aanzienlijke latentie. Deze variabiliteit in prestaties kan onaanvaardbaar zijn voor bedrijfskritische applicaties.

Een hybride toekomst

Ondanks deze nadelen biedt de public cloud een aantal duidelijke voordelen. Ten eerste is het zeer schaalbaar, waardoor het geschikt is voor apps met elastische rekenvereisten. Denk aan een retailtoepassing die tijdens de vakantie een enorme toename van het verkeer moet ondersteunen, maar die de rest van het jaar slechts een kwart van dat verkeer hoeft te ondersteunen. De openbare cloud is ook kostenefficiënt en handig voor gebruik bij noodherstel.

De beste optie voor de meeste organisaties is een hybride cloud-aanpak, waarbij het merendeel van de gegevens op locatie wordt gehouden (in een traditioneel datacenter of een privécloudomgeving) terwijl geselecteerde gegevens in de openbare cloud worden geplaatst voor bepaalde gebruiksscenario’s. Door de meeste gegevens on-prem te beheren, kunnen ondernemingen de kosten laag houden, hun gegevens beter beveiligen en profiteren van consistente prestaties. Ondertussen hebben ze de vrijheid om hun implementaties uit te breiden naar de openbare cloud wanneer de omstandigheden dit vereisen.

Omdat het werk op afstand hier voorlopig blijft, zal er voortdurend geroezemoes blijven over de noodzaak om volledig naar de openbare cloud te migreren. Om hun organisaties zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, moeten CIO’s de hype weerstaan ​​en een flexibele hybride strategie hanteren waarmee ze gebruik kunnen maken van openbare cloudservices wanneer dit past bij de zakelijke behoeften, terwijl de meeste van hun gegevens on-prem moeten worden opgeslagen.

Plaats een reactie