Softwaregebruiksgegevens: efficiënte verzameling voor bruikbare inzichten

Softwaregebruiksgegevens: efficiënte verzameling voor bruikbare inzichten

Klik voor meer informatie over auteur Victor DeMarines.

Hoe gebruiken uw klanten uw software? Hoe effectief verzamelt u inkomsten?

Hoe weet je dat?

Duidelijke inzichten over hoe software wordt gebruikt, kunnen softwareleveranciers en apparaatfabrikanten helpen bij het aanpakken van de gemeenschappelijke uitdagingen van hoe ze hun producten effectief kunnen prijzen, leveren en er geld mee verdienen. Gebruiksgegevens komen misschien voor de geest als een vereiste voor steeds populairdere op consumptie gebaseerde modellen voor het genereren van inkomsten, maar het kan bredere inzichten opleveren die waardevol zijn voor een heel softwarebedrijf.

Voordelen van het verzamelen van gebruiksgegevens

Softwareleveranciers die prioriteit geven aan het verzamelen van gebruiksgegevens en dit heel goed doen, weerspiegelen een organisatiebrede cultuur die de waarde van datagestuurde beslissingen benadrukt. Software gebruiksanalyses—Het proces van het volgen en analyseren van hoe gebruikers omgaan met software — biedt nauwkeurige evaluaties van het verbruik die:

 • Informeer over het genereren van inkomsten en bedrijfsmodelbeslissingen, ondersteund door specifieke verbruiksstatistieken,
 • Help productmanagers om weloverwogen beslissingen te nemen over prijzen en bundeling,
 • Prijs (de kosten voor de klant) afstemmen op de waarde (waargenomen nut) die aan klanten wordt geleverd,
 • Zorg ervoor dat licenties worden nageleefd om ongeautoriseerd delen van inloggegevens of overmatig gebruik te voorkomen,
 • Overmatig gebruik identificeren (hetzij door opzettelijke piraterij en / of onbedoelde oorzaken) en initiatieven ter voorkoming van inkomstenverlies ondersteunen,
 • Begeleiden van software-engineering-, verkoop- en marketingteams met inzichten over daadwerkelijke betrokkenheid bij producten en functies, en
 • Ondersteun klantensuccesinitiatieven door transparante inzichten te bieden aan eindgebruikers.

Het belang inzien van toegang tot gebruiksgegevens, verzamelt meer dan de helft van de softwareleveranciers (60 procent) vandaag gebruiksgegevens; dat aantal zal in de komende twee jaar groeien naar een totaal van meer dan 75 procent, zoals blijkt uit de Monetization Monitor: Software Usage Analytics 2020. Gevarieerde methoden voor het verzamelen van klantgegevens – basistelemetrie van het product, klantinterviews, verkoopfeedback, ondersteuningsoproepen, e-mailenquêtes en geavanceerde analyse van productgebruik – kunnen allemaal waardevolle inzichten opleveren.

Bedrijven met het duidelijkste inzicht in hoe klanten gebruik hun producten zijn degenen die al gebruiksgegevens verzamelen. Voor elk van de meest gemeten statistieken hebben leveranciers die gebruiksgegevens verzamelen een grotere zichtbaarheid dan leveranciers die geen gebruiksgegevens verzamelen, waaronder:

 • Of klanten software gebruiken (zichtbaar voor 58 procent van degenen die gebruiksgegevens verzamelen versus slechts 29 procent van degenen die dat niet doen);
 • Welke functies worden gebruikt (56 procent versus 33 procent);
 • Als het gebruik toeneemt of afneemt (54 procent versus 27 procent); en
 • Welke productversie een klant gebruikt (54 procent versus 48 procent).

Hoe u gegevensverzamelingsprocessen kunt verbeteren

De benaderingen van gegevensverzameling variëren. Ongeveer een derde (34 procent) van de softwareleveranciers bouwt hun eigen oplossingen, sommigen (19 procent) vertrouwen op gebruiksanalysesoftware, implementeren een oplossing die is gebouwd met behulp van een verpakte tool van derden (9 procent). Sommige (11 procent) verzamelen telemetriegegevens, maar analyseren deze niet, waardoor de beschikbare inzichten mogelijk verloren gaan.

Procedurele inefficiënties en blinde vlekken kunnen de mogelijkheid belemmeren om nieuwe modellen te implementeren of strategische doelen te bevorderen. Terwijl 32 procent van de bedrijven vindt dat ze momenteel goed productgebruiksgegevens verzamelen, zegt bijna net zoveel (28 procent) dat hun huidige werk handmatige processen of engineering vereist.

De voordelen van gegevensverzameling zijn duidelijk, maar veel organisaties werken nog steeds aan de gestroomlijnde processen die een gegevensgestuurd bedrijf nauwkeurig kunnen informeren. Om verder te gaan dan de struikelblokken:

 • Kijk verder dan ja / nee. Gebruik kan inzicht geven over veel meer dan of een product wel of niet wordt gebruikt. Evalueer hoe klanten software en embedded / IoT-apparaten gebruiken (inclusief specifieke producten en functies, licentierechten en vergelijking van gebruiksrechten met werkelijk gebruik bijvoorbeeld) om trends te meten en te anticiperen op toekomstig gebruik.
 • Visualiseer. Een dashboard dat gebruikersbetrokkenheid meet en weergeeft, kan het proces van het analyseren van gebruiksgegevens op zijn minst stroomlijnen, waardoor het gemakkelijker wordt om tracking-, analyse- en bruikbare inzichten in de hele organisatie op te nemen.
 • Automatiseer. Automatisering van gebruiksgegevens verzamelen kan de vertragingen en fouten verminderen die inherent zijn aan omslachtige handmatige processen en middelen vrijmaken om gerelateerde (en gegevensgestuurde) bedrijfsinitiatieven uit te voeren. Geautomatiseerde gebruiksmeters kunnen ook helpen bij het opbouwen van geloofwaardigheid bij klanten, door inzicht in het gebruik te bieden en te helpen bij de overgang naar en acceptatie van op gebruik gebaseerde modellen.
 • Zorg voor gemakkelijke toegang. Anticipeer erop dat meerdere rollen binnen een organisatie na verloop van tijd toegang tot de gegevens zullen willen hebben. Plan om rapporten of analyses te delen en om filtering te ondersteunen, zodat andere interne organisaties gegevens kunnen consumeren zonder tussenkomst van IT of ontwikkelaars.

Door te begrijpen en bij te houden hoe klanten software gebruiken, kunnen leveranciers niet alleen de verwachtingen bijhouden, maar zelfs overtreffen. Efficiënte gegevensverzameling is de eerste stap naar een effectief analyseprogramma voor softwaregebruik.

Meer informatie over ?

Softwaregebruiksgegevens: efficiënte verzameling voor bruikbare inzichten
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

Datakans klopt! Moet je antwoorden?

Klik voor meer informatie over auteur Kartik Patel. Als zakenmensen krijgen we vaak te maken met wat misschien een geweldige kans lijkt. Misschien hebben we

Softwaregebruiksgegevens: efficiënte verzameling voor bruikbare inzichten

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

  Softwaregebruiksgegevens: efficiënte verzameling voor bruikbare inzichten

  Gratis scan aanvragen
  voor jouw organisatie?