Wat is business intelligence? Gegevens omzetten in zakelijke inzichten

Business intelligence-definitie

Business Intelligence (BI) maakt gebruik van software en services om gegevens om te zetten in bruikbare inzichten die de strategische en tactische zakelijke beslissingen van een organisatie informeren. BI-tools openen en analyseren datasets en presenteren analytische bevindingen in rapporten, samenvattingen, dashboards, grafieken, grafieken en kaarten om gebruikers gedetailleerde informatie te geven over de toestand van het bedrijf.

De term business intelligence verwijst vaak ook naar een reeks tools die snelle, gemakkelijk te verteren toegang bieden tot inzichten over de huidige staat van een organisatie, op basis van beschikbare gegevens.

Voorbeelden van business intelligence

Rapportage is een centraal facet van business intelligence en het dashboard is misschien wel de archetypische BI-tool. Dashboards zijn gehoste softwareapplicaties die automatisch beschikbare gegevens samenvoegen tot grafieken en grafieken die een idee geven van de onmiddellijke toestand van het bedrijf.

Hoewel business intelligence zakelijke gebruikers niet vertelt wat ze moeten doen of wat er gebeurt als ze een bepaalde koers volgen, gaat BI ook niet alleen over het genereren van rapporten. BI biedt eerder een manier voor mensen om gegevens te onderzoeken om trends te begrijpen en inzichten te verkrijgen door de inspanning te stroomlijnen die nodig is om de gegevens te zoeken, samen te voegen en te doorzoeken die nodig zijn om goede zakelijke beslissingen te nemen.

Een bedrijf dat zijn toeleveringsketen bijvoorbeeld beter wil beheren, heeft BI-mogelijkheden nodig om te bepalen waar vertragingen optreden en waar variabelen bestaan ​​binnen het verzendproces, zegt Chris Hagans, vice-president operations bij WCI Consulting, een adviesbureau gericht op BI. Dat bedrijf zou zijn BI-mogelijkheden ook kunnen gebruiken om te ontdekken welke producten het vaakst vertraagd zijn of welke transportmodi het vaakst met vertragingen te maken hebben.

De potentiële use-cases voor BI gaan verder dan de typische bedrijfsprestatiegegevens van verbeterde verkoop en lagere kosten, zegt Cindi Howson, research vice president bij Gartner, een IT-onderzoeks- en adviesbureau. Ze wijst op het schoolsysteem in Columbus, Ohio en het succes ervan met behulp van BI-tools om talloze gegevenspunten te onderzoeken – van opkomstpercentages tot leerlingprestaties – om het leren van leerlingen en het aantal afgestudeerden op middelbare scholen te verbeteren.

Copyright © 2019 IDG Communications, Inc.

Meer informatie over ?

Wat is business intelligence? Gegevens omzetten in zakelijke inzichten
Of weten wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Onze business consultants komen het graag op locatie uitleggen.

Meer kennis uit deze categorie

Wat is business intelligence?  Gegevens omzetten in zakelijke inzichten

Gratis scan aanvragen
voor jouw organisatie?

    Wat is business intelligence?  Gegevens omzetten in zakelijke inzichten

    Gratis scan aanvragen
    voor jouw organisatie?