Wat het betekent om digitaal compatibel te zijn

Wat het betekent om digitaal compatibel te zijn

Meer weten over :

Wat het betekent om digitaal compatibel te zijn

Wat het betekent om digitaal compatibel te zijn

Klik voor meer informatie over auteur Brian Platz

Gegevens worden de nieuwe olie genoemd. Nu op weg naar meer regulering, worden de datastromen van weleer getemd. Toegewijde agentschappen zoals onlangs goedgekeurd in Groot-Brittannië Digitale markteenheid en het nieuwe California Privacy Protection Agency
(“CalPPA”) zal naleving afdwingen. Gegevens worden traceerbaar, aansprakelijk en, indien misbruikt, een bron van strafbare feiten.

Net zoals de olie-industrie ging van wildcatted fortuinen naar beheerde putten op door de EPA goedgekeurde percelen die werden vervoerd door OSHA-gecertificeerde tankers, zo zullen gegevens uiteindelijk worden bewaard en vervoerd op manieren die volledige traceerbaarheid mogelijk maken. Dat vereist een grote verandering in de datastack, van datameer naar data-ecosysteem en Gegevensbeheer naar dataservices. De eerste stap is begrijpen waar data-architecturen zich vandaag de dag bevinden en wat hun beperkingen zijn.

Wildcatt-gegevens

Verblind door gegevens hebben organisaties in het afgelopen decennium hun eigen gespecialiseerde stapels gebouwd om de waardevolle pakketten op te slaan. Bij grote bedrijven betekende dit dat elke afdeling zijn eigen stack kreeg, wat leidde tot een virtuele stad van stapels. De marketingafdeling kan Hubspot, Marketo, Mailchimp, Salesforce, Google Analytics en / of WordPress gebruiken. HR kan ondertussen Kronos, Workday, Gusto, ADP of Zenefits gebruiken. De gegevensstapel van de klantenondersteuning zou anders zijn, met ZenDesk, SurveyMonkey, Hootsuite, enzovoort.

Gegevens worden verplaatst tussen ontelbare teamleden, klanten, aannemers en externe leveranciers. Het is bijna onmogelijk om onder deze omstandigheden elk datapakket beheerd en zichtbaar te houden. Maar zichtbaarheid, transparantie en integriteit zijn precies wat compliance-instanties eisen.

Wat er nodig is om compliant te worden

Om te voldoen aan de eisen van de overheid op het gebied van zichtbaarheid en verantwoording, moeten gegevens in al die verschillende stapels, die door tienduizenden leidingen en databases reizen, worden geïntegreerd in één enkel, volledig zichtbaar systeem.

Naleving is een ontmoedigende taak. Over de hele wereld duiken nieuwe bureaus op om gegevens en digitale concurrentie te reguleren, en geen twee bureaus hebben exact dezelfde vereisten. Naast de Britse Digital Market Unit en CalPPA heeft elke EU-lidstaat zijn eigen Gegevensbeschermingsautoriteit​ Japan en Zuid-Korea beide hebben een bureau genaamd de Commissie voor bescherming van persoonlijke informatie​ Brazilië heeft een Nationale autoriteit voor gegevensbescherming

Het helpt om compliance op te splitsen in de meest elementaire elementen. Wat moet u hebben om ervoor te zorgen dat uw datasystemen voldoen aan de regelgeving op het meest elementaire niveau?

1. Gegevensintegriteit

Dit verwijst naar de nauwkeurigheid en consistentie van gegevens. Het vereist audittrails, regelmatige archivering en systemen die de nauwkeurigheid en consistentie van gegevens automatisch valideren. Gegevens moeten schoon en interoperabel zijn.

De datastapel moet met andere woorden slimmer worden. Het moet automatisch voorkomen dat iemand het verkeerde adres, de vervaldatum van de creditcard of andere gegevens invoert. Het moet ook semantische mismatches met elkaar verzoenen (bijvoorbeeld: “achternaam” in het ene systeem moet overeenkomen met “achternaam” in een ander). Het idee is dat gegevens regelmatig worden bijgewerkt en nauwkeurig zijn, zodat in het geval een bureau een audit of een vorm van bewijs vereist, de versnellingen van het hele datateam niet tot stilstand komen in een poging om naar de juiste informatie te graven.

