Waar bevindt u zich in de volwassenheidscurve voor cloud-uitgavenoptimalisatie?

Waar bevindt u zich in de volwassenheidscurve voor cloud-uitgavenoptimalisatie?

Klik voor meer informatie over auteur Jay Chapel.

Optimalisatie van clouduitgaven is altijd een topprioriteit voor gebruikers van openbare cloud. Het is meestal daarboven met beveiliging, governance en compliance – en nu, in 2020, 73 procent van de respondenten bij Flexera 2020 State of the Cloud rapport zei dat het optimaliseren van “bestaand gebruik van de cloud (kostenbesparingen)” dit jaar hun # 1 initiatief was.

Dus, wat betekent dat in vredesnaam? Er zijn veel manieren om het te laten draaien, en hoewel ‘kostenoptimalisatie’ breed toepasbaar is, zullen de strategieën en tactieken om daar te komen sterk variëren, afhankelijk van uw organisatie en de volwassenheid van uw cloud gebruik.

Waar bevindt u zich in de volwassenheidscurve voor cloud-uitgavenoptimalisatie?
Afbeeldingsbron: Flexera

Het voeren van deze discussie binnen ondernemingen kan een uitdaging zijn en de perspectieven veranderen afhankelijk van met wie u binnen een organisatie praat – FinOps? CloudOps? ITOps? DevOps? En buiten de operaties, hoe zit het met de Line of Business (LoB) of de applicatie-eigenaren? Misschien geven ze niet om optimalisatie in termen van kosten, maar in termen van prestaties, dus in werkelijkheid kan optimalisatie iets anders betekenen voor cloudeigenaren en -gebruikers op basis van uw rol en verantwoordelijkheid.

Uiteindelijk zijn er echter een aantal stappen die gebruikelijk zijn, ongeacht wie u bent. Om deze discussie mogelijk te maken en te begrijpen waar ondernemingen zich bevinden in hun reis naar cloudkostenoptimalisatie, hebben we een raamwerk gemaakt met de naam Cloud Cost Optimization Maturity Curve om deze veelvoorkomende stappen te identificeren.

Cloud Spend Optimization Maturity Curve

Waar bevindt u zich in de volwassenheidscurve voor cloud-uitgavenoptimalisatie?
Afbeeldingsbron: ParkMyCloud

Hoewel cloudgebruikers elke combinatie van deze acties kunnen uitvoeren, is dit een weergave van de acties die u kunt ondernemen controle over clouduitgaven in volgorde van complexiteit. Zichtbaarheid op zich bespaart u bijvoorbeeld niet per se geld, maar kan op basis van gegevens helpen bij het identificeren van gebieden die rijp zijn voor optimalisatie. En het nemen van schaalacties op IaaS kan u al dan niet geld besparen, maar het kan u helpen de prestaties van applicaties te verbeteren door een betere toewijzing van bronnen, ofwel omhoog (meer $$$) of omlaag (minder $$$).

Laten we op elk in meer detail ingaan:

1. Zichtbaarheid: Zichtbaarheid van alle kosten in clouds, accounts en applicaties. Dit is Cloud Cost Management 1.0, de mogelijkheid om kostengegevens beter te zien door middel van budgettering, chargeback en showback.

2. Schema opschorten: Schakel inactieve bronnen uit, zoals virtuele machines, databases, schaalgroepen en containerservices wanneer ze niet worden gebruikt, zoals nachten en weekenden, op basis van gebruiksgegevens. Dit komt het meest voor bij niet-productiemiddelen, maar het kan een grote klap zijn in termen van besparingen – 65 procent besparingen is een goed doel dat veel van onze klanten bereiken, zelfs tijdens een gratis proefperiode.

3. Verwijder ongebruikte bronnen: Dit omvat het identificeren van verweesde bronnen en volumes en deze vervolgens verwijderen. Ook al gebruikt u ze misschien niet, uw cloudprovider brengt u er nog steeds kosten voor in rekening.

4. IaaS dimensioneren (niet-productie): Veel ondernemingen besteden te veel aan hun niet-productiemiddelen en gebruiken slechts 5-10 procent van de capaciteit van een bepaalde bron, wat betekent dat 90 procent ongebruikt is (werkelijk!), dus door gebruik te maken van gebruiksgegevens, kunt u aanbevelingen krijgen om het formaat van die onderbenutte bronnen aan te passen om 50 procent of meer te besparen.

5. Beheer van RI / spaarplan: AWS, Azure en Google bieden de mogelijkheid om capaciteit vooraf in te kopen en kortingen te krijgen van 20-60 procent op basis van uw toezeggingen in zowel uitgaven als voorwaarden. Hoewel de besparingen het de moeite waard maken, is dit geen eenvoudig proces (hoewel het is verbeterd met de spaarplannen van AWS) en vereist het een zeer goed begrip van de services die u 12-36 maanden nodig hebt.

6. IaaS schalen (Prod): Dit vereist het verzamelen van gegevens en het begrijpen van zowel de infrastructuur- als de applicatielagen, en het nemen van maatregelen om zowel de prestaties als de kosten te verbeteren. Om deze acties op productiemiddelen uit te voeren, is een sterke communicatie tussen Operations en LoB vereist.

7. PaaS optimaliseren: Virtuele machines, databases en opslag zijn allemaal fysiek van aard en kunnen worden uitgeschakeld en van grootte kunnen worden veranderd, maar deze staan ​​bovenaan de volwassenheidscurve aangezien veel PaaS-services op andere manieren moeten worden geoptimaliseerd, zoals het opschalen van de service op basis van gebruik of re -architecten van delen van uw applicatie.

Raadpleeg het checklist voor cloudafval voor 26 stappen om verspilde uitgaven op een gedetailleerder niveau te elimineren.