Wat is bidirectionele kruisfiltering in Power BI?

Power BI laat u vanaf het begin veel met uw gegevens doen. Zelfs de basis van Power BI kan modelbouwers helpen complexe zakelijke beslissingen te nemen. Dat gezegd hebbende, als je eenmaal de ins en outs van Power BI kent, kun je bepaalde tips en trucs gebruiken om nog meer uit de ervaring te halen. Hoe meer u leert over Power BI, hoe meer u van de service kunt halen.

Met bepaalde Power BI-functies kunt u uw gebruik maximaliseren en de meest voorkomende frustraties waarmee modelbouwers te maken hebben, voorkomen. Een van die functies wordt bidirectionele kruisfiltering genoemd, en veel modelbouwers vinden het handig als het gaat om ‘veel-op-veel’-relaties. Bekijk de volgende paragrafen voor een definitie van bidirectionele kruisfiltering, hoe u deze kunt gebruiken en enkele voordelen en uitdagingen die u zult opmerken bij deze functie.

Wat is bidirectionele kruisfilters?

Wat is bidirectionele kruisfiltering in Power BI

Laten we eerst beginnen met een definitie. Bidirectionele kruisfiltering is precies hoe het klinkt: filtering die in beide richtingen werkt. Met deze functie kunnen gebruikers filters toepassen op beide zijden van een tabelrelatie, waarbij ze zowel van links naar rechts als van rechts naar links opties gebruiken voor hun berekeningen. Op deze manier kunnen modelleurs zien hoe die specifieke relaties werken in meerdere contexten. Modelleurs hoeven niet altijd relaties van beide kanten te zien. Sommigen zullen deze functie zelfs helemaal nooit gebruiken. Voor degenen die gegevensrelaties echter vanuit meerdere hoeken moeten bekijken, biedt de bidirectionele kruisfilteroptie hen de informatie die ze snel nodig hebben.

Bidirectionele kruisfiltering gebruiken

Met een relatief recente update van Microsoft kunnen gebruikers eenvoudig bidirectionele kruisfiltering toepassen. Voorafgaand aan deze update moesten gebruikers die bidirectionele kruisfiltering wilden gebruiken, een specifieke DAX-formule leren en de optie zelf toepassen.

De standaardinstelling voor Power BI-filters is van links naar rechts, maar u kunt bidirectionele kruisfilters toepassen op specifieke tabellen. Het proces is eenvoudig en duidelijk. Hier is hoe je het doet:

  • Klik op het vak “relatie bewerken”.
  • Klik onder ‘kruisfilterrelatie’ op ‘beide’.
  • Klik op ‘beveiligingsfilter in beide richtingen toepassen’.

Als u nu naar de relatie tussen de geselecteerde tabellen kijkt, ziet u een kleine pijl die in beide richtingen wijst. U kunt op de gegevens in beide tabellen klikken en nauwkeurige cijfers krijgen op basis van die relaties, ongeacht de richting die u onderzoekt.

Voordelen van bidirectionele kruisfiltering

Veel videomakers genieten van de bidirectionele kruisfilterfunctie in Power BI. Het levert zeker veel voordelen op voor de tafel. Als u filters toepast op beide zijden van een tabelrelatie, krijgt u bijvoorbeeld berekeningen van beide kanten. Dit betekent natuurlijk meer antwoorden voor u, zodat u geen belangrijke informatie hoeft te missen die zou kunnen leiden tot zinvolle zakelijke beslissingen. Links naar rechts relaties alleen voldoen niet altijd aan de behoeften van een modelleur. Soms moet je zien hoe een relatie ook in de tegenovergestelde richting werkt. Met bidirectionele kruisfiltering kunt u in meer van uw gegevensbehoeften voorzien en kunt u er zeker van zijn dat u niets mist.

Als resultaat van de aanvullende informatie die u krijgt van bidirectionele kruisfiltering, kunt u meer gedetailleerde rapporten maken en verzenden. Op deze manier ben je niet de enige die profiteert van de toegevoegde informatie. Uw eindgebruikers kunnen ook voorkomen dat ze belangrijke informatie mislopen, wat kan leiden tot betere inzichten rondom. Uiteindelijk kunnen de meer gedetailleerde gegevens leiden tot betere algemene beslissingen voor bepaalde afdelingen of voor uw bedrijf als geheel.

Omdat de bidirectionele kruisfilterfunctie al in het Power BI-systeem is ingebouwd, hoeft u de ingewikkelde wiskunde niet zelf uit te voeren. U hoeft ook geen complexe DAX-formules toe te passen, die in deze situaties handig maar tijdrovend zijn. U kunt de juiste filters direct toepassen en uzelf veel tijd en frustratie besparen.

Uiteindelijk zijn de voordelen van bidirectionele kruisfiltering net zo divers als de modelleurs die ze gebruiken. Met andere woorden, u zult waarschijnlijk steeds meer voordelen ontdekken als u uw opties verkent. Neem van tevoren wat tijd om te spelen met bidirectionele kruisfiltering en gebruik de voorbeelden die Microsoft in de applicatie biedt. Hoe meer u vertrouwd raakt met uw opties, hoe zekerder u zult zijn wanneer u ze toepast op uw rapporten.

Uitdagingen van bidirectionele kruisfiltering

Nu u enkele voordelen van bidirectionele kruisfiltering kent, wat zijn enkele van de uitdagingen? Normaal gesproken is dit het gedeelte waar we een leercurve zouden noemen, maar het goede nieuws is dat er hier niet veel van is. Over het algemeen kunnen Power BI-gebruikers binnen een paar minuten achterhalen hoe ze bidirectionele kruisfiltering kunnen gebruiken.

De grootste uitdaging bij bidirectionele kruisfiltering komt voort uit de manier waarop dit de prestaties van Power BI als geheel beïnvloedt. De optie legt iets meer druk op de toepassing dan filtering in één richting. Als gevolg hiervan kan te veel bidirectionele kruisfiltering Power BI vertragen. Gebruik de optie indien nodig, maar gebruik deze niet standaard. Op deze manier zou u geen grote problemen moeten ondervinden. De huidige filteropties van Power BI zijn ontworpen voor balans. Je hebt de opties die je nodig hebt, maar de standaardinstellingen zorgen ervoor dat Power BI efficiënt werkt.

Hoe kunt u nog meer uw Power BI-mogelijkheden verbeteren?

Degenen die bidirectionele kruisfiltering gebruiken, zijn gebruikers die alles uit Power BI willen halen. Nu u enkele van uw opties voor verbeterde modellering heeft gezien, heeft u daarbij verbeterde rapportage nodig.

Bij ChristianSteven Software kunnen we daarbij helpen. Met onze PBRS-software kunt u uw Power BI-rapporten automatiseren. Het tilt de huidige mogelijkheden van Power BI naar een hoger niveau. U wilt het meeste uit uw Power BI-ervaring halen, en wij zijn er om dat mogelijk te maken. Ontdek hoe PBRS uw zakenleven eenvoudiger kan maken. Start uw gratis proefperiode of plan vandaag nog een live demo, en neem gerust contact met ons op als u vragen heeft.

Download Features PDFStart gratis proefperiode

Meer informatie over ?

Wat is bidirectionele kruisfiltering in Power BI?
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

Wat is bidirectionele kruisfiltering in Power BI?

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

    Wat is bidirectionele kruisfiltering in Power BI?

    Gratis scan aanvragen
    voor jouw organisatie?