Selfservice BI en professionele data-analyse

Heb je het gevoel dat de IT-afdeling van je bedrijf binnenkort bedolven zal raken onder eindeloze verzoeken om aangepaste rapporten? Het is waarschijnlijk de hoogste tijd om na te denken over het geven van meer flexibiliteit aan BI-gebruikers en het zelf laten maken van rapporten.

Tegenwoordig, wanneer data algemeen wordt erkend als een waardevol bezit, en het aantal en het belang ervan voortdurend toeneemt, zijn veel bedrijven bereid om data-analyse naar een nieuw niveau te tillen (door BI beschikbaar te maken voor meer werknemers en door complexere BI-methoden). Terwijl sommige bedrijven contact opnemen met BI-adviserende experts om aan deze behoeften te voldoen, biedt de markt ook een oplossing: selfservice business intelligence (een benadering van gegevensanalyse waarmee eindgebruikers toegang hebben tot bedrijfsgegevens en rapporten en grafieken kunnen maken die ze nodig hebben zonder tussenkomst van professionele gegevensanalisten).

Selfservice BI-tools versus professionele data-analisten

Voordelen van selfservice BI

Selfservice BI biedt de volgende voordelen:

 1. Sneller besluitvormingsproces. Geïnformeerde besluitvorming is een van de belangrijkste doelen, en hoe sneller beslissingen worden genomen, hoe beter. Met self-service BI hoeven gebruikers geen weken (of zelfs maanden) te wachten om de voltooide rapporten van IT of BI-team te krijgen: alle gegevens zijn voor hen beschikbaar wanneer ze die nodig hebben.
 2. Meer zelfvoorziening. Selfservice BI helpt het aantal verzoeken aan IT of BI-team te verminderen. BI-gebruikers hebben alle informatie tot hun beschikking, waardoor ze zo diep kunnen boren als ze nodig hebben en de gegevens vanuit elke hoek kunnen bekijken.
 3. Hogere gebruikersacceptatie. Technische achtergrond is niet vereist voor selfservice BI-gebruikers. Hierdoor kunnen meer medewerkers betrokken worden bij datagedreven besluitvorming.
 4. Hogere betrouwbaarheid van gegevens. Selfservice BI elimineert het handmatig maken van rapporten. De gebruikers hoeven de data niet uit diverse bronnen te halen en in Excel te matchen; ze vertrouwen in plaats daarvan op een betrouwbare zakelijke BI-tool. Dit helpt om de menselijke factor (en dus het aantal fouten) te verminderen en ervoor te zorgen dat geen enkele manager verwijst naar verouderde of onnauwkeurige gegevens.
Lees ook:  Wat is ondersteunde voorspellende modellen?

Waarde van professionele data-analisten

Ondanks de talrijke voordelen van selfservice BI, is de rol van professionele data-analisten even cruciaal als voorheen. Hier is de lijst met functies die alleen een professionele data-analist kan leveren:

 1. Gegevens opschonen. Het is essentieel om uw gegevens schoon en consistent te houden. Anders zijn de beslissingen van het bedrijf gebaseerd op onjuiste informatie. Bijvoorbeeld vakantiedagen markeren om hun invloed op de verkoopanalyse te vermijden. Het opschonen van gegevens door BI-gebruikers zelf zou erg tijdrovend en inefficiënt zijn. Tegelijkertijd gebruiken professionele data-analisten technische benaderingen om te zorgen voor een snelle en nette data-opschoning.
 2. Nieuwe dimensies creëren door analytische attributen toe te voegen. In tegenstelling tot BI-gebruikers die zich voornamelijk richten op de gegevens die betrekking hebben op hun afdeling of bedrijfsgebied, bekijken gegevensanalisten de gegevens van het bedrijf als geheel. Zo kunnen ze meer analytische attributen toevoegen en nieuwe dimensies creëren om de ervaring van BI-gebruikers te vergemakkelijken en de resultaten nog nauwkeuriger te maken. Data-analisten kunnen bijvoorbeeld like-for-like-verkopen in de rapporten opnemen om de invloed van de dynamische expansie te vermijden.
 3. Met behulp van statistische methoden en benaderingen. Het is de moeite waard om nogmaals te benadrukken dat data-analisten een integraal beeld van de data hebben. Bovendien zijn het professionals en beschikken ze daarom over professionele tools. Ze kunnen niet alleen visuele data-analyse uitvoeren, maar ook trends identificeren met formele statistische methoden.
 4. Gebruik de juiste visualisatie. Professionele data-analisten zorgen ervoor dat datavisualisatie informatief en gemakkelijk te begrijpen is.
Lees ook:  Data omzetten in kennis: drie belangrijke factoren voor een betere datastrategie in 2021

Hoe ze samen te combineren

Om een ​​geweldig resultaat neer te zetten, moet iedereen doen waar hij sterk in is. Data-analisten en BI-gebruikers moeten nauw samenwerken. De eerste creëren een datastructuur waaruit gebruikers informatie afleiden die ze nodig hebben. Om hun werk effectief te kunnen doen, moeten data-analisten de behoeften van eindgebruikers begrijpen. De betrokkenheid van data-analisten zal ook voordelen opleveren voor de self-service BI-acceptatie, aangezien ze trainingen kunnen organiseren voor nieuwe BI-gebruikers. Bovendien kan een professional de systeemprestaties in de praktijk volgen en verwachte en werkelijke resultaten vergelijken.

Hier is een voorbeeld van synergie tussen BI-gebruikers en data-analisten in de detailhandel. De lijst met BI-gebruikers omvat, maar is niet beperkt tot, een categoriemanager, een marketingspecialist en een winkelmanager. Zij volgen de verkoop op, maar vanuit verschillende invalshoeken. Categoriemanager analyseert de verkopen in hun categorie, winkelmanager – de verkoop die hun winkel levert, marketingspecialist – de verkoop van promo versus niet-promo. Data-analist gaat datamining en advisering doen met aandacht voor gezonde voeding, omdat uit de data een groeiende interesse voor deze categorie blijkt. Bovendien zullen data-analisten adviseren over niet-triviale attributen die een BI-gebruiker nodig heeft in de rapporten, en ervoor zorgen dat alle SKU’s een unieke naam hebben in alle systemen.

Lees ook:  Tien veelvoorkomende problemen bij het gebruik van Excel voor gegevensbewerkingen

Nog een laatste opmerking

Aangezien business intelligence een gebied is waar fouten pijnlijk of zelfs schadelijk kunnen zijn voor het bedrijf, is het de moeite waard om contact op te nemen zakelijke inlichtingendiensten providers. BI-consulting omvat een breed scala aan diensten, die kunnen worden gekozen op basis van de behoeften van de klant.

Als ze echter worden gecombineerd, creëren selfservice BI-tools en professionele data-analisten synergie, waardoor een bedrijf de voordelen van beide benaderingen kan benutten.

Selfservice BI en professionele data-analyse

Bedrijfsinformatiediensten

Geef uw bedrijf meer mogelijkheden door giswerk te vervangen door geïnformeerde besluitvorming. Wij begeleiden u door dit uitdagende maar waardeverhogende proces.

Meer informatie over ?

Selfservice BI en professionele data-analyse
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

Wat is Power BI Designer?

Power BI van Microsoft kan ervoor zorgen dat aan uw unieke behoeften op het gebied van gegevensmodellering wordt voldaan. Maar als u net begint, kan

Selfservice BI en professionele data-analyse

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

  test

  Gratis scan aanvragen
  voor jouw organisatie?