Traditioneel SAN en virtueel SAN (vSAN): wat te kiezen?

Klik voor meer informatie over auteur George Williams.

Of het nu tijd is om een ​​platform in te zetten voor nieuwe projecten, een CRM-server op te zetten of een datacenter te bouwen dat geschikt is voor een industriestandaard hypervisor, er komt een moment in de carrière van elke IT-manager of opslagbeheerder dat ze met deze vraag worden geconfronteerd. : “Moet ik een traditioneel SAN-apparaat gebruiken of een vSAN-oplossing aanschaffen?” In deze blogpost geven we een overzicht van de twee SAN-oplossingen, maken we onderscheid tussen de twee en komen we met een antwoord over welke je moet kiezen voor je projecten.

Wat zijn traditionele SAN-apparaten?

Snelle definitie: Krachtige block-mode iSCSI of Fibre channel fysieke opslagapparaten voor het hosten van hypervisors volgens industriestandaard of het uitvoeren van databases en applicaties.

Uitgebreide uitleg: Doorgaans verkrijgbaar van 4-bay tower tot 36-bay rackmounts, traditionele SAN-apparaten gebruiken iSCSI en / of Fibre Channel (FC) protocollen om high-performance block-mode storage te leveren voor gestructureerde workloads.

Voorbeelden van gestructureerde workloads zijn:

 • Databases: MySQL, Oracle, NoSQL, PostGreSQL, enz.
 • Toepassingen: SAP HANA of andere grote CRM- of EPD-software
 • Grote implementaties van industriestandaard hypervisors zoals VMware ESX / ESXi, Microsoft Hyper-V, Windows Server Standard (of Datacenter) 2016/2019, KVM, Citrix (voorheen XenServer) of StoneFly Persepolis

Weet u niet wat het verschil is tussen blokopslag en bestandsopslag? Ik raad aan om te geven deze een gelezen.

Wanneer moet u een traditioneel SAN-apparaat gebruiken?

SAN-apparaten op locatie zijn een uitstekende keuze voor grote implementaties voor kritieke workloads met een lage tolerantie voor latentie.

Naast het overwinnen van latentie-uitdagingen, bieden lokale SAN-apparaten meer controle op het gebied van beheer, spin-up en fysieke apparaatbeveiliging, zoals vereist door veel regelgevende instanties. Bovendien kunnen SAN-apparaten worden geschaald van honderden terabytes tot petabytes van opslagcapaciteit en proportioneel prestatievermogen. Wat betreft ROI: als u werklasten uitvoert die het potentieel hebben om naar een dergelijke schaal te groeien, zijn on-premises SAN-apparaten de betere keuze.

Dat wil niet zeggen dat ze niet ideaal zijn voor MKB-implementaties met torens met 4 sleuven of apparaten met 6 sleuven. Het komt neer op het budget, de latentievereisten en de projecten die u uitvoert.

Voorbeelden van on-premise SAN-apparaten zijn StoneFly ISC en Voyager, NetApp SAN, Dell PowerVault, enz.

Hoe duur zijn traditionele SAN-apparaten?

De kosten van een on-premises SAN-apparaat zijn afhankelijk van de leverancier waar u het koopt, het besturingssysteem dat u erop installeert en natuurlijk de hardwarespecificaties die u kiest: processor, systeemgeheugen, RAID-controller, netwerkpoorten, harde schijven, etc.

De meeste leveranciers zoals Dell, HPE of NetApp bieden vaste modellen met weinig tot geen aanpassingsmogelijkheden. Daarom kunt u de prijsklasse op hun websites of in hun catalogi vinden.

Andere leveranciers bieden u de mogelijkheid om uw SAN-apparaat op maat te bouwen en de specificaties te kiezen op basis van uw vereisten. Ze bouwen het, testen het, configureren het en sturen vervolgens het plug-and-play-apparaat naar u toe. U kunt dus de specificaties krijgen die u nodig heeft binnen uw budgetbereik.

Wat zijn virtuele SAN-apparaten (vSAN)?

In het kort, virtuele SAN (vSAN) zijn gevirtualiseerde iSCSI-volumes die worden geïmplementeerd op hypervisors volgens industriestandaard. Ik heb in detail over vSAN geschreven in de DATAVERSITY® blogpost vSAN: Beantwoorden van het wat, hoe en waarom hier gelinkt.

vSAN trivia: “VSAN” is een term die populair is gemaakt door VMware. VMware vSAN is echter niet de enige vSAN-oplossing op de markt. Andere voorbeelden van beschikbare vSAN-appliances zijn onder meer NetApp vSAN, StoneFly vSAN, StarWind vSAN, StorMagic vSAN en meer.

Gebruik gevallen van virtuele SAN-apparaten (vSAN)

In termen van use-cases zijn traditionele SAN- en vSAN-apparaten hetzelfde. Het enige verschil tussen de twee is hoe ze zijn ingesteld.