2. Gegevensherkenning

De herkomst van gegevens is een record van alles en iedereen die de gegevens heeft beïnvloed vanaf het punt van herkomst. Waar komt elk stukje data, inclusief ongestructureerde data, vandaan? Waar is het gebleven? In een wereld waarin camera’s het publiek bewaken, bevatten auto’s computers en gebruikt de gemiddelde onderneming dit 1.295 cloudleveranciers, deze vragen zijn niet gemakkelijk te beantwoorden.

Om zelfs maar een oplossing te vinden voor de herkomst van gegevens, moeten teams toegang hebben tot een app of eindpunt dat gegevens kan opvragen, aangepaste code kan schrijven en een aantal databases kan inzetten om een ​​historisch record bij te houden. Hopelijk zijn die systemen voldoende om auditors te sussen.

Om de zaak nog ingewikkelder te maken, worden verordeningen soms geschreven zonder rekening te houden met implementatie. Als u zich bijvoorbeeld aan de AVG houdt, kan dit ertoe leiden dat u niet voldoet aan de voorschriften van iemand anders. Organisaties worden in een situatie geduwd waarin het inhuren van een expert, zoals een advocatenkantoor, de enige manier wordt om zelfs maar te begrijpen waar ze mee te maken hebben. Degenen die zich een dergelijke uitgave niet onmiddellijk kunnen veroorloven, kunnen wachten tot het absoluut noodzakelijk is, maar dit kan op zijn beurt zowel de productiviteit nadelig beïnvloeden door in de toekomst snel IT-systemen offline te halen, als consumenten vervreemden, die steeds meer privacybewust zijn. Er is een manier om dit te omzeilen.

Master Data Services

Naleving wordt gemakkelijker bereikt wanneer marketing, HR, verkoop, DevOps en alle andere afdelingen zijn verbonden. Dit is de opkomende praktijk van Master Data Management, wat inhoudt dat er één platform of ‘gouden record’ wordt gebouwd voor organisatiebrede gegevensactiva.

In zijn huidige vorm lijkt dit gouden record meer op hiërogliefen: een statische, alleen-lezen weergave uit een datameer dat leesbaar is voor datawetenschappers en dataconformiteitsteams, maar weinig anderen. Deze aanpak schiet tekort in het licht van de compliancevragen van morgen. Stel je voor dat je statische, alleen-lezen records naar voren brengt om een ​​crimineel te volgen die een zelfrijdende auto heeft gebruikt of een stukje rekruteringsgegevens die door een HR-vertegenwoordiger is gepakt tijdens een informele online-browsesessie. Strenge verantwoording afleggen over statische, alleen-lezen records is als het proberen om uw maandelijkse hypotheek te betalen met zakjes munten – tijdrovend, omvangrijk, verouderd en te duur om te verzenden.

Van Data Lake tot Data Ecosysteem

Aan het begin van de 20e eeuw werd olie de energiebron voor bijna alles. Olie – naast de elektrische gloeilamp en auto – veranderde onze steden, huizen, vervoerspatronen en vele andere dingen. We leven nu in een onderling verbonden olie-ecosysteem, een ecosysteem dat veel minder functioneel zou zijn als olie door elke stad en gemeente anders zou worden ingekocht, opgeslagen, gedeeld en beheerd.

De evolutie van datameren naar Master Data Management verloopt op vergelijkbare wijze. Master Data Management verbindt alle gebruikers organisch en ondersteunt een ecosysteem. Data-integriteit en Data Governance zijn ingebakken, wat leidt tot de privacy en aansprakelijkheid die bureaus eisen. Master Data Management spuugt op aanvraag een “gouden record” uit, met weinig interpretatie nodig.

Technisch gesproken verschuift het de verantwoordingsplicht van een alleen-lezen masterdatameer naar een dynamische, bidirectionele datafabric. Het is een nieuw type organische stack die geavanceerd gebruik van gegevens mogelijk maakt, op dezelfde manier waarop olie-infrastructuur een ecosysteem van innovatie en diensten mogelijk heeft gemaakt (waarbij vergelijkbare ecosystemen nu groeien rond hernieuwbare energiebronnen).

Nu samenlevingen over de hele wereld blijven reageren op de gevolgen van ongereguleerde gegevens, die technische monopolies en virulente desinformatie hebben aangewakkerd, is het tijd om meer te doen dan met angst reageren op dreigende regelgeving. Het is tijd om de data-architectuur te heroverwegen om het ecosysteem van morgen te creëren.