Van Steam naar SaaS: nu DMaaS

Van Steam naar SaaS: nu DMaaS

Klik voor meer informatie over auteur Dean Gonsowski.

We zitten midden in de vierde industriële revolutie. Deze revolutie, ook wel 4IR of Industry 4.0 genoemd, verandert de manier waarop we leven, werken en omgaan met elkaar. Volgens Bernard Marr, een strategisch technologieadviseur, vertegenwoordigt deze revolutie “de combinatie van cyberfysieke systemen, het internet der dingen en het internet der systemen.”

In een 2016 artikel, Klaus Schwab, oprichter en uitvoerend voorzitter van het World Economic Forum, schreef:

“Vergeleken met eerdere industriële revoluties, evolueert de Vierde eerder exponentieel dan lineair. Bovendien ontwricht het bijna elke industrie in elk land. En de breedte en diepte van deze veranderingen kondigen de transformatie aan van complete systemen voor productie, beheer en bestuur. “

Met digitale transformatie bedrijven gebeuren in een razend tempo en creëren en verzamelen meer gegevens dan ooit om hun operationele efficiëntie en bedrijfsgroei te versnellen.

Meer gegevens, meer beheer

Naarmate technologieën zoals GPS, AI en blockchain steeds vaker voorkomen in ons leven, veranderen de verwachtingen van de consument ook snel. EEN globale studie van Salesforce ontdekte dat het vertrouwen van klanten steeds belangrijker wordt, wat, in combinatie met de toegenomen wildgroei van gegevensprivacywetten, een enorme druk legt op bedrijven om de enorme hoeveelheden persoonlijke gegevens die ze dagelijks verzamelen te beveiligen en te beschermen.

De enorme hoeveelheid gegevens die tegenwoordig beschikbaar is, is zowel een risico als een verplichting. Hoewel consumenten nog steeds graag persoonlijke informatie overhandigen voor gepersonaliseerde ervaringen, willen ze ook de zekerheid dat er zorgvuldig met hun gegevens wordt omgegaan. Salesforce CEO Marc Benioff noemt deze potentiële uitwisseling een “Vertrouwenscrisis.”

Consumenten beginnen steeds meer vragen te stellen over hoe er met hun gegevens wordt omgegaan – van hoe ze worden verzameld tot waar ze worden opgeslagen en voor hoelang. Privacywetten zoals de California Consumer Privacy Act (CCPA) en de algemene verordening gegevensbescherming van de EU (AVG) hebben consumenten verschillende rechten gegeven over hun gegevens, waaronder het recht op verwijdering, gegevensportabiliteit en rectificatie. Volgens Gartner, “In tegenstelling tot veel regelgevingsnormen, vereisen moderne privacywetten een fundamentele transformatie in de manier waarop persoonlijke gegevens worden beheerd en kunnen ze niet worden afgedaan met een enge checkbox-mentaliteit.”

Nu privacyverplichtingen toenemen, blijkt de inherente voorkeur van een organisatie om alles te behouden en te verwerken een steeds riskantere praktijk te worden. Volgens een rapport van PwCheeft slechts 51 procent van de bedrijven in de particuliere sector een nauwkeurige inventaris van waar persoonlijke gegevens van werknemers of consumenten worden verzameld en opgeslagen. Begrijpen hoe gegevens zich door uw organisatie verplaatsen, is een vereiste om deze te kunnen beveiligen en beschermen – hoe kunt u tenslotte beheren wat u niet weet dat u heeft?

Geautomatiseerde datamapping

Het beschermen van persoonlijke informatie is moeilijk. Het is verspreid over talloze, vaak onbekende databases, opslagplaatsen en omgevingen.

Datamapping is het startpunt voor elke implementatie van cyber- en privacykaders. Het helpt organisaties een nauwkeurig beeld te krijgen van welke gegevens ze hebben, waar deze zich bevinden, wanneer ze worden overgedragen en wie er toegang toe heeft. De enorme hoeveelheid informatie die door een onderneming stroomt, maakt handmatige datamapping – het proces van het ontdekken en classificeren van gegevens – ongelooflijk moeilijk, om nog maar te zwijgen van tijdrovend en mogelijk vol fouten.

Zoals bloatware leidde tot SaaSheeft de non-stop verspreiding van gegevenscreatie geleid tot de oprichting van een nieuwe categorie: Data Mapping as a Service of “DMaaS.” Datamapping-oefeningen worden al decennia lang geprobeerd, maar waren altijd beladen met onmiddellijke veroudering, aangezien ze waren gebaseerd op momentopnames in de tijd en bewaardersinterviews. DMaaS transformeert de manier waarop dataprofessionals hun data-universum beheren met geautomatiseerde, altijd actieve, bruikbare datamapping.

Bescherm en beheer uw gegevens

Het ontdekken, classificeren en beschermen van gegevens is geen kleine onderneming, maar met een groeiende privacy concurrerende differentiatorautomatisering kan helpen om de last te verlichten. Een datamapping-oefening is geen “eenmalige” activiteit. Een datakaart moet groenblijvend en nauwkeurig zijn om te voldoen aan regelgeving zoals Artikel 30 van de AVG, die vereist dat “elke gegevensbeheerder en gegevensverwerker verplicht is om een ​​register bij te houden van hun verwerkingsactiviteiten, inclusief het doel, een beschrijving van de categorieën van de betrokkenen, informatie over of persoonlijke gegevens zijn overgedragen aan een derde partij, en details van eventuele toepasselijke gegevensbeschermingen. “

Gegevensprivacy gaat hand in hand met beveiliging, en het begint allemaal met het begrijpen van de volledige omvang van uw gegevensuniversum, mogelijk gemaakt door een gegevenskaart. Investeren in gegevensprivacy heeft aanzienlijke zakelijke voordelen, waaronder lagere verliezen als gevolg van datalekken, operationele efficiëntie en consumentenvertrouwen.

SaaS is de natuurlijke evolutie van software. DMaaS is de natuurlijke evolutie van datamapping.