Met andere woorden, vSAN-appliances kunnen, net als traditionele SAN-appliances, ook worden gebruikt voor gestructureerde workloads (voorbeelden hierboven genoemd).

Wanneer moet u een virtueel SAN (vSAN) apparaat gebruiken?

vSAN-appliances bieden veel flexibiliteit in de manier waarop ze kunnen worden ingezet. U kunt een vSAN-apparaat implementeren op een lokaal gehoste hypervisor, cloud-omgeving, of op een offsite server. Dit opent een breed scala aan toepasbaarheid; flexibele inzet gaat echter ook gepaard met een behoorlijk aantal uitdagingen zoals beheer, kosten, beschikbaarheid, latentie, enz.

Wanneer ingezet op een lokaal hypergeconvergeerde infrastructuur (HCI), levert vSAN schaalbare prestaties en een geweldige ROI, afhankelijk van de gekozen leverancier (VMware vSAN is meestal behoorlijk duur).

Bij implementatie op openbare clouds of externe servers komt de latentie om de hoek kijken. Als het zich in een nabijgelegen regio bevindt, is latentie misschien geen groot probleem, zoals blijkt uit veel bedrijven die hun workloads puur in de cloud uitvoeren. Als alternatief zijn er veel zakelijke klanten die naar de cloud zijn overgestapt en vervolgens weer op locatie zijn gegaan.

De redenen verschillen van geval tot geval. Dus als vSAN niet voor anderen werkt, betekent dit niet dat het niet voor u zal werken. Als het echter voor iemand anders werkt, betekent dit niet dat het ook voor u werkt. Dus nogmaals, uw project, budget en prestatie- en latentievereisten bepalen of een vSAN-apparaat de juiste keuze voor u is of niet.

Kosten van Virtual SAN (vSAN) Appliance

De kosten van vSAN-apparaten variëren afhankelijk van de gekozen leverancier, de implementatie en toegewezen bronnen zoals processor, systeemgeheugen, opslagcapaciteit, enz.

Als vSAN wordt geïmplementeerd in de cloud, hangt het ook af van de cloudkosten, hoe vaak de vSAN wordt opgestart en hoe vaak deze wordt gebruikt.

Als het alternatief is geïmplementeerd op een lokaal HCI-apparaat, hebben de kosten van de hardware en de hypervisor invloed op de ROI.

Wat is het verschil tussen traditioneel SAN en virtueel SAN (vSAN)?

Naast het voor de hand liggende verschil dat het ene een fysiek apparaat is en het andere een virtuele tegenhanger, zijn hier enkele belangrijke verschillen tussen de twee:

Traditioneel SAN:

 • Vereist externe Network Attached Storage (NAS) of bestandsopslagvolumes om opslagruimte toe te wijzen aan gestructureerde workloads
 • Migratie, indien nodig, is doorgaans tamelijk complex en foutgevoelig
 • Het is vaste hardware. U kunt de verwerkingsmogelijkheden of het systeemgeheugen niet vergroten, maar u kunt de opslag vergroten door opslagarrays toe te voegen
 • Met een in-house SAN-apparaat hoeft u zich geen zorgen te maken over uitgaande kosten, fysieke serverbeveiliging of latentieproblemen

Virtueel SAN (vSAN):

 • Creëert een opslagpool met behulp van beschikbare opslagbronnen om toe te wijzen aan virtuele machines (VM’s)
 • Migratie, indien nodig, is relatief gemakkelijker
 • vSAN-volumes zijn flexibel. U kunt toegewezen bronnen eenvoudig aanpassen en meer processor, systeemgeheugen of opslag toevoegen
 • vSAN kan worden ingezet in openbare clouds in een volledig serverloze opstelling

Welk SAN moet u kiezen?

Er is geen universeel antwoord op deze vraag. Voor sommige projecten of vereisten is traditioneel SAN de beste keuze, terwijl voor andere vSAN de juiste keuze is.

Dus, hoe kunt u bepalen welke het beste bij u past? Een beter begrip van uw project, uw prestatie-eisen en uw budget zijn de eerste stap. Bovendien kan het ook nuttig zijn om een ​​proof of concept te krijgen om uit te proberen.

Een andere manier om ervoor te zorgen dat u de juiste beslissing neemt, is door de experts te raadplegen. Download demo’s om de mogelijkheden van de oplossing die u zoekt te begrijpen, zodat u begrijpt welke waarde u voor uw investering krijgt.

Gevolgtrekking

Als je kijkt naar traditionele SAN- en virtuele SAN-apparaten (vSAN), gaat het er niet om welke de beste is. Het gaat er eerder om wat uw wensen zijn en welke het beste bij u past.

Beide oplossingen hebben voor- en nadelen. Traditioneel SAN is zeer geschikt voor grootschalige implementaties, terwijl vSAN flexibiliteit en meer implementatie-opties biedt, waardoor beide geschikt zijn voor een breed scala aan use-cases, bedrijven en industrieën.

follow:
Jernst van Veen

Jernst van Veen

Related Posts